Friday, December 3, 2010

FS singing "Suara Ku Berharap"- HIJAUdaun



diri ini masih terhimpit dengan kesibukan... walaupun di sekitar jangka masa ini, kesibukan itu agak menyeronokkan, namun ia masih lg seangkatan dengan unsur2 yang tidak memberi diri ini untuk punyai lbh masa berhadapan dengan wahana2 dunia tanpa sempadan ini... jadi untuk kalian... mungkin seorang dua yang sudi menjengah blog usang berhabuk bagai ni.. aku hulurkan satu video yang tidak kurang poyonya.... ok.. ahah aku berharap kepada suaraku supaya suaraku berharap....

CHILL..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ps: ramai yang follow blog aku lately.. aku akan cube untuk memolo korang kemudian k.. ehhe... macehhh.. muah!

Friday, November 26, 2010

Freedom?


kalau lembu tu boleh cangkung.... mesti ayam akan lbh sedap kalau kite masak dengan tomato.... ataupun.... bila hujan tu dtg nya dr tanah dan ke langit.. dan durian tu duri dia dekat biji durian tu.. lepas tu kalau makan rambutan cecah dengan kicap.. then makan nasik goreng ayam dengan bigapple sekali... hurmm... best kan.. pakai sut g2000 pastu mandi kat pd... takpun pakai langsir kat office wat baju sejuk jalan kat time square.. lepas... print nama dan no telefon kat 2000 A4 paper.. then dermakan kat semua yang kite jumpe.. sambil tu.... minum coca cola campur dengan air tebu... pastu jenjalan kat alamanda pakai boxer je.. sambil tu tgok wayang.. tido kalau citer tu bosan.... pastu bangun2 je.. wat2 mcm nak g keje sbb dah lambat bangun... hurmm.. sedang mengidamkan kfc yang direbus dengan air sabun...

*yup.. itu lah gambaran emosi aku sekarang...*

Thursday, November 25, 2010

Aku Benci KAKI aku.!!!


aku memang dah lama nak luahkan perasaan terpendam ni.. tp aku sangsi.. aku buntu... well.. hari ni dengan penuh semangat aku nak bgtau aku memang benci kaki aku.!!! uwaaa... kenapa?.. bukan ok!!! bukan sbb kaki aku berbau!!! well.. kaki aku lagi wangi dr perfume tyra bank ok... ahahah... ok cmm ni.. aku nak ringkas jek.. penat nak tulis pnjang2.. tak sabar nak balik rumah nak masak meggie... yehaaa... btw berbalik kepada isu kaki.. korang tautak bentuk kaki kite ada dua jenis.. jenis A dan jenis B... jenis A adalah yang kebanyakan manusia normal yang bisa mempunyai peluang membeli kasud dan menggayakannya dengan selesa ada.. jenis a adalah kaki yang bentuknya normal.. bujur memanjang kehadapan.... manakala jenis b adalah yang sesetengah manusia yang seperti aku yang sukar mencari keindahan dalam menggayakan kasud dan seterusnya tersiksa dr implikasi2 yang tak sepatutnya... jenis b adalah kaki yang melebar ke tepi...
ok. aku taknak terangkan panjang lebar tentang jenis a.. sbb dah memang elok dah jenis tu.. yang jenis b ni.. memang mendatangkan kesukaran yang sgt dahsyat.. aku mewarisi kaki mak aku.. dan dalam 5 org adik beradik.. hanya aku.. aku yang bongsu ini.. huhuhh...

jenis kaki b ni.. dia melebar ke tepi... jadi yang menyukarkannya.... bila dalam sesi membeli kasud yang hebat dan cantik.. pasti akan ade dilema... nak ikot saiz panjang kaki atau lebar kaki.. cmm aku.. kalau ikot panjang kaki.. aku pakai 7 0r 7 setengah..... tp lebar kaki aku... aku sepatutnya pakai 8 atau 9.... beza kan?.. terus.. apa kesan buruk yang dahsyatnya? ok mcm ni.. kalau aku beli kasud ikot saiz panjang kaki. iaitu 7 atau 8... kasud itu akan memng terletak cantik jek... tp MENYAKITKAN ok... sbb lebar kaki mcm terhimpit.. kaki akan menjadi sgt ketat.. pakai kasud dlm beberapa jam.. kaki akan berdenyut mcm blender... then mcm ne? beli saiz 9?.. ok.. memang sgt selesa kalau beli saiz sembilan... tp nak ke anda kalau anda dikatakan sedang memakai kasud but ? ataupun.. kaki anda umpama maskot mcd tu?.. yang sebatu dah nampak kasud besar tu?... tak kan.. jd nak taknak kene la beli saiz 7 atau 8...... tahan jek la sakit....

abis? belum lagi hokay.. yang kedua.. bila dah beli saiz 7.. lebar kasud tu jd ketat.. dan kesudahannya.. kasud tu akan terkoyak di bahagian tepi kaki... memang akan koyak.. sbb kaki tu lebar... sebenarnye emosi aku tak terkawal ni sbb aku bru je melihat kasud kerja aku yang dibeli dengan harga seperti sebotol perfume original dkny 100ml ok!!! sadis giler.. beli kasud mahal2.. tp koyak gak.. taksampai setahun kot kasud tu.. arrgg!!!!,.. jd mcm ne!! takde pilihan!!! takkan nak pakai kasud saiz 9... dah macam aku pakai kasud gergasi mana dah.. memang stress!!!! takkan nak pakai crocs lak!!!

sbb tu la sebenarnye.. aku jenis akan pakai sliper je g memane.. paling tak pun sandal.. sbb memang dah mcm tu.. kalau berjalan seharian pakai kasud.. malam tu kaki aku mcm kene gout.. berdenyut mcm ape.. emmang kaku aku lebar giler ke tepi... pelik dah.. jari aku sume dah tak lawa sbb pakai kasud yang menghimpit jari2 tu.. huuuu sedih je...!!!!

Tuesday, November 23, 2010

Kenapa Malas Nak Update Blog (SEKUAL) ?

saya adalah sangat malas.. ye itu adalah statement paling berani setelah bertahun menafikan saya adalah seorang yg malas... tapi kenyataan ini mungkin berbaur sedikit dengan unsur2 kecelaruan emosi... jd boleh disimpulkan aku agak rajin.. cuma bile kehidupan tidak menentu.. aku jadi malas.. boleh tak gunakan rumus tu untuk sepanjang kehidupan aku? ok deal. aku gunakan..

peh.. td aku crik jalan masuk ke blog ni tak jumpe kot... sesat ok.. aku ingatkan url aku bertukar ke.. blogspot dah delete akaun aku ke.. atau ada org tukar password aku.. upenye sawang dah tebal sgt.. maklumla.. aku lama tak jenguk blog ni.. jd.. pandangan aku pun kabur.. aku ingatkan hutan rimba mana.. upenye blog haku weyh... hahaha.. jd tadi aku amik masa 10 minit gak untuk bersihkah.. tebas segala... jd lapang sket... pastu tetibe jumpe laptop... aku terus on9.. ape lg. aku update la blog ni ehhe..

so.. nak dijadikan cerita.. sepanjang ketiadaan aku dalam dunia blog ni.. yang mana mungkin aku dirindukan.. mungkin la. ahahah.. aku takde la dok je kat umah wat taik hidung.. aku bz la gak kesana kemari... dengan urusan kerjaya.. dengan tuntuan duniawi... ahaha.. karoke... wayang.. mcm2 tu la.. ade la yang aku wat.. selain dr buang masa main fb jek.. ahaahah...

hah ni antara beberapa aktiviti yang aku wat sejak ketiadaan aku.. seingat aku la..




aku bg 4 bintang.. cerita ringan.. tak kesah la dr sudut kualiti best ke tak.. yg penting ku je panggung. aku puas.. jd itu lbh utama... seni itu perlu unsur2 itu.. cerita ni aku suke.. putus urat kaki aku gelak aje... best3...

tengok movie unstoppable ni.. ok la.. lbh bermain dengan emosi.. action takde la gempak mana.. tp berjaya la bermain dengan emosi aku yang nak tau mcm en dorang nak hentikan kereta api tu... best2...

takde ape2 sgt... melalui2 jalan2 biasa dengan duri2 yang sakit.. tpa ku tetap nak lalui jalan tu... aku taknak sekali2 berpatah balik...

biasa2 jek.. aku simpulkan shout award ni satu acara FUN2.. untuk generasi muda.. yang suke dengan muzik TERKINI... yang lebh kepada entertainment yang entertaining.. jd aku agak bosan.. dengan persembahan yang tak tau dorang nyanyi ke melatah... tp penganjuran yang gempak la.. tp tu la.. acara URBAN mcm ni.. post party tu mcm party arak dah... ke aku yang silap?

