Saturday, July 31, 2010

Me Singing INSYAALLAH- maher zain

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Pelajar Maut Jatuh Bangunan Di Kolej 12 UM


berita ini memang mengejutkan.. ia berlaku pada petang tadi.. 30 hb julai 2010..... dalam jam 3 petang... aku di update oleh kawan ku IWE, yang tak tetiber je call aku memaklumkan bnda ni.. mengikut apa yang dimaklumkan... mangsa bernama khairil... seorang pelajar pusat asasi sains universiti malaya... tinggal di kolej kediaman nazrin shah, atau kolej 12.... kronologi kejadian.. (sila betolkan jika saya salah) mangsa yang dilaporkan baru sahaja sampai ke um untuk memulakan kelas yang dijadualkan bermula pada isnin ini 2 hb tidak mempunyai kunci bilik.. samada tertinggal atau tidak dibawa bersama.. oleh kerana biliknya di tingkat 6 atau 7... mangsa memutuskan untuk masuk kebilik melalui balkoni... dan mangsa harus memanjat dr satu balkoni ke satu balkoni... dan kabarnya mangsa tergelincir... dan beliau terjatuh di kaki lima antara blog b dan kafe... satu kejadian yang sangat mengejutkan warga um, kerana ini adalah kali pertama kejadian seumpama ini berlaku.. dan ia sgt memeranjatkan warga kolej dan dalam msa yang singkat, serata um datang ke tempat kejadian...

pengajaran dr peristiwa ini, berfikirlah dengan baik sebelum melakukan.. mungkin nampak mudah melangkah dr satu balkoni ke balkoni lain, tp MALANG TIDAK PERNAH BERBAU untuk kita hidu... beringatlah... jadi guys, mari lah.. sam2 kite sedekahkan al fatihah kepada mangsa.. dan sekalung takziah saya ucapkan kepada keluarga mangsa... muda lagi dah pergi meninggalkan harapan mak ayah.. tp aku pasti.. tuhan ade preancangan terbaik untuk arwah,.. insyallah.... saya agak sayu kerana melihat kepada kejadian yang berlaku.. mangsa pergi mengadap ilahi pada hari JUMAAT... dan saat2 pada petang tadi, hujan rengai2 mengiringi pemergian arwah.. satu2 tanda2 yang beliau adalah orang yang baik2.. insyaallah... semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman di sisi ALLAH... amin ra rabbal alamin

RALAT....

alhamdulillah.. ade yang prihatin... dan memberikan cerita yang sebenar.. di bawah adalah apa yang sebenarnye berlaku.. terima kasih kepada yang betolkan fairuz yaaa

dia nk g mid wallet n hp dia tertinggal di bilik kwn dia di tgkat 5, dia duduk di tingkat 3....pd ptg kejadian arwah terlalu tergesa-gesa walaupun kwn nya yg di tingkat 5 masih dlm perjalanan balik ke kolej lps smbyg jumaat.....nasib x menyebelahi dia kerana pada kejadian arwah x pakai cermin mata dan semasa berjalan di atas tiang balkoni dia tergelincir dan terjatuh.....cedera parah di kepala kot...lebih mennyayat dan memilukan tarikh arwah menghembuskan nafas terakhir adalah hari ulang tahun ibunya.......

Thursday, July 29, 2010

isu MLM.. BOLEH BACA DENGAN AKAL TAK?

hah kan aku dah meradang... korang bleh tak baca dengan emosi yg stabil . aku dah cakap AKU TAK AGAINTS mlm la dude.... hey kawan baik aku join lamp berger dlu.. aku SUPPORT.. beratus kali aku g office dia... nak suruh aku open plan pun aku dah hafal sume.. sampai dah bungkus pun syn tu... MY FAMILY join hai O... pun aku SUPPORT aje... adui... hah ni lagi... AKAK aku join ELKEN ke ape bnda tu.. pun aku SUPPORT JUGAK.. ni abg aku ari sabtu ni nak g jumpe seseorang untuk tau pasal ACK... aku siap ckp ngan dia kalau best bgtau aku...

ITU LUAHAN HATI AKU.. aku tak memburukkan.. hey.. aku tau bisnes ni ok.. tp aku tujukan to those yang buat dengan jalan salah... korang nak nafikan ke biler aku ckp, ade yang menipu untuk pinjam duit?.. ade yang menipu biler nak carik orang?.. aku bukan main ckp je walau aku tak join.. aku tak join mlm, tp aku follow sume camp la, ndo la, sharing event la..ape2 lgi la punye funtion, so aku nampak bnda ni gak mcm yang korang nampak.. aku tau mungkin korang lbh ARIF... tp serious aku bukan memnburukkan.. aku LANSUNG tak ckp mlm ni salah..!!! tp aku buat entri tu lepas dah terpampang depan paper... plus kat cimb bank mana ntah aku pg, siap ada poster HARAMKAN MLM... sbb ade student gune duit scholar nak join. last2 lingkup... study entah kemana... hutang menimbun.. kawan baik aku.. dlu sgt positif.... join mlm.. marah2 aku biler aku jentik sket isu ni.. now.. dia extend study 2 tahun... hutang dekat 100k... beban hidup makin tinggi.. aku hanya memberi sedikit luahan berdasarkan apa yang berlaku...

aku dah tulis jelas2 tu..
  • bnda ni tak bodoh.. cume orang yang bawak dengan cara salah..
  • bisness digalakkan dalam islam
jadi apa masalahnya nak marah2?... adui... ok now dengan rendah dirinya AKU MINTA MAAF... kepada sesiapa yang JOIN MLM.. aku mintak maaf... aku takde niat nak kutuk weyh.. korang baca betol2.. memang tersuratnya mcm memberi gambaran negative.. tp aku cume nak mengingatkan... kalau korang ade yang berjaya.. bagus la.. alhamdulillah la.. tp mcm ne dengan yang beribu yang rasa diri tertipu?.. tu tujuan aku... aku sendiri hilang byk kawan sbb mlm.... aku taknak bnda tu berlaku pada korang... aku tak kata MLM salah semuanya..!!!!!! duhhhh...

Bodoh ke Orang yang join MLM ni?


Polis menumpaskan satu sindiket skim cepat kaya berikutan penahanan 100 orang termasuk seorang wanita berusia 23 tahun, dipercayai dalang kumpulan itu. serbuan di empat restoran di Mentari Court, Bandar Sunway di sini, kira-kira jam 11 malam kelmarin, polis turut merampas 17 kereta mewah termasuk Mercedes Benz, Nissan Fair Lady, BMW dan Mazda yang dijadikan umpan untuk menarik orang ramai menyertai skim itu. sindiket itu menjadikan orang muda yang baru bekerja sebagai sasaran kerana golongan itu mempunyai keinginan tinggi terhadap kereta mewah.

Ada mangsa hanya mendapat kira-kira RM3,000 daripada RM41,000 pelaburan yang dibuat untuk bulan pertama, manakala bulan berikutnya mereka tidak mendapat sebarang pulangan.

"Disebabkan ingin cepat kaya, saya tidak menghiraukan nasihat keluarga dan rakan-rakan, malah saya menganggap mereka berdengki dengan saya. Tanpa berfikir panjang dan menyiasat latar belakang syarikat itu, saya terus melabur. Pada bulan pertama, saya mendapat RM3,000. Memang seronok mendapat imbuhan itu, tetapi kegembiraan itu tidak kekal apabila imbuhan yang dijanjikan tidak dimasukkan dalam akaun saya pada bulan berikutnya. Saya cuba menghubungi upline skim itu tetapi 1001 alasan diberikan dan selepas beberapa minggu, upline terbabit gagal dihubungi, katanya."

