Tuesday, June 30, 2009

Undi Lagu Fairuz Utk Minggu ke-2

tq for those yang mengundi lagu fairuz... untuk minggun pertama agak membanggakan apabila lagu Ku Undur Cinta berjaya menempatkan diri di tangga ke-15.. jd guys... untuk minggu kedua.. jom undi lgi.. jgn bg terkeluar.. jom... ade dua cara undi.. satu melalui link photo di bawah ni...



dan cara melalui sms pula.. taip MMK632... dan hantar ke33399... setiap undian akan di kenekan bayaran sebanayk 50 sen.. korang undi ek..

taip --MM(jarak)K632 --dan hantar ke 33399

thanks ya.!!!

Review "SATU" Siti Nurhaliza


eh siti tengok aku la..!!!!

akhirnya, penantian aku selama dua bulan terjawab, dan berakhir pada tanggal 28hb jun yg lepas... konsert satu daripada artis no 1 negara, siti nurhaliza... konsert yg di inpirasikan daripada konsep satu yang diperkenalkan oleh PM kita, juga didedikasikan sempena hari bapa yang lepas.. dengan kerjasama kementerian pelancongan, istana budaya dan juga maxis, konsert ini nampaknya memberi tahu kita yang aura siti nurhaliza masih utuh apabila tiket untuk konsert ini laris dijual dalam masa yang singkat..

aku harus berterima kasih kepada zafirah zaini... kerana membelikan tiket ini...tq zaff.. dan kami pergi menonton pada hari yang sama, 28hb .... an ramai juga vip yang hadir pada malam itu.. yang paling utama, mantan PM kite, Tun Dr Mahathir... Kris Dayanti juga ada, Rossa, Fazley Zainal, Ning Baizura.. dan lainnya.... yela.. mahu menyaksikan kehebatan siti, sapa yang boleh tolakkan...



terus kepada komen.. secara keseluruhan.. aku memberi 4 bintang kepada konsert ini.... secara keseluruhannya juga, aku merasakan konsert ini berjaya di jalankan dengan sungguh berjaya... dan komen di bawah ini adalah berdasarkan pengamatan aku, Fairuz Selamat... jadi kalau ada yang tak puas hati.. aku mintak maaf awal2 k...

VOKAL



aku selalu fikir, vokal siti sudah agak tepu.... susah nak lontar dan kurang energy nya... ye la lepas kahwin kan.. dengan penghasilan album hadiah drpada hati yang aku rasa siti kurang intenct dlm nyanyian, kebanyakan lontaran siti tarik kebelakang........ tp malam itu, aku buang jauh2 semua tanggapan itu.. dan timbul satu tanggapan baru "shes still the best singer in malaysia...".. suara siti sgt bagus... suara seperti ini yang aku tunggu lepas dia kahwin... sgt matang... lontaran yang stabil.. kontrol yang bersih... penggunaan high register dan low register yg sgt baik.... siti minimumkan suara dia.. tak mcm konsert mega n konsert fantasia yang aku rasa siti terlalu teruja untuk allout.. tp kali ni dia berikan seegalanya dalam interpretasi yang terkawal... dengarkan emosi nya sewaktu medley bila harus memilih dan cuba untuk mengerti.., dengarkan lontarannya untuk kurniaan dalam samaran dan tiada dendam di hati.. dengarkan attitude yg diberikan sewaktu debaran cinta dan kumahu... dengarkan juga lenggok melayu sewaktu bulan yang mesra dan di taman teman... SEMPURNA....!!.. siti... kekalkan lontaran seperti ini..... aku memang bg 5/5 untuk vokal siti... tak goyah lansung..... adakalanya waktu aku tengah giler2 dengan zaff, aku terdiam.. sebb aku mengamati vokalnya... sampailah zaff kejutkan aku sbb suruh pegang banner. ahahah

KOSTUME



secara jujurnya.. ada beberapa baju siti yang aku rasa hanya cantik.. tp tak praktikel untuk sebuah konsert nyanyian... yang aku suke.... masa segmen broadway... baju hitam tu.... kimono merah, baju hijau dan baju last... baju pertama siti, warna biru tu... cantik,... tp bukankah juraian manik2 tu menggangu pergerakan dia.. nampak sgt siti terganggu apabila juraian tu asyik ke muka dia... aku juga kurang berkenan dengan juraian manik2 dekat tangan tu.. kalau takde aku rasa better.. lepas tu baju hijau.. aku rasa baju paling cun.. kerawang yang berat sebelah pada baju tu sgt menarik.... warna hijau yg sgt masuk ngan kulit siti. masa segmen broadway.. memang menarik.. aku suke top yang penuh labuci berwarne putih tu digandingkan dengan bottom hitam yg simple... matang.. then sepasang persalinan selepas sagmen broadway... baju hitam disarungkan menggantikan top putih td.... agak menarik.. tp aku rasa seluar itu mencacatkan,.. bukankah lebh baik kalau diganti dengan tide (betol ke ejaan ni)... hanya di bahagian kaki.. tidak mengapa rasanya.. tp mungkin juga kesuntukan masa untuk bertukar pakaian.. aku juga kurang gemar lilitan kain net pada kepala siti berwarna hitam tu... kurang kemas..... juraian nye nampak kaku.. lg elok kalau diganti dengan net atau lace yang lbh berat... pastu... baju last tu.. memang menarik.. aku suke giler... memang ni aku rasa trademark rizman ruzaini... cun2.. yg lainnya ok sajaaaaaaa... no problem..!!!

GUBAHAN MUZIK



superb.!! aku bg kdt yg byyykkk kepada aubrey sbb gubahn malam tu memang superb... lbh baik dr RAH dlu... aku suke elemen kejutan dalam graff setiap lagu yang disuntik.. memang bg impak yang sgt menarik.... aubrey hidupkan setiap lagu.. walaupun lagu slow... walaupun temponye slow.. tp elemen kejutan dan stroke drum. memang bg semangat kepada lagu.. segmen broadway juga sgt menarik.... aku memang suke.. dengan pstepping bass yg sgt masyukkk.... aubrey berjaya menimbulkan karakter siti sebagai penghibur antarabangsa..... tq dan syabas aubrey..