Thursday, October 21, 2010

Respon Kepada BAJET 2011...

  • Duti import kira-kira 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat tempatan di antara 3 dan 5 peratus dimansuhkan bagi menjadikan Malaysia syurga beli belah
  • Kadar tol di empat lebuh raya milik PLUS Ekspressway Berhad tidak akan dinaikkan bagi tempoh lima tahun akan datang, berkuatkuasa serta-merta.
  • Pengecualian cukai jualan ke atas semua jenis telefon bimbit.
************************************************************************

itu adalah sebahagian daripada bajet 2011 yangb telah dibentangkan di parlimen pada 15hb lepas... persoalan aku.....

BILER EK SUME NI MULA BERKUATKUASA??????

Wednesday, October 20, 2010

Antara Sbb Kuat aku Ghairah nak Rembat Iphone 4

Coretan Santai : Saya dan iPhone 4


iPhone-4-4

Saya difahamkan ledakan iphone-4 sedang melanda Malaysia sekarang kini. Kami di United Kingdom telah merasainya sejak tiga bulan yang lepas. Sekarang ini jika dipandang ke kiri dan kanan, sama ada di dalam train atau sebelah kereta lain, amat mudah terlihat ‘mat saleh’ yang menggunakan i-phone 4. Semua kelihatan khusyuk membelek-belek smart phone model baru itu.

Saya adalah salah seorang yang terkena ledakan tersebut. Walau pada asalnya, tiada hasrat tetapi apabila tersebar isu antenna i-phone 4 bermasalah. Saya tergerak untuk mengetahui lebih lanjut perihal isu terbabit lalu mencari hakikat sebenar disebaliknya. Kebetulan CEO Apple Ltd, Steve Jobs baru sahaja membuat sidang media menjelaskan berkenaan isu tersebut. Video penjelasannya boleh ditonton di web syarikat berkenaan.

Sidang media tersebut mendapat reaksi rencam dari komuniti teknologi komunikasi Ada yang mengecam kerana beliau cuba menyamakan masalah terbabit dengan smart phone keluaran yang lain seperti HTC Desire dan Blackberry (keluaran RIM). Malah saya yang ketika itu menggunakan smart phone Nokia E71 juga mendapati bar coverage akan menurun mendadak apabila digengam.

Saya mula meneliti hujah-hujah Steve Jobs dengan lebih lanjut, dari semasa ke semasa, disedari saya mula tergerak hati untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan iphone4 dan kelebihannya berbanding iphone 3G dan 3GS sebelumnya. Hasil serba sedikit penyelidikan, bacaan review di internet serta melihat sendiri iklan-iklan iPhone4 yang terdapat di web apple, saya mengambil keputusan membelinya. Khususnya apabila diberitahu berkenaan kebolehan iphone untuk teks Arabic, kitab Arab, Ensaiklopedia Hadis dan Al-Quran. Sudah lama saya memikirkan untuk mencari phone yang boleh membantu saya membuat rujukan apabila tidak berada di rumah, jauh dari kitab-kitab.

Pada 28 Julai 2010, saya menempah sebuah iPhone4 melalui web apple secara terus. Harga yang perlu dibayar adalah £499. Menunggu hampir tiga minggu, iPhone4 yang ditunggu-tunggu sampai jua, iaitu pada 12 Ogos 2010. Namun apakah kelebihan dan kelemahan iphone4 ini?. Saya kongsikan sebahagiannya di dalam artikel ini.

iPhone_4_2

AKIBAT TIDAK CUKUP PERSEDIAAN ILMU

Walau sudah melakukan kajian, namun lucunya keghairahan menikmati kehebatan iphone4 tergendala. Saya yang sebelum ini, merupakan pengguna setia telefon bimbit dan smartphone jenama NOKIA (sejak 15 tahun dahulu saya telah menggunakan nokia), kini terkena kejutan budaya. Ini disebabkan :-

a. Sim card yang boleh dimasukkan ke dalam iphone adalah micro sim card. Oleh kerana saya membeli iPhone4 ini tidak melalui mana-mana kontrak telefon. Saya terpaksa mencari jalan untuk memotong sim card saiz biasa kepada saiz micro. Tiada sebarang panduan dari buku yang disediakan berkenaan cara memotong sim card anda. Ini agak mendukacitakan saya, sehingga terpaksa mencari video berkenaan hal itu di web dan youtube. Rupanya ia boleh dipotong menggunakan alat khas atau gunting dan pisau. Disebabkan bimbang sim card tersalah potong, saya terpaksa melawati sebuah kedai telefon dan terpaksa memebayar £ 3 hanya untuk memotong kad sim dengan alat, sedang proses itu hanya memakan masa selama 10 saat.

b. Sesudah berjaya memasukkan sim card, tergendala lagi hasrat untuk terus menggunakannya. Saya diberitahu oleh pemilik kedai telefon tadi agar pergi mendaftar iTunes di interent bagi mengaktifkan iphone saya. Hmm, bagi orang yang tidak pernah melibatkan diri dengan barangan apple dan iphone, maklumat itu cukup memeningkan kepala. Apa pula iTunes ? Tiada pula disebut di buku panduan kecil yang disediakan. Pelbagai pertanyaan dan perasaan geram melanda ketika saya memandu pulang dari kedai. Ketika itu, terdetik di minda, betapa susahnya untuk menggunakan iphone4 ini berbanding telefon jenis Nokia. Terfikir juga, sukarnya menggunakan iphone jika rumah anda tiada computer dan internet. Kerana sukar mendaftar itunes.!

c. Di rumah, saya mula mencari jalan memuat turun dan mendaftar di itunes, akhirnya, barulah berjaya mengaktifkan iTunes dan juga iPhone4 saya. Barulah ia boleh digunakan seperti biasa.

Begitulah kesuakaran yang terpaksa dihadapi apabila kita ingin mencuba sesuatu perubahan. Walau terpaksa memakan masa hampir satu jam sebelum boleh menggunakan iphone 4. Saya amat berharap ia berbaloi dan menambah efisyen saya dalam menguruskan sms, telefon, web, facebook dan sebagainya.

iPhone_4_3

KELEBIHAN

Bagi seisapa yang sedang berfikir-fikir untuk membelinya, mungkin tulisan ringkas saya ini sukar membantu anda, kerana saya bukan pakar dalam bab ini dan saya juga tidak akan memasukkan penilaian secara terperinci. Saya juga tidak akan membuat sebarang perbandingan dengan smartphone lain. Mudah ceritanya, ini bukanlah sebuah review yang professional tetapi hanya celoteh peribadi. Pun begitu, saya kira ia masih boleh memberi serba sedikit perkara penting berkenaan iPhone4.