LAGI PAUTAN BERKAITAN

KOSMO
UTUSAN
Skim Cepat Kaya INTERNET- Edisi Siasat
MELAYU suke skim CEPAT KAYA
37 web skim CEPAT KAYA dipantau

***************************************************

apa pendapat korang ok?.. tentang sistem pencarian kewangan yang tidak perlu bekerja katanya ni... aku?.. so far aku tak pernah join lg .. di ulangi TAK PERNAH JOIN... but i used to knw what Lamp Burger is, What UPTREND is, what luxor, hai o, ape lg.. byk la.. dr jualan barang yang dijual secara NORMAL.. sehinggalan sume nak di jadikan multi level bisness... aku amik tau gak even aku tak join... so aku leh kata pengalaman aku dealing with this kind of people.. quite many... jd apa pendapat korang ek?.... bnda ni BODOH ke?.. bnda ni SALAH ke?..

well.. pada aku, aku tak suke bnda ni.. tp tula if aku ckp aku tak suke melabur pada bnda yang tiada jaminan.. nanti org2 yang join akan ckp "ni la orang melayu, takut nak amik cabaran.. belum cube dah cakap takut"... saiko kan.. kite yg kene balik.... hehehe.. berhadapan dengan orang2 yang join bisness mcm ni, memang byk karenah yg aku nampak.. dr yang cool aje... sampai la yang wat2 happy, berlakon ala2 orang kaya... wat2 gumbira and stabil, sume sbb nak prospek orang... aku taktau mcm ne penerimaan org yang join terhadap apa yang aku tulis ni... tp percayalah ni hanya luahan hati aku... i got nothing to againts this bisness.. percayalah... tapi aku rasa.. bisness ni membahayakan... satu, korang akan diajar untuk BERBOHONG untuk dapatkan duit.. mcm2 dorang akan ajar.. dr alasan nenek sakit la, pakcik meninggal la, syarikat ayah nak bankrup la... semata2 nak pinjam duit.. now, dorang aim pekerja kerajaan sbb senang wat loan.... smpai mcm tu sekali... 2nd, dorng ckp je mcm mudash je nak carik orang.. tp korang bayangkan.. boleh ke korang carik org untuk join.. then dah ada down, up, side line.. korang kene take care dorang kalau tak korang takde income.. now.. byk bisnes yang kata dorang bukan mlm.. bukan skim cepat kaya.. HADO... same jeeee

APA2 Bisnes YANG aktivitinya adalah lebh menjurus MEREKRUT ahli baru.. ADALAH SALAH.!!!

korang pk la bebaik... sbb once korang join. dengan pelaburan puluh2 ribu... ini bukan risiko yang sket2.. kitorang spend 7 8 ratus sebulan.. nampak kereta yang di bayar.. korang kalau tak sukses, bayar untuk hirup kentut jek la... jd pk la.. sbb masa dorang panggil korang tu ajak makan la, ajak g main boling la, sume nye indah.. satu team tu akan nampak SANGAT la bonding dan kamcengnye... suke giler kalau korang sign up... tp kalau korang taknak join.. terus mcm2 ayat negative.. org melayu yang ketinggalan la.. takut nak hadapi risiko untuk brjaya la.. smpai biler nak jdi kuli la.. smpai ckp, sekrang ni ramai pegawai kerajaan behenti keje sbb nak join bnda ni.. jd aku sendiri taknak judge bndaalah ni.. pada aku ini bisnes.. sekali korang join dengan jumlah pelaburan yang mcm tu, korang kene siap untuk hadapi segala kesusahannya, hutang bertimbun, hilang kawan, hilang saudara.. kene jd hati kering.. kene tau nak sakitkan hati orang je smpai dorang join.. korang kene hadapi bnda2 tu.. jgn sampai satu hari menyesal, takde gune dah.....

bg aku sendiri... biarlah tak kaya sekarang.. biarlah gaji aku tak jejak 4 ribu pun sebulan... aku happy.. hidup diberkati.. gaji halal.. tak payah nak propa sane sini semata nak crik org join.. lg pun kalau kekadang ada kesempitan kewangan tu, mengajar kite gak agar jd lbh sistematik mengurus kewangan kan... dr join bisnes, kaya pastu nak merendahkan orang lain nye kerja... bisnes ni satu yang digalakkan juga dalam islam... tp korang pk la panjang2 .. jgn pk duit je.. pk lbh dalam dr tu.. kalau nak join kaji betol2.. jgn terpedaya dengan logo2 bank la, logo2 akhbar dan kementerian yang dorang sekalikan tu.. kekadang bukan btol tu... jd.. saya dengan ini, bg pendapat saya, bnda ni tak bodoh.. tp org yg salah bawak tu menjadikan bisnes ni bodoh.. keapda yang join dan yang nak join.. pk bebaik....

kesimpulannya, bisnes is bisnes,... sapa nak join, sedia nak hadapi segala akibatnya

ps: aku ada pengalaman paling perit dengan kawan baik aku tentang mlm ni.. bnda ni totally merubah hidup dia dr ok kepada timbunan masalah.. alhamdulillah, dia dah sedar apa yang sepatutnye dia buat ...


Tuesday, July 27, 2010

Putik Kapas HITAM.. mampu telinga ko?

heheheh.. sebenarnye bukan apa pun.. tp aku rasa ni ajaib gak la.. ahahahaha.. last sunday.. sedang aku menuju ke mid valley dengan kawan ku.. dia pantas membuka begnya dan menunjukkan kepada aku sebotol yang mempunyai sesuatu yang berwarna hitam didalamnya.. nah katanya..... haha.. puas aku pk ape.. rupenye ia adalah putik kapas yang funtionnya untuk koreng sawang bawang korang yang berbulan tak buang tu... agak mengejutkan ok.. sbb dia warna HITAM... aku ulang... bukan aku pitam.. tp warna HITAM..!!!!!!! walhal selama aku hidup ni aku bukan tak pernah korek telinge.. erkk.. heheeh tak pernah jumpe weyh... memang ni kali pertama..... unik kan.....


ni ha dia.. warna hitam.. kawan aku ckp dia beli kat guardian.. best kan.. cun aje... yang bestnye.. masa kawan aku beli tu.. dia nak bayar kat kaunter, leh pulak cashier tu tanye ape bnda tu.. sbb dia pun tak pernah tgok.. bleh blah tak?... cashier guardian tu sendiri taktau kewujudan putik hitam legam ini.. apatah lagi kite2 yang jarang korek telinga ni kan.. erkk.. kantoii.....
yang bestnye.. kalau korang malas tahap maksimum kentang pun.. sisa2 kuning melekit2 tu takkan kelihatan kalau korang korek pakai bnda alah ni.... sbb dia hitam.. jd nampak korang ni agak pembersih la.. walaupun........ ahahaha.. kan3.. pastu yang bestnye.. dia nye kepala kapas tu dia tak mcm biasa.. dia mcm belapis2 sket... jd dia bg service perbersihan yang lbh efektif la... lg2 yang telinga tahap taik telinga tegar nye... aku try best siot.. dia mcm berus kecik yang bukan korek je tp dia bersihkan kerak2 tu.. ahahahahhaa..


jd kesimpulannya.. aku rasa revolusi terbaru yang diberikan kepada putik kapas ini agak baik juga.. tp kalau yang malas nak korek telinga dan mengharapkan ilusi bersih biler pakai putik hitam ni, memang pengotor tahap jamban tak flush la.. bek tak pakai pun takpe... well bg aku, aku suke.. heheeh then kawan aku belikan sebotol pada aku.. TERIMA KASIH KAWAN AKU...... suke je aku.. eheheh now sekarang rasa nak korek telinga hari2.. heheheeh..
PG GUARDIAN DAN BELI WEYH..!!!!

Simple Way to Build Your Biceps



great biceps... heheh.. ( dont compare the meaning of "great" with photo above) hehehhe.. btw, every single men in this entire world want it.. me?.. of course i do.. i did 100 pumping exercise everyday ok... (erk... atleast i did 3 times a week.. or maybe a month..) hah.. here is the secret.. haha.. secret la sgt... no cost.. no heavy exercise routine.... simple.. what u need is just rm1.. hehehe.. work your biceps with this exercise..


video

waka waka.!!!

Monday, July 26, 2010

FASHA, MEMEY, KRIS....Mana yang IRONI?

BUKAN mahu mempertikaikan.. bukan mahu menimbulkan yang buruk2.. bukan mahu memalitkan malu pada sesiapa.. cume tertanyaa.....

masa mule2 jd.. KD menafikan apa yang tersebar tentang rumahtangganya... kejadian dimana anak2nya memberitahu terlihat lelaki lain di kamar memang menggegarkan dunia muzik nusantara.. sehingga membawa kepada kehancuran rumahtangganya bersama anang.. KD menafikan sekali lgi.. setelah seakan reda.. muncul isteri skandalnya itu.. dan KD membuat penafian.. kd menyatakan, dia hanya mengetahui lelaki itu adalah bujang atau tidak beristeri.. dan kd tidak mahu dikaitkan lgi dengan RAUL lemos itu.. kd menyesali segala yg berlaku dan mengatakan dia mahu membina satu kehidupan yang baru.. aku sendiri hampir mempercayai... TIBA2... beberapa hari lepas... KD dan RAUL BERCIUM.. di khalayak media... apakah ini?..


