Wednesday, June 30, 2010

Hala Tuju BerBLOG


well.. dari start aku mule menghapdate blog aku dr awal mei ari tu.. aku memang rasa nak post entri je.. ari2 aku wat.. tp seminggu ni aku memang takde mood... dalam aku takde mood tu.. aku terpk tentang sume2 tentang blog ni.. tentang topik.. tntang jenis penulisan.. smpai la kepada nak dptkan duit melalui blog ni.. entah aku ada pandangan aku sendiri la...

aku rasa sekrang ni aku dah kurang nampak keikhlasan dalam setiap entri yang dihasilkan.. ye.. aku ni sape nak berkata begitu.. aku bukan dalam katagori blogger senior pun yang mule melihat perkembangan blog2 ni sedari awal.. aku baru je mula setahun lebih.. jd aku pun takde la mulia mane.. lg la nak tegur blog2 orang lain kan.. guhuuh..

apa yang aku cuba nak sampaikan.. sejaksejak mule dikaborkan tentang pendapatan melalui aktiviti berblog ni, aku tgok byk sgt da blog yang entri tak lain, hanya untuk meningkatkan traffic.. nak buffered earning sume tu.. aku pun tak amik pot sume tu.. ade je,cara nak tarik viewer.. well, satu bnda yang baik sebenarnye.. tp biler dah fokus berblog tu dah menjurus kepada itu, aku dah kurang nampak keperibadian blog2 itu sendiri.. sbb bg aku la.. blog itu adalah satu wahana untuk individu itu luahkan atau kongsikan sesuatu.. tu yang buat dunia blog ni menarik.. mengenali sesorang melalui penyampaian blog iaitu penulisan yang kite leh nampak keperibadian seseorang itu..... tu yang best.. now dah tak sgt... byk blog yang fokus kepada nak naikkan rating la.. nak bykkan viewer la.. nak boomkan traffik la...

beberapa minggu lepas aku ada baca kat blog bro BEN ASHARI... dia ckp antara salah satu cara nak naikkan traffic kite senang je.. tulis dengan ikhlas.. aku suke statement tu.. jdkan blog ni untuk kite mencurahkan sesuatu dengan ikhlas.. bru la blog itu ada jiwa untuk dibaca.. ni asyik promote je untuk naikkan rating.. aku rasa keindahan berblog tu dah mati.. sbb dah mcm berbisnes.. dalam hal ni.. aku kagum dan bg kredit yg besar kepada 3 blog.. atleast ni yang aku perasan.. iaitu REDMUMMY..... DARKBADMAN.... ngan BEN ASHARI.. dorang ni memang dah otai la.. viewer berratus ribu... trafik mencanak sahaja.. dan kalau korang baca blog dorang.. dorang tulis byk tentang hidup dorang.. tu yang best.. bukan asyik pasal iklan dan cara nak naikkan trafic...

aku tak kata bnda tu teruk.. blog2 pemes ni pun selalu je wat promosi tu.. untuk naikkan rating blog sendiri.. bagus la tu.. tp jgn ar sampai asyik nak post pasal trafficc, bufered and what so on.. aje.. keindahan berblog sudah semakin hilang.. ia sudah menjadi bisnes.. uwaaaa...

Tuesday, June 29, 2010

UNBREAKABLE

bila hati mula terdetik
satu nota akan berbunyi..
bila ia mula mengalir
satu melodi indah mula tercipta...

baik2 kata bersulam rasa
mencari segenap ruang untuk diterpa
mencipta satu kegilaan yang tak terduga

melihat untuk memiliki
bercakap untuk mempunyai
berfikir untuk didiami

jasad mungkin tak dekat untuk bersama
namun maya nya, lansung tak terpisah
ibarat hutan dan hujan..
jauh tp memerlukan

mengubah kebiasaan menjadi kelaziman
ibarat yang diam bertukar baran
menolak rasa untuk terusan keluar
mencari tapak untuk menapak...

itu satu rasa
dalam berjuta yang tercipta
rasa yang tak mampu dipilih
ia dtg sendiri tanpa perlu disisih

siapa yang layak akan rasa itu
menjadi persoalan yang di sana
siapa pun mampu jd yg istimewa
hanya takdir dan masa
menentu hikayatnya..

Tuesday, June 15, 2010

Lumrah Hidup Bujang


tetibe pagi tadi saat aku keluar je dr rumah pada jam 6.20 pagi untuk ke tempat kerja.. aku bau roti bakar kot dr rumah depan.. huhuhuhu.. tetibe aku rasa sebak giler.. aku bayangkan kalau ada mak aku ke.. duk ngan family.. mesti mak aku msakkan nasi gorengke, gorengkan naget ke.. paling cikai pun bakarkan roti sapu ngan jem anggur... huhuuuuu.. tp ni takde.. aku bangun kul 5.30.. duk2 jap.. mandi solat sume siap2 dalam 6.15.. 6.20 dah gerak g keje.. takde nye istilah nak sarapan ke.. nak alas perut ke.. nak mewujudkan istilah masak lg la ibarat cicak makan durian.. memang tak nye... tp tu la.. pg td tetibe bau roti bakar umah jiran tu.. aku sebak lak.. kan best kalau dok ngan family.. mak ada leh hidangkan makanan pg2 tu.. wat air susu... kannn..

sekarang ni aku istilahkan diri aku sebagai orang bujang.. dok bujang kat kolumpor ni.. kan2... kerja lak putrajaya... jauh giler.. segalanya harus diusahakan dan diuruskan sendiri... dr makan, pakai, semuanya la.. contohnya baju.. dulu main campak... takpun mak akan sentiasa ingatkan pasal baju... la ni.. dok bujang.. sapa nak kesah?.. paling2 mak kol pun tanye sihat ke tak... mana nak tanye pasal baju kotor.. diri sendiri kene sedar la.. tp tu la. aku bukan lah sedar sgt.. aku memang malas nak basuh2 baju ni.. walaupun pakai mesin.. kekadang disebabkan stok baju aku leh mencukup.. aku tak basuh baju jejak 2 bulan weyh.. ahahahah... tp pada aku normal je.. sampai takde baju nak pakai baru la hatiku di seru mesin basuh tu..

sama gak umah... kalau duk ngan mak.. kemas rumah adalah perkara rutin sehari2.. tp dok bujang ni.. bilik aku tu.. sampai dah tak nampak lantai dek kerana baju bersepah atau barang2, memang aku tak kemas la.. hahaha... sbb tu la rumah mcm ape je kan... huwaaaa... aku taktau nak cakap ape lg..

aku nak balik kampung.!!!

Monday, June 14, 2010

Video Budak Kecik Merokok.!!!

untuk entri terdahulu, aku ada postkan satu entri tentang seorang budak di indonesia yang berumur dua tahun, telah menjadi perokok tegar apabila mampu merokok sehingga 40 batang sehari... dan kanak2 itu sedang dalam seliaan pihak yang berkaitan untuk mencegar tabiat buruk itu daripada kanak2 tersebut... korang boleh baca cerita selanjutnya DI SINI

mungkin itu boleh menimbulkan sedikit keraguan.. ye la.. gambar.. entah benar entah tak.. walaupun sumbernya dr ahkbar kosmo... tapi ni haa.. aku bawakkan live untuk korang.. same2 korang saksikan.... kalau korang leh terlopong tengok video ntah pape.. korang saksikan ini...