Sejak menggunakannya lebih dua bulan yang lalu, selaku orang kebanyakan, saya boleh menyebutkan beberapa kelebihannya iaitu:

1. Akses internet sangat mudah dan laju. Selain bergantung kepada kelajuan Wifi di kawasan anda, saya juga dapat melihat kelajuannya apabila menggunakan 3G ketika di luar rumah. Ia jauh lebih laju dari phone Nokia E71 saya sebelum ini. Menurt kajian ini, iphone4 mempunyai kelajuan 512MB RAM, 1GHz processor (buka sini)

2. Touch screennya sangat berkesan dan baik. Ia juga tidak akan tertekan dek kerana tersentuh oleh benda-benda lain seperti kunci, pen dan sebagainya ketika di dalam poket. Ini kerana touch screen iphone hanya berfungsi dengan sentuhan berhaba dari tangan. Saya masih ingat suatu ketika dahulu pernah menggunakan telephone dari jenis touch screen, asyik tertekan dan terdail kerana ia akan berfungsi asal sahaja disentuh screennya, tidak kira jari yang menyentuh atau kertas, kunci dan sebagainya. Cuma lucunya, di Negara sejuk seperti United Kingdom ini, jika kita menggunakan glove sewaktu cuaca sejuk, kita tidak akan boleh menggunakan iphone kecuali terpaksa menekan menggunakan hidung.

3. Screen iphone 4 sangat cemerlang dari sudut kejelasannya, kualitinya standing sebuah TV LCD. Menonton kartun yang disewa dan dibeli dari iTunes melalui iphone4 adalah menakjubkan. Sebuah smartphone yang hampir-hampir menyamai reka bentuk iphone4 adalah Samsung Galaxy S, harganya lebih murah namun screennya sama sekali tidak mampu menandingi kejelasan Iphone4. Screen ini juga dibuat dari gelas dan tahan lasak dan tidak calar.

4. Terdapat pelbagai aplikasi Al-Quran di iTunes, yang percuma dan juga berbayar. Menggunakannya sangat mudah dan amat memudahkan untuk membaca, mencari dan merujuk ayat Al-Quran.

5. Terdapat pelbagai aplikasi hadis yang juga memudahkan, malah dengan processor yang laju, merujuk hadis di internet melalui browser khusus apple iaitu SAFARI. Khususnya apabila saya boleh melakukan carian dengan teks Arabic.

6. Baterinya yang tahan namun ia bergantung kepada penggunaan kita, lebih banyak digunakan internet dan 3G atau movie dan muzik, tentunya lebih cepat kehabisan bateri.

7. Pelbagai aplikasi percuma yang lain turut membantu seperti map yang berfungsi sebagai navigator, telah kerap kali saya menggunakannya sama da ketika berkereta ataupun berjalan kaki. Ia amat membantu ketika saya beradad di tengah kota London. Selain itu, aplikasi Wikipedia, dictionary, kompas arah, kompas solat, nilai pertukaran matawang, facebook, tesco shopping, peta underground London, lampu torch light dan terlalu banyak lagi. Saya juga cukup merasa teruja dengan aplikasi percuma bar code detector yang memudahkan kita membandingkan harga di pasaran hanya dengan melakukan scan, akan diketahui harga barang itu di pasaran dan internet. Banyak lagi aplikasi boleh diperolehi secara percuma, termasuklah games dan lain-lain. Ringkasnya, kebiasaan saya yang sebelum ini hanya menggunakan telephone untuk sms, telefon dan sekali sekala internet, kini berubah. Banyak yang menjadi lebih mudah dengan kehadiran iphone4 di dalam genggaman.

iphone_4_quran

iphone_hadith

8. Prestasi gambar yang ditangkap adalah sederhana, layak dengan kualiti 5 megapixel. Walaupun demikian, semua gambar dan video yang ditangkap menggunakan iphone4, akan kelihatan sharp dan cantik, namun sejurus dipindahkan ke komputer desktop. Ia tidaklah secantik ketika dilihat di screen iphone, mungkin kerana kualiti screen komputer pula.

9. Seperti beberapa smartphone yang lain, Iphone4 juga boleh disambung ke laptop anda dan boleh berfungsi sebagai usb modem, namun menggunakannya tidak semudah menggunakan smartphone Nokia seperti E71 yang lebih mudah.

10. Walau harganya agak tinggi, saya berpuas hati kerana haragnya stabil dan tetap walau dimakan zaman. Lihat sahaja iPhone 3G dan 3GS, harganya telefon baru kekal sekian lama. Ia memudahkan sesiapa yang memilikinya menjual dengan harga yang masih baik. Buka sahaja ebay jika ingin melihat harganya yang stabil.

11. Anda boleh membaca pdf file di iphone anda tanpa sebarang masalah, namun anda perlu install aplikasi pdf reader lite (ia percuma). Tempoh download juga cepat dan pantas. Saya mendownload article ini melalui browser internet di iphone 4 saya hanya dalam masa 30 saat sahaja. Semua attachement di email yang menggunakan format Microsoft juga boleh dibaca.

Lain-lain kelebihan boleh dirujuk di pelbagai laman web review smartphone yang professional.

KELEMAHAN

Antara kelemahan yang saya rasai dengan paling jelas adalah :

1. Fungsi smsnya; jika anda seorang yang kerap dan penghantar sms tegar. Bersms di iphone4 adalah dibawah paras selesa. Saya katakan demikian kerana :-

a. Sukar untuk menghantar sms kepada ramai sekaligus. Ia memang boleh dilakukan tetapi susunan senarai contact dan cancel terlalu dekat, sehingga amat kerap setelah saya memilih beberapa ramai individu yang ingin saya hantar sms dari ratusan senarai contact, tiba-tiba apabila tersentuh ‘cancel’, semua hilang sekaligus. Amat mengecewakan.

b. Jika dihantar kepada ramai sekaligus, tiba-tiba salah seorang dari contact anda tidak valid atau sms tidak dihantar, mesej ‘sending failed’ akan muncul di iPhone4 anda, tetapi tidak dinyatakan dari kumpulan yang dihantar, siapakah diantara mereka yang failed. Anda tidak akan tahu siapa dari kumpulan itu yang tidak menerimanya.

c. Tiada fungsi draft sms yang saved untuk dihantar kemudian.

d. Sukar memasukkan contact dalam senarai penerima sms, kerana setiap kali dipilih, kita diperlukan untuk bermula dari huruf A semula. Katalah kita memilih seorang contact kita dengan nama zaharuddin, bermakna di huruf Z, tetapi sejurus di tekan, dan paabila kita ingin memasukkan nama Zamri, senarai akan bermula dari A semula. Ini menjadikan kerja remeh dan rumit. Bukankah lebih baik jika ia menyeranaikan semua contact dan boleh di’tick’ sekali banyak. Namun malangnya fungsi itu tiada

2. Senarai rekod nama panggilan yang anda dail (call out), panggilan terima (call in) dan missed call tidak tersusun dengan baik. IPhone4 hanya menyediakan senarai missed dan all sahaja. Bermakna jika anda ingin melihat senarai panggilan lalu yang dibuat, pemilik akan terpaksa mencari di senarai keseluruhan (all) yang menggabungkan call out, call in dan missed. Sememangnya ada tanda kecil yang membezakan panggilan keluar dan masuk, tetapi apabila pemilik kerap menggunakan telefon, senarainya terlalu banyak.

3. Masalah antenna yang diwarwarkan sudah tentu merupakan kelemahan, walau pemilik iPhone4 ditawarkan bumper percuma, namun kelebihan iPhone4 seperti nipis, elegan, ringan sudah tiada erti, kerana apabila terpaksa dipakaikan bumper, ia menjadi tebal, semkain berat dan tidak lagi berkilat malah kelihatan bercalar kerana calarnya bumper. Bumper percuma hanya boleh diperolehi setelah membuat permohonan dan saya terpaksa menunggu dua minggu sebelum menerimanya. Permohonan dibuat melalui aplikasi iTunes.

4. Katalah anda menyewa atau membeli filem dari iTunes, malangnya anda hanya boleh menontonnya di screen kecil ihone4 atau komputer anda yang mempunyai iTunes. Ia tidak boleh disambung ke TV untuk ditonton dengan lebih selesa. Ya, ia sebenarnya boleh, tetapi anda terpaksa membeli kabel khusus yang tidak diberi percuma. Ia berbeza dengan Nokia N8 yang memberi percuma kable berkenaan beserta smartphonenya.