Masa nora danish dikabarkan mahu bercerai dengan rizal.. kecoh dengan gosip mengatakan si rizal bermain kayu tiga.. dan artis wanita itu adalah fasha sandha... fasha beria2 menafikan yang dia kenal si rizal ini.. fasha mengatakan dia kenal si rizal hanya lah apabila bertemu di majlis2 hiburan.. tak lebih dr tu... sah nora dan rizal bercerai.. kecoh satu malaya rizal surprisekan si fasha dengan helikopter bagai.. dan yang terbaru fasha dikatakan marah dengan tiz zaqyah sbb rizal berhubungan dengan tiz pada jam 4 pg... di talian.. tak membrikan kesan yang sgt hebat agaknya, muncul lak pengakuan fasha " ye saya dan rizal becinta".. adakah ini kebetulan fasha jatuh cinta dengan rizal selepas rizal bercerai dengan nora?


kecoh abby abadi cerai dengan norman hakim.. oleh org ketiga.. masa tu dikatakan faradhiya yang terlibat.. td desas desus aje.. patu rujuk balik.. sbb demi anak2 katanya... pastu tetibe kecoh satu planet bumi norman ditangkap basah dengan MEMEY... masa ni kesian kat abby sbb dia mcm org gila... adegan dia meminta penjelasan norman di lokasi penggambaran pun nampak menyedihkan.. norman menafikan sekerasnya.. dia mengatakan itu hanyalah perbincangan kerja... dia tiada ape2 dengan memey selain rakan kerja.. la ni... makin hebat baca kat majalah tentang norman dan memey.. nak akwin la.l persediaan memey untuk menjejaki alam perkahwinan la.. memey nak abby dan norman berbaik la.. ape ni ek.. memang kebetulan ke.. memang kebetulan memey bercinta dengan norman lepas mereka bercerai?



APAKAH INI SEMUA KEBETULAN?

photo: kdt to blogselebriti dah ohartis

Sunday, July 25, 2010

Software untuk RECOVER fail yg dah delete

1stly... aku bru beli laptop... so kejadian malang ni bermula apabila aku memulakan operasi nak memindahkan data2 dan fail2 maha penting dr lappy lama ku ke lappy baru... then aku dah folderkan sume fail2 kejadah tu.... jd satu fail senang nak pindah.. aku select all... aku move... then aku tgok balik sume dah setle pndah.. tp fail2 yg sedia ada mcm, MY MUSIC, MY PICTURE .. dia tak pindah.. aku beranggapan yang dia dah pindah.. tp sbb folder tu folder sedia ada.. jd dia tak cut terus.. aku dengan berani ariel peterpan nye trus delete all the folders... itu satu hal.. yang kedua.. lepas tu aku delete lak sume trash dalam recycle bin sbb aku nak tgok harddisk aku besar mana lepas pindah sume tu.. ok done..! dah padam sume!!! DAH PADAM.. sekali aku cek dalam external, takde sume folder MY MUSIC, MY PICTURE, ngan MY VIDEO... yang mana dalam tu ada fail2 aku yang lg mahal harganya dr lukisan monaliza tu...... tau tak.. video beratus2 tu betahun aku kumpul...!!! gmbar2 tu jenuh aku menagih dr orang2 lain.. senang2 je terpadam mcm tu..!!! semudah ABC je.. bak kata iklan dlam tv tu... then aku dengan ala2 feel titanic nye.. aku amik bntal.. maku jerit kat bantal tu.. memaki segala.!!! dengan linangan air mata kasih,.....

lama gak la.. dalam 20 minit kot.. ye la.. kalau korang kat situasi aku mau2 ade yang sanggup telan kicap campur durian.. lompat dr tingkat 45 ke... takpun baring kat rail keretapi.. kan3.. aku temenung memikirkan sume2 tu.. omaigod.!!!! it was hard for me ok.!!! then aku lapangkan dada.. memberi ruang kepada emosi untuk menerima hakikat itu..... dan tidurlah aku dengan kehampaan....

then pg ni.. 25 july.. kawan aku syazwan muhaimin call.. dengan nada penuh semangat " ruru, td kawan aku ckp ada satu software yang boleh trace balik sume bnda yang kite dah delete walaupun dr recycle bin... ".... peh memang teruja banget aku.!!! nama software tu RECUVA.... aku try.. mase mule2 memang dia leh detect sume.. tp aku try nak restore takleh.. after a few try, yes.!!! ia berjalan dengan membanggakan..!! aku dpt tgok sume fail termasuk fail2 yang SOMETHING.... heheeh....hehe.. punya lah heppy aku.. sume fail aku tak ilang.. fuhhh aku punye gembira.. tu yang terus lunch td aku bantai BIGMAC mcd dengan snake plate KFC sekaligus... hahahahaah....

btw.. kalau korang ade mengalami kejadian mcm aku.. ape kata korang try software ini.. td kawan aku ckp.. ade lg yang lbh canggih dr ni.. leh dtect fail2 yg dah bertahun padam... tp ni pun dah ckup ok dah pada aku.. kan.. dah dikabarkan ini lah yang pihak berkuasa guna untuk carik fail2 dalam pc biler diperlukan dalam dorang menjalankan satu2 siasataa dan memerlukan bahan bukti.. heheeh... kalau korang nak .. ni link dia



Thursday, July 22, 2010

Ku Undur Cinta- Fairuz Selamat


ramai yang tanye dlu tentang single aku ni.. well.. lbh dr sorang dikire ramai la tu kan.. ahahahahah..... aku dulu ade letak sample la mcm tu.. tak abis.. pastu ade gak vid yang aku rehearsal.. pun tak abis.. ni dia.. aku letak yang penuh.. ciptaan JOE LATIFF.. dia yang cipta lagu CINTA TAK SEHALUAN... lirik dia oleh norul hisham... korang dengar la ek.. aku rakam lagu ni pada december 2008.. aku release pada awal tahun 2009..

well.. smpat gak kedengaran di radio.. tp tak membanggakan la dia nye perkembangan.. aku anggap sebagai satu percubaan... alhamdulillah.... jd korang dengar2 ek... ku undur cinta..



ku siramkan kasih pada cinta
moga hadirnya kembang bahagia
kiranya lalang yang penuhi
taman impian........

ku semai janji tiba masanya
kita bersama bina istana
namun kau mungkiri
bila setia kau permainkan

andai sekali tak mengapa
biarpun pedih ku terima
kerana kasih yang ku ada
yang terindah dalam jiwa

sayangnya cinta makna berbeza
tidak sekata ku rasakan
kejujuran tidak berharga
begitulah kau gambarkan

jelas kini kau tak mengerti
erti kasih nan sejati
jika begini tiada yang pasti
ku undur diri


Kris Dayanti CIUM Raul Lemos.!!!


Krisdayanti seperti sedang mabuk asmara dengan Raul Lemos. KrisDayanti dengan mesra mencium bibir Raul di hadapan wartawan dengan rasa segan silu.

Ciuman mesra Krisdayanti kepada Raul itu terjadi pada masa sidang akhbar di Radio Dalam, Jakarta Selatan, Rabu (21 july). Waktu itu Raul sedikit tertekan apabila menceritakan tentang dirinya di sebuah tabloid hiburan.

Melihat reaksi Raul yang emosi, KrisDayanti pun dengan senyum manjanya mencubit pipi Raul mencium mesra ke bibir Raul.

PAPARAN LANJUT- QIMIE

ishhh.. bengang aku.. aku masih lgi tak tau kesahihan berita ni.. aku memang jarang baca paper semenjak duamenjak ni... tp as i know, dua bulan lepas ke sebulan lepas.. bukan ke si KD ada wat sidang akhbar ke pasal kes ni.. dalam sidang akhbar tu mengatakan... kd yg ckp laa

  • Dia baru tau Raul ni SUAMI org, SELEPAS dorang kenal
  • KD ckp dia rasa tertipu laaa
  • KD taknak dikaitkan dengan raul lg
hah.. itu dia tiga statement penting yang memang wat aku rasa sgt PLASTIk... kalau betol la seperti laporan diatas.. dan ia bertarikh 21 july.. iaitu semalam.. memang apa yang KD cakap selama ni TIPU laaaa..??.. hurmm.. apa yang betol ni hah.!!! .. aku baru je nak terima dia nye statement yg lepas... oaddddoooiiiiii...

KORANG BANTU aku.....!!


  1. Perlu tak aku tengok filem MANTRA?
  2. Patot tak aku beli COMPAQ cq42
  3. CK free, Issey Miyaki OR Guess?
  4. Purple, Peach, White OR Pink for my BAJU RAYA
  5. Biler AVATAR the last airbender nak kuar ek?

