Thursday, December 31, 2009

Guys... Happy New Year.!!!



sebenarnya.. dah takkde keje ni.. tu yang dok post entri ni.. smm ni mungkin entri terakhir sebelum menjelang 2010.. bermakna entri terakhir untuk tahun 2009 ni.. hurmm.. mcm rasa sedikit sedih.. actually blog fairuz ni dah register since 2007.. but i can say that, this 2009 is the beginning of all.. time by time.. its getting bigger and bigger... from just 2 followers.. now i got more than 200 followers.. from got nothing to say.. now i got a lots of stories.. from zero entry.. now i got 189 entries .. for 2009... im so proud of my self... (should i?. ahakz..) guys, tq.. this is not a good blog.. it wasnt bad.. but it wasnt good.. im honoured looking at all of u here... being ur friend.. followed ur blog.. this is our world.. this is how we communicate... my blog is my world now.. this is how i do.. sharing every single moment of my day.. and i did... shared my memorble moments in this what socalled BLOG...



2009 was the best.. from the sweetest one.. to the worst.. i cried... smile... run.. walking.... meet peoples and laugh.. found someone and shared story.. take responsblty.. teaching my self.. learn new things.. found new stuff... teaching peoples.. satisfied what my perents want.. satisfied myself.. make peoples cried... crashed a lot of peoples heart.. found new passion... got new link... make them smile.. everything.... in this past 23years.. i never got this kind of experience... 2009 gave me a perfect combination of life... start from 1 january.. till now.. 31 december.. i can say that.. 2009 is a perfect story of my life...





guys.. thank for being my friend.. from this field, i got that chance to know a lots of blogger... heheeh.. love u guys.. wish me luck ya.. moving forward toward this 2010.. i hope we can make this relation even great than before... because.. this is how we do...!! may this coming 2010 will bring to us.. a lots of happiness... a lots of food..!! haha.. a lots of colour..!! a lots of friend..!!! i have my own plan.. for this 2010... my big plan.. my big dream.. 2010, i have to start it all.. i have to confirmed what i want.. where is to go.. and create 1 goal that i Have to archive.!!! guys, need ur pray.. need ur support... i really do... hope u can support me in whatever i do... please dear.!!! in return... i will always pray the best for you. heheeheh




see u in 2010.. with new spirit.. new view of life.. new target... yup... tq so very much..


Wednesday, December 30, 2009

Review CTKD




selepas menanti lbh kurang 3 tahun sejak ct dan kd mewarwarkan tentang usaha ke arah penghasilan album duet ini, akhirnya tanggal 29hb dec 2009, berjaya aku menggenggam album ini. cantik kan tarikh ni.. hehehe.. harus memberi kdt yang byk kepada zaff.. Zaffirah Zaini... eheh.. kerana dia yang merajinkan diri pergi ke Siti Nurhaliza Production untuk mendapatkan album ini beserta TANDA TANGAN siti nurhaliza... dan aku dengan sepantas nafas ku, terus aku order satu.. hehehe.. then malam 29hb itu.. kami deal untuk berjumpa di McD kajang.. kami makan sekejap disitu sambil membincangkan beberapa hal menjurus kepada Siti dan Album ini... lantas aku bertanya berapa bintang... out of 5... she gave 5.5..!!! itu membuat aku teruja.. membuat aku terbakar telinga.. aku memberi diri aku satu malam itu juga untuk membuat penilaian.. jd ini adalah Review Exclusive.. CTKD.. barangkali ini adalah review yang pertama untuk album ini.. enjoy..

video
sedikit sedutan lagu Sebagai Sahabat Versi AKU..

Cover Album

sejujurnya. aku merasakan penghasilan cover album ini tidak sehebat Lentera Timur ataupun Tahajjud Cinta.. Namun, Aku sukakan Idea itu.. tetapi aku merasakan editingnya.. sekadar biasa2 saja. editing untuk Lentera Timur Tetap terbaik.. pose dr dua diva ini untuk setiap gambar memang meyakinkan.. dan sememnagnya memberi jiwa kepada album yang dijalinkan bermula dengan satu ikatan persahabatan yang kuat. emosi dalam setiap ekspresi muka seolah2 sesuai dengan CANDA TANGIS KETAWA DUKA.. pemilihan warna purple juga menarik.. namun aku terbayang kalau warna ini ditukar kepada warna dark gold.. mesti album ini akan lbh "ELEGAN" dan "MEWAH".. berkata tentang editing.. aku rasakan editing tidak terlalu sempurna seperti yang sepatutnya.. contrast dan ketajaman pada ekpresi muka tidak menonjol.. dan saat pertama kali melihat album ini, aku tahu kerja kerja cover album mesti dilakukan di indonesia.. ya memang benar.. Aku suke tulisan nama KD dan CT di hadapan kilit album.. sangat cantik.. tetapi di bahagian belakang cd.. terlalu simple tulisan tu.. sedikit dalam hati, aku harapkan team produksi yang menghasilkan LT akan buat.. tp apepun it's a good job. pemilihan pose dan idea yang sgt menarik.. simple but yet, nice..