VIDEO KANAK2 MEROKOK..!!

aku taktau ini adalah kanak2 yang sama ataupun tidak.. tp memang melihat video ni.. aku rasa marah sangat.. kenapa budak sekecil ini seperti dibangga2 je kerana kepandaian dia merokok sume tu...

video

Takut nak ada anak sendiri.....

Ni Ubat Kalau Stress

hahaha.. aku WAJIB kan korang tengok video ni.. serious.. kalau korang tak gelak.. memang korang something la... ahhaahhaha.. aku dpt td aku tgok je.. aku terguling2 weyh.. aku tutup mulut pakai buku. tak bg org dengar aku gelak.. memang lupe sume masalah.. terus ilang stress.. aku cabar korang tengok ni.. ahahahahha


video
click sini weyh.!!

Pagi Dan Berak

korang mesti ade nye hadap situasi ni.. kan... memang kebanyakan orang bangun pg je.. mesti nak kene pg buang air bsar dlu.. tak leh sumbat ape2 makanan... mesti nak kene membuang dulu.. kan2... well.. aku dulu mase kat kolej aku... roomate aku tiap2 pagi.. bangun je org ajak g sarap dia g sarap kat toilet.. ahahah.. aku?.. aku tak tergolong lak.. entah mungkin sbb dr kecik mak aku dah ajar sarapan pagi.. dr sekolah rendah.. mesti kene makan dulu.. jd aku tiada masalah kalau nak sarapan dengan nasik goreng ayam pun.. kfc ke.. malah lamb chop pun masih mampu ku hadap dengan senyuman indah terukir.. eecceeehhh.. tetap bertahan.. ehehehe..

ni sebenarnye disebabkan ape ek.. cm ade sesetengah orang pg2 kalau minum je air suam, air kosong ke, mesti nak terus membuang.. kalau sumbat je makanan terus nak g toilet.. katanya tak biasa makan pagi.. tak boleh.. memang tak leh masuk.. ni bukan la penyakit kan.. tp tindak balas perut la.. tp ape sebenarnye ek... tindak balas kimia ke.. hahaa.. aku start pg td la terfikir.. sbb tetibe pg tadi aku sakit perut.. tak tau pahal.. tp agak hangin gak la pg td.. dah siap pakai kemeja tuck in sume.. dah berrdiri di tikar sembahyang ye.. tetibe ia datang tanpa diduga.. dan tak mampu aku nak bendung.. siot je.. dah membuatkan aku lewat bertolak 10 minit.. ahahahah...

korang dalam katagori mane?

bangun je pgi2 dah mencangkung.... ape la korang ni.!!!

Four Bodies in a Truck, No Heads




These four men allegedly pissed off one of the Mexican drug lords after they unleashed a massacre at the Bar Juanas in Torreon. 8 people died and 19 others were injured during the slaughter, 10 of them seriously. Los Zetas caught the alleged murderers and beheaded all four of them leaving them nicely arranged on the hood of a truck with a message which reads something like this

"This is the last straw, we captured and executed the murderers from our bars. Execution carried out by Los Zetas."

The beheaded four were identified as:

  1. Paul Michell Spain Diaz – 18 years of age
  2. Abraham Eduardo Alvarado Hernandez – 20
  3. Aldair Jaramillo Juan Montes – 19
  4. Guillermo Mendez Cristian de la Fuente – 18

Sunday, June 13, 2010

Cuci The Musical 2


aku rasa sapa yang kenal aku.. dan follow blog ni.. tau aku antara tenaga kerja teater musical cuci... yang berlansung dengan jayanya di Istana Budaya october 2009 yg lepas.. ye.. pengalaman yang sangat berharga kerana pertama kali menjayakan pementasan sebesar itu di istana budaya.. bekerjasama dengan para pelakon yang bagus, berbakat dan yang paling penting baik personalitinya.. di awal usaha hans membawa cuci ke pentas teater.. byk komen2 negatif.. namun segalanya berubah saat pementasan pertama berlansung.. cuci ibarat satu wabak baru dalam membicarakan satu teater muzikal yang dibangunkan oleh orang kita. pementasan cuci mendapat review yang sangat positif. malah di labelkan sebgai teater muzikal komedi terbaik 2009... dalam Boh Cameronian award.. CTM meraih 3 anugerah dan yang utama ialah teater pilihan ramai... 3jam menonton, rata2nya tidak mempamerkan kebosanan... bukan memberi pandangan positif kerana aku terlibat.. namun itu lah komen rata2 penonton. malah persembahan pada minggu2 terakhir, SOLD OUT...

kini sudah hampir setahun berlalu.. cuci the musical kembali untuk musim kedua.. ditawarkan untuk terlibat.. tp aku menolak kerana kekangan masa dan kerjaya.. namun sehingga saat aku menulis ini aku masih lg ingin melibatkan diri.. tp tak berdaya.. latihan seawal jam 2 petang, sedangkan aku tamat kerja saja jam 4.30... tp aku nak.. aku sangat nak.!! latihan yang memenatkan.. tp kepuasan yang berbaloi saat semua memberi standing ovation hampir kesemua show... aku nak merasakan saat itu lagi.. aku mahu terus menjadi WIRA MAJU yang sentiasa musuh si CUCI.. nakkkkkkkkkk!!!

well.. tak gune mengharap bnda yang sukar.. kan.. aku akan dtg sebagai penonton kali ini.. itu janji aku.. mungkin bukan sekali .. tp byk kali. eheheh.. aku rindu... dan korang.. meh la tengok.. aku jamin, aku jamin sejaminnya.. korang takkan pernah terfikir pun untuk mengatakan teater muzikal ini bosan.. percayalah kataku... selama 3 jam itu nanti.. percayalah. hanya tawa dan ketawa yang korang akan dapat... untuk menenangkan kepala hotak dek kerana tekanan kerja.. book cepat tiket korang... apa kata kite pg reramai.. syok gak kan?

CUCI THE MUSICAL 2

27 JULY - 10 OGOS

ISTANA BUDAYA

WWW.TICKET2U.BIZ

video
CTM2 PROMO


Aku Nak Beli I Phone 4..!!!


huhuhuh.. aku memang takkan pernah penat dengan handset ke gajet2 ni.. dr sekolah dulu.. duit show aku.. duit mak ayah bg.. aku abiskan buat beli bnda alah ni... kalau aku kumpul duit aku beli anset.. aku rasa dah takde masalah nak wat duit muka CIVIC weyh.. huuuuuu... membazir?... tak la.. satisfaction.... kan2.. rasa puas biler dapat sesuatu yang kite nak... tp ye la.. kene gak la berlandaskan kemampuan.. jangan sampai bergadai sane sini, sanggup hutang semata2 nak dapatkan kehendak... tu dah salah la... yang penting.. kite tak susahkan org.. kite takde susahkan diri sendiri.. then apa salahnya dapatkan bnda yang leh wat kite rasa puas... kan..

btw.. apple ada umumkan tentang iphone terbaru.. i phine 4... pehhh.. aku memang suke cutting mcm ni weyh.. memang smarttag je aku rasa.. slim.. mcm aku... OLED skrin.. so memang puas tengok vid ke.. pasti image wise.. sume pun HD. mampu ko?.. aku rasa nak angkat la.. tp memang costing la. aku rasa paling tak 3 k kot... hurmm.. kene pk bebaik ni.. ye la. sejak pakai kereta.. kene baya itu ini.. sume ni kene amik kire... tp sbb aku memang dalam fasa nak tukar anset... i phone 4 dah masuk dalam list aku.. ehehe.. korang mcm ne...??
  • Sleeker Body Design.
  • OLED Screen
  • Multi-Tasking. (use multiple functions at once without going in and out of apps)
  • iChat camera
  • 16G (basic) and 32G of memory.
  • Removable Battery.
  • Hi Definition Camera.
  • Hi Definition audio.
  • Hi Definition Camcorder.
  • Messaging light