Wednesday, July 21, 2010

Cindai Chinese Version (千百惠 溫馨的愛原聲原影)- Makan Hati SITI


hah.. mampu kau..!?? ahahah... aku lama gak la jumpe ni.. tp aku tak sure korang tau tak ni.. ape yg pasti.. aku tgok vid ni.. aku terdetik britney spears yg nyanyi lgu cindai.. video klip ala2.. TOXIC.. lgu melayu asli.... gendang sume kuat tu dengar.. style nyanyi lak mcm cina2 style sket... cool giler.. ahahaha.. bangga pun ada.. tp ni dah lama kot.. dekat 10 tahun gak.. and kalau nak tau.. ramai cina kat malaysia perasan lagu ni lepas minah ni buat version yg ni.. yela,. sbb area tahun 1998 tu memang siti kuat terutamanya bg kelompok melayu.. walau pun dalam 2nd album dia ada rakam dengan sorang artis cina tu...

btw.. korang enjoy la.. jgn pecah kepala gelak sudah... ahahah

Tuesday, July 20, 2010

Jom KAHWIN jom...!!

omaigod.. this pix sgt sweet ok.!! was taken on 22nd of may... a day before my birthday..!!! kawan aku kawin weyhh..!!! classmate aku.. yang dulu kat kelas dok ngate aku.. hahaha.. 1st day masuk kelas.. dia kekwat giler... miley cirus pun tak kekwat mcm tu.. nama dia WAN NABILA BT MAT HIZAM... tu hah yang kawin tu.... cantik???.. yeekk cantik gak dia tu.. sekali imbas mcm mas idayu.. dua kali imbas mcm LIL KIM.. tiga kali imbas mcm LUNA MAYA dlm video tu.. erkkkk.... eheheheh... dah kawin dah pun dia...


well... menceritakan pada hari kejadian.. sgt best la.. sbb dpt gather classmate2 ni.. tu sume tu classmate tu... aku bg la nama sorang2 ek... siap ngan face book link lg... jd add2 la kawan2 aku ni.. dorang ni memang hots di buat kawan.. heheheheeh dr atas kiri.. JEMEY, AKUygANSEM, EDDY, org lelaki yg kawin, NABILA, DINA, tunang dina SANJI... dr bawah kiri lak... WESLEY, ZEHAN, APPLE, SHARON, dan ADIK SUTUN..... hah tu.. tp byk jek la lg classmate yg tak dpt dihubungi time tu.. takde la sesudu ni je kelas kitorang ok!!!.. and well, kami dari pelajar2... SENI PERSEMBAHAN DRAMA UnIVERSITI MALAYA 06/07.. yeahhhhh

hehehehehe.. seronok kan... sume dah grade.. sume dah bekerjaya.. dah kawin.. aku je belum ade pape.. aku nak kawin gak weyhh.. esok nak carik calon la.. yeeehaaaaaaa.!!!!!!!!!!!!!!

Friday, July 16, 2010

Korang SAYANG dia ke CINTA dia??


aku kagum dengan pasangan yang mampu bercinta walaupun sudah 30 tahun berkahwin.. aku kagum dengan pasangan suami isteri yang masih dilamun rindu walau usia sudah menghampiri ke hujung nya.. aku kagum dengan kasih sayang yang tak pernah luntur antara dua insan... sbb.. bukan mudah nak menyayangi orang.. aku rasa lah.. sbb kite nak suke org memang mudah.. lg2 kalau manusia yang mata dia ada scanner... nampak je yh hot2... terus keluar BUTTON LIKE kat dahi... tp nak sayang kat orag bukan mudah kan... aku rasa la.. sbb cinta aku rasa bleh ilang.. bleh luntur... bleh berkurangan.. tapai kalau kite dah pernah sayang.. pergila ceruk mana pun... tukar la pasangan banyak manapun.. hidupla dalm zaman yang lain pun.. tetap hati tak dapat menipu sayang tu...

korang kan.. kalau korang sayang orang tu.. korang nak dia ubah diri untuk korang dan korang try ubah diri korang untuk dia.. atau korang biar je dia dengan attitude dia then korang gegehkan diri untuk terima... well.. attitude yang kurang menyenangkan la... hehehe... korang jgn pk bukan2 lak.. aku takde pape pun.. takde pape yg berlaku pada aku.. cume di kesendirian sekarang ni.. aku diterjah dengan soalan tu...soalan ini.. aku payah giler nak bg jawapan kepada hati aku yang merintih nakkan jawapan..

kekadang aku rasa, ramai gak pasangan yang sanggup terima je perangai pasangan dia walaupun perangan mcm tulang ikan... sbb dah sayang sgt namanya.. tp kalau aku tak.. aku rasa... aku nak pasangan aku tu berubah untuk aku.. and kalau aku ada yang dia tak suka.... aku try la ubah.. tp tu la kan.. bercakap memang mudah.. nanti dah berada sendiri dalam segi tiga emas nye kawasan ni.. bru tau betapa puakanya cinta dan sayang tu... kerana cinta sanggup mati.. kerana sayang sanggup redah apa pun...

hahahaah.. aku rasa entri ni berjalan tanpa satu usul yang tunjang.. aku pun taktau.. aku main tulis je... membiarkan pemikiran buntu ni mengerah jari mengeluarkan kata2 yang tak tau mana arahnya...

Betol gak Ape Yang HITLER cakap..

sah2.. bukan hitler ckp ngan aku.. time tu aku embrio pun belum lg.. tp tu la.. kite disogokkan dengan kekejalam hitler kan.. aku pun bukanlah pengikut kisah "PEJUANG" ni.. tp memang aku diberikan sentimen2 negatif tentang beliau.. well.. mentaliti stereotaip....aku taknak la kata dia HERO ke .. dia melakukan sesuatu yang betol ke... TAPI membaca kata2 yang pernah di ungkapkan ni.. yup.. ada betolnya.... dia sememangnya memberi kita peluang untuk melihat yahudi yang SEBENAR.. makin hari makin kita nampak KEPANDAIAN mereka... MENGHANCURKAN dunia.. dan ISLAM...

Biarlah Rahsia- Fairuz Selamat


Pernahkah Kau Bermimpi Seketika
Berada Di Tempatku
Membayangkan Pahit Manis Berlaku
Entah Siapa Yang Tahu

Mungkin Nanti Kau Jua Merasakan
Berdepan Dengan Kata Menyesakkan
Takkan Tugumu Kebal
Tiada Pertimbangan

Keheningan Malam Membangunkan
Kepayahan Jiwa Meluahkan
Andai Kau Jujur Memahami
Tiadaku Menjauhi

Dan Kisahku Yang Masih Panjang

Menambahkan Berat Yang Memandang
Lantas Ku Pendam
Ku Putuskan Biarlah Rahsia

Semakin Aku Hidup Dalam Cinta
Tiada Kuasa Mampu Menghalangnya
Hentikan Kata Kata
Bertulangkan Dusta

Pernahkah Kau Bermimpi Seketika
Berada Di Tempatku


Pertandingan Suara Emas Siti 2010- FINAL..!!

pertandingan suara emas siti..!!! yeahhhh... aku rasa ini yang pertama seumpamanya dilakukan melalui talian on9 ni kan... hahaha.... pertandingan ni pernah aku war2kan dengan bangganya di blog aku ni tak silap pertengahan mei lepas.. sebenarnya dengan harapan aku pun nak join..~~!!! tp last2.. kerana kebizian yang tak dapat diungkap dengan kata2, aku terlepas tarik penyertaan awal tu.. padahal lagunye aku dah stadbye kan pun.. syyiioottt arrr.!!! huhuhu...

tp takpe. la ni dah sampai peringkat akhir pun.. satu pusingan demi satu pusingan ramai dah yang tersingkir .. hahaa.. takde la usung bagasi.. tp yng keluar tu mungkin deactivate FB seminggu kot.. wakakakakaka... ni 3 yang berjaya ke final... rizal tu satu2nya lelaki adalah KAWAN ku.!!! haaha.. nak gak ckp yang lgu yang dia bakal nyanyikan tu nanti aku ada tolong editkan.. ahahaha.. menumpag glamour namanya ni.. ehehhe

well, dorang perlukan korang untuk vote dorang... eheheh senang je... click SINI.. then korang leh undi... segalanya ada dalam tu.. korang baca la... meh la sapot dorang ni..ingat nyanyi tu senang ke weyh.!!!

WAKa WAKA...!!!