5. Semua jenis iPhone tidak boleh membuka Adobe Flash. Walau ia sebuah kelemahan, namun orang biasa seperti saya tidak begitu merasakan keperluannya.

6. iPhone4 tidak ada slot sd card untuk mengambil data dan dimasukkan data. Semua mesti melalui itunes.

7. Anda tidak boleh save sebarang Microsoft word ke dalam iPhone4.

8. iPhone4 juga tidak boleh berfunsgi sebagai usb thumb drive. Tetapi ia boleh menyimpan beberapa document melalui aplikasi simple drive, harganya aplikasi ini adalah £ 0.59 sahaja. Ia adalah kelemahan berbadning Nokia N8 yang dengan begitu mudah boleh berfungsi sebagai usb drive,malah diberikan kabelnya secara percuma. Boleh lihat cara menjadikan iphone4 anda sebagai usb drive.

KESIMPULAN

Begitulah lebih kurang beberapa info yang mampu saya kongsikan, pun begitu say atidaknafikan mungkin sebahagian kelemahan yang saya nyatakan telah dijumpai cara penyelesaiannya oleh mereka yang pakar. Jika anda mengethauinya, silalah berkongsi di sini.

Kesimpulannya, saya masih merasa syukur dengan prestasi iphone4 yang dibeli, walau sekali sekala ada terdetik rasa rugi disebabkan kelemahan yang saya sebutkan di atas. Ada juga terdetik rasa rindukan keypad, lebih lagi apabila melihat iklan Blackberry Torch. Namun melihat rating yang rendah di sini (Blacberry Torch). Minat itu semakin menghilang.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

11 Oktober 2010

London, United Kingdom

review dr PENGGUNA yang lengkap!!!!


Tuesday, October 19, 2010

Kenapa Malas Nak Update Blog?




haahhh.. aku kembali menghiasi dada2 skrin laptop dan pc.. hehhe... aduiii.. lama gila kfc aku tak update blog... aku sedih gak senanye... ari2 aku pk nak update.. tp kemahuan tu tak dpt menandingi kemalasan yang bersarang di segenap ruang hidup aku... betol.... tp sebenarnye.. aku bergelut dengan berbagai situasi yang merumitkan... tak kisah la.. tuntutan kerja... kerumitan yang aku CIPTAKAN.. atau mula penat dengan keindahan yang aku pernah kejar.. atau memilih untuk memencil agar kegilaan itu tak ilang... owhh mungkin juga cuba menyemai sayang itu menjadi lbh kuat... hahah.. korang mesti hentak kepala kat mangkuk tandas kan memikirkan apa yang aku coretkan ini.. ahahah.. aku memang melalui banyak fasa dalam seminggu dua ni.. betol.. emosi aku bercampur baur... bergelut2... bergumpal2.... seriously.. dalam kepala aku sekarang ni cume iphone 4 jek... eh silap2... dalam kepala aku sekrang ni.. nak tenangkan pala otak...... tu jek.... sbb tu aku kurang update blog kot.. entah ye la kot... korang rasa mcm ne hehehe....

btw... nak kata bz pun ye gak.. sejak berada di bahagian yang lbh bertemu dengan public ni... aku akui aku bz.. dan aku suke!!! hehe.. pastu semenjak dua tiga empat lima menjak ni... bahagian dan kementerian aku pun bz dengan banyak event... kreativiti la.. inovasi la... sume2 la.. jd biler terlibat.. sah2 aku kesan kemari ibarat artis yang ada 5 show sehari... ahakz... tu yg buat bz tu....

tp dlm kebizian aku.. takde la aku melupakan keseronokan hidup haha.. aku ada la gak wat byk bnda... klu tak memang takde life la aku... ahahahah.....kan2.. tp ade gak la bnda2 tak best.. aritu.. sebab terlalu penat.. aku agak2 mcm pitam la mase otw balik keje... then aku langgar devider jalan.... best kan... tu la ade waktu rehat taknak rehat... padan muke ko fairuz!!.. ahahah... pastu hah ape lg ek.. takde ape sgt la.... bosan je yg lain2 tu... hurmmmm....... eh serious tetiber aku blank ni.... tktau nak tulis aper.... owh haah!! aku lupe nak ckp... iphone 4 ngan BB... otw!! ahhahahah....... korang... aku nak kentut dulu... puuuuttttt.!!! bye!!!

Wednesday, September 29, 2010

FS singing AYAT AYAT CINTA

Desir pasir dipadang tandus
segersang pemikiran hati
Terkisahku diantara cinta yang rumit

Bila keyakinan ku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan

Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkinku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cinta ku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakanku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggal kan cinta
Ketika ku bersujud

Tuesday, September 28, 2010

Gadis AVATAR..... sayu

hah.. mesti korang akan terkejut tengok wajah gadis muda ini... kesian kan.. dek kerana tumor yang dihidapinya ni.. dia digelar gadis avatar... aku taknak la sebut perkataan tu banyak2 kali walaupun aku dah pampangkan kat tajuk tu.. tak baik.. tp aku memang rasa sayu dan kesian dengan masalah yang budak cumel ni hadapi.. tumor dia semakin besar dah terus tumbuh memmbesar ke hadapan.. setakat ni hidung dan mata sudah mula bermasalah.. pernafasan sudah mula terganggu.. dan doktor mengatakan matanya juga ada risiko untuk buta...

wu_xiaoyan


keluarga dia dah kehabisan duit untuk tampung perbelanjaan kesihatan gadis ni.. sian dorang... perbelanjaan keluarga lain juga mcm penting sume..

"All the family members are farmers and have little more than £100 a month income each. In addition her mother has been incapacitated after a stroke and the father is struggling to look after her and continue to make a living."

tgok.. betapa kita sepatutnye bersyukur dengan apa yang allah dah bagi.. kan3.... selalu kite mengeluh.. kita tak ansem mcm tu.. kita tak cantik mcm tu.. kita tak kaya mcm tu.. tp kite tak pernah pk.... betapa susah nye org lain.. betapa mendeitanya org lain... kite selalu minta apa yang takde.. jarang mensyukuri apa yang sedia ada... masyaallah.... aku rasa sayu tetibe.. alhamdulillah dengan apa yang diberi.. meski jauh dr sempurna.. tp lbh baik dr kebanyakan org yang diuji dengan perkara yg lbh serius dan teruk... apepun.. aku mendoakan akan ada badan2 org2 kaya yang menghulurkan derma kepada keluarga malang ini.. insyaallah.. pembedahan akan pulihkan hidup gadis muda tu.. insyaallah

cerita lanjut click SINI


I phone 4 memberi aku semangat untuk berblog

hahaahah.. baru je entri lepas aku tulis dah nak kembali kelorong2 blog ini.. mengisi catatanku untuk tatapan kalian.. kalau ada yang nak menatap la.. ahahah.. ceh poyo melanda diri neyyhh.. ahahah.. tp lepas tu senyap je balik... cakap jek lebat fairuz selamat ni... hahahaha.. ala korang bukan apa... kehidupan ku agak tak aman sehari dua ni.. eheheh.. emosi silih bertukar.. jd tu yang blog aku ni semacam menjadi sekadar di pinggiran jek.. ahahahahah...