I Phone 4 Promo video
video

Full Spec I Phone 4
General & Hardware
Date Announced 2010, 2Q
Network Technology GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
Hardware/Processor A4 processor
Dimensions (mm) 115.2 x 58.6 x 9.3
Weight (g) 137
Available colours Black, White
Screen Size 640 x 960 , 3.5 inch (Touchscreen)
Screen Color TFT , 16M colors
Menu Type Proximity sensor for auto turn-off
Type Blok
Navigation Key Multi-touch input method, Three-axis gyro sensor
Soft Keys Accelerometer sensor for auto-rotate
Other Keys Scratch-resistant surface
Antenna Fixed Internal
Phonebook Unlimited
Internal(MB) 16/32 GB storage
Memory Slot No
Battery Type Li-Ion
Stand-by (hrs) 300
TalkTime(min) 560
Entertainment
Polyphonic
MP3 Yes
FM Radio No
TV Receiver Null
Video Record Yes, 30fps
Video Support Video player, TV-Out
Audio Support Audio player
Voice Support Voice command/dial
Messaging
SMS Yes
MMS Yes
EMS No
Email Yes
Connectivity
HSDPA Yes, HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WIFI/WLAN 802.11b/g/n (802.11n 2.4GHz only)
3G Yes
EDGE Class 10, 236.8 kbps
GPRS Class 10 (4+1/3+2 slots)
Bluetooth Yes, ver 2.1 (A2DP)
USB Port Yes
Infrared (IrDA) No
Data Cable Yes
Software
Platform / OS Apple OS 4.0
Java (J2ME) No
WAP No Info
Browser HTML (Safari)
Other Application A-GPS, Active noise cancellation with dedicated microphone, Digital compass, Google Maps, TV-out
Personals
Themes Yes
Caller ID Photocall
ProfileID Yes
Camera Specifications
Lens Type CMOS, 5.0 Megapixel
Digital zoom
Max. Resolution 2592 x 1944 (Secondary)
Flash Yes
Night Mode Yes
Extra Features autofocus, LED flash, Touch focus, geo-tagging
Photo Format
Video Yes, 30fps
Video Format HD (720p)

Jom la korang.. Kite Rembat Same2..!!!!!!

Bapa Rogol Anak Sendiri Hingga Lahir 7 anak.!

Jose Agostinho Pereira

Seorang lelaki yang tinggal di sebuah perkampungan nelayan terpencil di Brazil mengurung dan memenjarakan anak perempuannya selama 12 tahun, merogolnya berulang kali sehingga melahirkan tujuh orang anak.

Lelaki terbabit juga didakwa mendera salah seorang kanak-kanak perempuan yang dilahirkan hasil hubungan mereka. Polis mendapati Jose Agostinho Pereira, 54, mengurung anak perempuannya yang kini berusia 28 tahun, dengan menjadikannya sebagai ‘tahanan dalam rumah’ di sebuah pondok dua bilik di perkampungan kecil nelayan di timur laut Brazil.

Seorang pegawai yang membantu penahanannya berkata rumah Pereira terletak di kawasan hutan terpencil dan satu-satunya cara untuk sampai ke situ ialah dengan menaiki sampan. Pihak berkuasa berkata, ketika ditemui, semua kanak-kanak terbabit mengalami masalah kurang zat makanan dan tidak tahu bercakap, manakala kebanyakannya tidak berpakaian.

Pegawai kanan polis, Inspektor Jair Lima de Paiva berkata Pereira mula mencabul dan merogol anak perempuannya selepas dia ditinggalkan isterinya pada 1998. Pereira ditahan di penjara bandaraya Pinheiro di negeri Maranhao, kira-kira 2,250 kilometer ke utara Rio de Jeneiro, sejak tiga hari lalu. Dakwaan belum dikemukakan ke atasnya kerana di bawah undang-undang Brazil, pendakwa hanya boleh memfailkan tuduhan selepas polis menyelesaikan siasatan. Tidak dapat dipastikan sama ada Pereira mempunyai peguam.

Paiva berkata Pereira mengurung anak perempuannya dan anak hasil hubungan mereka di sebuah kawasan paling terpencil dan terasing sepenuhnya di kawasan berhampiran perkampungan Experimento kira-kira 80 kilometer di luar Pinheiro.

Saturday, June 12, 2010

Keputusan (Piala Dunia) Kumpulan B

Rupa Ke Hati Yang Penting?


topic ni bukan satu isu baru.. aku rasa dah berzaman dah.. sejak wujudnya manusia.. seiring perubahan zaman.. dengan kematangan berfikir, ditambah dengan lambakan manusia dr masa ke semasa, dengan di tokok lg dengan unsur2 tepi yang menyumbang kepada kebarangkalian pilihan.. isu hati ke rupa ni memang satu isu yang hangat sepanjang masa... ye la.. nak carik pasangan hidup.. penting ke rupe tu?.. korang mesti la nak bini cantik mcm siti ke.. mcm fazura ke.. mcm luna maya ke.. mcm kiera knightley ke.. yang perempuan.. sapa taknak dpat suami mcm aaron aziz ke.. farid kamil, remy ishak ke.. brad pitt. orlando bloom ke.. kan2...?.. jd sangat bertuah la sapa2 yang dilahirkan ke dunia ini dengan rupa paras yang menawan...

tp tak semua begitu.. dalam melayari kehidupan penug mencabar ni.. ramai di antara kita masih lagi menjadikan hati dan kelakuan sebagai indikator utama dalam memilih pasangan hidup.. ye la.. mestila kita nak yang menyenangkan.. yang sejuk je di hati.. mampu buat kita selesa sepanjang masa... jd soal rupa tolak tepi... dapat muke meletop.. tp perangai mcm basikal buruk je.. bek tak yah gak kan..

tp tu la kan.. dalam membicarakan hal ni.. aku memang tak nafikan org yang ada rupa ni emmag punye kelebihan yang lebih dr yang kurang rupa ni.. ye la.. biler kite jumpa org.. kite takkan nampak perangai dan hati dia baik ke tak.. tp rupa dan penampilan luaran terus aja menjadi aspek utama yang dipandang.. kan.. jd sapa yang ada rupa cantik, ada rupa ansem.. memang menjadi kelebihan mereka la untuk aspek ini... untuk mereka yang kurang rupa pula.. selalunya biler dah kenal.. dah tau hati budi.. baru kite nampak betapa sucinya ati dia.. betapa baiknya.. betapa best nye attitude dia.. dr situ baru turunnya rasa suka. kan...

korang mcm ne?.. pada aku memang sukar bnda ni.. sume bergantung pada hati.. kekadang memang ar best dpt pasangan yang baik fizikalnya.. kite nak mengadap hari2 pun sedap kan.. perangai mcm taik pun, tp tengok muke sedap je hati.. tp best gak kalau dapat yang hati baik.. muka tak gempak pun takpe.. as long selagi kite bersam adengan dia... kita akan rasa gembira dan selesa je... tp paling best kalau korang dapat pasangan yang rupa ada, perangai pun baik.. memang mahsyuk la.. tp mana nak dapat..?

aku?.... biasa2 aja... rupa takde sgt.. harta pun tiada sangat.. jd aku mendoakan dapat pasangan hidup yang biasa2 aja.. yang penting bisa sejukkan hati ini.. ceewaaah....