Wednesday, July 14, 2010

Review: Teater Musical Uda dan Dara


last sunday... aku menjenguk ke istana budaya untuk menyaksikan pementasan teater muzikal uda dan dara... aku rasa itu malam kedua kot pementasan.. agaknya lah.. tq for the ticket yaa... well.. aku rasa ni.... hurmm.. betol la.. bukan rasa2 lgi.. ni teater kedua yang aku datang menonton di istana budaya selepas PGL dlu.... karya uda dan dara ni aku rasa antara karya yang memang umum tau.. karya asal usman awang.. tentang cinta yang dihalang oleh darjat dan kekayaan...

menyaksikan pementasan malam tadi.. aku rasa bangga kerana aku bleh katakan hampir 60 peratus tenaga pentas adalah kawan2 aku sendiri.. shabat2 dari jabatan tari, jabatan drama... rakan pentas teater.. jadi aku dapat rasakan aku dekat dengan pementasan kerana aku tak asing dengan mereka.. ok terus kepada review aku

secara keseluruhan.. aku rasa TMUDD ni seronok di tonton.. namun aku tak mampu menipu mata aku untuk terkesan dengan banyak gangguan pementasan.. aku tak tau "sentimen" ini dirasakan oleh org lain atau tak.. tp memang ada beberapa kelemahan yang aku dapat rasakan dengan jelas nya... jd dikala aku ingin coretkan apa yang aku rasakan ini.. aku harap semua terutamanya yang terlibat dengan TMUDD (kawan2 aku...!! aku mintak maaf..!!) dapat terima.. kalau pun ia mungkin silap.. anggap saja pandangan dr budak yang sangat cetek ilmu berteaternya...

LAKONAN...


misha omar sebagai dara dan uda dilakonkan oleh razali... komen aku tentang lakonan mereka berdua.. ok... itu sahaja.. namun kdt lbh sedikit kepada razali.. aku rasa dia agak berjaya membawakan watak uda dengan agak baik.. mungkin karisma yang ada pada dirinya membuatkan watak itu tak jauh beza dengan personaliti hariannya.. cuma aku rasa aura sebagai seorang pemuda miskin yang begitu setia pada cinta, disenangi oleh seluruh kampung dan seorang yang mempunyai aura pahlawan, tak nampak.. aku tak tau mana silapnya.. begitu juga dengan misha omar.. aku rasa lakonan misha sudah boleh dipentaskan.. namun mungkin silap perkiraan aku yang meletakkan watak dara sebagai seorang yang lbh sopan dan nampak sedikit manja dan nampak matang.. aku rasa terkadang lakonan misha nampak sangat urban.. aku rasa sedikit terganggu bila dikaitkan dengan naskah USANG uda dan dara ini... kekadang aku nampak misha dalam memainkan dara.. bukan DARA... saat bermain manja tu semua, memang aku nampak misha... tp aku suka perkembangan watak dara selepas rehat... adegan merintih tu semua agak menjadi.. cumanya dr satu move ke move yang lain rasa sedih itu tak lekat... hanya bila misha menjerit merintih baru ia rasa balik.. lepas tu hilang balik... namun ia adalah percubaan pertama sebagai watak utama yang baik pada misha... dan razali juga.. cume mungkin kalau dititik beratkan sedikit RASA supaya watak itu menjadi dekat dengan penonton akan lebh baik... betty bannafi juga tidak mengecewakan.. cuma aku rasa wataknye terlalu JAUH dengan penonton... watak mak pakcik makcik si uda juga takda masalah... dan lakonan terbaik pada aku adalah yang menjadi alang bakhil.. aku tak tau siapa.. tp dia memang memberi momentum yang sgt baik dalam energy lakonannya.. meskipun tidak berdialog.. RASA itu sampai pada aku.. dia memang terbaik.. bisness stage yg bagus.. permainan tongkat tu semua memang memberi karakter yang jelas tentang alang bakhil.. aku bg 5 bintang untuk watak ini..... satu lagi adalah watak kawan baik kepada UDA.. jurutari AF dlu.. aku lupa siapa dia.. tp aku memang rasakan dia ckup SMART... kalau ade kekurangan pun mungkin lakonan dia TERLALU muzikal.. kurang neutral sedikit.. tp tak mengapa.. yang OVER itu memang kite perlukan untuk nampak cantik atas pentas, asalkan ia tak lari dr watak.



MUZIK DAN LAGU

aku rasa bahagian ini juga biasa2... aku tak tau kenapa.. aku rasakan TMUDD ini berkonsepkan satu zaman yang agak LAMA.. tp intepretasi muzik yang diberikan sangat moden... ia tak salah.. kalau kite tgok PGL juga lagu2 yang berunsurkan RnB dan pop menjadi lagu2 nya.. tapi intepretasi yang masuk dengan latar zaman dan genre teater itu sendiri.. tp untuk TMUDD aku rasa lgu2 nya moden dan hilang dalam mencari kesinambungan kisah epik uda dan dara ni.. tp aku tak nafikan lgu2nya SEDAP.. terutamanya lagu misha..... muzik pula.. aku memang punya masalah dengan aspek ini.. terlalu kuat... lagi2 sewaktu babak di kampung.... memang mengganggu pendengaran.. di sekitar aku sendiri.. aku dengar rungutan "eh ape dia cakap tu...".. sbb terganggu dengan muzik yang kuat.... aduiii.. lepastu.. kan ade pemain biola tu kan.. aduiii.. yang digambarkan dan di paparkan adalah biola.. tp yang bunyi tu adalah sound keyboard...!! aduiiiiiiiiiiii... tak real la...

NYANYIAN


hanya misha, razali dan alang bakhil saja yang betol2 punya babak untuk menyanyi.... takda masalah dr segi nyanyian.. kesemua bagus.. tp... hah punya tapi lg.!!! misha nyanyi sgt sedap.. aku tak rasa ralat lansung dtg ib kalau mahu dengar dia nyanyi.. memang sedap... tp misha menyanyi sebagai misha... bukan sebagai DARA... itu sahaja komen aku.. razali pula.. aku dapat tau dia begitu komited terhadap latihan sampai suara hilang.. dan pada malam persembahan yang aku saksikan dia MIMING... aku tak tau samada suara dia atau suara siapa.. sekali dengar mcm penyanyi ROY... tp aku agak sdikit terganggu sbb Razali memang tak PANDAI miming.. dia memang kasi satu dewan nampak yang dia sedang miming.. hhuhu.. miming pun bg la miming betol2.... alang bakhil tu lak.. aku bg ini sahaja.... TERBAIK.... memang karakter sebagai seorang yang gilakan kekayaan, memeras ugut penduduk kampung.. dengan tagline nya RAMPAS.. memang berjaya.. aku dapat rasakan energy itu sewaktu dia menyanyikan lgu RAMPAS itu.... dia dgt bagus... teringin brtanya padanya.. mana dia dapat suara yang sesolid itu... sungguh puas dengar dia berbicara dan menyanyi... triple thumbs up.!!! selain itu.. watak utih...... aku tak klasifikasikan ia sebagai nyanyian.. watak pemain biola.. bagus juga dia menyanyi.. cuma aku tak nampak relevannya dia dalam pementasan ini..

KOREOGRAFI


SUKE.!!!!!!! aku tak sure siapa koreografer dia.. tp yang aku tau member aku antara yang membantu.. aku suke!! pembukaan gelanggang silat tu memeng menerujakan aku weyh.!! aku suka tgok tarian yang solid2 move dia ni.. memang rasa sgt nak menari... gerak tari untuk TMUDD ni aku boleh bg kdt yg besar... aku rasa movement tak klise... byk movement yang menarik... aku bergoyang je kat kerusi.. ada zapin.. ada moden.. ada kontem.. ada asli.. best.... inilah yang bestnye biler yang involve tu adalah budak tarian.. semua gerakan yang diberikan nampak berjiwa... kalau suh aku yang menari.. hampeh laaaaa... ahahahaah... cume!!! eheheh ade sedikit cume.. aku rasa kekadang ada satu2 babak tarian dihimpunkan terlalu ramai RAKYAT JELATA... jd pentas dia nmpak sedikit semak... tp takpe.. aku tak rasa ia gangguan setakat ini.. ehehehe


KOSTUM


yang ni pun aku rasa takde masalah.. ye lah.. tak byk sgt pun yang boleh ditonjolkan.. hanya pada watak dara dan uda, alang bakil dan juga betty benaaffi.. yang lain sume nye kostum org kampung... kostum paling menarik pada aku juga dimenangi oleh watak alang bakhil.. suke tgok pakaian emas yang melambangkan kekayaan itu.. ahahah.. watak uda.. ok aja watak org kampung.. cume aku tak boleh terima sket bila si uda pulang dr kota.. dengan pakaian kampung tapi di salut dengan KOT... hahaahahah.. kelakor rasanya..!!!! hah ni ada satu.. kenapa pakaian si DARA sangat BURUK.. aku taktau apa yang dilihat oleh pengarah.. mungkin ade sebb kenapa pakaian seperti itu diberikan kepada dara.. seperti memakai 3 baju sekali.. misha kelihatan SENDAT dengan kostum itu.. kostum itu juga aku rasa tak cantik... inner yang digunakan mengganggu pandangan.. baju persalinan kedua nampak ok.. eh jap.. dara ada salin baju ke ek.. tak silap aku ada.. hah yang kedua lebh ok.. yang pertama itu tolong la jangan di pakai lagi.. aku tak tau nak ckp baju apa.. ceongsam campur kebaya?....ahahah baju betty benaffie lak memang pakaian org kaya.. ahahahah.. untuk ensemble.. takde masalah.. semuanya dapat kostum yang sesuai.. tak lari dengan konsep cerita..