SOUND



sedikit mengecewakan.. pada awalnya memang bagus... keseimbangan kelunakan suara siti, nasal sound siti, di gabungkan dengan keseimbangan yang baik oleh soundman tu... tp di pertengahan... dah start humming.. then aku rasa kualiti mic tu ada kurang sket sehingga ke akhir.. tak mcm awal2.... humming tu banyak kali gak kot.. lg la kami yang dekat ngan speaker ni.. memang la mengganggu... nasib lepas tu dah takde... tp suara siti la... mic dia dah tak jelas mcm awal2..

PILIHAN LAGU



yeah.. aku sgt berpuas hati dengan pilihan lagu siti untuk konsert ni.. sume nye yg memang dlm list peberet aku... cume mungkin terselit sedikit kecewa apabila lagu yang paling aku harapkan, Bisakah, tak berkumandang.... tapi takpe... tanpa dendam dihati, kurniaan dalam samaran, bila harus memilih, cuba untuk mengerti, antara lagu yang jarang siti bawakkan... memang aku puas hati.. takde satu lgu pun yang aku rasa membosankan..... susunan pun menarik... mana lagu yang dimedleykan.. mana lagu yang dinyanyikan full.. aku puas hati... tp tambah la sket siti.... kesilapanmu keegoanku ke, wajah kekasih ke, kembalikan indah, sakti, bisakah, .. huwaaa.. tak puas tau.!!


baju paling menarik bg pendapat aku..

SETTING PENTAS

ok... tak la terlalu mengujakan... inspirasi dr konsert celine di vegas memang ada sedikit kelihatan... aku paling suke segmen broadway... tp sayang terlalu pendek.. set yg begitu cantik dan diva pada aku... siti sepatutnya menggunakan segmen itu dengan lebih panjang... byk yg siti bleh lakukan dengan set ni.. mcm ala2 teater chicago tau.... sayang giler.. sekejap jek.. satu lgu terus turunkan.. aku juga suke set frame yang di turunkan tu... lbh menarik kalau siti lebihkan bermain di frame2 itu..... siti ade main2 sket waktu permulaan lagu bulan yang mesra .. tp tak lama.. cube kalau siti mainj lagi.. berlari2 sekeliling frame tu ke... main acah2 dengan penari di sebalik renda frame tu... kan? dan semestinya segmen lagu destinasi cinta sgt mengujakan.... muccchhh better dr ajl dlu. memang menarik... aku suke giler... mantap... !!... lagi satu... mase segmen siti situ sane sini, yang penari pakai topi kontraktor tu.. aku bayangkan penari tu lbh agresif.. bermain, memanjat dan bergayut pada besi2 tu.. bukankah lebh jelas elemen tetaer tu.. kan?.. tp overall aku puas hati.. memang apa yg siti katakan dulu, jelas dtonjolkan dlm konsert ni.. memang kelainan yang ketara dlm rentetan konsert2 siti.


segmen broadway yg memukau.!!

selebihnya.. aku rasa siti telah melakukan kerja2 pentas yg terbaik ... aku secara rasminya mengumumkan, inilah konsert terbaik siti.... cukup segalanya.. cukup rencahnya... vokal yang mantap, attitude pentas yang hebat, pilihan lagu yang bagus, gubahan muzik yang sgt international. penari yang yg bagus.... ya mungkin ada sedikit cela, tp kesempurnaan itu bukan mudah untuk di capai.. apa yang siti berikan ini sudah lebih dr baik.. terlalu bagus... aku sgt kagum dengan apa yang siti persembahkan... teringin rasanya ingin berkongsi pentas dengannya... dengan konsert sehebat ini....




tambahan
  1. kehadiran Tun Dr Mahathir memang mengejutkan hadirin.. semua bangun memberi tepukan
  2. lontaran awal siti untuk lagu hati memang membuat penonton bersorak.. bagai memberi amaran bahwa dia sudah kembali
  3. visual billboard yg memaparkan siti sedang menyanyi antara visual paling menarik.
  4. mungkin ramai yang tidak tahu, mengapa siti memakai kimono untuk lagu kurniaan dalam samaran.. untuk pengetahuan semua, lagu tu ada menggunakan elemen angkar.. iaitu satu elemn muzik dalam muzik jepun
  5. kehadiran ning baizura di lobi, menarik ramai orang utk bergambar dengannya
  6. siti kurangkan bicara mengenai arwah ayahnya, mengelakkannya dr menangis
  7. tq so much untuk zaff..!!!! for the tickets.!!
  8. tq untuk eddy.. aku grab gmbar dr blog dia.. ehehe
  9. jumpe ramai blogger.. tp tak sempat tegur n bual2.... kak tajlena, kak nurul sume.. yg sempat cume aiman jek ngan zaff...


Shooting "Ku Undur Cinta"




last saturday... berapa hr bulan ek.... 27.. hah 27hb jun 2009.. aku ada shooting untuk single peertama aku.. Ku undur cinta..... call time pkul 3 petang.. jd aku gerak dr umah.... sbb aku dr jhor, aku gerak dalam kul 11 pg.... tempatnya di sebuah rumah mewah.. milik seorang producer kalau tak silap... di sekitar daerah jalan ulu kelang... dekat jek ngan zoo tu...



jd dr kul 3 petang mcm tu sampai lebih kurang kul 5 lebih,.. aku duk la situ shoot, shoot and shoot.... lokasi nya sekitar dalam rumah tu jek.. sbb rumah tu pun dah besar mcm ape... ade 4 tingkat lgi.. jd memang banyak lokasi yg leh di buat v klip.... nothing much yang aku nak ceritakan.... cume aku tak sabar nak tunggu dia keluar,,, aku diberitahu ia akanj keluar dalam bulan 10 kot.. lepas raya.. untuk segmen ritma balada untuk chanel muzik aktif... chanel 180 astro.. eheheheh... rambut pendek ni.. potong jek terus shoot.... eheheheh... here some of the pix.....




so, lastly,, terimas kepada cik nina.. eheh selaku pm kepada segmen ni.. eheh... tq kepada bos.. en mail.. n tq gak kepada semua krew yg terlibat.. sume smpoi... goooddddd.. eheh... semoga hasilnya memuaskan..amin.. eheheheh penat bg emosi lebih2 tu.. hehehe