3/5



Vokal

TERBAIK.. siti memberi seperti apa yang aku minta. hehe. selepas transkripsi yang menampilkan persembahan terbaiknya, aku seperti tidak begitu terkagum untuk penampilan siti dalam hadiah daripada hati dan tahajjud cinta.. aku sukakan lontaran yang powerhouse dan emosi yang menjalar seiring lagu.. dan dalam CTKD.. yup.!! she gave the best.!!! aku kagum dengan lenggok siti.. apungan lontaran dan nafas.. artikulasi yang jelas.... dynamic yang indah.. yup... aku sangat puas hati.. KD.. aku selalu fikir Kd sudah hilang taring semenjak lagu Im Sorry Goodbye yg pada aku biasa2 aja.. tapi disni, KD membuktikan.. suaranya masih antara yang terbaik di rantau melayu ini dengan "bau" Indonesia nya yang kuat.. itu kekuatan KD.. memberi jiwa seiring dengan kesedaran membawa nama negaranya.. emosi dalam setiap lenggok yang minima.. kawalan yang diselitkan dengan rintihan jiwa.. KD juga berjaya.. Siti Dan KD... terima kasih kerana memberi kepuasan ini..!! anda harus dengarkan pertembungan vokal yang direntapkan dalam setiap lagu.. aku mahu jd yang ketiga disitu.!!!! eheh

5/5

Arrangement

TERBAIK juga... sejurus cd dimainkan, pendengaran aku disambut dengan kelincahan dan kenakalan irama lagi Jika Kau Tak Datang.. seterusnya dibuai dengan keindahan Sebagai Teman dan hinggalah yang terakhir Dalam Diamku... Dengarkan gubahan dalam setiap lagu.. sangat bagus.. dalam setiap lagu diberi nafas dan emosi yang kuat dalam setiap sudut gubahan... penggunaan insttrumen bertali tinggi memang berjaya membri emosi "classic" kepada lagu. dr gelombang rancak yang seperti lagu beyonce pada perkiraanku.. haha.. aku bergoyang mendengar gubahan "nakal" itu.. sehinggalah kepada gubahan lagu yang beriringan seperti piana dan keybord saja... sungguh mengasyikkan... kepada penerbit setiap lagu.... ini adalah hasil yang baik.. sangat baik.. untuk dua diva terbaik..



Jika Kau Tak Datang
Lagu : Audi Mok
Lirik : Kris Dayanti & Riznadianka

pembukaan yang mengasyikkan.. seperti memberi satu amaran bahawa abum akan meledak dalam aliran muzik nusantara.. yaaa.. lagu ini seperti kedengaran sedikit tekno.. ada unsur tekno yang agak popular di taiwan dan hongkong.. dengan gesekan violin yang cantik.. beat yang yg mengaak kita untuk menari.. sgt menarik.. aku suka dengan semua string yang digunakan dalam lagu ni.. memang lagu yang sgt "audi mok".. dengan lirik yang pada aku simple.. tp cantik.. dengarkan iringan piano yang kedengaran sedikit klasikal di suku ke3 lgu ni.. memberi jiwa seperti satu yang berbeza.. vokal ct dan kd juga tidak ada masalah... lagu ni bakal menjadi lagu aku untuk bangkit dr tidur.. hahah... Jika kau tak datang

4/5

Sebagai Teman
Lagu : Sharon Paul
Lirik : Lew Mabile

aku memang mula meminati sharon selepas penciptaannya yang sungguh indah untuk lagu Hati.. aku menantikan hasil yang seterusnya dr dia.. dan untuk lagu Sebagai Teman.. aku bg 5bintang.!! masih mengekalkan mood ballad merintih seperti hati juga.. secara peribadi.. lagu ini adalah lagu jiwa aku.. dan aku melekat kepada keindahannya saat kali pertama dengar.. menyedari dua vokalis adalah antara yg terbaik.. permulaan lagu hanya melibatkan iringan piano dan string tali bawah.. binaan graf lagu ini sangat indah... simple... tidak memerlukan kerumitan.. verse dan chorus... sangat mudah lagu ini untuk melekat di hati aku.. mendengarkan gubahan, aku tahu ini gubahan aubrey.. kerana beat drum ini... memang gaya aubrey.. dan ia sangat baik... sesekali kedengaran sperti gubahan dalam lagu cuba untuk mngerti.. ada unsur gaya inggeris klasikal dalam permainan gubahannya.. mungkin penggunaan string yang banyak.. dengarkan klimak lagu ini apabila di masukkan bunyian koir pada suku ke3 lagu ini.. memang gempak... buat masa ini.. ini adalah lagu fav aku..

5/5

Tanpamu
Lagu : Charly ST12
Lirik : Charly ST12

saat aku mendapat tahu Charly akan mencipta.. aku terbayangkan lagu2 yang ceria ala2 dangdut sperti konsep ST12.. namun nyata aku silap.. lagi ballad yang maha indah ini seperti tidak ku sangka dicipta oleh Charly. liriknya sangat mudah.. udah difahami.. mudah untuk diingati... penceritaan yang sesuai dengan alir lagu... graff lagu ini juga simple.. partisyen yang minima.. lagu ini penuh dengan jiwa... didominasi dengan piano dan juga biola.. sangat indah.. ia seperti satu lagu yang akan membawa kita ke satu dimensi lain.. aku sukakan gesekan biola itu..! aku dapat menangkat bau2 ST12 melalui kemasukan petikan gitar.. ckup cantik permainan dlm lagu ini.. graf nya tidak meningkat... momentum yang dibentuk dr verse kedua dikekalkan sehingga selesai lagu.. cuma
ct dan kd sahaja yang memberi peningkatan emosi dlm pembawakan. aku sangat sukakan vokal ct dan kd dalam lagu ni.. dengarkan lenggok melayu yang siti berikan.. memang memberi satu intepretasi yang 'lain'. dengarkan dynamic kd.. aku boleh menangis mendengar rintihan dua lagenda ini.. gabungan yang pada aku hampir sempurna.. Tanpamu sangat Indah..

