Tuesday, May 26, 2009

Apa Makna Sahabat?


Guys.. Aku nak mintak pendapat korang.. saja kite berkongsi berkenaan topic persahabatan ni..... lately, aku banyak baca posting berkenaan relation ni... tak kire lah samada relation as a couple, as a friend... as a family member... jd nak tanya, sket, specific kepada persahabatan sebagai sahabat. apa pendapat korang ek... in my part, i got my own view... tapi aku taknak post akunye story dlu.. sbb lately, aku banyak diuji rintangan dalam persahabtan ni.. samada yang membawa kepada kesudahan positif, dan juga negatif. aku tak tau samada aku yang mulakan kejadian ni atau meraka yang tak mengerti... jd.. lets guys... kite berkongsi sket.. sharing is caring ait?.. then aku post story aku tu...

Monday, May 25, 2009

Rahsia Fairuz Selamat


1) What is the most important thing in your life?
Money, Family, Friend and Gadjet
2) What is the last thing that you bought with your own money?
Topup..!!!!
3) Where do you wish to get married?
Home Town la... kat aku nye home town ngan my wife punye...
4) How old do you think you will be permanently owned by your love?
As long As She Love Me
5) Are you in love?
NO..... dimana kan ku cari cinta?
6) Where was the last restaurant you had dinner?
Dominos pizza...!!! CheeseDoubleDacker
7) Name the latest book that you bought?
ASK..
8) What is your full name?
Fairuz Selamat
9) Do you prefer your mother or father?
Hurrmmm... In my Situation, Prefer mother... but.. father still the head of my way.
10) Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.
Persons leh tak?... Celine Dion, Josh Groban,
11) Christina or Britney?
Christina...!!!!
12) Do you do your own laundry?
Hurmmm... College guy... What do u think?
13) The most exciting place you want to go?
Places leh tak?.. ahah.. Rome, Venice, Paris..!!
14) Hugs or kisses?
Hugs 1stm then kiss...!!! adakah aku noty?.... eekkk
15) 8 things I am passionate about:
Singing
Acting
Handphone
Bowling
Debating
Eating
Surfing Internet
Siti Nurhaliza

16) 8 things I say too often:
Assalamualaikum
Ciiieeehhhhh..!!
Aku Sepak kang..!!
Thank arrrr...!!
Owh Yeah?
Shut up..!!!
How Was It?
Ye kot..
17) 8 books I've read recently:
Ask
Buku Panduan Fakulti. ahakz
....??

18) 8 songs I could listen to over and over again:

Bukan Cinta Biasa- Siti Nurhaliza
Bisakah- Siti Nurhaliza
U Right Next To The Right One- Celine Dion
I cry- Westlife
My Confession- Josh Groban
Let Me Fall- Josh Groban
Entah- Afgan
Listen To The Bell- Vittorio

19) 8 things I learned last year:
- Don't easily trust people
-Love is just a waste
-Money is everything
-Trust ur self if u want people trust u
-U decide ur Destiny..
-Target The Highest Even Its Seems Like Impossible
-Beauty Is Shit
-I'll be Great in next 5years.



Sunday, May 24, 2009

My Sweet 24th Birthday..!!!


umum mengetahui, untuk sapa yang tau la... 23hb mei merupakan hari ulangtahun aku.... yeeeeeeee. ehehheeh.. untuk tahun 2009 ni.. aku leh katakan ulangtahun ini antara yg paling best.. mungkin bukan paling meriah.. ehehe .. actually memang aku tak suke lahir bulan mei, sbb masing2 tengah cuti.. susah nak celebrate.. ehehehe... tp ok jek.. ade kelebihan nye kan.. jd Gemini guy ni.. ehehehe.. ok ni aku ceritakan serba sedikit tentang apa yang aku lalui sempena besday aku ni...