SET DAN PROP


yang ini pun tak segah teater lain seperti cuci atau teratak minang atau jauh sekali dengan PGL.... kalau dilihat kepada set.. aku rasakan sedikit unsur2 absurb ada... kerana setnya tak nampak realistic.. tp lbh abstract.... pastu ada set guna semula.. iaitu drpada teater sri mersing.. taktau la kalau aku tersilap.... tp aku kurang berkenan dengan kebanyakan setnye.. huhh.. ye la.. kalau tgok latar tempat dan masa kepada naskah ini.. memang produksi memerlukan bajet besar rasanya.. tp so far apa yang ada mcm dah ok.. cuma aku dapat rasakan ada beberapa set mcm diletakkan sebb nak tutup ruang kosong....

PROTOKOL


takde masalah... cume kan.. aku rasakan tenaga produksi tak peka dengan penonton dr sebelah tepi... aku pernah tgok persembahan di istana budaya ni.. selalunya dorang jaga tirai itam tepi tu seboleh2nye meminimakan pandangan penonton kepada ruang belakang.. tapi yang ni memang tak.. dah la tirai tu tertarik ke tepi... pastu yang ulang alik, berjalan, metolak tangga... tarik besi2 la apa la.. memang nampak dengan SANGAT JELAS dr bahagian tepi... yeeelaaaa. kalau dah dr tepi memang mustahil nak tutup sume.. tp pementasan lain boleh.. agak mengganggu saat aku nak feel dara menangis.. ade manusia dengan begnye tengah wat ape ntah kat tepi2 tu.. aduii...

PENCERITAAN/ PLOT


aku rasa part takde masalah nak paham.. sbb cerita uda dan dara ni memang dah masak dalam masyarakat kite.... kan.. aku rasa cerita tentang dia kekasih yang lain darjat.. tak mampu bersatu sbb kekangan keluarga yang mementingkan harta dan pangkat.. suma dah paham.. tp aku rasa byk lg yg boleh diselitkan dalam perwatakan supaya penceritaan lbh dramatik.. satu yang jelas.. aku tak rasa KEKUATAN CINTA antara uda dan dara tu... dan ini dipersetujui oleh org di sekitarku... huhuuhh... aku tak tau kenapa.. tp mainan cinta yang diberikan samada tak punya keserasian atau pun ia tak ckup.. tapi aku tak rasa... pastu plot atau kesinambungan dari satu babak ke satu babak, takde masalah... berjaya disampaikan.. tpkan byk penceritaan yang gagal disampaikan dengan baik.. contohnya sindiran mak si dara mase mak si uda datang merisik.. SINDIRAN itu tak menjadi .. aku hanya perasan apabila tetibe mak uda bangun nak balik tanda yang dia sentap.. tp aku tak perasan.. and time uda mati.. sepatutnya beri kesan kepada penontonn.. tp time tu jek.. 5 minit lepas tu takde... sbb ape.. sbb kekuatan cinta tu tak rasa...

KESIMPULAN

aku rasa ia satu pementasan yang brjaya.. walaupun lbh byk kelemahan yang aku pamerkan.. tp kalau dilihat sahaja pada pementasan itu.. aku rasa aku leh terima... masih menghiburkan untuk ditonton.. maaf kalau aku membandingkan.. tetapi aku rasa energy penonton lagi kuat saat aku terlibat untuk cuci.. serious... tahu, genre dua berbeza.. tp sambutan yang cuci dpt memang baik.. aku rasa takde masalah sgt dengan TMUDD.. sbb aku dpt faham jalan cerita.. aku tak tido.. aku tak keluar awal.. ok la tu... aku tau bukan mudah menghasilkan pementasan berskala besar mcm ni.. dan bukan mudah menerima kritikan lg2 dr org mcm aku yang bukan sapa2... tp aku ikhlas.. kalau ada terlepas ckp atau terguris hati dengan review panjang ini.. AKU MINTAK MAAF.... lg pun aku rasa aku pergi pun show yang awal2.. jd ada banyak masa nak perbaiki.. untuk korang yang nak tgok misha berlakon... pg la tgok... takde la rugi sgt..... lepas ni ada cuci the musical 2 dan juga tun mahathir the musical.. aku dengar cuci kali ni akan lbh gempak.. eehehehehe... dan aku lak bakal terlibat untuk tun mahathir the musical.. eheheh.. well.. untuk team teater musical uda dan dara... WELL DONE..!!

kdt gambar..: DAYDECK

Tuesday, July 13, 2010

Me Singing -Hati Yang Kau Sakiti-


jangan pernah katakan bahwa
cintamu hanyalah untukku
karna kini kau telah membaginya

maafkan jika memang kini
harus kutinggalkan dirimu
karna hatiku selalu kau lukai

tak ada lagi yang bisa ku lakukan tanpamu
ku hanya bisa mengatakan apa yang ku rasa

ku menangis membayangkan
betapa kejamnya dirimu atas diriku
kau duakan cinta ini
kau pergi bersamanya

ku menangis melepaskan
kepergian dirimu dari sisi hidupku
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti



Sunday, July 11, 2010

Keputusan 3 & 4 World Cup.. GERMANY menang!

yeah.. akhirnya sedikit senyuman mampu terukir di bibir nipis ku ini.. ahaha.. penentuan tempat ketiga dan keempat.. SAH mejadi milik mutlak pasukan paling hotz.. GERMANY.. yeahhh.. dengan sahihnya... sotong giler tu pun dapat meramal dengan tepat.. arggg aku masih anti degan sotong2 ni.. huh.. yeahhh.. GERMANY telah mengalahkan URUGUAY dengan jaringan 3 berbalas 2.. huhuuh...

Permainan aku rasa tak ar agresif mana.. best lgi germany lawan argentina ari tu.. memang terbaik.. ni slow aje... tp memang mueller membantu sgt ar wei.. ocil pun bagus... kalau la mueller ade time lawan spain giler ari tu.. masak kepala spain tu.. memang pengadil yang bg mueller kad kuning tu sah2 dah makan sup SOTONG..!! huh..!!!!

well.. great la.. germany still dpt top 3.. kan3.. dr takde... hah btw gol telah di sumbat oleh mueller, jansen dan khedira... ok la.. tp opening gol tu menawan gak.. di pihak uruguay.. gol oleh cavani dan forlan.. hehehe.. ok now dah leh tido ngan aman..!!!


ni gol mueller.. best gak yg ni

Photographs that shook the world: omayra sanchez

Many see this photo from 1985 as the beginning of what we nowadays call "media globalization", because Omayra Sanchez's agony was followed by television cameras from all over the world. Despite all the footage that was recorded by those tv cameras, it was this photograph, of a shocking reality and humanity, that went down in history as the first broadcast of the pain and death of a human being.

Omayra Sanchez, 13 years old, was the victim of volcano Nevado del Ruiz's eruption in 1985, that devasted the Armero village, in Colombia. Omayra was trapped for three days under the mud, clay and water that was left from her own house. When the paramedics, with scarce resources, tried to help her, they sadly realized there was nothing they could do, since to remove her from the deadly trap they would have to amputate her legs and the lack of a speacilist on the scene would result in her death.

According to the paramedics and the journalists that surrounded her, Omayra was strong until the last minute of her life. For the three days her agony lasted she thought only about going back to school, her studies and her friends. Photographer Frank Fournier took this photo of Omayra that travelled the world and generated a worldwide controversy about the indifference of the Colombian government before the victims of natural disasters such as this.

The photograph was published months after the girl's death and Frank Fournier was awarded the 1986 World Press Photo Premier Award for this picture

Saturday, July 10, 2010

Video Klip diriku - KU UNDUR CINTA -



PLEASE JANGAN GELAK...!!!!!!!!!!

ni ade keluar kat astro 180 ari tu.. fairuz paksa aina suruh record.. sbb fairuz kat opis ari tu.. and fairuz sendiri tak pernah tgok... hahaha.. dah tgok dah.. and..... hurmmmm.......

JGN GELAK..!!