5/5

Amarah
Lagu : Audi Mok
Lirik : Siti Nurhaliza

satu lagi lagu daripada audi mok.. yaaa.. audi mok dengan konsepnya.. cukup menarik lagu ini... lagu seperti ini sangat sukar untuk di cari dalam aliran mainstream music di malaysia.. kedengarannya seperti lagu2 indie di jepun.. yup.. seperti itu yang aku dengarkan. permulaannya sahaja dihidangkan dengan gesekan string... terus seperti mengajak aku untuk terus mendengar.. lagu ini memang ckup meriah untuk show. dengarkan string yang digunakan.. memang cantik. dengan sound effect yang nakal.. memberi satu impak yang gempak kepada lagu ini.. aku sukakan effect itu. lirik?.. satu satunya lirik dr ct.. cantik kan lirik ni.. aku tahu kau mahu aku hapuskan amarah ku.. hehe.. gabungan vokal kd dan ct juga tidak ada masalah.. gambaran karakter yang cukup attitude.. memang aku akan menari mendengar lagu ini...

4/5

Hanya Dia
Lagu : Aubrey Suwito
Lirik : Pacha Andrian

yup. selepa bisakah aku adalah peminat berat lagu2 aubrey.. sayang dia tidak banyak menghasilkan lagu... Hanya dia.. sebuah lagu ballad yang juga sagat cantik. gubahan yang sangat indah.. dengarkan bunyi percussion yang mengiringi saat verse kedua bermain. dengarkan string yang mendominasi saat chorus pula bermain.. aku sukakan graf lagu ini.. ada dua emosi yang berbeza diantara verse dan korus.. dua emosi yang indah yang digabungkan jadi satu.. seterusnya.. masuk 2d half dalm lagu ini.. gesekan string violin rasa aku mula menyentuh halwa telinga.. ia menjadi satu lagu yang sangat menyenangkan... cukup indah.. lirik ini sgt indah.. aku tahu aku mencintai dia kerana keanehannya.. maksud yang cantik bukan... dan lagu ini disempurnakan dengan sgt baik oleh ct dan kd. limpahan emosi yang bisa buat kita tersenyum saat mendengarnya.. aku suka emosi kd dalam lagu ini.. dynamic siti pula seakan memang tercipta untuk lagu ini.. lagu yang sangat indah dr aubrey.. aubrey.. teruskan lagu seperti ini....

5/5

Dalam Diamku
Lagu : Audi Mok
Lirik : Kris Dayanti & Riznadianka

lagu terakhir dalam album ini.. ciptaan yang ke3 dr Audi mok.. aku tau kalau lagu dr audi mok.. mesti ada sesuatu yang akan memberi sedikit perbezaan.. dengarkan opening lgu ini yang di cedok sedikit dr melodi ciptaan lama (mozart or chopin? aku tak sure).. lagu slow dari audi.. penuh dengan eleman yang cantik.. aku sangat merasakan unsur gaya inggeris lama saat verse menyusur.. masuk sahaja korus.. graf meningkat menjadi lebh agresif.. aku sukakan sound keybord mungkin pada korus itu.. memberi jiwa yang menyeramkan.. string yang memberi emosi aggresif.. sgt mengasyikkn.. vokal siti dan kd juga tidak mendatangkan masalah.. lagu ini tidak menguji vokal ct dan kd sangat berbanding lagu ballad lain.. mereka mcm biasa.. tidak ada masalah untuk memberi yang terbaik....

3.5/5

Kesimpulan..

CTKD adalah hasil yang sangat cemerlang.. paling cemerlang dalam keseluruhan aspek adalah gubahan dan juga vokal dua mesin suara ini... gubahan dalam setiap lagu saat mendengarkannya, seperti aku sedang berada didalam satu konsert yang di sembahkan oleh satu gerombolan pemuzik yang hebat.. gambaran emosi yang ckup cantik dalam pemilihan nota2 yang tidak klise... seperti memberi satu momentum yg berbeza dengan emosi melodi lagu dan emosi alur suara.. gubahan yang terbaik... kdt yang sgt tinggi kepada semua penerbit. vokal juga.. siti dan kd seperti memberi jeritan kepada pencinta muzik.. yang mereka sgt mencintai muzik.. dan terimalah satu lambang persahabatan yang melangkau dua negara.. kalau boleh dicalonkan utnuk anugerah vokal terbaik.. meraka punya peluang yng paling cerah untuk dapat.. namun aku tetap terpalit dengan rasa tak puas hati kerana album ini hanya menampiilkan 6 lagu.. lagi menambah sakit hati apabila 6 lagu ini terlalu berhantu.. dan ia seperti aku mahukan yang lg 4 lagu tu juga hebat seperti ini.. namun aku paham mungkin masalah yang tertentu menghalang.. yela.. pada masa seperti ini.. manakan mngkin album mampu dijual laris dan memberi keuntungan.. namun untuk peminat ct dan kd seperti aku.. alangkah baiknya jika ada 10 lagu.. alangkah bahagianya.. menyentuh tentang kulit album.. tidak jd masalah.. hasil yang baik... cukup sempurna.. secara keseluruhan aku sangat berpuas hati.. aku secara peribadi menobatkan album ini sebagai album terbaik 2009..... gd guys.. g la beli.. aku jamin.. korang akan suke.. bukan sebagai peminat siti.. tp aku sarankan korang beli, as a music lover.. aku yakin ini adalah hasil yang terbaik.. tolong perjuangkan maruah music serantau dengan membeli yang ori... terima ksih

keseluruhan 5/5












Azam 2010- Mampukah Fairuz Selamat

yaa... bercakap tentang tahun baru.. sudah semestinya, perkara lazim yang akan bermain di setiap minda adalah tentang azam.. satu kesungguhan atau matlamat yang selalunya melangkah ke arah yang lbh baik sempena tahun baru... azam ini bukan kepentingan.. dan ramai juga yang beranggapan... tak perlu ank aada azam2.. lagi kalau setakat canangkan satu alam tp takde perubahan.. buat sahaja yang terbaik dr sehari ke sehari...