Friday, June 11, 2010

Lelaki HARAM Berfashion.!!!

huh.!!! aku memang sakit hati kalau ada yang cakap pasal bnda kat atas tu..!!!! outdated tol kelajuan pemikiran dia.. well.. aku tetibe je bangkitkan isu ni.. bukan ape.. aku takde kene mengena pun dengan ini kisah.. tp aku ada la merasakan isu ini sepatutnya bukan lg ISU.. kan.. ade la beberapa org perempuan.. dan juga lelaki.. yang aku tak tau masalahnya kenapa.. tp dok mengata para2 lelaki yang bergaya ke office ni.. lgi2 biler bekerja di agensi kerajaan.. daaaaaaaaa... perlu ke.. as long baju dia tu tak langgar peraturan.. apa lah salahnya pun kan..

nak dikuatkan cerita.. aku pun dalam golongan yang suke bergaya gak tu.. tp takla sampai butang baju pun nak kene LV... kasud nak kene PRADA.. belt nak kene ARMANI.. tak3... cukupla.. baju aku tu fit dengan badan aku.. punya kaler dan material menarik dan tahan.. then aku akan gayakan dengan akesori tmbahan.. yang BIASA saja.. mcm jam dan vest.. pada aku ini biasa2 aja.. kan2... lain la.. kalau aku pakai kemeja pink satin.. tie ade labuci... baju kalau pakai selain dr yang harga 300 keatas kulit aku jd ruam ke ape.. hah tu melampau la...

(ini gambar tiada kaitan..!!)

berbalik kepada yang kononnye isu td.. aku pun taktau la.. aku rasa dorang ni ada unsur2 cemburu iri hati sket kat org2 yang suke bergaya ni.. ye la.. si lelaki pakai baju fit sket dr biasa... dikatakan suke nak menayang2 badan... lelaki pakai kasud formal bergaya yang tirus sedikit ke hadapan, dikatakan balik nak g berjimba la tu... set rambut agak stylo rather than sikat belah tepi, dikatakan nak bajet ansem.. perempuan pakai baju fit sedikit dr longgar dikatakan saja nak tunjuk cutting body.. perempuan letak mekap sket dikatakan nak menonjol cantik.. aduiii...!!! pecah lapan anak telinga aku ni...!!! bior jek la weyh..!!! bukan mereka menggangu kerja korang pun.. lain la kalau bos bagi kerja.. tp dia dok mekap2... bos panggil meeting tp dok nak kemaskan baju segala. hah yang dah effect kerja mcm tu takpe la kalau nak dijadikan bahan pun.. !!! hisshhh..

ni lagi satu.. yg lebih tepat kepada tajuk di atas.. kalau lelaki bergaya sket je.. mula la ckp sekarang ni lelaki sejati dah pupus.. sume nak tayang bergaya.. dan mcm perempuan.. weeeyhh.. bukan pun mengenakan gincu dan celak bagai.. kalau takat lelaki pakai perfume.. baju yg fit kemas rapi... seluar pun material cantik... muke bebas kilatan.. itu semua penjagaan diri la.. dan juga aspek yang boleh meningkatkan keyakinan diri.. bukan dok nak jd perempuan pun... aduiii... sakit2....

AKU NAK PAKAI SELUAR PINK<, KEMEJA HIJAU, TIE BIRU... MAMPU?

Thursday, June 10, 2010

Result Dah Keluar.!!!


ada budak tu dapat DEKAN weyh.!!! (uitm dekan 3.5 kan?)


hahahaa.. korang jangan la bunuh diri.. aku takde la dapat result seperti mana yang aku propakan di tajuk diatas.. ahaha aku dah hampir setahun grade dah weyh.. dah duk bekerja dah pun.. ahahaahha... haa.. ni memang tengah minggu2 nak kuar result.. kawan2 aku uitm dah kuar dah.. um tak pasti lg.. tp memang awal bulan jun ni selalunya suma ipta dah start kuarkan result.. time bulan jun ni juga lah dulu aku dok sibuk berpeluh tak kira masa... gementar mengalahkan org nak g perang... hahaah.. yela.. naik2 sem je.. dah ade target... nak itu nak ini.. dah semestinya biler result dah nak kuar.. akan berpeluh la ketiak memikirkan dapat capai ke tak target kite tu... well.. alhamdulillah.. aku sangat bersyukur kepada tuhan .. sbb aku hampir mendapat semua target aku.. kecuali sem 3 dan 6.. sem yang hampeeh sehampehnya... huh.... kepada korang mesti ade situasi yg sama mcm aku kan.. dok refresh je tenet korang tu.. nak tgok kuar ke tak. kan3?.... aku pun sama.. kalau yg thru sms tu.. aku dok anto sampai kdt abis la.. walaupun dia dok bgtau lum kuar lg.. hahhaha. semangat weyh.. satu sem berhempas pulas.. nak tau apa hasil nye kite nye study tu... well.. lepas dapat result mcm biasa....
ada yang happy sbb dapat result gempak

ada yang kecewa sket sbb dapat result tak cukup best

ade gak yang happy sgt sbb dapat dean's list.. apepun aku ucapkan tahniah kat semua yang amik result start ari ni.. ape yang korang dapat tu adalah usaha korang.. kalau gempak tandanya korang rajin.. kalau buruk, tandanya malas.. aku tak percaya sgt kejadian2 mcm bodek lecturer ni.. sbb aku rasa pensyarah kite sekarang ni tau nak beza budak pandai ke budak pandai bodek.. apepun kalau kroang betol2 usaha dan ikhlas.. tuhan akan bg yg setimpal.. insyaallah... aku?.. aku ckup puas hati dengan result aku..walaupun last sem aku 3.46 je.. tp alhamdulillah.. sbb aku pernah rasa 4flat.. and aku dapat grade dengan ijazah sarjana muda (kelas pertama)... dan aku rasa dengan kedudukan itu gak.. aku dapat ruang pekerjaan yanga gak memberansangkan ni.. alhamdulillah.... jd untuk korang yang ada byk lg sem.. gudluck k.. saya nak awak dapat 3.7 sem depan ok.!!

GOODLUCK KORANG.!!!

Wednesday, June 9, 2010

Aku Ni Artis Ke Weyh...?

hhhaahah.. ada la aku aritu keluar ngan sape ek.. jap2.. aku lupa... hurmmm.. ngan.. pehh aku ebebtol lupa ni.. sape ek.. arg bior la.. memang aku tak ingat.. tp seingat aku.. aku g jenjalan kot ari tu kat mid.. pastu singgah speedy video ... tgok2 ape video ke ape vcd terbaru yang best.. hhuhuh.. tetibe aku nampak yang ini.. kawan aku pun pegang ar yang ini....pastu dia cakap.. eh ni mcm muka ko la fairuz...............


pastu aku ckp la..eh mane ade.. mengarot je.. kalau ada yang cmm muke aku pun, tu ha.. kat bahagian artis antarabangsa tu ha.. bukan kat bahagian ni.. lg la album mcm ni.. ishh ko ni cube ko tgok tol2.. ade ke muke aku sama dengan penyanyi group yang digelar QFACE ni.. ishhh... (hah dah ingat.. aku keluar dengan makhluk nama Izat Rahmat)..... hah cuba korang bandingkan ni.. kalau nampak la.. takde same kan.. mane ade kan... kan3.?


well.. aku dah ckp tak sama.. ishh ade dia cakap aku ni penyanyi.. aku ni just manusia biasa je yang suke makan dan suke g main bowling.. bukan artis pun.. lgpun aku ckp ngan dia. aku tak layan sgt muzik2 ni.... aku ckp gak aku tak layan sgt band2 local ni... jd pastu aku pun berlalu meninggalkan dia dengan 20ribu persoalan...