TAPI...

now aku betol2 dah mula semangat dah.. ahahaha... korang jangan la luoakan aku ek.. kalau ade kuah kacang dengan lode ngan ketupat nona... roger2 la saya.. eheheh.... sebenarnye.. hehe td check nuff... pastu terbaca la plak promo untuk menang i phone 4 dr si kuning DG tu... tu yang aku semangat nak tulis balik entry tu.. sbb aku pun dah ade bufferd earing baru tu... leh la tambah seposen dua kan.. ahaha........

jd... aku pun mula la semangat balik nak berblog.. walaupun.. waktu tengah menulis ni.. sendu jek aku rasakan... ahahahahha... yang pastu aku mcm nak try promo dr DG ni.. nanti aku dah menang leh poyo2 ngan korang kan?.. kan3?... ahahahaha.. tu pun kalau aku ada masa nak join.. dan ade sedikit rasa semangat dr kemalasan yang bermaharajalela ni.. okiesss.. ehehehehe...

korang tak terasa nak join keee???... ahahaha kalai nak click SINI....... ni ada sedikit peraturan yang digariskan... kalau korang nak maklumat penuh.. ape nak kene wat sume.. just click aje link yang aku bg td... ok?.. dah menang iphone tu bg aku k.. eheheheh

1. This contest will run for 8 days, from 24 September to 1 October 2010.
2. In order to be in the running to win the iPhone 4, you’ll have to complete 4 tasks which will be revealed here on the Nuffnang blog.
3. From 24-27 September, one new task will be revealed each day.
4. You’ll have until 11.59 pm on 1 October (Friday) to complete all 4 blog posts, and submit all four permalinks to us using the forms provided.
5. There will be separate forms for all four days and they’ll be labeled accordingly; don’t mix your permalinks up!
6. Only bloggers who complete all 4 blog posts with all requirements fulfilled will be in the running to win the iPhone 4.

7. The blogger with the most creative blog posts overall wins the iPhone 4 :)


WATCCHAAAAAA!!!!!

Thursday, September 23, 2010

Aku Kembali


lepas tgok dapat satu lg buffered earning.. rasa semangat untuk kembali.!! kembali berblog.. ahahaha mcm la lama sgt aku tinggalkan.. tp aku akui.. kebelakangan ini kemalasan adalah halangan utama aku dalam mengaktifkan diriku untuk menulis... ahaha... mungkin sbb aku bukan berblog untuk pendapatan.. jadi biler tiada berita menarik.. atau cerita untuk dikongsi.... mood plak lari untuk kemana.. aku tak gagahkan diri untuk menulis...

hehehe.. td saje2 cek nuff.. tetibe dpt satu lg buffered earning.. then tetibe gak semangat aku nak tulis balik.. memmbuak2.. tp punya la malas sebenarnye.. ahahahahahahah..... apepun... aku masih lg setia dengan blog aku ni.. ye la masa nak bangunkan blog ini dlu.. punya la lama.... aku start register 2007.. tp 2009 bru aku betol2 menulis... then dah terbina ni.. takkan nak lupakan mcm tu jek kan.. kan3.. eheheh...

ok3!!! aku tak bebel byk2.!!! tunggu la.. aku akan menghancurkan dunia!! eh silap.. menggegarkan dunia!!!

Tuesday, September 21, 2010

aku UPSR dan 25 tahun


hari ini bermulanya pertempuran bg budak2.. atau pelajar2.... atau kanak2.. ehhe darjah 6.. ape lg.. upsr la... ujian penilaian sekolah rendah... tak caya jek aku sebenarnye dah 13 TAHUN tinggalkan kenangan tu,... ye aku gak pernah ambil upsr la dude... huh.. tak caya ke.. kalau tak caya.. tengok gambar kat bawah ni... hah.. ape lagi.. scan mata korang carik aku dimana.. cepat2...!!


lama dah tu. aku bebetol rindu weyh... well nak diceritakan.. zaman sekolah rendah aku tak begitu best... ahahha dr darjah satu hingga 4.. aku dikenali dengan bakat seni lukis aje.. part tu aku score la.... mewarna la.. melukis la... menyonteng la.... darjah 5 aku sepi sekejap... sbb kene marah ngan parent.. sbb darjah 5 aku turun kelas... ahahahaha... tp start darjah 5 ni aku dikenali dengan bakat nyanyi2 ni.. bermula dengan majlis perpisahan seorang guru aku.. CIKGU HAMIMI... ape ntah jadi dengan dia sekarang.. dia dok rembau.. dia suh aku nyanyi.. tau lagu ape aku nyanyi?.. MATAHARI.. ahhahha lgu MAYA... special request by her..

sejak tu la.. aku aktif seni2 pentas.. nasyid.. solo nyanyi... wakil sekolah syair bagai.. ahahahahaah... lawak la... tp seronok kan... sampai la dah nak upsr... oleh sbb aku ni leh tahan nakal untuk kelas no1 tu.. memang aku selalu kene baling ngan kapur time cikgu ngajar... sbb cikgu ckp aku berbual aje.. padahal aku berbincang ilmiah tu.. ahahaha... pastu buku kene baling keluar pun ade... ahaha pastu kat makmal sains.. main2 sampai aku tekan stapler kat tangan aku pun ade.. ahahaha.. wahh kenangan ku.!!!

la ni.. aku dah 25 tahun weyh.. walaupun mcm 16 tahun jek fizikal aku.. kan3.. ahahaha... dah besor2 ni.. dah tak leh main mcm mase umur 12 tahun tu.. dlu upsr adalah perhitungan terpenting.. sekarang ni.. setiap yg berlaku di kiri kanan adalah satu perhitungan penting dalam mencorakkan masa depan.. jd segala keputusan yang di ambil kene serious... kan3... huhhh....

jd kepada anak2ku yang mengambil UPSR.. yg mungkin membaca entri ini.. buatla sehabis baik.. walaupun ia hanya satu ujian untuk kanak2 12 tahun. tp besar ganjanrannya nanti.... goodluck.... doa banyak2... tak payah neves2.... senyum2 aje.. insyaallah.. A tu tak payah pun nak dpt... kan3... amin..

SEMOGA BERJAYA

Saturday, September 18, 2010

FS singing SEPI- Yuni Sara

Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
namun ini hanya ada di bibir
di bibir saja

Aku ini yang bisa mengerti
walaupun yang lain mau mengerti
Namun berat beban hidupku
biarkan saja
Biar saja hanya ku yang tahu

Sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam


Friday, September 17, 2010

Al-Fatihah untuk allahyarham M Rajoli


satu kehilangan besar untuk dunia seni kita... dialah antara pelakon yang aku hormat diatas perwatakannya yang sgt indah... dunia lakonan hebat ditawannya.. namun ilmu agama juga tersellah dalam tindaktanduknya... sepatutnya menjadi contoh kepada yang lain.. juga diri aku... hari ini sejak maghrib td... banyak status di face book atau twitter mengatakan pemergian beliau.. namun itu cuma berita kurang tepat... tika itu beliau masih lg bernafas...

tp td jam 10.40 malam td.. berita sahih telah diterima... M rajoli telah menghembuskan nafas terakhirnya... patutla mlm ni hujan turun je walau tak lebat... menghembuskan nafas terakhirnya di bulan syawal.. alhamdulillah.. moga ada keberkatan untuk arwah... mendoakan rohnya akan ditempatkan di sisi allah SWT di kalangan orng2 beriman.. amin.. alfatihah

Wednesday, September 15, 2010

Untuk KALIAN...!



aidilfitri kali ini...
aku jalani dalam lorong yang berbeza...
dengan senyum tawa yang tidak seindah biasa...
dimana kepahitan jelas terasa walau senyum terukir indah...

menjalani kehidupan bersama sama teman seperti kamu semua..
bukan sesuatu yang aku minta...
tp inilah pemberian yang tidak pernah terduga
memberi sejuta kenikmatan yang tiada tara...
pemberian bermakna untuk satu jangka masa yang tiada akhirnya

setiap saat yang kita lalui
ibarat menyemai kenangan sejarah
tidak kan terlupus jejaknya walau di landa badai amarah..
lantas ingatan untuk setiap dari kamu datang dr setiap arah
seperti tubuh yang memerlukan darah...
takkan terlupa, takkan terpisah..