tp pada aku.. takda salah mencuba sesuatu yang secara psychology boleh membnatu kita.. pada aku tak salah.. kita meletakkan satu sasaran baru dalam kehidupan seharian kita dengan harapan untuk berubah.. bnda mcm ni nampak simple.. tp ia membantu kite.. mendorong kita dalam kita tak sedar... jd tak salah mencuba.. mana tau sehari2 kita mengingati azam baru ini, ada jalan untuk kita melangkah ke satu fasa hidup yang lebih baik..

Fairuz Selamat?.. yup.. aku terlalu banyak azam.. ahahahah azam ni nampak simple.. tp pada aku cukup berat untuk dilaksanakan.. tp ia pun dah dinamakan azam.. jd aku berazam untuk memenuhi azam baru ku ini.. insyaallah.. ahaah nak tau ape azam baru aku?

1- Bangun awal..



aku nak pastikan. paling lambat aku bangun tido adalah kul 9 pagi.. dan paling lambat aku mandi adalah 10 pgi..!! ujian paling mendebarkan ni.!!

2- always be Punctual.!!



juga cabaran bg aku ni.... bnda ni pada aku antara peraturan terpenting dalam hidup manusia.. jd segala kelemahan aku berkaitan aspek ini.. memang aku nak ubah bermula tahun 2010 ni.. nak jd seorang yang sgt menepati masa.. dan nak jd org yang takkan wat org lain menunggu.. mampukah.. huwaaaa

3- kemas bilik



From This To This.!!!



hahahahaah.. no comment.!!

itu sebenarnye 3 azam utama aku.. eheheeh.. tp ade je yang lain sebenarnye.. aku memang nak tetapkan direction aku pasni.. thun 2010 ni aku akan letakkan sebagai tahun aku melangkah kehadapan dengan ganaz... demi kerjaya aku.. career aku.. insyaallah.. selain itu.. aku nak gak tahun menjadikan aku seorang yang bekerjaya.. tak kira dalam industri ke.. sebagai performer ke.. sebagai pekerja.. ke... aku tak kisah.. asalkan ia akan menjadikan aku seorang yang menghargai jalan untuk mencari rezeki tu.. insyaallah... setakat ni itu azam aku..

apa azam korang?..





AF8 Kembali.. Jom Auditon.!



Akademi Fantasia Kembali.!!!!

Akademi Fantasia.. sebuah program realiti yang sahsah aku takyah terangkan lagi kan.. btw.. musim kelapan sudah menjelma... jd kepada sesiapa yang ingin mencuba nasib... ape kata try... mana lah tau ade rezeki.. di bawah ni aku senaraikan lokasi2 yang telah disenaraikan untuk ujibakat. jd kepada semua yang ingin mencuba nasib.. persiapkan diri sebaik mungkin.. kalau sekadar nak mencuba, tp usaha ala kadar aje.,. bek tak payah.. nanti menjadi bahan je.. persiapkan diri.. lirik, lagu, suara.. mental... sume2 laa... selamat mencuba...



Jadual Ujibakat Akademi Fantasia 8
1. Kuala Lumpur - Stadium Nasional Bukit Jalil (9 & 10 Jan 2010)
2. Johor - The Zon, Johor Bahru (16 & 17 Jan 2010)
3. Pulau Pinang - Redbox Gurney, Plaza Gurney (16 & 17 Jan 2010)
4. Sabah - Hotel Promenade, Kota Kinabalu (22 – 24 Jan 2010)
5. Sarawak - Hotel Merdeka Palace, Kuching (23 & 24 Jan 2010)
6. Kuala Lumpur - Stadium Nasional Bukit Jalil (30 & 31 Jan 2010)

Waktu Pendaftaran - 9am hingga 1ptg
Sesi Ujibakat - 9am hingga 5pm

Umur - Antara 18 hingga 45 tahun pada 9 Januari 2010.

Terbuka untuk semua warganegara Malaysia dan Singapura termasuk mana-mana artis yang tidak terikat dengan sebarang kontrak rakaman mahupun pengurusan.

Bawa bersama salinan kad pengenalan serta 2 keping gambar berukuran 4R



Lagu-lagu ujibakat untuk peserta lelaki

1. Situasi – Bunkface
2. Hujan – Sudirman
3. Ada Untukmu – Nubhan
4. Berdendang Dalam Tangisan – Jamal Abdillah
5. Fikirlah – Aizat
6. I’m Yours – Jason Mraz



Lagu-lagu ujibakat untuk peserta wanita

1. Gagap – Stacey
2. Jika Kau Ubah Fikiran – Mila
3. Tak Mungkin Kerana Sayang – Alyah
4. Dan Sebenarnya – Yuna
5. Di Taman Teman – Siti Nurhaliza
6. When You’re Gone – Avril Lavigne


aku?... huhuhu.. sungguh ramai kawan2 yang "memaksa" aku pergi ke ujibakat ni.. heheeh aku tengah tunggu.. cukup 50 orang paksa aku pergi.. (aku pergi kot...)