(matilah aku dicerca kalian.. ahahahahah)

FUCK BHP!!!!! FUCK BHP!!!

I'm not sure how true this is but this was shared in facebook by Akina Teo. He was trying to help a girl who was trapped inside her car from burning to death but the BHP people refused to lend him the fire extinguishers. Anyone from Cheras heard about this also?


why? let me tell you!!

this morning approx 3.20am, at Cheras Tmn Pertama roundabout,

saw a freak accident, involving a Vios, Myvi and a Lorry.

im one the first badge who arrive, mean it just happen maybe seconds ago.

Vios believe to be turtle and badly damaged. When im passing by the vios, rear passenger started to pull out the front driver and front passenger.

then when i pass the Myvi, the car was totally sardine. Heard one girl was yelling cos piined inside. I stop my car then run towards the myvi to offer a hand while calling 999 emergency line to request for ambulance and bomba.

then saw fire spark at the engine bay of myvi. while still on the phone with emergency line to provide more details, i run back to my car and drive to BHP station which is just less than 500m away from the scene.

then i request for the fire extingusher from the attendant which is kept inside. There was 4 extingusher on the ground. But the attendant refuse to pass to me.

the BHP attendant claimed dat the door cant be open.

then i shout at him, i need it! i want it! someone is pinned inside the car and its started to burn!

then the BHP attendant keep repeating he kenot borrow and open the door.

then i was like WTF! if ur kiosk is burning can u come out? then he replied yes.

then he still say he kenot open the door. Then he say his boss wont allowed to borrow. WTF!!!

then i started to amuk kicking the kiosk and punching the glass of the kiosk.

i even throw my IC to him say that if im dun return u report police.

i saw i borrow.. if i use it i will pay for it. then he keep on just smile at me.

then he ask another partner to come out. Then i start shouting and yelling at them with bad words saying dat if the girl dies you two are the murderer.

then the 2nd BHP attendant shout back at me.

i demand for their names, i told them i would complain bout them,

then the 2nd attendant copy down my number plate and said that all my acts been recorded on CCTV and he gonna report to police tumoro. I challenged him.

then i drove off back to the scene.. the car was totally burning and the poor girl was burn alive inside.

then i spoke to the Bomba and PDRM how many casualties was inside. they told me one girl.

Then i spoke to PDRM about the incident happen in BHP.. then the policemen also scold with anger WTF with them.. if i could get the fire extingushier.. the girl might be saved.

then the Policemen ask me to go police station to report a cover about the BHP, and he assured me that the stupid BHP wont get to report on me.

Personally i would like to ask, how much does 4 fire extingusher cost? isit more expensive than a life?

would like to ask the BHP petrol station's boss! u cant afford to lose 4 fire extingusher then u better closed down your station!!!! Fuck you boss!!!!

and this is to BHP MALAYSIA!! seens your procedure to keep all safety gadget inside the kiosk... if anything happen during refueling... is your attendant gonna open the door to help? seens he claimed that the door cant be open after hours??

FUCK YOU BHP!!! FUCK YOU!!!

i personally from now on will boycott BHP... i dont know how about you all!!!

gonna give BHP HQ a call tumoro... see what the fuck will they say about this kind of safety measurement they have!!!!!

for the two BHP attendant!!! you are the murderer!!!!!


Additional Info by Akina Teo
  • - the 2 attendants were local people
  • - the 2 attendants threaten to lodge police report against Akina for shouting and screaming at them for not helping. the 2 attendants also said they will pass the video to the police.
  • - Akina has contacted BHP HQ, The Star, China Press, NSTP, Berita Harian and Fly Fm. Interview with Fly FM already done.

Picture of a brood of suckling half-human / half-dogs


"The weird creature with the babies is a sculpture called The Young Family by an artist named Patricia Piccinini."

BOINGBOING

Tuesday, June 8, 2010

Aku Eksiden, Dorang Pun Ikut Eksiden

aduii.. nak salah kan org lain pun tak leh.. aku yang tak beware kan.. hurmm.. aku eksiden la korang.. last 2 weeks kot.. pg2 hari before aku ke kerja... eh silap.. otw nak G kerja la lani.. biasalah.. umah aku hulu langat.. kerja kat putrajaya.. jauh tu beb... aku kene kuar dr rumah 6.30.. bagi mengelakkan roti dan jem.... jd pada hari kejadian.. bertolakla aku ke tmpat kerja secara biasanya.. dengan ansem dan bergaya.. agaknya lah.. huhuhuh... sampai kat pekan bt 9 tu.. aku mcm terkhayal sket.. ngantuk mungkin.. dgn anset di tangan lgi tu... tetibe je.. BAAANGGG...!!! pehh.. aku dah langgar kereta org.. tp aku cool je.. mcm cool dalam cold... aku suruh kereta tu ketepi.. pehh korang bajet ape yg jd pastu?.... hurmm.. org tu TAK MARAH.!!!! tu yang aku paling bersyukur sehingga ke hari ini.. pakcik tu sgt baik aku rasa... malah kat tepi jalan tu tak sampai 7 minit kami dah stle.. mungkin sbb masing2 nak g keje kan.. hhuhuh.. tp sepanjang perjalanan selepas tu.. aku bawak perlahan giler.. jarak aku ngan kereta depan pun leh buat main badminton weyh.. jauh giler... ahahaha.. dah sampai opis.. aku tgok balik kereta.. pehh teruk weyh.!!!!! ni ha.!!!


tengok dr tepi.. terukkan.. smpai meleding /melengkung bonet depan tu.. pehhh.. korang tau tak sket je nak kene enjin2 sume tu.. besi penghadang dalam tu bengkok wei.. econ pun sikit je lg nak kene.. kalau tak memang bribu duit aku terbang entah kemana.. tp yg bestnye.. nasib baik aku tak bawak kereta baru aku.. sbb g anta service.. kalau tak.. memang aku akan mintak kat korang sorang seribu aku nak beli kete baru.. leh bg tak?