Friday, June 26, 2009

Shooting, SATU, Haluansiswa



yeahh.. minggu yang menyeronokkan buat aku.. sbb ape ek.. entah ar kan.. hahaha... walaubagaimanapun, esok 27hb july 09, aku ade shooting video klip lagu aku, ku undur cinta... di sekitar ulu klang.. esok jam 3 petang call time aku kat lokasi.... shooting ni untuk siaran di muzik aktif. chanel 180 astro... hehehe.. tak sabar lak... kenapa tak sabar?.. sb degan rambut ku yang ibarat nred yg agak cumil ni (gurau jek k)... aku mcm tak sabar jek.. ahahahha... ye.. aku dah potong rambut pendek rmbut ku... bukan pendek main2 ni.. memang pendek... mcm baru nak masuk sekolah menengah....

esoknya.. 28hb.. ape lg.!!! konsert satu siti nurhaliza.!!! hehehe memang tak sabar.. sbb nya... aku tak pernah tgok siti live in konsert besar2 mcm ni.. yg aku g sume kecik2 jek.. jd sgt la tak sabar... dpt seat depan lak tu.. ehhehe.. korang jgn salahkan aku kalau dalam vcd konsert tu nanti ade sore aku ek.. eheheheh.. maafkan saya snp.!! hahahahaah... best..!!!!! tak sabar,... akan pergi dengan nina, zaffirah zaini.. ngan sorang kawan dia.. akan tak sabar jugak nak jumpe kak tajlena, aiman.. dan zoners lain.. ehehehe.... nak naik atas pentas..!!! siapa berani halang?... akan ku tetap berlari ke atas pentas menyanyikan lagu bisakah bersama siti... tp adakah lagu bisakah?..

pastu esoknya... aku ade intervies di universiti malaya... kemungkinan untuk dia interview.. satu interview oleh universiti malaya (singapore) ngan satu lgi AD.... insyaallah.. ni antara sbb aku potong rambut.. ehehhe tak sabar nak g interview ni..... huhu... kamu semua doakan saya ek... pastu selasa nya.. kemungkinan besar aku akan terlibat degan minggu haluansiswa universiti malaya... eehehe.. kalau tak tau.. ni minggu orientasi untuk pelajar baru yg masuk um untuk sesi 09/10...

tp ade gak berita tak best... pemergian jacko kita.. yup aku sdh giler lepas dpt tau dr nina jacko dah takde.. aku memang peminat dia.. aku rasa kalau malaysia yg legend aku anggap sudirman.. oversea aku plih jacko.... korang dengar lgu dia.. sume ade rasa... kan?... sdh giler aku.. aku rasa dia bertahun bergelut dengan berbagai sakit... dan akhirnya hari ini dia pergi.... kalau dia benar2 islam seperti yang di beritakan dulu... alfatihah untuk dia.. apepun... kejayaan dia dalam dunia muzik global... menjadi inspirasi aku untuk berjaya...



so pada korang... yg pergi konsert siti.. kite jumpe sane ek.. yang lain. doakan aku dapat shoot dengan baik esok.. eeheheh doakan aku nampak ansem dlm video klip tu ek.. eheheheh. adios sumee... nanti aku on9 lg.. tp mungkin dlm 3 hari ni... sbb mcm bz sket weekend ni..beheheh

lastly.... Watttcchhhhhaaaaaa!!!!




Tuesday, June 23, 2009

Jadi Peminat yg Rasional Plz.!!!


peminat yang rasional?.. apa benda tu?... kebelakangan ini, aku sering terpk mengenai perkara ni... actually dah lama dah aku sematkan dalam diri aku untuk menjadi peminat yang rasional... tp ari tu aku dan kawan aku, eddy, borak2 pasal siti nurhaliza.. sehinggalah kepada fesyen siti.. aku dengan jujurnya memberitahu, ade beberapa baju yang siti pakai lepas dia kawin memang aku tak suke... kami berbincang sehinggalah kepada baju apa yang siti bakal pakai untuk konsert dia ni.. dr pakaian mase juara lagu dulu, baju kawin.. topik kami berkisarkan tentang baju.. hehe.. di akhir perbualan, dengan berseloroh dia berkata



"jarang aku jumpe peminat siti mcm kau ni... yang aku jumpe asyik2 nak bela siti jek...."


dan sejak tu aku sering terpkkan perkara ini.. kenapa?.. kerana aku selalu merasakan hanya peminat yang rasional yang dapat membantu sesorang artis itu maju.... dan aku yakin.. peminat siti yang lain juga berfikir begitu...

sbb tu.. apabila aku memberi komen positif tentang sesuatu perkara mengenai siti, selalunya aku akan kemukakan hujah yang logik... yela.. aku minat siti dah lebih 10 tahun... aku nampak mana silapnya siti, mana hebatnya siti.. mcm mane dia berubah.. jd aku rasa adalah sangat positif apabila kita meminati seseorang artis itu dengan rasional.. ye la.. tak lain, untuk kebaikan artis tu jugak kan...

aku tak paham ramai peminat di luar sana yang aku jumpe.. mengagungkan artis mereka sampai tutup semua kelemahan artis tu... jangan begitu.... tak baik untuk anda, tak baik gak untuk artis terbabit... cintailah artis anda serasionalnya.. anda akan dapat rasakan betapa indahnya mengagumi seseorang individu itu.... dan secara tak lansung membentuk anda menjadi seorang individu yang tau bezakan mana yang bagus mana yang tak dlm menjadikan seseorang itu idola.. jgn mengagungkan artis itu, sehinggakan, yang jelik dikata cantik, yang sumbang dikata sedap, yang kaku dikata hebat.... bukankah memberi impak negatif kepada artis itu...

kan?


Saturday, June 20, 2009

Undi Lagu Fairuz Jom.!!

so kepada sume.. Fairuz mengharap jasa baik korang untuk mengundi lagu Ku Undur Cinta... kod nya k632... ade dua cara untuk mengundi.... satu memalui sms.. dan satu melalui laman web.... untuk lawan web, ini link nya... kalau tak korang terus ke laman web tv3.. then click ke box muzik muzik..