22hb.. aku masih di kl.. dah hampir 3 hari aku di kl menguruskan, tentang plan nak sambung study aku, pastu ngan plan musical theatre, ngan nak uruskan pasal result lg.. than.. sebenarnye, mlm 22hb tu dorang plan nak sambut.. tp last2 cancel, sbb sorang memeber masuk hospital.. sesak nafas.. spoiler tol budak tu...(Mira).. ahaha.. then tau tak.. sbb kek tu masih tersimpan.. then kami celebrate pad hari jumaat jam 10 pg..!!!.. bayangkan.. makan kek kul 10 pg..!!!! ahahhah.. thank Ye jing.. u did so much for me.. tq... tq apple, tq phat...

then aku balik johor terus... ok sebenarnye, au sepatutnya ade show kat kl 23hb tu.. dan aku juge dijemput oleh Zaff untuk sertai gathering sitizoners untuk celebrate bulan mei nye zoners.. aku nak dtg sgt tau..!!! naaakkk..!!!! tapi sbb show aku kat kl tu cancel.. then aku kene attend tempat lain nye event..!!! aku terpaksa cansel dan balik johor..... tp zaff did sowthing yg sgt ebst untuk aku.. mase diorang kat gathering tu,, tetibe zaff call.. dlm 3.30 kot... then dia ckp.. apai, nak ckp ngan siti tak?... aku menjerit la ckp.. "NAAAKKKKK..."... then dia terus pass anset dia kat siti..!!!!! ahahahah... aku terkesima yee.. even ni bukan lah kali pertama aku jumpe dia.. tp ckp kat phone.. memang pertama kali ye..!!! ahhahaah.. then aku BERBUAL DENGAN SITI.... untuk beberapa minit.. eheheh she wish me gudluck la mcm tu sume.. ahahahaha.... best kan..!!! dan petangtu aku merengz la sket... ZAFF! sket jek ek.. ehehahahah... hehehe... then ade la celebrate ngan family sket... makan2 sume... heheeh.. dah berumur dah aku ni.. ahahahahah......

btw aku nak ucapkan kat sume yg wish aku.. tq kat faizul.. sbb wat post yg khas untuk aku.. tq pezul @ faizul....!! tq sgt..!!!!! doakan yg terbaik untuk aku di umur baru aku ni ek... amin...!!!!!

Friday, May 22, 2009

Cuci the Musical Audition - RESULT..!



alhamdulillah... semalam aku dpt call dr Nora lim dr cuci the musical nye krew mengatakan yang aku terpilih untuk ensemble dlm produksi ni... yeahhh... training will b start on mid of ogos.. not sure yet the exactly date.. and the show will be held on mid october... tak sure gak lg tarikh nye... yeahhhh.. tq yya.. pada sume yg menyokong.. nanti papehal tentang perkembangn show ni, apai akn bagitau kat yellowers sume.... tp so far, tak sure mcm ne lg.. apai kene call balik, and confirmkan kan sume bnda... tp mcm perkhabaran gembira la... dan untuk korang.. if apai betol2 terpilih untuk musical ni, korang DIWAJIBKAN untuk dtg dan menonton.... eheheh jd standbykan tarikh pada bulan october ek.. ehehheeheh

Wednesday, May 20, 2009

kecewa dengan result exam

*
*
*
*

KECEWA DENGAN RESULT EXAM TERBARU

*
*
*
*
fairuz tengah sangat2 kecewa dengan result terbaru ni... officially tak keluar lagi...tp aku dah dpt jawapan yang agak pasti dr pensyarah n tutor aku.. memang sgt kecewa.. result ini menjatuhkan PNGK aku sebanyak 0.04..!!!! sedih.. bagaimana dengan impian mengenggam anugerah diraja?..OMG... guys... aku tengah down giler bala dewa ni..kawan2..plz up kan balik..plzz... aku down giler ni... btw, at this moment,im not in my teritory..heheheh..will be back later.... sorry guys.. arrggg kecewanya....


Tuesday, May 19, 2009

*
*

My New Activity... Check it out..!!!

*
*
ps: pict ni takde kene mengena..!!