******************************************************************
hah yang ni lak.. jumaat lepas.. aku otw dr ofis nak ke mines... ari jumaat... aku pelik nape la. jalan jem sgt mcm hampas rendang basi.... hangin aku.. ingat best sgt ke bawak kereta manual dalam jem hah.!!! tp takpe... sbb mase tu kereta belum tinted.. jd org luar nampak aku ar dengan clear.. jd kene ar cover cool je.. kalau tak ang dorang ckp nampak berut bawak kereta.. sape susah... akak tu gak yang susah.. ok.. aku bawk je la.. sambil dengar2 lgu,.. nyanyi2... joget2 sume... then aku nampak la ade kereta rosak ke hape.. ni gmbar pertama ni.. actually sian gak akakk ni... kete dia tak leh start kot.. dia sorang2 kat situ kot... aku tgok dia dah blur semacam je.. tengah kol2 org.. mcm nak tolong.. tp mengejar masa.. terpaksa ku pinggirkan perasaan itu...


hah.. aku ingat tu la penyebab jem.. tp lepas je kereta kakak malang tu, jem lg!!!! teruk ok.!!! aku makin hangin ni wey.. nasib econ tu sejuk..!! huh.. then ku teruskan juga memandu dengan cool.. sambil hati nak sgt tau kenapa jem... last biler ke depan je.. memang ade eksedin wey... teruk kot!!! ade 5 kereta melakukan aksi sondol menyondol... memang terbaik.. aku tak tau mcm ne leh jd.. tu jalan str8 je.. ape yg buat kereta depan tu stop mengejut aku tak tau.. tp yg pasti aku rasa 5 kereta ni ikut dekat2.. tu yg sume dok mencium.. kereta yg keempat tu ternaik menyembah bumi weyh.. tgok gmbar kat bawah ni...


tu la korang.. aku dah ckp.. toksah nak bawak kereta laju2.... tak kemana sume tu.. kalau dah jd mcm ni ape cer.. aku rasa sebijik kereta tu memang makan 1k nye la... sume kereta mahal2 lak tu... kalau kancil jek ke.. aku ok jek.. huhhh.. tp memang seram.. kereta yang tengah tu.. depan belakang remuk.. dah mcm kereta sorong lak sekali imbas.. 2 kali imbas mcm besi buruk.. 3 kali pendang bru nak nampak mcm kereta rosak... huhuhuh... aku pun secara tak lansung menusukkan pengajaran itu kedalam kepala otak aku.. aku ni bukan leh caya bawak kereta...

nasib baik kawan aku ni sentiasa ingatkan aku setiap kali aku nak bawak laju..!!! tq chiro.!!

Monday, June 7, 2010

Noraniza Idris Ratu Tradisional Puji Aku Weyhh..!!!

well.. aku harap entri ini tidak diklasifikasikan sebgai poyo atau memuja diri sendiri ye.. ahahahah.. walaupun ade bau2 ketiak ke arah itu.. abaikan saja.. hehehe,.. nak citer la.. last two weeks kot.. aku saje2 rakam lagu ni, kenang daku dalam doamu.. aku ada gak upload kat blog aku ni.. kan3.. then aku upload la kat FB gak.. heeh ye la.. sharing is caring what.. best gak biler kite nyanyi ramai yg bg komen.. leh improve mcm2 kan.. ni ha bnda yang aku upload kat fb tu

then.. aku dok la melayan komen2 segala dr kawan2 dan juga yang drive thru singgah dengar vid tu... ok la.. so far respon positif.. aku layan kan aja.. tq kat sume yg sudi dengar aku memekak tu.. aku balas la satu demi satu komen terpapar.. tanpa rasa curiga dan sengketa.. cewaaahh.. pastu dah dalam ratusan komen tu tetibe aku dapat ni..

V


giler ko.. kak ani tu yang komen kat vid aku.. memula aku rasa tak la caya sgt. aku bajet org lain gune gmbr dia.. then aku tgok profile dia.. mmemang dia weyh.. gmbr dia ngan anak2 sume.. aktiviti dia terkini.. ahahah.. then ade la dia komen lg bg aku tips mcm ne.. siap dia ckp nak panggil join projek album klasik dia nanti.. mampu ko... aku terlopong ibarat lubang idung sekejap weyh.. ahahah.. pastu aku jenguk la profile dia... siap dia linkkan video aku.. ni ha.. korang jangan makan hati bace dia tulis tu..!!!


TARAAAAA....!!!!!!


omg.. guys.. everytime aku bace yg kat atas ni.. aku memang terus diawang awangan.. bukan ape.. tp aku rasa biler dipuji oleh seorang insan yg pengalaman dalam membangunkan lagu2 tradisional ni, aku rasa .. arrggg aku rasa oren .!!!!!! btw tq kak ani.!!! korang kalau nak add dia kat fb.. ni link dia

PTD Meninggal: jus stoking menu wajib tak berasas




+


=



mampu korang menelan jus dr stoking?.. kalau stoking bersih mcm kat atas.. air pun air jernih.. jd jus mcm ni.. larat gak tekak aku nak digegehkan menelan.. tp bayangkan kalau stoking tu mcm stoking korang yg 3 minggu tak basuh tu.. air just air paip yang kuning2 tu.. campur perah.. jd la air ala2 teh campur nes... pastu minum wat mcm minum air sirap bandung.. mampu ke korang... isu ni hangat berkaitan dengan kematian seorang PTD semasa kursus minggu lepas.. namun pihak pengurusan mendakwa ia adalah tuduhan karut.. dan beberapa pelatih juga menafikan.. wllahualam... yang pasti.. aku TAKNAK bnda ni jadi lg.. lg2 mase aku amik kursus ni nanti.. aku nak jus tembikai je tau.. dengan nasik goreng ayam.. ok3?


Budak 2 Tahun Dah Merokok..!!

JAKARTA - Seorang budak dua tahun yang menghisap 40 batang rokok sehari, Ardi Rizal (gambar) kini menerima rawatan untuk menghapuskan ketagihan merokok, kata Pengerusi Suruhanjaya Perlindungan Kanak-Kanak Indonesia, Arist Merdeka Sirait semalam.

ya allah.. apa nak jadi dengan dunia sekarang.. ye aku tak labelkan rokok itu sebagai satu bnda negative.. tp kite umumnya tahu rokok itu tak lbh dr ngabiskan duit dan bg penyakit.. boleh terima lg kalau budak 15 tahun mula merokok.. tp ni dah melampau.. budak umur 2 tahun... astaghfirullah.. 2 tahun.. aku taktau dr mana dia dpt pendedahan ni.. tp mesti la family kan.. umur 2 tahun.. mesti la bawah jgaan family lg.. apepun. aku harap budak comel ini dpt dibantu.. dapat di kawal.. dapat dihentikan terus tabiat merokok dia ni.. sadis tol.. korang baca kat sini..

Perjuangan Cuepacs abai kumpulan pengurusan & profesional


Berita Harian Online | Perjuangan Cuepacs abai kumpulan pengurusan, profesional

well.. bnda ni agak menjadi perdebatan dah dr dulu lg... kelebihan yang diberikan kepada kumpulan sokongan dikatakan sudah melebih2.. sedangkan bg kumpulan profesional.. tiada apa2 kelebihan yang nampak peningkatan.. sedangkan untuk berada dalam kumpul profesional, mereka berhempas pulas melanjutkan pembelajaan bagai bg mendapat yg terbaik dan tertinggi.. tp sesudah di alam pekerjaan, itu seperti tak dipandang.. gaji masih di takut itu.. kenaikan juga kecil.. dan lambat.. kerja yang banyak, tapi tiada overtime...

buat aku.. masih belum terkesan dengan isu ini, walaupun sudah mula nampak relevannya.. tp aku ok aja buat masa ini.. rasanya pandangn dr para pekerja kerajaan sgt berguna dlm isu ini

APA PENDAPAT KORANG?