Undi Ku Undur Cinta, Klik sini

dan cara melalui sms pula.. taip MMK632... dan hantar ke33399... setiap undian akan di kenekan bayaran sebanayk 50 sen.. korang undi ek..

taip --MM(jarak)K632 --dan hantar ke 33399

thanks ya.!!!


Muzik-muzik TV3 yg sempoi

rakaman yg syiookk hahahahah... pada 18hb jun ari tu.. ari kamis.. aku ade rakaman untuk rancangan muzik2 tv3 tu.. mcm biasa. di alam sentral shah alam.. eheh.. aku gerak dr umah awal.. sampai g lepak2 kat midvaley jap.. then g rtm jumpe my promotion manager... pastu dlm kul 4 cabut dr bangsar ke shah alam.. sampai dlm 4 lebih, belum start pun.. kumpulan pesawat tengah chech sound.... diorang wat akustik live.. so tengah adjust2 sound sume tu la.. untuk siaran 20hb jun ni.. petang tu ade lima artis.. aku, acik nana, khai rosma, kumpulan pesawat ngan kumpulan nrocinu...

video

tak banyak hal sgt.. petang tu.. test jap pastu aku g makan.. pastu salin baju sume.. dalam 8.30 rakaman start.. sume berjalan lancar.. penonton petang tu memang sporting.. takde masalah untuk mintak bg happening.. eheheh...

masa rakaman aku.. aduuii.. ahahah dah rakam sekali.. sekali teknikal wat hal... waaa... dengan aku yg kuat berpeluh ni.. kene rakam balik.. so yg korang tgok tu ialah rakaman kedua.. eheheh.. dah lencun sket muke.. eheheheeh... tp syiok.. mcm biasa.. aku memang suke tgok gelagat cheryl... heheeh.. comei jek kan...

abis dlm kul 10 lebih.. then sbb nak anta kawan kat kelana jaya, dan nak terus balik johor... aku tak tunggu lepas rakaman tu.. sorry ek ek kepada beberapa org yang nak amik gmbar tu.. rushing ar.. kite jumpe lain kali tau...

then lepas anta kawan kat kelana jaya.. aku terusssss ciaou.. balik johor terus....sampai dalam 3 pagi... ape lg.... zzzzZZZZZZZzzzzzz



Show Seremban Berulam Durian



pada 14hb jun yg lepas.... (lambat giler nak update.. huhu)... yeah... aku membuat persembahan pentas di terminal one negeri sembilan... dekat seremban tu.. hehehe... firstly, tq kepada semua yang hadir... even yang hadir petang tu ramainya orang indonesia dan myanmar... tq kepada kawan2 aku yg hadir bg sokongan... mcm blogger, aimi.. tq aimi.. eheheh dia siap beli album single aku lagi.. tq so much..!!!.. eheheheh..

so show petang tu berjalan dengan lancar.. keseluruhannya aku menyanyikan 5 lagu setengah.. eheheh.. syok gak la.. even penonton petang tu memang mcm pendiam sket.. ehehehhe.. tp quite ramai.. penuh gak depan pentas tu... then lagu aku, palsu, mengenangmu, cinta tak sehaluan, sebati ngan ku undur cinta.. pastu aku ade duet separuh lagu cinta remaja ngan fatin.. ehehe peminat jauh aku.. sanggup turun dr melaka.. tq fatin...

here some of the pix.. ni pun aku grab dr blog aimi... sorry aimi..!! eheheheheh...



then abis jek show.. ade sesi autograf sket2... tq kepada yang beli single album aku..!! tq so much for supporting me... yg beli rata2 mereka yang menyokong aku since q face dan antz dulu.. tq ya.!!

then.. abis show.. aku tak balik lgi.. aku terus ke Labu.. kampung aku tu kot,. ehehhe.. takde sape pun kat kampung... makcik ngan pakcik aku jek.. then lepak2 sane skejap.. yg best nye... banyak giler durian ok.!! haahah.. aku ade la dusun sket kat sane.. then memang rezeki aku.. durian tengah banyak, rambutan tengah lebat.. manggis pun dah banyak yg masak.. eheheh... apa lgi... seraanngg..!!! hehe.. tp tak leh banyak2. sbb mlm nya aku ade sesi interview kat negeri fm.. kang melekat lak bau durian kat mic tu.. eehheeh

then aku terus ke negeri fm.. di bangunan baru rtm negeri sembilan.. kat daerah sungai gadut tak silap.. memang besar... cantik.. tp pedalaman sket.... aku ade sesi karaoke bersama dj tu mlm nya ni... banyak pendengar kol.. dan tau apa kagu yang aku nyanyi?.. lagu dangdut amelina dan iwan.. hah lantak la kan.. haah

abis je segmen tu dlm kul 10.. aku terus ciaou... balik johor ar.. eheheh.. penat sey... sampai dlm kul 1 kot.. terus tidoorrrr.. zzzzZZZZZZzzzz


Wednesday, June 17, 2009

Muzik-muzik TV3



guys... esok khamis.. 18hb Jun 2009... aku ade rakaman muzik-muzik.. tv3... jam 8 malam... kene standby kul 4 petang.. so sape2 yang berdekatan.. sapa nak dtg ke alam sentral.. dtg la.. leh jumpe... ngan artis2 lain.. ade acik nana, pastu tak silap ade.. hkhai rosma pun....

aku akan mencalonkan lagu baru aku.. "Ku Undur Cinta....".. eheheh.. kalau korang nak dengar.. leh dengar kat sebelah kanan blog ni.. click jek kat playlist tu..... hah... so pada korang... jangan lupa aek.. saksikan... hari sabtu ni siarannya... kat tv3 la kompomkan.. jam 5 petang.... hurm... for ur kindness... kalau nak undi pu , amatlah aku ucapkan... setinggi2 terima kasih.. eheheh... kod undi nanti aku post lain... buat masa ni taktau lg.. ehehe. so, yg dtg esok... see u there... yg tgok sabtu ni.. see in this saturday.. yeahhh


Tuesday, June 16, 2009

Ganyang Malaysia?