untuk aidilfitri yang mulia...
seribu kemaafan aku pinta..
atas segala keterlanjuran dan kesilapan yang tersengaja
walau jauh mana aku berlari..
walau sesenyap mana diri ku pergi..
walau sejahat mana apa yang aku telah lakukan..
kemaafan dr kamu semua tetp menjadi nadi..
nadi untuk senyuman paling bererti...

sahabat semua..
walau zahir takkan mungkin dapat bertemu..
ingatan paling ikhlas telah aku semai untuk diri kamu..
selamat hari raya aidilfitri..
maaf zahir dan batin

Monday, September 13, 2010

Kisar LEMBU dengan kejam!!!


vid ni aku amik dr CIK PARO.. adoiii.. cube korang tgok weyh.. ni mesin pengisar..... nama dia meat grinder suite... ahaha dia mesin pengisar yang dahsyat, dorang main kisar je weyh lembu tu sekor2..!! tp buat pengetahuan.. sume lmbu tu dah mati ok... tp memang cara ni kejam nak mati.. dah la dengan segala usus ke taik ke ekor ke ape sume dia kisar.. dan katanya ini adalah untuk membuat BURGER yee... dengan kude pun ade sekalik... weeekkk..!!!

video

KRONOLOGI: Kes bunuh, bakar Sosilawati dan tiga individu lain


Media melaporkan Datuk Sosilawati Lawiya, 47, bersama peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32; pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38 dan pemandunya, Kamaruddin Shansuddin, 44 hilang sejak 30 Ogos lalu selepas urusan pembelian tanah di Banting . Dilaporkan juga jutawan kosmetik itu membawa bersama wang tunai sejumlah rm4 juta.

  • 7hb September 2010

Hasil aduan orang ramai, dua kereta BMW, dengan nombor pendaftaran WTL 11 dan AAJ 5, milik Sosilawati dan Ahmad Kamil telah ditemui. Kereta milik Sosilawati telah dilaporkan ditemui oleh jiran berhampiran Apartmen Angsana, Taman Subang Mewah, Subang Jaya. pembekal maklumat mengatakan kereta itu sudah beberapa hari terbiar di situ. Kereta Ahmad Kamil pula ditemui dihadapan Hotel Dorsett di SS12, Subang Jaya. Berhubung wang 4juta, keluarga Sosilawati menafikan mangsa membawa wang RM4 juta.

  • 8hb September 2010

Berdasarkan jejak maklumat yang dikesan dan bantuan orang ramai yang memberi maklumat, polis melaporkan Sosilawati dan tiga individu lain masih lagi berada dalam negara. Ini berdasarkan laporan yang Sosilawati telah mengunjungi kedai Fazz Enterprise Kerepek House di Kampung Sungai Lang, Banting pada jam 4 petang, 30 Ogos lalu.

siasatan juga mendapati Noorhisham telah menghubungi isterinya untuk memaklumkan beliau tidak pulang selama tiga hari melalui telefon pada malam 30 Ogos.

  • 9hb September 2010

OLeh kerana siasatan semakin menemui jalan buntu. tiada tanda tentang dimana mangsa2, Media melaporkan Sosilawati kemungkinan besar disembunyikan di lokasi rahsia oleh kumpulan tertentu kerana perselisihan perniagaan dan kewangan.

  • 10hb September 2010

Polis berjaya mendapat maklumat beberapa orang suspek yang dipercayai terlibat dengan kehilangan jutawan ini. hal ini berdasarkan jam tangan yang dipakai suspek sama dengan jam tangan salah seorang mangsa. seterusnya, dilaporkan Kehilangan Sosilawati dipercayai didalangi seorang ahli perniagaan bergelar Datuk. Polis menahan lima suspek berhubung kehilangan empat mangsa itu.

  • 11hb September 2010

dengan berbekalkan maklumat dr suspek, polis telah menemui lokasi empat mangsa itu dibunuh dan mayat mereka dibakar di ladang di Teluk Gadong berhampiran Tanjung Sepat, Banting. Polis menahan ahli perniagaan bergelar Datuk dan adiknya. Polis mengesahkan Sosilawati, Ahmad Kamil, Noorhisham dan Kamaruddin dipukul sampai mati, mayat mereka dibakar di Ladang Gadong, sebelum abunya dibuang ke dalam sungai. Polis menahan seorang remaja berusia 19 tahun. namun pihak plis masih menunggu laporan lengkap forensik.

LAGI BERITA DAN LINK BERKENAAN

  1. QIMIE.COM
  2. SOSILAWATI DIBUNUH DAN DIBAKAR- DARKBATMAN
  3. DIPUKUL, DIBAKAR, DIBUANG
  4. PENGAKUAN SUSPEK
  5. KELUHAN ANAK SOSILAWATI
  6. EMPAT SUSPEK DI TAHAN REMAN

Tuesday, September 7, 2010

Hari ni LAST KEJE


kegembiraan yang melampau.. pada hari hari terakhir ini, saya berasa sangat teruja ingin menyelesaikan segala kerja dengan efisyennya... yeahhh... eheheheh buat pengetahuan semua, saya akan bercuti lama iaitu.. DUA HARI.... pada rabu dan khamis... SAHAJA..!!! uwwaaaaaa... saya akan kembali bekerja pada raya ke empat... mampu?.. sume cuti lama2... saya dapat 2 hari aje.. tapi tidak mengapa.. keseronokan bekerja adalah sangat tinggi.. jadi ia mampu menyembunyikan.. atau menghilangkanm terus rasa bersalah kepada ibu ayah itu kepada rasa bersyukur dapat berkhidmat kepada rakyat dan kerajaan.. wahhhh ayat ni very the pekerja tahunan terbaik kan. hahahaha... ok la korang.. kepada yang masih bekerja.. dan ramai rasanya yang bekerja sampai ke hari khamis.. selamat aku doakan.. ingat bertugas dengan senyuman ok.. kalau dok masam je sepanjang masa.. lebih baik korang balik rumah tido!! ahahhaha...

so.. aku nak balik johor ni esok ke malam ni ek?.... kalau balik malam ni.. mungkin kereta aku ibarat roti di hamparan JEM.... kan3.... kalau balik pg esok.. aku takot mengantok la.. aku ni jenis kalau mengantok.... aku boleh tertido masa tengah bawa kereta... jd... takpe2.. aku akan fikirkan kebarangkalian.. dan juga pilihan terbaik.. eheheh....

aku balik BATU PAHAT Johor.. kamu?

Semalam Hari TERTINGGAL aku...!!


  1. 7.15 pagi... Datang Opis, IC tertinggal.. cmm ne nak punch in? kene pusing balik ambik
  2. 1 ptang... Lunch hour balik umah jap, dah balik office, kunci office lak tetinggal kat umah.. kene pusing balik ambik...
  3. Kul 4.30... nak pg punch out... baru perasan ic tetinggal kat kereta... kene turun basement balik amik ic....
  4. 4.50.. dah jalan pg basement... bru perasan anset tertinggal dalam bilik.... kene naik balik blik amik anset..
  5. 6 petang... kat mid valley.. dah gerak naik shop dah.. bru perasan anset dua2 dengan beg duit tetinggal dalam kereta..!!

korang ingat aku leh ke senyum2.. ala tyra bank tu.. aku stress ok semalam.. aku dah pk akan ade perkara tak cun berlaku kot.. tp alhamdulillah... sampai ke sudah aku masih cool dan mampu senyum kiud lg... korang pernah tak alami bnda2 alah mcm ni?

YESS!!!


Dapat Buffered Earning lg.!!!!

Sunday, September 5, 2010

Antara Iklan Raya PEtronas, TV3, dan PKNS



video
iklan rasa tv3.. ckup meriah suasananya.. ckup cantik grafiknya.. namun penggunaan unsur2 seperti santa menggambarkan krismas menjadi isu besar kepada yang menonton... hilang keindahan aidilfitri.. ade yang mengatakan ini agenda... apa pendapat anda?


video
iklan yang ckup shahdu... dr PKNS.. plot yang perlahan bermain dengan emosi.. pengambaran yang ckup simbolik.. si ayah ibu sangka si anak sudah lupa, tapi sebenarnya ada hadiah bermakna yang menanti mereka...


video
ini pula iklan terbaru PETRONAS... sudah saban tahun menggunakan idea hebat allahyarhamah yasmin... sekrang muncul dengan yg terbaru.. sedikit klasik dengan menggunakan konsep filem2 pramlee...