Sunday, June 6, 2010

Me Singing Fatwa Pujangga- (susah giler weyh.!!)


lagu ni aku pernah bawak.. masa pertandingan nyanyian lagu asli peringkat negeri johor.. pada tahun 2000... 10tahun lepas.. lama kan.. aku try rakam balik.. ni version victor hutabarat.. ade gak version aisyah.. aku leh kate version ni punyalah tinggi... aku nak putus kentut nye urat... tp aku cool aje.. kang dah putus mcm ne nak kentut.. hahah.. pengotor la..!! btw.. enjoy ek..!!! Fatwa Pujangga.. lagu ni penuh makna weyh.. korang dalami lirik dia.. best..!!! version ni pun tak tradiional sgt.. dia ade unsur2 okestra sket.. ade pop2.. sedap version ni... heeheh.. mesti la sedap.. kalau tak sedap.. takde nye aku memekak kat tengah2 apartment ni. ahahahahaah


video

T'lah kuterima suratmu nan lalu
Penuh sanjungan kata merayu
Syair dan pantun tersusun indah, sayang
Bagaikan madah fatwa pujangga

Kan kusimpan suratmu nan itu
Bak pusaka yang amat bermutu
Walau kita tak lagi bersua, sayang
Cukup sudah cintamu setia

Tapi sayang sayang sayang
Seribu kali sayang
Ke manakah risalahku
Nak kualamatkan

Terimalah jawapanku ini
Hanyalah doa restu Ilahi
Moga lah Bang/Dik kau tak putus asa, sayang
Pasti kelak kita kan bersua

Review Lagenda Budak Setan

LAGENDA BUDAK SETAN
EPIC CINTA TERHEBAT


aku memang tak plan sgt nak pergi nonton LBS ni.. even hati nak sgt g.. mungkin tuntutan kerja .. ngan org yang aku nak ajak g takde... jd aku diamkan aje.. nasib baik si zaff yg bookkan tiket.. dia ckp member dia nak tgok.. ramai2.. aku layankan aje.. tak payah aku kuar duit.. ahahah... tp seriously, aku memang nak g tengok LBS ni.. teringin nak wat review dia... FYI, aku tak pernah baca novel LBS... aku taktau citer dia.. cume aku tau la dia sgt pemes.. time aku blaja dulu.. aku layan novel fiksyen.. cintan2 aku tak masuk sgt.. then biler aku dpt tau LBS nak dflemkan.. pastu deruan manusia dok kata tak sabor2.. adrenalin aku pun turut mencanak la.. nak gak tgok hebat mane.. tengok promo.. memang terbaik.. kagum sekejap.. jd td aku tengok dengan satu pengharapan gak la.. tp bagus gak kalau aku tak baca novel dia.. sbb aku akan melihat filem ini dengan lebih telus... kan.. penilaian juga akan lbh realistik... pasni nak beli sume la novel tu.. katanya ada 3 siri.. LBS, Katrina, dan Lagenda Berkahir.. jom review.. aku sama sekali taknak labelkan ia sebagai bad or good.. korang nilai sendiri.. aku cuma senaraikan bnda yang aku rasa perlu..

KESELURUHAN


Keseluruhan aku puas hati juga dengan LBS ni.. aku taktau mcm ne pengharapan org lain.. sbb aku tak baca novel ni.. jd penilaian aku berdasarkan satu cerita yang baru.. fresh.. cume temanya adalah cinta la.. secara total.. aku bg kdt gak sbb effort untuk membawa novel ke filem.. satu idea bagus.. sbb aku TAKPERNAH tgok sambutan mcm ni hebat untuk filem melayu... syabas.. btw.. mungkin akan ada byk kekurangan yang bakal aku coretkan.. tp prinsip aku dalm penghasilan karya ialah... kalau ia sampai kepada penonton/pendengar.. tandanya ia berjaya... dan LBS berjaya.. sbb disebalik byk kelemahan itu, aku dpt rasa kekuatan cinta kasyah.. kesengsaraan hidup ayu... kesakitan jiwa azmi.. jd.. secara general.. ia berjaya.. kerana penonton dpt rasa.. takde la gelak sepanjang masa tgok filem ni.. aku dpt rasa sedih itu.. tp tak nangis gak.. mungkin egoku terlalu tinggi... satu yg sgt membantu membawa cerita ini ke tahap hebat, adalah kehebatan cinta kasyah dan ayu itu sendiri... kisah ini menutup mata untuk memandang yg lain.. kisah ini pada aku sgt hebat.. kita boleh jd kan sbg kisah cinta malaysia.. tak payah agungkan romeo juliet atau dr seberang2 itu... kisah ini sudah ckup mulia...

TEMA & PERSOALAN

semua tahu ia berkenaan cinta.. wujudnya cinta sejati tak terbagi dr seorang lelaki bernama kasyah.. sanggup tunggu sehingga keakhirnya demi seorang gadis bernama ayu... sgt cantik.. kisah seperti ini memang klise... tp pada aku pemaparan kehebatan cinta itu memang sgt baik.. smpai aku terpk.. aku mampu tak nak jd macam tu.. aku harap sgt aku mampu.... betapa nakal si lelaki.. tp biler hati disentuh cinta... segalanya berubah...byk gak persoalan yang disuapkan kepada kita... contoh.. kenapa kita menzalimi orang yang kita sayang kalau betol kita sayang.. kenapa kita mesti menyayangi dan mencintai orang yang bukan milik kita... kenapa harus kita menderita hanya demi mempertahankan cinta sejati yang sepatutnya indah.. sungguh cantik... sesungguhnya cinta itu indah... jika benar jalannya..


LAKONAN

pada aku ini adalah antara penguat filem ini.. lakonan yang sgt hebat.. farid kamil pada aku berjaya membawa watak seorang budak nakal yang betol2 jd seorang pencinta yg setia.. nampak kematangan itu... lisa... dia sendiri sudah dilahirkan dengan kemanisan itu.. jd watak ayu memang sweet kat dia.. tp aku rasa gak watak air mata mcm ni belum ckup kuat di tangan lisa... terbayang kalau fazura yang bawak... mungkin lg merembes air mata aku... btw aku BENCI watak dia sekjap aje.. nak lisa lgi..!!! uwaaa... que haidar.. terbaik.. aku memang jelas dengan watak seorang yang ada masalah mental... terlalu sayang dan terlalu cemburu.. watak azmi pada aku ditangani dengan cemerlang.. syabas.. watak amelia lak.. shiqin kamal.. pada aku masih keras lg.. memula mcm ok.. mase ilang ingatan dia memang tak leh bawak... dia tk mcm ilang ingatan.. tp mcm kekwat je... tp dia memang cntik.. mata dia membunuh itu woooo.... raja farah... sangat cemerlang.. aku memang rasa dia pelakon yang baik.. sayang watak suzana tak dibenarkan berkembang byk.. habis mcm tu je... walhal, menurut pembaca, watak in sgt penting... fazura?... walaupun sedikit.. dia umpama aginamoto dlm LBS.. aku suke FAZURA.!! lain2.. takde masalah sgt.. sbb watak2 ini sahaja yg mendominasi emosi LBS ni.. yg lain tak terkesan sgt...

AUDIO

hanya lagu yang boleh dibanggakan.. bila cinta boleh jd OST terbaik.. memang lagu ini satusatunya elemen yg buat aku rasa nak nangis.. kdt tertinggi untuk penggubah, lirik dan penyanyi.. memang terbaik.. alunan melodi... dengan suara yang punya penghayatan terbaik.... jiwa filem ini terus ditusuk ke jiwa penonton setiap kali lagu ini berkumandang.. aku dah ada versi fili.. tp tak dpt versi lelaki tu.. sape ade?... lain2.. aku rasa peranan audio tak digunakan sebaik mungkin laa... contohnya masa eksiden, masa kasyahh dapat tau ayu dah kawen, and byk lagi.. audio tak digunakan sebaik mungkin.. sayang weyhh.. audio tu penting sgt. tgok saja impak lagu ni.. mcm tu gak ngan audio untuk babak2 lain walaupun babak kecik

SKRIP

pada aku.. boleh diterima akal.. tp agak lemah... aku agak keliru dengan zaman cerita ini.. sbb kekadang mcm jiwang karat zaman awal 90 mcm tu... contoh ayat "aku dapat rasakan sesuatu yang aneh"... tp pastu mcm moden aje aku rasa.. aku rasa skrip agak lemah la.. ada gak satu time amelia ckp.. dah lama ke awak terlibat dengan kerja2 FOTOGRAFER... huishh.. tak teliti la.. syang.. aku suke je kalau keseluruhan cerita ni menggunakan ayat jiwang2 tu,. dah memang kisah cinta... kan..?