Ps: tq to romy for this info


Monday, December 28, 2009

Casting Filem Hanyut

alaaa... tak ingat tarikh la.. bilerr ek.. hurmmm. isnin lepas kalau tak silap.. 21hb dec kot..hahaah.. aku pergi ke casting untuk filem hanyut.. ni pun diberitahu oleh kawan ku, syarafina abdullah... dia la yg ajak aku pergi.. aku pun dtg la.. slot aku kul 2.30...

sedikit maklumat.. filem ini adalah filem yang dikeluarkan oleh production house tanah licin. Tanah Licin Sdn. Bhd.. eheheh.. filem ini merupakan sebuah filem berlatarkan zaman melaka lama.. sekitar tahun 1800an.. heheeh.. agak mnarik la pada aku... ia akan diarahkan oleh penggiat seni yang sgt aku kagumi, Uwei haji Shaari

dan aku telah mengcastingkan diri aku dngan watak Dain.. watak utama gak la kot.. cerita ni emnarik.. sbb ade byk bangsa dlm tu..a da org melayu.. penjaajh.. pedagang.. matsale sume la... heheeheheh.. da aku tak keseorangan.. aku sebarkan jugak maklumat berkenaan casting ni.. dan antara kawan aku yg dtg pada masa yg lbh kurang sama ialah syidek.. ataupun syahidah.. ehehee.. dia dtg n terus dr kuantan koran tau.. semangat kan.. bagus3.. suke org mcm ni.. heheehehe



syahidah @ SYIDEK @ She-Dead..


btw sistem pemilihan untuk watak dalam Filem Hanyut atau dalam bahsa inggerisnya Finding Nina ini agak menarik.. selain drpada pemilhan muktamad yg dilakukan oleh pengarah sendiri, org ramai boleh mengundi dilawan web berkenaan.. ia akan diberitahu kelak...



ini kawan aku tu.. sharon syarafina abdullah.. heheeheh

btw guys.. wish me luck.. eh tp dah lepas pun casting tu.. takpe3.. korang doakn la aku terpilih ek.. mana tau ade rezeki... berpeluang gak aku join filem.. this is my 1st casting actually.. ahhaah.. doakan ar guys..!! tq.!!!


Sunday, December 27, 2009

2009.. Tahun Yg Paling Mencabar

2009 hampir melabuhkan tirainya... menyulusuri jalan2 yang telah dipijak.. banyak tapak yang masih berbekas tanpa tanda2 yang ia akan hilang.. dan jalan yang aku lalui dalam 2009 ni paling banyak meninggalkan jejak mati itu... jejak itu akan menjadi kenangan.. jejak itu akan menjadi sejarah.. jejak itu akan menjadi ingatan.. jejak itu akan menjadi pintu rindu.. 2009 aku umpamakan sebagai tahun paling sibuk buat aku sepanjang 24tahun aku bernafas ini. dari permulaan tahun 2009... jadual aku diisi dengan berbagai aktiviti... yang membuat aku tersenyum.. yang buat aku terduduk.. yang membuat aku berlari.. yang membuat aku menangis.. yang buat aku terguris.. yang buat aku ketawa... dan yang pasti.. berjaya membuat aku menghargai tahun 2009 ini...


penghasilan mini album.. ya satu perkembangan yang amat aku banggakan dalam perjalanan career aku.. aku dengan bantuan manager ku... berusaha menghasilkan single yang kami usahakan sendiri.. alhamdulillah semuanya berjaya.. walaupun perjalanan single ini tidak memberansagkan.. ia sudah ckup memberi seribu pengajaran dan kepuasan untuk aku.. disini juga dengan single ini.. aku dapat kawan dan peminat baru.. alhamdulillah.. moga akan ada sinar yg lbh indah untuk aku kemudian nanti



Anugerah Seni Makum....
satu khabar gembira apabila aku dicalonkan untuk anugerah individu dalam anugerah seni makum.. iaitu majlis yang mengiktiraf semua pelajar universiti semalaysia dalam melihat keaktifan mereka dalam bidang seni dan juga kecemerlangan dalam akademik... byk katagori dan termasuk katagori anugerah bonang emas.. alhamdulillah,... rezeki aku.. pernah termimpi untuk menjulang award ini 2 tahun lepas.. dan aku berpeluang.. alhamdulillah..




Makan Malam Mesra Makum.. majlis ini adalah sempena perpindahan mereka yang akan mengemudi majlis kebudayaan universiti semalaysia dari UTHM ke UNIMAP.. aku di panggil untuk membuat persembahan.. sgt meninggalkan memori.. disini byk kenalan baru yang aku dapat.. byk memori bru yg menjadi asas kepada yang seterusnya... byk gak perkara berlakau yg aku taknak lupakan




Debat terbuka astar.. mungkin ini acara yang biasa2 aja.. tp bagi aku satu kenangan yg indah.. disni aku belajar jd runner.. haahah memang aku berjaya menjadi pelari yg baik.. ahah kot.. disini gak aku kenal beberapa org kawan yang akhirnya rapat ngan aku.. eheheheheh best3.. ingat nak join lg... tp dah tak leh sbb dah tak de status sbg pelajar.. ahahaha

MPA 1 dan 2.. malam penganugerahan astar.. satu dn dua... dua dua memberi seribu kemanisan untuk aku sebelum aku meninggalkan sesi pengajian aku di universiti malaya ni.. dalam MPA1.. aku sekali lagi dianugerahkan anugerah seniman astar.. dan lawak gak aku dpt anugerah mr sporting.. ahaha.. lawak tol..!1 tp best.! alhamdulillah... dan untuk MPA2 satu lagi anugerah tertinggi yang aku tak pernah terpk akan dpt, aku peroleh.. anugerah tengku mahaleel.. aku cume berjang untuk seni di kolej itu.. dan bersyukur kerana kerja keras itu dipandang tinggi oleh pengurusan.. terima kasih kepada mereka yang mencadangkan nama aku dan setrusnya memilih aku.. tq.!!!