ANDA NILAIKAN MANA TERBAIK..??

PILIHAN SAYA....? : PKNS

Suara Takbir- Fairuz Selamat


lagu ni sebenarnye dirakamkan sudah bertahun.. tapi cume tidak direleasekan.... jd dr ia lapuk ditelan virus.... saya decide untuk publish ia kepada umum.. hasilnya tidak seberapa.. tp ckup la untuk merasa secubit roh raya.. kan3... enjoy


terimalah dr FS... suara takbir.. versi rancak sket hehee.. dengan ini gak.. FAIRUZ nak ucapkan selamat hari raya kepada semua pembaca FS.B.C. ni...... kepada semua yang kenal mamat ni.. yup.. selamat menyambut aidilfitri semeriahnya pada tahun ni.. fairuz mendoakan segala yang terbaik untuk kalian...

Tiada yang terlepas jika hina agama: Muhyiddin

tak payah bangga sangat kalau dapat timbulkan kekecohan.... hormati agama org lain..... mengutuk agama org lain sama gak anda takde agama....



Kebahagiaan Dalam Perpisahan


bahagia ke kalau berpisah?

berpisah atas sbb nak mendamaikan keadaan?

keadaan memaksa untuk berpisah?

kebahagiaan punca perpisahan?

kebahagian perlu untuk berpisah

berpisah mendatangkan kebahagiaan?

dengan berpisah baru kebahagiaan akan datang?


dalam kebahagiaan pasti ada perpisahan?

dalam perpisahan pasti ada bahagia?


berpisah kemudian bahagia?


berpisah untuk mencari bahagia yang lain?

SEMUA TERPULANG KEPADA KAMU...

Saturday, September 4, 2010

ALHAMDULILLAH

tetibe pagi ini sedikit kesedaran betol2 menampar sedar aku dr terus leka.... aku sendiri bingung nak letakkan perasaan ini di mana... tp aku ckup suke.. dan aku boleh katakan ia sebenarnye sesuatu yang perlu dtg lbh awal... saat aku teliti dengan laptop ku, tetibe lagu intrumental YISEI keluar... terus fikiran ini kelamkabut mencari sesuatu paksi untuk difikirkan... dan teruslah sampai ke rasa ini.... ia sebenarnya satu perasaan yang membuat aku berfikir betapa aku harus bersyukur dengan apa yang telah dikuniakan kepada aku oleh yang maha esa... setiap satu peristiwa dr zaman sekolah, universiti dan sekarang aku berada di alam pekerjaan, allah berikan aku yg terbaik.. yang mana aku rasa dicemburui oleh ramai org... dr keputusan yang baik dalam study, dikurniakan kerja yang elok2 juga... dengan rezeki yang tak pernah putus.... aku bersyukur, alhamdulillah.... walaupun aku sedar allah sebenarnya mahu menguji aku dengan cara yang mcm ni..... aku bersyukur... aku sedar ALLAH sayangkan aku.. dan dalam menyelusuri hari2 aku... kerap kali aku merungut.. pasal kerja... pasal karier, pasal itu dan ini, sedangkan aku sebenarfnye sudah ckup bertuah nak dibandingkan dengan yang lain.. yup walaupun sebenarnye aku bukan terlalu bertuah.. kerja aku bukanlah yang terbaik dan termewah.. study aku bukan la yang berada di tangga teratas.. kereta aku bukan la yang paling hotz dikalangan kereta2 member aku, tp.. apa yang diberikan ini sudah ckup membuatkan aku selesa dengan kehidupan sehari2...ALHAMDULILLAH

BLOG LIST ben ashaari



hah.. aku memang bleh kata ari2 masuk blog bro ben ni.. hot kot.. korang tgok follower dia ade berapa.. almost 3000 ok!! mampu?.. ahahha.. dah lama dah aku tgok dia bukak blog list ni.. untuk sape2 nak listkan blog kat blog list dia tu... then aku nak try la... mana tau ade rezeki.. kan3...

well.. sedikit penerangan tentang blog aku.. blog fairuzselamat ni aku buat dah lama actually.... tahun 2007.... mase tu aku mcm rasa nak berblog.. time tu blog tak jd wahana sepemes sekarang.. sume mencemuh je blog.. huhuhu.. tp sebenarnye aku wat sehari je.. lepas tu aku terus melupakan blog aku tu.... ehehehe.. dan sebenarnya pada tahun 2009 bru aku kembali.. ahahahaha... 2009 permulaan aku menjadi blogger agak tegar... dan bermula dr itu, aku boleh katakan blog memang menjadi slaah satu agenda penting dlm aktiviti berinternet aku sehari2..

secara rambang nya.. ahah rambang sgt... blog ni aku tak spesifikasikan kepada aspek2 tertentu.. ia lbh bersifat diari kepada diri aku.. apa yang aku suke.. apa yang aku tertarik.. apa yang ebrlaku di sekeliling aku... dan menjawab kepada semua ini, seni berada di tangga teratas sebagai unsur penting dalam kebanyakan entri2 aku.... sbb aku dibesarkan dengan pengaruh seni... belajar lak seni... jd aku byk postkan tentang aktiviti kesenian.... dr musik, teater hinggakan tarian dan bermacam lg jenis seni...

tu la secara ringkas nye blog fairuzselamat ni..... jd aku harap ini sudah mencukupi untul bro ben melistkan aku didalam list yg panas itu...

sebelum berpisah... aku nak gak mengambil peluang secara tak rasmi untuk mengucapkan selamat menyambut hari raya kepada mereka2 yang sudi menyinggah di fairuzselamat.blogspot.com ni.. takde kuih raya aku nak sajikan.. cume ucapan terima kasih dan longgokan kasih syang dari aku.. selamat yaaa

Friday, September 3, 2010

Di Ketika Ini... Aku GHAIRAH

takyah la nak pk kotor sgt weyhh... aku bukanlah spesies ariel peterpan ataupun justin timberlake... atau mungkin juga justin bibah tu... erkkk.. ada kene mengena?.. takde.. ok next.. heheeh.. aku just nak gtau.. kempunan aku terhadap keghairahan ini masih belum terhenti.. kerana aku masih tak dpt lgi.. tak dapat ape?.. ofcourse la sbb tak dpt DONUT ni lg... ape?.. bukan la weyh.. bukan donut rm1 dapat 3 kat bazar ramadhan depan kerinchi tu.. tp donut mahal bernama BIGAPPLE


peberet aku??
  1. Chocoholic
  2. ALIEN ofcourse!!
  3. WHITnut
  4. Dandy Randy
  5. Prudential Sweat
  6. Ono ORIo
aku dah 2 bulan aku rasa tak makan bnda alah ni!! takde ke org nak belikan untuk aku.. takde ke aku dtg shah alam ke.. ade org nak bg ke.. takde!! tidak ADE.!!! uwaaaa... aku memang sgt kempunan ni.. tp tu lah isu terbaru... aku dengar bnda alah ni tak dpt sijil halal yg sah dr jakim lg.. ye ke tak aku tak sure.. yg aku tau aku sgt la nak bnda boollaat2 ni.. spaa nak belikan aku?
sape????

Monday, August 30, 2010

Namewee.... KDN Tolong ISA kan Manusia ni..!!


aku tak paham dengan apa mamat ni cuba buktikan.. pernah menggemparkan satu malaya dengan rapping mengutuk byk perkara seperti lagu negaraku dan mempertikaikan azan subuh yang di cop sebagai menggangu... ok... khabarnye sudah menjadi isu.. hangat.. di tarik ke atas..dan khabarnya sudah diberikan amaran dan tindakan oleh pihak tertentu supaya mamat ni hentikan kegilaan tu.... ada ke? ada la kot... aku dah lama tak dengar berita mamat cina ni... tp lani aku baca balik kat blog sesorang tentang penghasilan vid2 terbaru yg terus terusan mengutuk kerajaan.....