PENGARAHAN

taktau nak puji mcm ne.. tp aku bg kdt.. sbb aku rasa pelakon memang dah ckup bagus.. jd pengarah hanya bg sedikit arahan saja.. tp ia tetap satu pengarahan yg baik untuk aspek lakonan.. tp garapan plot pada aku sedikit longgar... ketelitian yang tidak terlalu teliti.. aku bg contoh.. masa babak fazura dan farid minum di satu restoren mahal.. farid minum oren jus, fazura minum minuman panas.. waiter dtg bawak minuman, minuman fazura di hidang bersama gula, creamer tu sume la. bisalah kan air panas.. kite kene cmpur gula sendiri sume tu.. tp yg ironicnya.. fazura angkat cwan terus minum... tak letak gula sume tu.. ha bnda2 kcik mcm ni la yg ganggu aku td.. haah.. ade gak bebrapa babak yang aku tak dpt rasakan emosi yg sepatutnya.. mcm masa mule2 ayu lupa ingatan tu.. mcm gagal sket la emosi antara kasyah ngan ayu.. tp kasyah still cool la... tp ade stu lgi aspek yg aku kesalkan.. byk babak yang boleh bg impak tp di buat sempoi mcm tu je... satu babak yg betol dia bg kesan. pada aki ialah... masa ayu gaduh dengan azmi.. part lain takde... mcm masa ayu eksiden.. kan ke leh bg sket impak kat kasyah.. ni kasyah just tersedar dr tido je.. buat la tetibe frame gmbr jatuh ke air bawah rumah tu ke.. pastu masa suzana bgtau kasyah yg ayu dah kawin, pun simple mcm tu je.. sepatutnye bg impak yg tragis.. ye la setahun tu dia tunggu kan... pastu. aku keliru dengan zaman yang hendak digambarkan masa zaman sekolah budak2 tu.. zaman biler ek actually.. aku rasa mcm nak digambarkan zaman2 atleast 10tahun be4.. tp aku nampak MYVI... hurmm.. lepas tu.. perlu ada satu scene yg betol2 tunjukkan mcm ne ayu leh jtuh cinta ngan kasyah.. mcm terlalu mudah cinta tu wujud.. pastu mcm tak logik sgt2 time kasyah nak g wat research bagai.. untuk projek akhir. smpai setahun lak tu.. pastu buat kat tempat mcm zaman jurasic park tu.. yg tu agak ngarott..

SINEMATOGRAFI & SHOT

saat menonton promo.. aku rasakan sinematografi dia sgt cantik.. sgt kagum aku.. memang aku rasakan ia terlalu hebat.. tu yang buat aku sgt teruja.. tp biler menonton.. aku rasa yang dekat promo tu je lah yang cun.. sayang la... byk shot yang mematikan pandangan2 indah itu.. tp aku tak la rasa gagal sgt.. byk yg cun.. mcm waktu perahu tu.. waktu kat bukit UPM tu.. waktu tu memang aku puji.. mcm filem luar lak aku rasa.. tp sayang tak dikekalkan dalam byk babak.. mengenai shot lak.. ni yang aku marah sket.. aku rasa TERLALU BYK CLOSE UP... cntik nak sampaikan emosi kepada penonton dengan cara itu.. tp byk sgt.. smpai aku rasa dah mcm promo iklan dah.. sayang.. byk latar menarik mati mcm tu je... byk gak shot yang boleh digempakkan lgi... sebagai contoh.. aku suke time fazura dtg bg hadiah masa ayu nak bersalin.. lepas je fazura blah.. doktor dtg nk bgtau ayu mati.. alangkah cntiknya... jika diberi shot masa fazura melangkah pergi.. menandakan perginya ayu.. dan perginya fazura... pastu masa ayu eksiden.. boleh gak digarap dengan baik shot terkejut si kasyah.. bg impak.. kan3.. juga masa scene fazura dtg mase wdding kasyah.. yg dia menyorok belakang bunga tu.. tu patut boleh bg sedih tu weyhh... tp byk gak shot yg sgt chantik.. paling menarik aku rasa.. masa kasyah nak pg wat research tu.. then dia masuk van.. dia pandang mirror dia nampak nubhan sedih.. itu SGT CANTIK.... tp betolla.. kalau shot2 ni diperbaiki.. aku rasa byk yg boleh di sampaikan dengan lbh baik.. aku boleh yakin, sume lelaki pun akan nangis...

KESIMPULAN

aku suke LBS.. aku terfikir untuk menonton sekali lg... ye.. byk kelemahan yang aku senaraikan.. tp ketepikan semua kelemahan itu.. kalau hati dah suke.. suke juga kan?... haha.. sedikit yang aku nak ckpkan.. aku rasa.. part 1 ini terlalu sarat.. sarat yang tidak di gabungkan dengan cntik... mcm kawan aku ckp.. sepatutnya suzana jd watak penting... dia juga suka pada kasyah.. tp tak digmbarkan... sbb kalau tgok memang watak suzanna menjadi org penting dalam cinta mereka berdua.. lepas tu.. aku rasa yang perlu diperbanyakkan ialah gambaran kenakalan si kasyah.. itu lah intipati mengapa dia digelar budak setan.. perlu lebihkan zaman di kolej.. dan perlu hebatkan persahabatan kasyah dengan team2 kolej dia 4 org tu.. bg tunjuk betol2 betapa nakalnye dorang.. sbb ni LAGENDA budak setan... dan aku rasa kalau part 1 ini ditamatkan sehingga ayu eksiden ataupun time kasyah dapat tau ayu kawin pun ok... next tu diserapkan dalam part 2.. tp tu mungkin dah lari sgt dr novel kot... pastu.. betol. filem ni byk sgt scene yg boleh meruntun jiwa .. tp tak di garap dgn baik.. babak fazura.. babak suzanna.. babak ayu, babak kasyah.. sume ableh bermain dengan jiwa penonton.. syg tak digarap indah.. d kesimpulannya.. aku rasakan kisah cinta ini sendiri. sgt hebat.. punya jiwa sendiri yang mampu tarik jiwa penonton... aku menantikan sekualnya nanti
  1. Kalau Khabir Bakhtiar direct lepas ni.. LBS akn jd filemcinta terhebat
  2. AKU SUKA FAZURA.. harap dia suke aku gak
  3. MARAAHHH watak lisa mati mcm tu je... nak lisa lagi
  4. aku nak naynyi OST dia lepas ni
  5. kawan2 kasyah tu kesian.. ptutnye diperbanyakkan lg..
  6. byk kelemahan tp aku SUKE
  7. aku leh ckap ia filem yang kene tonton
  8. nak tgok lg sekali.. kali ni nak nangis.!!
2/5 Bintang

"aku Mencari Cinta.. Aku Bukan Mencari Perempuan"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...