Festival seni...
festival seni yang merupakan acara tahunan terbesar universiti malaya ini memang dah menjadi satu tardisi.. cume yang menyusahkan aku adalah.. pada tahun ini diadakan majlis ini pada bula mac.. dengan nak exam lagi.. dengan nak mengajar lagi.. tahun terakhir aku di um ni, aku join agak banyak.. nyanyian inggeris, nyanyian irama malaysia, nyanyian asli, teater, nasyid dan puisi.. owh satu lagi.. tarian asli... alhamdulillah.. dalam kesemuanya itu.. aku dapat 4 juara dan satu tempat k empat.. pengalaman berharga.. setelah berusaha gigih dr 3 tahun leps.. akhirnya berjaya membanti kokej pertama menjuarai festival ini secara keseluruhan...









Final projek.. yup dal;am tahun terakhir dah tentu aku akan mempunyai final projek.. dan pementasan nyanyia maut adalah projek akhir dalam pengajian aku.. alhamdulillah.. aku tau aku tak memberi yang terbaik untuk pementasan ini.. tetapi aku yakin, aku dah cube bg yang paling aku mampu.. kesibukan untuk projek ini memang membnuh aku... kerja pentas, kerja produksi.. memang kami semua terbuntu..






anugerah diraja...
satu lgi pengalaman indah aku sepanjang bergelar pelajar... ya.. aku tak menerima anugerah ini.. namun dimaklumkan aku terpilih ke calon dua terakhir.. sudah cukup membuat aku tersenyum.. kecewa kerana gagal membawa ini menjadi kenyataan.. namun tidak pernah termimpi aku akan meenjadi calon penerima anugerah diraja ini...


cuci the musical..
satu lg pengalaman baru untuk aku.. aku hanya mencuba untuk terlbat dlm satu produksi besar seprti ni.. dan aku terpilih.. alhamdulillah.. 3 bulan dari ogos ke october.. aku hambakan diri aku serelanya untuk produksi ini.. 3 bulan yang penuh dengan cabaran dan dugaan.. kesronokan.. bnda baru.. ilmu baru.. kawan baru.. keghairahan yang baru.. memang cuci the musical satu pengalaman berharga untuk aku...



pementasan detik.. satu peluang yang datang tanpa diminta.. aku mendapat undangan dr kawan ku untuk menyertai pementasan penilaian untuk festival teater kebangsaan.. aku join.. menghayati watak dalam masa 5 hari... saat hilang penat kerana cuci the musical belum lagi mampu dijamah.. aku cube membantu.. banyak yang berlaku.. pementasan berjaya jga dipentaska.. alhamdulillah.. juga memberi satu pengajaran yang berharga untuk aku



anugerah skrin.. satu lagi pengalaman baru buat aku.. aku diajak oleh abg rudy untuk join anugerah skrin ni sebgai penyanyi latar.. aku terima.. utuk pengalaman dan juga untuk keseronokan... byk yang aku pelajari dr abg rudy sebagai music director... ya menjadi backup singer untuk siti, misha.. memang seronok bg aku.. alhamdulillah.. semua berjalan dengan lancar...



mengajar nasyid untuk festival seni.. sepanjang dec yg menjadi penutup 2009 ni.. aku memang sibuk.. antaranyta dengan mengajar pelajar2 kolej pertama bagi festival nasyid universiti malaya.. aku juga sepatutnya mengajar puisi.. anmun itu masih lgi bellum bergerak... jadi menjadi tenaga pengajar dalam erti kata yang sebenarnye memang memberi tekanan.. dulu aku juga peserta.. kini dilabel sebagai pengajar.. satu yang baru buat aku.. walaupun aku sudah mengajar nasyid ini sudah masuk tahun ke 4.. namun berdiri dengan stu tanggungjawab yg besar, memang memberi tekanan... namun itulah yang menyeronokkan.. harap ada sinar indah buat kumpulan nasyid ukhwah astar..





ini hanya sebahagian yang aku nak ingat.. aku klasifikasikan sebagai jejak yang cantik... terlalu banyk jejak yang pahit yang juga sudah mati terkesan di situ.. biar ia mnjadi sejarah yang taknak aku ingat...

tq 2009.!!!!!!!!!!!!




Friday, December 25, 2009

Review Avatar



baru sahaja selesai menonton avatar. filem separa animasi yang hangat diperkatakan. keadaan seperti membenarkan kenyataan itu, kerana hampir seminggu aku menunggu untuk mendapatkan slot menonton filem ini. pergi saja, penuh.. pergi saja penuh... slot yang aku dapat ni pun aku beli sehari sebelum.. jd kepada sesiapa yang ingin menonton filem ini, book awal2.....