CLICK SINI UNTUK LANJUTAN
  1. Namewee : Si CELAKA yang lahir dari lubang berak!
  2. BLOG NAMEWEE
  3. YOUTUBE NAMEWEE
  4. SIAPA NAMEWEE..??
  5. NAMEWEE BIKIN KACAU
  6. Namewee parodies World Cup fever in Malaysia
ape kejadahnya dia buat macam tu?.. ok.. aku akui ade antaranya dia buat berdasarkan tindakan logik akal yg betol.. contohnya dia marah tnb sbb muar takde elektrik.. tp betol ke cara tu?... jangan nak ungkjit tentang sejarah yang takde kene mengena.. tak payah nak ungkit tentang siapa penduduk asal tanah melayu ke ape... tp kite nilai dlu betol ke tindakan dia?... datang ke tnb untuk minta penjelasan ok lgi... lepas tu saja naikkan kemarahan.. dan diakhir vid tu cube tgok betapa dia ligat memaki hamun tnb malaysia.. pada saya, tindakan itu takde lain hanya ingin mnimbukjan kemarahan dan kebangkitan pihak2 tertetntu.. INI MELAMPAU.... kerajaan.. pihak berkuasa, kalau ini tidak lagi dikatakan sebagai bukti paling nyata kenapa mamat ni harus di berikan tindakan, saya tak paham dah... percayalah.. individu mcm ni la yang akan bangkitkan sedikit demi sedikit elemen perkauman.. percayalah....

SEDIKIT DR BLOG WAK JENGKOL

Wak harap tiada lagi amaran pertama, kedua, ketiga dan ntah berapa banyak amaran lagi keluar dari KDN. Sudah masuk kali kedua Si Celaka tersebut membuat perlakuan yang sangat BIADAP seolah-olah tidak pernah serik dengan apa yang dilakukan sebelum ini. Mungkin tindakan pertama yang dikenakan ke atas Si Celaka ini tidak memberikan apa-apa kesan disebabkan campur tangan oleh taiko-taiko besar DAP

Sudah tiba masanya KDN menunjukan sifat kejantananya yang setelah sekian lama terperam dalam kerandut, untuk menyelesaikan isu ini, sehingga si Celaka lahanat didakwa dan dijatuhi hukuman yang setimpal.Hisammudin selaku ketua dalam KDN jangn buat malu orang Johor. Seperti yang kita tahu orang Johor sememangnya terkenal dengan sifat tegas dalam apa jua perkara, terutama sekali menyentuh bab Kenegaraan dan Agama Islam.

Amah dicucuk 24 jarum panas

adoii.. ape nak jadi ni.. mana perginya kemanusiaan weyh.. aku ni kekadang nampak semut dekat lantai seekor pun sanggup angkat alihkan... taknak dia kene pijak.. ceehwaaahh.. tp betol weyh.. ni pulak didera bagai....

TAK SANGGUP..!!

MANA PERGINYA MANUSIA YANG BERAKAL..!! (kepada golongan itu la)

KENAPA SEWENANGNYA DERA ORG HAAH..!!

TAK TAU KE KESAKITAN TU BUKAN SATU YANG BEST..!!!

SHIIITTToooooo!!!

Ariel minta maaf nafi terbabit dalam klip seks: Cut

hhhah.. ni yang aku tak paham ngan si ariel ni... hadooiiii.... ok la... umum maklum dah... kes ni dah terbongkar berbulan lalu apabila ditemui video yang KONONNYA ariel peterpan ni mengadakan hubungan seks dengan kekasihnya LUNA MAYA... pastu tersebar lak video ariel dengan CUT TARI... tapi masa tu status kesahihan vid tu masih diragui.. diragui atau sebenarnye memberi peluang kepada akal untuk menidakkan pembabitan ariel dalam hal ni... sampai sekarang masih takde lg laporan yang mengatakan SAH ARIEL ADALAH PELAKON DALAM VIDEO berkenaan.. walaupun pihak polis indonesia sudah mengesahkan bahawa 99% manusia giilee yang WUJUD dalam video itu adalah SUBJEK (ariel).....

ARIEL DAN LUNA MAYA

la ni.. actually si cut tari si cantik manis... sudah mengaku bahawa dia memang mengadakan hubungan teett itu bersama di penyanyi PUJAAN MALAYA ni.... dia sudah tidak mahu menipu dan terus membuat spekulasi bermain di akhbar,,, NAMUN... si ariel masih lagi menafikan bahawan itu adalah dirinya.... huuuuu.. jd mana betol.. CUT sudah mengaku.. LAPORAN polis sudah 99%.. hanya ariel yang terusan MENAFIKAN... mungkin atas urusan guaman mungkin kite tidak tahu.. tp berdasarkan pengakuan CUT... apabila tidak ada pemberita atau org lain.. hanya berdua... ariel akan terus meminta maaf kerana dia menafikan hal ini apabila ditanya akhbar... hah lg la pening.. jd mana satu betol ni?... pada aku la.. dah terang lg bersuluh yg dalam vid tu memang hang.. kalau nak tunggu bnda ni senyap memang macam payah.. sbb bukan hal kecik.. dan vid itu sendiri dah tersebar dengan berjayanya di seantero nusantara dan dunia barangkali.. jd mengaku jek la.. dan seterusnya memohon maaf.. dan paling utama BERTAUBAT....

ARIEL DAN CUT TARI

korang nak tau lanjut?.. TEKAN je bawah ni KUAT2...!!!!

Supermodel paling hodoh.!!!

wooottt...woooootttt!!! cantikkan siti... yeasssss.. memang cantik gambar ini.. persisnya seorang super model.. lengkap dengan ciri2 itu.. cantik... segalanya bergaya.. kurus.. rambut tersisir rapi... kulit mulus semulus sutera... yup.!! bak kata org2 tua GORJES...!!!!! bak kata org mude HOTS.... dan ini lah yung diperlukan dalam pencarian model ni... walaupun dorang ckp ilmu dan kepandaian itu penting.. tp nak taknak.. memang muke yang letop2 pom2... memang diperlukan... lantas... senang nak pikat org... ye la dah cantik kan... tu la dia.. mcm pertandingan seumpama ini semuanya untuk golongan sempurna itu.. dah tu untuk yang mcm kami ni mcm ne?? hah contohnya

MCM INI...!!!

hah..!! gorjes ke GAJUS?.... kulit umpama kerak.... gigi sama cantiknya ngan gigi zirafah.. rambut ikal mayang bak sabut kelapa kening tu sebijik mcm lukis pakai PAINT....ape lg.. hidung memang COMEL... oamigod..!! ahhaha.. hah kalau mcm ni mcm ne>?... layak tak nak SENTAPkan tyra bank tu... jalan2 kucing dalam american next top model?.. mampu?.. ahahhaah.... tepuk dada tanya selera... sebab ape?.....

JENG!!! JENG!!! JENG!!!..

kecantikan itu dinilai dr perspektif yang berbeza dude.... ade org ckp tyra bank ngan luna maya tu cantik.. ada yang ckp... amy winehouse tu pun lawa.. ada gak yg ckp makcik jual kuih lopez tu pun lawa mcm jenifer lopes... LANTAS..... wujudlah satu rancangan ni... ehehhe dia diasaskan dr american next top model tu gak.. tp dr sudut yg berbeza.. kecantikan yang berbeza... ahahaha... lawak weyh.. geli pun ade... sebb tu di labelkan sebagai pencarian MODEL TERBURUK.. hah.. ada sape nak join>?.... korang nak tau lanjut?.. atau ade sape nak join>.?....

Click sini....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...