Geng GB TOLONG..!!! aku tak leh log in..!!!!

sume tolong aku plz..!!!! aku tak tau napa... aku tak leh nak login GB laa... ade la ari tu aku dekat seminggu gak tak log in.. pastu aku try nak login ari kamis lepas kot.. tak leh... aku taktau napa... setiap kali aku bukak page GB.. dia kuar page mcm biasa.. pastu lepas aku tekan daftar mcm biasa kat FB nye pic kat atas belah kanan tu.. dia kuar gambar ni.....



hah.. gmbar kat atas ni... pastu dia keep loading gmbar ni taktau sampai biler... sampai laptop aku meletop agaknya... aku buntu weyh.. bnyk entri best tak dapat aku sogokkan ke GB.. uwaaaaaaaaaaaaaa.... sape2 ada masalh yang sama atau pernah ada dan boleh tolong..!!! (ni pakai pc kawan ni.. tu yg boleh log in... hhuhu)

PLEASEEEEEE....!!!

Friday, July 9, 2010

PANAS: isu GAY dalam "Anu Dalam Botol"

setakat ni.. dalam perkembangan seni layar malaysia... isu ni antara yang paling hotzz... kalah cerita fasha sandha... yup.. tentang filem .... "dalam botol"... karya terbaru raja azmi... setakat ni cerita ini memang menimbulkan banyak kontroversi.. mase mule2 dulu.. tajuknya "anu dalam botol".. dan anuar zain antara nama yang naik untuk melakonkan watak utamanya.. kemudian ditukar kepada tajuk "..... dalam botol"... dan setelah ade beberapa calon akhir... dua pelakon antaranya ARJA LEE terpilih untuk memainkan dua watak utama itu... byk giler isu berkaitan filem ni sekrang.. dr raja azmi yang dituduh dengan mcm2 tuduhan negatif.. pastu keberanian arja lee berbogel dan mendapat teguran menteri... fuuuhhh.. mcm filem bajet 50 juta weyh.. panas3.... nasib baik takde potongan sgt.. kalau tak rugi je bayar duit tiket...


ni ha kat atas ni.. dua pelakon utama DALAM BOTOL... yang baju putih tu ARJA LEE yang mendokong tu WAN RAJA.... huhuh.. cerita ni byk wooo kontroversi.. raja azmi la yang dikatakan gila sex.. yela.. cerita mcm ni.. yang tak pernah dipaparkan di layar secara terbuka.. mendapat pandangan yang sgt fokus dr beberapa pihak... lg dengan kontroversi2 ini, mewujudkan satu persepsi yang mengatakan raja azmi ni memang suke mencipta isu panas jika filem terbitannya nak keluar... well.. pada aku mcm ni.. seni memerlukan promosi.. dan aku memang tak nafikan RAJA AZMI memang SANGAT bijak dalam memancing pandangan masyarakat terhadap karyanya... pandangan dari beberapa pihak lain yang mungkin berbeza, hrummm.. pandangan masing2... teett..!

sedikit tentang cerita ini... ia mengisahkan percintaan dua lelaki.. dan seorang nye menjalani pembedahan membuang alat sulit lelaki.. dan itu lah dia.. perumpamaan dr tajuk.. anu dalam botol.. dari nama rubidin, setelah menukar fizikal, menjadi RUBY.. ruby ni lakonan arja lee.. dan pasangannya wan raja.. pastu.. si ruby menyesal dengan tindakannya.. dan ingin kembali ke pangkal jalan... dan konflik mula apabila dia mahu berkahwin.. mcm mane sang bakal isteri mahu menerima si suami yang ketiadaan "anu"nya... kan3.. hah setakat itu yang aku dapat predict la.. aku tak tau sgt jalan cerita sebenar dia mcm ne.. aku pun tak sabar nak tgok cerita ni.. yela.. sikit nye kecoh mcm hery potter nak keluar.. harap2 hasilnya tak mengecewakan

well.. dr isu bogel.. kene mintak maaf.. pengarah giler sex.. promosi murahan... kene banned la... ape2 la.. cerita ni dah disogokkan dengan pra promosi isu yang terlalu banyak... takut nanti kalau hasil tak seberapa.. sah2 teruk kene hentam.. takuttt.... apepun.. melalui pembacaan aku.. aku rasa cerita ni punya maksud tersirat yang bagus.. aku harap.. bukan paparan tersurat sahaja yang menjadi santapan.. tp isu, subtext, dan mesej yang nak disampaikan tu harus diambil kira... yela.. tengok2, makin dilarang makin dibendung makin di tapis.. gejala ni makin berleluase gak.. jd kite cube bg support kat karya RAJA AZMI ni.. dengan harapan akan memberi suntikan positif dalam usaha banyak pihak mencari solusi terbaik nak kurangkan gejala ni... insyaallah...


tu dia ANU si ARJA LEE.. ahahahah lepas di potong

babak yang mencipta kontroversi.. BOGEL katanya

part2 penyesalan ni kot..... agaknya... aku tak tgok lg la weyh

ni part kissing.. huhuhu.. mcm ne nak kawin sbb lelaki nye takde *tuutttt..*


click pautan ni.. panas gak huhuhh

Lagi video BUDAK HISAP ROKOK


aduii.. sakit jiwa tengok ni.. yang lepas.. aku dah postkan satu video tentang budak yang merokok tu.. now.. ni ada satu lgi.. yang ni sedutan dr berita... budak yang lain.. yang ni aku rasa lagi real dia hisap rkok tu.. aduii.. ade sekali penerangan dr pemberita.... so korang leh le dengar sejarah2 mcm ne budak montel ini boleh terdedah dengan aktiviti merosakkan paru2 ni.. aku?.. aku tak merokok.. aku pun tak suke rokok.. uwaaa.. rokok mahal.. duit rokok leh aku tampung g bayar tol yang semakin menjadi2 banyak nye ni, atau tambah2 bayor duit makan ke.. dapat gak save duit kan... betol tak.. ehehee.. jd kepada semua orang yang merokok, terutamanya yang ada family.. jaga la.. jangan bg pendedahan sgt kepada kanak2 yang masih lagi fresh otak dia untuk ikot je ape org dewasa buat.. ingat tu... banyak kes ini di indonesia.. semuanya melaporkan... kanak2 ini mula merokok sbb pengaruh persekitaran yang mendorong mereka mencuba.. ye la.. kanak2.. dorang serba ingin tahu.. jd dia nampak seronok je kuar asap lalu mulut.. mesti la dia nak ikot... jd kawal2 la tabiat tu.. dan kalau nak merokok.. pastikan di persekitaran yang sesuai...

ps: pengacara tu cun woo.!!! nak leh?


Thursday, July 8, 2010

Failed Robber Kills Himself Trying to Break Into Neighbours House..!!!


This is a perfect case of Mr. Darwin outscoring the wannabe robber. A head sticking out of the floor belongs to a 34 year old man from Dungun in Terengganu, Malaysia. He was trying to break into his neighbours house through the floor but it didn’t quite work out the way he’d imagined. Complete and thorough failed house robbery right there.

The house he tried to rob belonged to his neighbour – 43 year old Wan Azhan Wan Abdullah. One day, on his way back home from work, Wan Azhan Wan Abdullah walked straight into his kitchen and found a head sticking out from between the floor planks. In shock, he rushed into the basement only to find a body dangling from the floorboard ceiling. The police was called and upon investigation the conclusion was made that the man died trying to break into his neighbour’s house in an attempted robbery.

Failed robber had a history of drug abuse and a lengthy criminal record. Floorboards are fucking vicious bitches. You mess with those bastards, you get your neck snapped. Wan Azhan Wan Abdullah lived in his house alone. It would have been hilarious if he had brought a hooker to get head from when there was already a head waiting for him at home.

kdt to... BESTGORE

Keputusan Semi Final World Cup..


argggg.!!!!!! spain menang 1-0... GERMANY kalah... arggg.!!! tp memang aku akui semalam spain lg byk mendominasi bola dr germany... kenapa ini berlaku...!! takde mood.!! carles puyol memecahkn kebuntuan takde gol tu pada minit ke 73.... germany main memang pada aku yang tak reti sgt main bola ni, SLOW..!!! sakit hati je.. dah nak 3 4 minit terakhir baru nak naik mencanak semangat.. mana sempat..!!!.. well, akuu tak la kecewa sgt, sbb aku rasa tgok show td, memang spain layak ar.... dah la SPAINder... g la final.. aku nak makan SOTONG goreng banyak2....!! argg.!! stress..!!! bye!!


Wednesday, July 7, 2010

Paul The Octopus Was Hacked.!!!


Paul the ‘Pus is so incredibly good at what he does – eating delicious bivalves and correctly predicting Germany’s outcomes by which flag he chooses (he’s five for five) – he’s struck fear into the hearts and minds of German opposition. Of course, should the opposite occur it would send Germany into tumult, destroying the confidence of Jogi’s lads in the process and spearheading the Spanish to victory.