topik ini kelihatannya panas... panas bukan?... jd untuk pertama kalinya, ingin sekali aku memohon maaf kepada sesiapa saja yang membaca ini , jika anda terasa... sejujurnya, niat aku membuat posting ini tidak kotor... bukan mahu menghentam indonesia dan bukan juga membela malaysia... aku hanya menyampaikan hasrat hati aku yang tidak selesa dengan keadaan ini..... tidak senang melihat dua negara ini yang seharusnya bersama membangunkan alam melayu nusantara, secara perlahan di suntik elemen2 perbalahan ini... lansung aku tidak senang....

kenapa harus begini... kita ketepikan kesemua fakta yang di bangkitkan ekstrimis indo ini... memang ada benarnya fakta2 itu... namun, untuk melihat semua itu dr kaca mata yang berdebu... bukankah terus faktanya juga bedebu... terus, indonesia tidak nampak dengan jelas apa itu malaysia, dan malaysia juga tidak mampu menyapa dengan jelas kepada indonesia. kita serumpun.. kita dilihat sebagai satu puak yang sama.. satu panji yang sama... jd kenapa harus digali fakta-fakta hanya untuk membangkitkan kemarahan..

secara jujurnya, aku pencinta indonesia.... lagunya, makanannya, budayanya... kerap juga aku kesana... ke jakarta, ke bandung... ke bukit tinggi... lagu2nya juga menjadi mainan bibirku saban hari... aku peminat berat kris dayanti... afgan.... judika... dan terkini aku juga meminati vivi aldiano...... DAN aku juga peminat berat siti nurhaliza... aku hormat malaysia, namun dalam masa yang sama aku tetap mengagungkan indonesia.. kerana kita sama.... budaya itu tetap mempunyai akarnya yang tersendiri.... jangan dibilang yang kami mencuri budaya2 itu.. kerna kedatangannya budaya itu juga mengikut arus alam... jadi... bukankah lebh indah.. jika kita berkongsi apa yang kita ada... kerna... jika sudah termaktub keindahan budaya itu... dimana2mana pun, ia tetap akan dijulang...


aku rasa tidak patut kita bertelagah.. kita harus menjadi satu walaupun pandangan dan rumpun itu berbeda.... aku juga senang dengan kawan2 ku dr indonesia... lecturerku juga dr indonesia... jd bukan kah lebih indah jika perkongsian yang baik itu memanipulasi aspek2 lain juga... jangan biarkan politik2 yang berbaur dengki, khianat dan perbalahan ini menghancurkan keindahan budaya timur yang kuat di malaysia dan juga indonesia......


hidup malaysia... maju indonesia... berjaya bersama

ps: malaysian... dont call them indon... call them indonesia or indo....


Saturday, June 13, 2009

Esok Show.!!!

Esok 14hb jun.. aku ade show pentas.. di Terminal 1, Seremban.. negeri Sembilan.. So pada sume yang dekat2 tu.. jemput lah stg ek.... leh gak kite bertanye kabar.. cewwaahhh... aku akan hiburkan mereka dalam 4 ke 5 lagu..... jd sape2 yang free.. jom dtg terminal one.. seremban...

Jenis : show pentas
Tarikh : 14hb Jun 09
Masa : 3 Petang
Lokasi : Terminal 1, Seremban




Secebis Sedar Iman


seminggu dua ni aku tak buat banyak keje pun... duk umah mcm biasa... cume ade aku berulang alik ke UM untuk uruskan beberapa perkara. tapi bukan itu yang aku nak coretkan disini.. seminggu dua ini juga aku ada menonton beberapa drama di astro yang mana memberi impak yang sgt besar kepada mental aku... satu berjudul suara dari kubur jika aku tak silap, dan satu lagi berjudul tanah kubur. kedua dua drama ini mengisahkan tentang tema keislaman.. tentang seteguh mana keimanan kita bila berhadapan dengan nafsu dunia. kedua dua nya memaparkan persoalan yang sama. iaitu apabila manusia telah kaya, kita selalunya akan lalai dan lupa tuntukan ilahi...

untuk suara dari kubur... mengisahkan sebuah family... hidup dalam kemewahan.. sehingga lupa norma2 sebagai manusia dan umat islam.. sehinggalah dosa menjadi normal buat mereka. dan apabila salah seorang anak mereka mati dibunuh kerna merogol wanita, perkara ini menghantui isterinya orang kaya ini apabila kerap mendengar suara dari kubur. dan roh anak mereka yang mati itu kerap datang mengganggu mereka sekeluarga. dengan desakan ini, mereka perlahan2 mempelajari agama dengan mendalam.. sehinggalah mereka sedar selama ini mereka hidup berlandaskan jalan syaitan.... sangat indah...

tanah kubur... juga memaparkan konsep yang sama. sepasang suami isteri.. sibuk mencari kewangan... di mata masyarakat mereka adalah jutawan pemurah kerna kerap menderma.. tp sebenarnya mereka menderma untuk mendapatkan pulangan yang berlipat ganda... malah mereka juga membeli title haji.. hanya untuk mendapatkan persepsi positif dr masyarakat.. di akhirnya.. si suami meninggal.. semua duit hilang, kawan entah kemana, anak yang dihantar belajar ke liar negara tidak lansung mengambil berat walaupun si ayah sudah meninggal.. desakan seperti ini lah yang mengajar si isteri untuk mendalami agama yang sudah di tinggalkan bertahun2....


sangat indah bukan... kekadang drama drama berunsurkan kerohanian seperti ini sememang nya bagus.. apatah lagi dengan persoalan yang dipaparkan benar2 berlaku di sekeliling kita... menyingkap tema dan mesej yang cuba disampaikan, seperti memberi satu kesedaran untuk aku... entah berapa banyak dosa yang aku dah buat.. entah berapa banyak slaah yang aku tak sedar.. entah berapa besar dosa aku pada mak ayah aku.... masyaallah....

lantas.. aku duduk termenung... benar.. segala keindahan didunia ni.. rupa paras yang menarik.. duit yang bertimbun2, pangkat yang tinggi melangit.. hanyalah pinjaman yang takkan kekal.... menyelusuri jalan yang diberikan tuhan kepada kita ni, isilah dengan izin dari- NYA... harta itu sebanyak mana kita carik, sebanyak itu juga lah kita akan rasa tak cukup... bersyukur dengan apa yang ada.. berusaha untuk mengubah kemampuan kita... namun DIA yang memberi janganlah kita lupakan....

insyallah...