Keseluruhan

secara keseluruhannya, aku memberi 4.5/ 5 bintang. tinggi kan.. ya itu adalah bayaran untuk kerja keras team produksi avatar ini dalam menghasilkan satu karya yang cukup teliti. kenapa aku berkata sedemikian. avatar ni filem yang diadun antara gambar sebenar dan gambar CGI. penghasilan manusia2 pelik berwarna biru itu pada penglihatanku, cukup sempurna. ya kelancarannya mungkin tidak sehebat gambaran sebenar, tp penciiptaan itu begitu mengujakan. paling terkesan di hati aku adalah ekspresi muka. bagaikan terasa saat heroin cerita ini yang merupakan watak CGI itu meluahkan emosi.. seperti manusia sebenaryang melakonkannya. ini antara aspek yang memberi aku tekanan untuk memberi penilaian yang tinggi kepada filem ini. perjalanan cerita yang pantas... tidak memberi ruang untuk penonton merasa bosan.. setiap babak diisi dengan satu konfllik yang seperti membuat hati menunggu2 saat klimak cerita ini tiba. gambaran indah latar tempat itu.. pengakhiran yang menenangkan.. semua diadun menjadi satu.. cerita ini dikhabarkan adalah filem termahal yang pernah dihasilkan.. dan pengarahnya, james camaroon juga sudah tentu akan diingati dengan filem ini selepas Titanic.




lakonan

aku memberi kdt yang tinggi kepada semua pelakon. pada aku semuanya memberikan lakonan yang cukup memuaskan. aku tidak menemukan watak2 yang mempunyai karakter hebat atau begitu menyerlah.. kerana hero cerita ini sendiri adalah mahkluk biru yang merupakan watak CGI itu. namun, semua pelakon, jack sully, dr grace, bos mereka tu, komander tu semua.. pada aku berjaya mengasingkan pandangan aku dengan perwatakan masing2. mereka pada aku berjaya mencipta aura karakter itu sendiri. melihat kepada watak makhluk biru itu pula, pada aku cukup cantik. seperti yang aku perkatakan di awal tadi... aku cukup kagum dengan ketelitian ekspresi muka karakter ini. sampai adakalanya aku tertanye ini cgi atau manusia sebenar yang disolek.. dan sampai ke saat ini aku masih tertanya. saat heroin tersenyum malu melihat hero melakukan sesuatu, saat kemarahan muncul, saat kerisauan terpancar.. ekspresi itu tidak sekdar satu hasil animasi 3d dan CGI.. tetapi aku melihat kejujuran rasa itu. memang dari pandangan aku, ia berjaya. aksi2 lagak ngeri, melompat dr dahan ke dahan.. semua nya seperti sangat indah




Sinematografi

5bintang.! it was so perfect.! i was amazed.. the shots just too perfect..!! sepanjang menonton... reaksi aku hanyalah.. "wow.. !".. "OMG..!".. .. sangat cemerlang.. ya.. gambaran ini juga pada perkiraan aku dicipta.. kerana dalam menggambarkan dunia di pendora... segalanya ditokok tambah dengan keindahan yang boleh dilihat di segenap tempat. pada aku pengarah berjaya dalam aspek ini. banyak shot2 yang aku sangat kagum. ditambah dengan pemandangan yang indah itu.. bunga2 bercahaya, lantai yang seperti alunan muzik sentiasa memberi alunan indah.. ranting dan juraian pokok yang melingkar indah bersama ribuan warna2 syurga... bukit bukau, hutan, gunung.. dataran terapung.. segalanya cukup sempurna... dan kelebihan ini tidak digunakan sekadar itu sahaja.. shot yang begitu teliti agakrpemain bersatu dengan latar tempat itu, juga dilihat direalisasikan dengan begitu baik. dari satu babak ke babak yang lain... pemain seperti menjadi perantara yang membwa aku masuk ke dalam dunia indah itu.. KAGUM..!



Grafik

Paling Menonjol.. Filem yang khabarnya diilhamkan pada tahun 2004 ini sememangnta berjaya mengikat aku dalam aspek ini.. aku klasifikasikan filem ini sama seperti narnia, tranformers, lOTR.. filem yang menggambarkan latar dengan bantuan CGI yang "mengada2". hehe.. maksud aku.. segala yang di paparkan dlam filem ini, sangat syurga.. terlalu indah.. dunia pendora ibarat syurga yang terpinggir.. keindahan dn keetenangan yang tiada tara.. hubungan manusia dan alam menjadi seperti tiada beza... sangat indah.. aku memeberi kdt yang tertinggi untuk mereka yang mengideakan gambaran ini, dan mereka yang merealisasikan ia ke hadapan kami.. sangat indah...