So the Spanish, presumably, doctored up the old Serbia photo, in which Paul correctly picked a German loss. And it fooled everybody. Everybody. Little bit of a ‘74 reverse, no?

The real thing happens tomorrow – so rest peacefully until then, Germany. Go GERMANY....

WORLDCUPBlOG

Paul 'Psychic' Octopus puts Spain to final?



GILER ke!! the truth is... germany will be in the final ok.!! that's it.!! huh.. ok.. i dont give a shit on this so called "bomoh sotong" before... tp for this semi.. while im so excited to wear germany jersey.. and he put spain to final...?.. what the hell is that?... that is too much ok.!!!!! hahahaah... ok3... calm down FAIRUZ... fuuhhh fuuuuhhhh....

GO GERMANY..!! GO GERMANY..!!

hahahah.. Owh My Gucci.. cannot wait for tonight show... seriously, i really hope germany can make it... "sighhhh".. so lets say... GERMANY...!!! korang jgn ngade2 nak support spain k... germany ngn belanda kat final.. muktamad.!!!!


Tuesday, July 6, 2010

Siapa Maher Zain tu?


siapa maher zain... hurmm.. puas aku selongkar kat tenet.. so far aku tak jumpe la... huhuh.. nak gak tau sejarah dia mcm ne dia involve dalam bidang ni.. ok sedikit maklumat, dia ni seorang penyanyi nasyid yang membawakan nasyid itu sendiri dalam satu bentuk yang lebih urban dan mersa telinga bg pendengar muzik2 terkini.. pendekatan dalam musik yang dibawakan maher ni memang dekat dengan musik2 yang tengah IN dalam industri musik terkini..

pendekatan ini membawa impak yang sangat positif.. dalam sekelip mata, nama maher zain telah diterima hampir di seluruh pelusuk dunia.. malah di negara bukan islam sekalipun, lagu nya menjadi antara lagu paling hotss sekarang.. susunan dan melodi muziknya diterima dengan sangat baik bukan sahaja bagi pendengar lagu2 ketuhanan, tetapi juga bg penggemar genre lain..

aku?.. aku kenal maher zain ni dalam awal tahun ni.. dalam bulan dua februari.. Razwan jaafar yang perkenalkan lagu For The Rest Of My Life dekat aku.. tak perlu amik masa lama.. aku dengar korus je, dalam 1 minit aku dah mula giler.. aku tau mamat ni akan cipta fenomina.. then aku terus berusaha carik lagu2 dia... well.. aku leh katakan TAKDA satu pun lagu dia yang TAK BEST... percayalah cakap aku.. aku menunggu untuk beli album THANK YOU ALLAH maher zain ni.. korang kene dengar setiap lagu dari dia.. aku suka dengan muzik dan suara dia.. dan kekuatan lgu maher ni gak aku rsa terletak kuat pada lirik dia.. simple.. senang nak faham maksudnya.. dan yup.. sangat menenangkan..

kalau di corong radio.. bg banyak penggemar.. aku rasa For The Rest Of My Life dengan INSYAALLAH paling meletop sekarang ni.. kan3... tp korang kene dengar yang lain.. mcm aku selain dua tu.. PEBERET aku yang ini.. OPEN YOUR EYES.... memang menginsafkan.. try korang dengar... dengan BARAKA ALLAHU LAKUMA... memang syiookk weyhh... jom la.. kita layan lagu2 islamic ni.. lg la dengan muzik yang segar mcm ni.. byk intipati positif kite leh amik... korang leh la msuk official facebook mamat ni untuk baca lanjut tentang diri dia.. dah abis entri baru aku perasan, kat fb dia ade info.. ngok tol FS ni.. ahah enjoy...

PANAS: Luna dan Ariel

kecoh giler kan pasal ariel peterpan dengan luna maya dengan cut tari dengan semuanya tu kan.. kan3.. heboh satu dunia kot.. ye la.. mule2 jumep2 satu.. pastu dua.. now pihak berkuasa cakap dah jumpe 32 video ye... termasuk 4 aksi ariel bersama lelaki.. aduiiii... pelik2 je dorang ni ek.. pihak bertanggungjawab kat sana dah mangatakan 99.9 peratus pelakon dalam deretan vid itu adalah ariel.. well, mari la kite berdoa agar ariel peterpan yang sebenarnye adalah dalam 0.1 yang selebihnya tu.. ye la.. bnda walaupun jauh.. walaupun seberang lautan, namun sebagai penggiat seni.. terasa juga rembesan nagtifnya...

di sana.. memang komuniti islam marah dengan perkara ini.. sampai ada yang selantangnya menyuarakan "pelakon2" ini harus di rejam dan di sebat di hadapan khalayak umum.. ye la.. zina tu.. membabitkan artis pulak lak tu, yg sepatutnya bg tauldan yang positif... kan?.. mmm ariel dan peterpan pun dah terima kesan yang sgt besar.. nama2 mereka diturunkan dr segala mcam iklan yang melibatkan ariel dan peterpan.. masyarakat bandung sendiri mengecam mereka.. tp yang best ade gak actres porn jepun tu berminat nak "berlakon" dengan si ariel.. gilerr!!! jadi peringatan kepada semua.. bukan sahaja artis... kene la beringat.. kalau rasa dah tak tahan.. kahwin je cepat2... senang..

TAPI...!!!!!

korang dah pernah tgok yang ni?... mungkin tengah kecoh pasal video sume tu.. tapi yang ni aku rasa tak ramai yang dah tgok.. sbb aku dapat dr sumber yang sgt sulit.. korang jgn la sebarkan tau.. ye la.. bnda2 panas mcm ni kalau tersebar kan susah.. hah kornag tgok jek la...


*
*
*
*
*
*
*
*

SKROL KE BAWAH
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

ARIEL DAN LUNA

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*





seram kan.!!!

Sunday, July 4, 2010

Germany MASAK Argentina 4-0.!

hahahahah.. aku tak caya weyhh... FAIRUZ SELAMAT wat entri pasal bola.. ahhaha.. arrhhhh mampuih laaa... dah memag aku excited ni weyh... hahaha.. sume maklum kan.. germany dah kalahkan argentina 4-0... uit.. 4-0 tuu.. aku target mule2.. mungkin dalam 2-0.. atau 3-2... sbb argentina bagus weyh.. messy tuu.... tp la ni.. sume fan argentina.. makan coki2 sambil air mata menderu2... meraung2..sambil trauma tengok no 4.. ahahahah... (sorry weyhhhh)

td 1st half.. aku rasa takut gak.. memang bg aku 60% bola argentina yang pegang.. lepas mueller golkan.. lg la aku tgok germany lembap tahap ikan buntal.. serious aku sakit hati weyh.. aku sampai g dapur jap makan asam pedas ikan pari.. mcm takde mood nak tgok.. sbb mase tu aku tgok argentina punya la semangat nak samakan kedudukan.. messy memang mantap ar.. sbb aku rasa dia je yg wat argentina HIDUP...


2nd half... peh.. bukak2... argentina asak gile bambang weyh.. memang aku rasa time tu kalau argentina dapat 1 gol.. sah2 germany kalah.. then lepas je klose golkan.. kedudukan da 2-0. germany terus mencanak mcm naik hantu.. best2... lepas tu baru aku rasa mcm tgok final WC.. germany memang giler terbilang lepas tu.. asakan demi asakan.. argentina dah mcm hilang arah.. then gol ketiga yang aku anggap mcm sengal2 je gol tu.. ahahahah.. dan gol ke empat yang memang mudah giler..... huhuuh.. kesudahannya.. 4 berbalas 0.. germany tewaskan argentina.. dan menanti di peringkat separuh akhir antara paraguay dan spain.. pehhhh memang terbaik ar.. aku tak byk follow sgt game dlm wc kali ni.. tp so far game ari ni aku rasa paling show aku tgok hahahaah....

  1. messy pemain terbaik perlawanan... aku nampak dia je yg kucar kacirkan germany.. argentina=messy
  2. gol terbest.. gol kedua
  3. mueller akan jd rebutan pasni... selamat tinggal christiano ronaldo
  4. nape mueller dpat kad kuning weyh... cinabeng betol arh.!
  5. klose+ mueller+ozil+ lahm+podolski... GERMANY JUARA
  6. germany mule2 lembap, tp pertahanan kebal, serangan terancang dan berkualiti
  7. argentina, asakan yg bagus tp penyudah tak mntap
  8. argentina, pertahanan paling lemah..
  9. muke maradonat ngan messy giler kuciwaaaaaaa....

finger crossed = GERMAY JUARA..!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...