I Love You Man


minggu lepas aku ke um, untuk menghantar beberapa borang dan juga untuk menguruskan hal tentang plan aku untuk sambung study... aku bertolak ke um pada petang isnin... selasa pagi aku mula menguruskan.. meminta pengesahan sijil.. pergi ke pejabat pengajian siswazah untuk mendapatkan maklumat dan sebagainya... dan malamnya aku pergi menonton wayang... ceritanya?.. I Love You, Man..".. ahahah

apa yang aku nak ckp.. cerita ni memang menarik.. mengisahkan seorang lelaki yang mahu berkahwin, tetapi tidak mempunyai teman rapat untuk dijadikan pengapit... jd perjalanan cerita ini adalah berkisar tentang usahanya mencari lelaki untuk dijadikan teman baik.. ahahah.. kelakar bukan... unsur2 cinta sejenis memang ada.. ahhaah sebb tu dilabelkan 18sx.. ahah.. tp jangan takut.. cerita ni berjalan di atas norma2 normal fitrah manusia.. lelaki itu akhirnya berkahwin, dan mendapat seorang kawan baik...

apa yang aku lihat. dalam cerita ini ia memberi mesej yang sangat beguna... yang mana aku tak lihat dalam masyarakat kita... iaitu keikhlasan persahabatan dikalangan lelaki.. dalam cerita ini, dipaparkan.. apabila kita ikhlas berkawan... tidak ada masalah untuk berkongsi... walaupun dengan kawan lelaki...cerita ni menunjukkan betapa indahnya persahabatan itu dr perpektif lelaki.. susah nak carik.. kalau di sekeliling kita, sellaunya perempuan adalah lah kan.. kalau lelaki kawan rapat2 jek.. hah lain dah pk... hahahah.... tp filem ni.. memaprkan lelaki juga boleh ada hubungan persahabatan yang baik...

dan yang paling penting.. kejujuran dalam persahabatan itu tidak perlu dicari... bila kita ikhlas memberi.. kejujuran itu akan datang kepada kita....

ps:.... roy jgn pk bukan2 lepas baca tajuk tu k.... bukan leh caya mamat ni...

Tuesday, June 9, 2009

Jangan Rosakkan Budaya Kite....


baju melayu dan baju kurung adalah antara warisan budaya melayu.. jd sebagai pewaris kepada keterusan budaya ibunda ini, kita sebagai warga muda harus meletakkan ia di tempat yang seharusnya membuatkan keindahan pakaian tradisi ini dipandang indah dan tinggi nilainya.. jangan dicampuradukkan dengan budaya luar yang hanya akan merosakkan keindahannya....

Ps:... apakah...??

Friday, June 5, 2009

29 Oct 2005.. ansem tak aku?..

hahahahah.. kelakar la.. ni mase Antz wat gathering ngan fan kat singapore tahun 2009... ha yellowers sume... tu la suriani.. ehehhe.. mase ni kite mcm nerd jek lg kan su.. eheheheh... sape2 yang ade gambar ngan fairuz lama2, leh anta kat fairuz ek.... suke tgok gambar lama2 ni.. ehehehehehee

ps: apa pendapat korang muka ni dengan muka fairuz selamat kini.. ahahah

Tuesday, June 2, 2009

Inilah Makna Sahabat


Persahabatan memang sukar untuk ditafsir. walau mulut berbicara hingga tiada apa mampu di utara, walau ingatan dikerah sehabis boleh untuk menghargai setiap kenangan, walau masa cuba dilengahkan untuk menghayati keindahan, jawapan di akhirnya tetap sama. persahabatan itu sesuatu yang sukar untuk di telah. mungkin mudah untuk di ertikan, tp sukar untuk ditafsirkan. malah lebih sulit untuk di lestarikan. apa perlunya sahabat baik, apa relevannya mempunyai sahabat baik..? ia terlalu subjektif. lain orang lain perangai.. lain kasta lain kehendak. lain bangsa lain citarasa. mampukah sahabat baik menjadi seperti air yang takkan mungkin terpisah walau badai melanda?. mampukah tali persahabatan itu di pertahankan dr rapuh, sedangkan kita sbg hamba allah pun iman belum lagi kukuh.. sukar untuk di simpulkan. segalanya terletak di tangan mereka yang empunya ruang itu. ruang untuk berkongsi.. ruang untuk memahami.. dan ruang untuk mempercayai... andai terpatri indah elemen2 itu, pasti ruang itu akan menjadi lebih luas, seluas alam yang memberi kita seribu keselesaan....

"ckup sampai disini... tak usah kita kenal satu sama lain.."

adakah aku terlalu angkuh untuk begitu mudah memutuskan persahabatan?.. tidak...!! jauh sekali... aku dilahirkan dengan fitrah yang mengagungkan persahabatan... meski diri aku tak ckup sempurna sifatnya, jauh lagi kekurangan diri aku dr segi rohaniah dan moral, namun untuk meletakkan persahabatan di tapak kaki, yang bisa di tendang sesuka hati, itu bukan Fairuz Selamat. aku meletakkan persahabatan itu di singgahsana teratas untuk aku rasai nikmatnya mempunyai apa yang di panggil sahabat... aku sedar, bukan mudah untuk menjadi sahabat.. apa lagi untuk mendefinisikan hubungan itu sebagai kawan baik.. tp sebagai manusia yang saling berhubung, bukankah lebih indah jika kita mensederhanakan hubungan itu agar ia terbina secara sendiri, seiring dengan tuntukan hukum alam, dan hasilnya, pasti akan lbh indah. bukan dengan paksaan dan keghairahan. itu lah... terkadang mulut kita begitu lancar untuk mentafsirkan persahabatan atau kita mempunyai kawan baik. namun dalam begitu, aku tak mengerti kenapa masih ada memaksa ruang itu untuk menyatukan semua elemen itu tadi iaitu berkongsi, memahami dan mempercayai. kenapa perlu dipaksa... tak perlu.. semua elemen itu hanya perlu dijadikan ciri persahabtan, bukan sebagai unsur yang perlu dipaksa. kerana percayalah, dalam apa sekalipun, paksaan tidak akan mendatangkan hasil yang jujur. walaupun didirikan atas niat yang baik.. keikhlasan itu adalah kunci kepada segala kejayaan,