Tema dan persoalan

tema dan persoalan yang pada aku sangat jelas adalah mengenai penindasan. bagaimana manusia yang gilakan kebendaan dan memburu kekayaan, sanggup mencemar maruah sesuatu bangsa, dan mengambil apa yang tidak sepatutnya diambil. perampasan hak. pergaduhan antara kaum yang berbeza... sekadar terimbas.. filem ini jika dilihat secara kasarnya, tidak banyak ubahnya seperti filem Pocahontas.. org putih datang ke tanah baru.. menjajah.. dan akhirnya berlawan dengan penduduk tempatan, dan akhirnya kalah.. begitu juga dengan avatar.. tetapi.. sebenarnya, aku seperti terhidu satu persoalan lain dan juga msg yang berat yang sepertinya ingin ditonjolkan. mengapa kaum Na'vi itu digambarkan seolah2.. kaum red indian.. tidak mahu merungkai panjang, aku seperti melihat satu msg tentang pergolakan antara kaum kulit putih dan kaum kulit hitam di tanah amerika itu yang sedang digambarkan.. cukup dengan terselitnya golongan yang ego, tidak mahu mengalah, dan sanggup menindas kaum yang lemah.. dan juga dengan golongan yang sebenarnye mempunyai hak terhadap sesuatu itu, tetapi terpakse membiarkan hak mereka dicalar, kerana tiada ruang untuk bertindak. ataupun kurang nya kemampuan. apapun.. ia satu msg yang cantik melihat kepada apa yang dipaparkan dalam avatar ini. tentang cinta yang sangat suci .. tentang semangat mereka yang tidak punya kemampuan fizikal (cacat), tentang betapa indahnya jaringan komuniti yang baik berbanding kemewahan duni, tentang betapa alam begitu berharga untuk kita hapuskan.. dan tentang semangat setiakawan yang tidak ada nilainya.




Lain Lain

bagi aspek lain.. semuanya pada aku ckup rencah.. kostume.. bg kostume manusia2.. tidak ada masalah.. cukup sesuai.. kostum ketenteraan... bg gambaran makhluk biru itu pula.. aku juga suka... dengan hiasan2 di kepala yang cantik.. dengan rambut.. semuanya.. menjadi pada aku.. music juga bagus.. tapi dibandingkan dengan animasi astroboy.. aku rasa avatar seperti meminimakan aspek ini... aku tidak nampak kekuatan dr segi musik.. walaubagaimanapun, apa yang ada sudah cukup.. berjaya membawa emosi penceritaan itu kepada aku.. itu sudah cukup.. mungkin kalau diperhebatkan lagi.. aku akan bagi 5 bintang untuk filem ini... selain itu... plot cerita juga berjalan dengan konsisten... penceritaan yang jelas.. walaupun pada awalnya aku seperti konfius... plot yang relevan.. tidak seperti plot yang sengaja diadakan untuk memanjangkan cerita.. hurmm.. bahasa kaum Navi juga sgt menarik.. menarim sehingga aku seakan mahu mempelajarinya...



kesimpulan

filem ini sangat hebat. berdurasi 2 jam 40 minit. ia seperti tidak membenarkan mata ini terleka. dihidangkan dengan keindahan permandangan dunia pendora itu, dengan sentap dengan persoalan yang harus dinanti pengakhirnya.. ia seperti mengikat aku di kerusi untuk tidak bergerak. saat kemusnahan hometree.. aku seperti ingin menangis.. seakan ia adalah satu kehormatan tertinggi yang dirobek dengan senyuman sinis. aku keluar dr panggung dengan satu rasa puas... rasa yang menyelinap hampir ke sluruh ruang rasa aku. aku sehingga saat aku menulis ini, masih lagi mengimpikan untuk pergi ke pendora... untuk hidup disana.. haahah.. terlalu indah dunia itu... keindahan yang seperti menggambarkan ironicnya... dunia kita, yang semakin hilang nilai alam.. apabila besi konkrit sahaja yang menjadi santapan mata... satu pujian yang tinggi kepada team avatar... inilah yang dinamakan menonton filem yang berbaloi... jangan seperti filem2 itu.. yang digembar gembur.. tetapi hasilnya... mcm pemusnah seni...



Get Paid By Doing Nothing- CatchEye

Korang tau tak tentang catcheye ni... dia kire mcm advertising program la... online la tapi... yg best nye.. kite leh dpt duit by promote sahaja... mudah.. tak rugi kalau kite cube kan.. jom try.... sbb mase memula fairuz sign in je.. dah dapat rm1.. jd korang wat la gak.. senang aje... meh..!


Cara nak register =

1.klik

http://www.catcheye.com.my/?r=36536
2.klik join catcheye now
3.isi maklumat diri,IC dan alamat (penting sebab cek dihantar berdasarkan ini selepas cukup RM50)
4.Isi jawapan:
soalan 1 jawapan A,
soalan 2 jawapan B,
soalan 3 jawapan A.
(jika awak jawab salah pendaftaran tidak diterima)
5.klik agree and proceed..Ok siap

kemudian apa perlu buat?

1.klik sign in
2.lepas sign in klik reward panel
3.Awak lihat akaun awak ade RM1 (bonus) dan link awak.
4.Copy link awak dan gantikan link saya ini
= dengan link awak= *****
5.postkan risalah saya ni di buletin myspace & emailkan kepada kawan2.
6.Lihatlah tak sampai sebulan awak dah ade 10 orang di level 1.percayalah!
sebab benda ni 100% percuma…!!!



B.)Pembayaran terus ke akaun bank setiap hari tanpa pihak ketiga.. WOW!!!
Penuhkan ''Transaction History'' akaun bank anda dengan nombor yang boleh di tukar dengan wang tunai di mana - mana Mesin ATM sekarang!
Jom ketahui lebih lanjut di


Thursday, December 24, 2009

Me Singing The Climb- Full Version.!!!

video

Ni bukan yg sedap rasanya... wat mcm tu aje.. record sambil makan cokolat. heheeh.
... jd kalau tak sedap... hehehe.. shhh..!!


Lalalaalalalalalalalaalalallaalal!!!!



Album Terbaru Siti & Kris





Duet Album by Siti Nurhaliza & Krisdayanti

CTKD : Canda, Tangis, Ketawa, Duka

Available in stores Monday, 28 Dec 2009.

Buy Original.

p/s: daku sudah merengz.!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...