kita adalah anugerah dr allah dalam konteks yang sgt berbeza. walaupun darah menjalinkan kita sebagai saudara, percayalah, kita sudah ditentukan dalam cabang2 yang sungguh lain warnanya. punya kelebihan yang tertentu, dan sudah tentu punya kelemahan yang pasti. untuk menjadi sahabat, menyintai kelebihan dan menghormati kelemahan sahabat sangat penting. kita punya takdir tertentu, kita punya titik noktah kita sendiri... tak semua yang kita rasa perlu dirasa oleh sahabat. tak semua apa yang kita perlihatkan, dapat dibaca dengan mudah oleh sahabat. tak semua masalah kita, dapat dibaca dengan tepat oleh sahabat... dan tak semua tanggapan kita terhadap sahabat kita, benar... kerna ia sulit.. hanya diri sendiri yang mengenali diri sendiri. oleh itu untuk membrikan satu gambaran negatif terhadap sahabat hanya kerana bukti fizikal yang belum tau punca wujudnya... ia merupakan penghinaan terhadap persahabatan.. terkadang kita tidak tau betapa berat beban dipikul oleh sahabat... jadi dengan membuat spekulasi yang ragu, bukankah lebih menyakitkan....?

lantas apabila aku dengan mudah meluncurkan "ckup sampai disini... tak usah kita kenal satu sama lain..".. aku sebenarnya didesak oleh kesedihan. didesak oleh desakan.. ckup... tiada yang perlu di sambung... kerna ikatan itu sudah terlerai....

namun.. dalam melalui jalan sunyi ini, aku tersenyum... allah memberikan aku ramai kawan atau sahabat yang sgt indah.... ingin sekali aku butirkan disini antara mereka yang aku tafsirkan sebagai kawan baik aku... yang pertama Nina.. rakan sekelas aku semasa aku melangkah ke pusat kebudayaan untuk kali pertama. kenapa aku memanggilnya sahabat baik?.. kerna banyak yang kami lalui.. banyak yang manis.. dan sangat banyak yang duka.. kami pernah jauh, marah.. ketawa bersama.. banyak yang kami cipta bersama.. dan till now, shes still here.. dia yang setia menemankan aku kemana saja aku pergi. saat aku terbiar oleh pegawai yang hanya tahu makan gaji buta, dia juga yang ada disitu untuk membantu aku. dan sebagainya. kedua, Shahrizin... kami melalui jalan yang sgt sukar bersama. dia juga sahabat yang banyak mengorbankan kepentingan diri kerna aku. walau aku khianat, persahabtan ini tetap utuh atau pernah utuh... ketiga, fina.. kami menjadi rapat setelah kami dipulaukan oleh kerna kecemerlanagn akdemik kami. perlukah begitu...? lantas kami berjalan bersama. kamu melakukan banyak bnda bersama. deras peluh mengalir, deras air mata menitik.. kami laluinya bersama. till now, dia juga masih disni.. merancang untuk terus membina hubungan ini seutuh mungkin. yang ke empat.. suhal farianti suhaimi... 1stly.. sorry sbb tak letak su kat list ni.. sebenarnye.. memula org nak letak.. tp org terleka.. then org letak kat para bawah tu... su... su pun tau kan betapa pentingnye su dlm hidup org... kita bannyak wat bnda bongok2 tu.. ehehe.. su banyk susahkan diri su untuk org... kite gak pernah hadapi bnda2 yang menyulitkan bersama.. yup... u r one of my best frenz..!!!! yes u are.!!!! mereka beempat ini lah yang hanya aku ada dalam ruang sahabat baik aku. kebersamaan kami mendapat banyak respon negatif. kami mendapat banyak bayangan hitam yang seakan akan mahu kami terpisah.. namun alhamdulillah... sehingga saat ini.. kami masih lagi "satu"..

namun begitu... aku sgt bersyukur sbb ade kamu semua.. mungkin untuk aku lampirkan disini.. terlalu ramai.. nanti ada yang tertinggal.. takut terasa nanti... tp apa yang aku nak ckpkan.... aku sangat berrsyukur kerana mempunyai kalian dalam aku menempuh jalan ini sendiri.. aku mohon.. jangan di pandang ringan persahabatan ini... bukan mudah membina satu ruang sahabat.. bukan mudah menjalin ikatan persahabatan, tapi hanya sebaris ayat, ia mampu musnah begitu saja... jadi, usah di anggap persahabatan itu berada di dalam tangan kita, kerna kuasa persahabatan itu tak mampu kita bayangkan.. ia mampu mengubah manusia dan mampu mengubah dunia. hormati ia... dan ia akan hormati kita.



Realiti TV... Pendapat Anda?


bercakap mengenai program realiti tv di malaysia ni, umum mengetahui akademi fntasia antara program yang menjadi pendahulu kepada kemunculan bebrapa rancangan yang lain. yup... perkembangan ini dilihat sangat sihat. kerana selain mampu mencungkil bakat baru yang lbh dinamik dan berkualiti, ia juga memberi pulangan kepada stesyen tv berkenaan... malah suasana industri kita juga makin bertambah meriah dengan respon masyarakat kepada program2 seperti ini yang mana sememangnya menarik perhatian. dalam masa yang sama juga, nilai2 penghibur diterapkan kepada apa yang dipanggil bakal bintang ini... bukan setakat menyenayi... yup.. ia merupakan sudut yang sangat sihat..

namun, dalam kita melihat keindahan program realiti tv ini, sudah tentu ade di sana sini kenegatifan atau kesan yang tidak baik bukan.... sbg contoh, lambakan artis baru yang tak tau nak buat apa dalam industri. keengganan penonton untuk menonton konsert berbayar kerana saban minggu disogokkan dengan konsert percuma. dan juga lambakan artis yang terlalu ramai dalam industri.. yela... kalau satu musim sudah mengeluarkan lbh kurang 50 artis dlm beberapa rancangan , sedangkan industri musik malaysia ni hanya sebesar tapak tangan, mampukah ditampung semua artis ini, dan pastikan tidak ada satu pun yang tergelincir?.. sukar untuk dibuat telahan.. kerana melihat kepada situasi yang dialami oleh maestro record, jawapannya seakan2 tidak.

menyelusuri perjalanan masa, banyak program realiti muncul.. berbagai jenis.. berbagai konsep.. berbagai ragam.... bermula dengan akademi fantasia, kini kita ada mentor, one in a million, bintang rtm juga aku anggap realiti, so you think you can dance, dan yang terbaru anak wayang dan pilih kasih.. itu tak termasuk lagi yang bukan berkonsepkan nyanyian, tarian dan lakonan... banyak bukan...yup.. memang banyak... dan bagusla.. sekurangnya, untuk yang tak suka keluar rumah hujung2 minggu ni, ada gak rancangan yang boleh di tonton... tu pun kalau minat la seni2 ni..

menyentuh tentang peserta.. aku sampai sekarang masih lagi tertanya2, apakah kuota yang disediakan untuk mengisi tempat di dalam program2 ini... adakah kualiti bakat... atau hanya rupa?.. atau pakej... atau dilebihkan kepada rupa... sukar di agak.. kerna setiap kali muncul je sesi baru setiap program realiti tv, pasti akan ada mulut yang berkata "eh takkan beribu2 dtg ujibakat, mcm ni jek yang mereka dapat..." dr akademi fantasia, sehinggalah pilih kasih.. sama je... persoalan yang sama.... menyentuh tentang af.... persoalan ini saban sesi akan keluar... kekadang ada yang bagus suara tapi tak terpilih.. ada yang rupa ada terpilih.. ada gak yang rupa ala kadar, bakat tak seberapa, dapat.... rumit kan menjadi tenaga pelimih.. mcm yang terbaru ank wayang dan pilih kasih.. aku adalah antara orang yang pergi melihat sesi ujiabakat ini... melihat saja ya, menemankan kawan... dan agak terkejut melihat mereka2 yang dapat kerana yang aku jumpa di sesi ujibakat, jauh lgi hebat.... bagaimana ya..... pertama kali melihat sesi ujibakat yang dihadiri beribu org.. aku memang kagum, kiri kanan dilambakkan dengan org yang berbakat besar... namun di akhirnya... mereka yang "dirasakan" boleh "makan camera" yg terpilih... aku tak tau untuk meletakkan situasi ini di bahagian positif atau negatif... dalam kita mencanangkan, penonton malaysia sudah bijak memilih bakat dan kualiti, bagaimana kita hendak meletakkan bakat2 yang bagus ini di tempat sepatutnya jika kuota yang sudah sedia ada tidak memihak kepada mereka.. mungkin ada relevannya mengapa ini berlaku.. yela.. kita tidak berada di dalam produksi.. kita tidak boleh membuat andaian melulu... apakah sebenarnya tujuan realiti ini ya.. adakah dengan jujurnya mahu melahirkan bakat yang bagus, atau menaikkan rating stesyen berkenaan atau mendapatkan pulangan yang lumayan.. rasanya2 ketiga tiga ini menjadi elemen penting..

anak wayang... aku agak teruja melihat kepada perkembangan anak wayang ni.. ramai gak kawan aku terpilih.. cuma satu persoalan... kenapa astro tak buatkan satu drama atau telemovie yang khas untuk mereka ya.. kenapa dalam drama itu, mereka2 yang berbulan2 ini berada di dalam akademi hanya di letakkan sebgai watak pembantu.. jururawat, penggoda... mekanik... dan apa lagi ntah... tu je yang aku rasa kuciwa sket... tp tak dpt dinafikan yang terpilih untuk anak wayang ni semua hots2 sey.. memang nampak la nak melahirkan seorang "selebriti"... don't you think so?.. pilih kasih lak.. aku rasa lagi bagus pengisiannya.. kerana dengar kata mereka yang menang akan dapat watak penting dalam satu drama, dan selebihnya yang tak dpt akan diserap2 kan dalam mana2 produksi lakonan samada tv atau pentas teater.. bagus kan.. tp satu tentang anak wayang ni, aku rasa konsep nye agak aku tak suka la... aku selalu rasa hos rancangan ni terlalu kerap la muncul... kekadang biler tgok diorang berlatih dlm kelas, tak sampai berapa saat, keluar hos bg komen.. pastu kejap lg keluar lgi.. nanti keluar lagi.... mood penonton untuk mengikuti ciri2 realiti tv tu aku rasa mcm terganggu.. kekadang mcm menonton documantari lak aku rasa... apa kata sebagai contoh biarkan satu segmen latihan tu... bg kami rasa dan masuk dalam dunia ltihan diorang... ni tengah2 syok tetibe hos muncul.. dengan gaya2 ala2 sarimah tu.. agak menggangu.... pastu drama dan konflik yang ditampilkan dlm anak wayang tu.. memang la nampak sgt lakonan... nampak sgt tak real.. mcm dilakonkan semula... boleh ke merajuk n nangis2 tp kamera depan mata... ni yang buat dia tak bg impak kepada penonton sgt sbg reaaliti tv....

satu yang sangat ironi..!!!

korang perasan tak iklan tentang anak wayang kat astro.. yang budak lelaki ni nak beli tiket wayang tapi dah abis.. then dia meraung2 depan kaunter... "kenapa dunia ni kejaaaammm".. pastu ade dia nak pg interview keje, tp baju koyak2, dia wat cerita dia lawan pencuri la apa la.. perasan tak iklan ni..... sangat ironi kan apabila budak lelaki ini merupakan peserta PILIH KASIH..!! mamat yang menjadi pelakon iklan untuk program anak wayang tapi menjadi peserta pilih kasih... rancangan yang sedang didebatkan bersama, mempunyai konsep yang sama, stesyen yang berlainan.. ahahaha.. sgt ironi.....!! hahaaahhaaha...... adakah dia tak terpilih ke anak wayang... atau dia hanya pergi ujibakat pilih kasih?.. ahahaaha

jd kesimpulannya... program realiti tv adalah permainan.. its a game... segala yang berlaku adalah sukar nak diduga oleh penonton... banyak bnda2 yang tak dijangka akan berlaku... dan itu juga yang memberikan rencah kepada program seperti ini... mmm aku teruja untuk mengikuti kesudahan anak wayang dan pilih kasih ni... jadi guys, sama2 kita ikuti dan lihat sejauh mana prestasi peserta2 ini....


apa pula kata anda?
*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...