Cuci the Musical Audition

Melewati hari-hari setelah tamat pengajian ni, memang membosankan. yela.. dari hari2 yang terisi dengan aktiviti dan study, kini tugas aku adalah seorang yang tak lebih dari tidur, makan, internet, dan karaoke... what else..?.. nothing.. i have no idea at all of all this.. ye la... dah tamat semua, nak procede to the next plan, i have to wait untill my final result keluar.. after that, then i can procede to the next plan... either, further my study or finding job, making money, stay in this field.. find xtra job like acting, or singing, or theatre, or work on my career plan, which is my solo project or bla bla bla... so... right now... duduk rumah..!!! hahaahah...

yeah.. last two weeks, dr lawan web kakiseni, i heard about "cuci the musical.." will be held on this coming october.. istana budaya if im not mistaken... so.... kawan aku pun suh aku g audition ni... bua tdi ampang.. di linda jasmin punya studio.... 16hb... aku punya lah malas sbb mostly, kawan aku sume tak join... tp di sbbkan beberapa individu yg paksa gak aku g.. aku pun amik keputusan pg.. aku anta resume kat email tu.. then set audition ada 16hb mei.. kul 2... aku pun gerak la pada hari sabtu tu... dr jhor ok.. semata2 nak g audition tu.. eheheh.. sampai dlm kul 2.30.. stage satu dah mule..!!!!! stage tarian.. aku pun masuk la.. dengan tak tau pape, sbb diorang dah wat dulu.. aku pun ternganga la belajar step tu.. syukur... takde penyingkiran di stge 1 ni.. ahahahhaha

next, 2nd stage.. which is, singing stage.. hehehe... 3 pilhan lagu diberi.. aku amik i believe i can fly... then semua berjalan lancar.. seorang demi seorang masuk blik tu.. then, dalam 50 org tu.. dia plih 6 org... dan alhamdulillah... im one of the group... kami, ade 4 lelaki.. diberi satu babak dalam filem cuci tu, yang mase afdlin nak bgtau group diorang yang dia nak keluar tu.. then kami wat la.... not too bad... aku rasa tiga2 org lagi tu pun bagus... then abis la... panel dia mase tu. stephen rahman, harith iskandar ngan hans izaac.. so aku pun tak tau status aku.. harap2 dapat ar... sbb nye.. I LUV MUSICAL... I LUV BROADWAY..!!!.. aku memang teringin nak berlakon dalam produksi musical yg besar.. lg la buat kat IB... harap aku dpt... hehehe

anyway, its a good audition... senang..tak mcm audition lain yg leceh... ni senang.. org yg uruskan tu yang seksi tu, pun bagus... senang nak bekerjasama.. aku dtg jek.. dia dah pasan muke aku.. siap dia ckp, " u yang send CV yg panjang tu kan".. ahahha....

ni time aku menulis ni, sebenarnya aku tengah bersiap untuk ke KL jap.. aku naK ke UM.. nak jumpe timbalan pengarah.. sebelum aku Officially disahkan grade, aku nak uruskan banyk benda... pasal planning nak wat musical, plan nak sambung study.. pastu nak uruskan hal2 grad ni.... mcm2 lah.... jd aku akan gerak petang ni sket.. dlm kul 5 mcm tu.. time aku tulis ni, 2.40 petang... 19hb mei.. ehehhe... tak sure aku balik biler... mungkin khamis... or mungkin sabtu sbb ade show lak sabtu ni kat central market...

so for all of u guys... keep visit my blog ya... dont miss it even a day.. heheehe...

Monday, May 18, 2009

Review Final AF7

ok... sume dah maklum dengan keputusan af7 kan.. heheheheh.. hafiz sebagai juara... jd ini merupakan review pendek tentang final itu.. dan keputusannya.. dan juga pandangan dan pendapat aku la... diingatkan.. ini pendapat aku ek.. jd kalau tak setuju, jgn dok datang umah aku baling bom sudah. eheheheh.. ok secara generalnya.. aku rasa secara keseluruhan, konsert malam tu tak menampakkan kehebatan kesemua pelajar.. secara jujurnya, aku rasa kecewa sket... sbb aku rasa af7 adalah antara penganjuran akademi fantasia yang paling aku suke.. banyak elemen2 yang aku rasa bagus.. mungkin juga sbb pemilihan tiara sbg pengetua.. ye la.. bila pengetua merupakan individu yang terlibat secara lansung dalam persembahan pentas.. dia lbh tau dengan apa yang diperlukan oleh audien dan performer itu sendiri....

sedikit tentang pengisian af7.. aku suke dengan konsep.. dengan pemilihan lagu.. dengan latihan... dengan kostum dan muzik.. aku rasa sume tenaga menjalankan tugas denganbaik... cume aku memang tak berapa setuju dengan af masuk.. tu jek.. sbb kalau betol seperti yang astro canangkan dulu, mahu melahirkan penghibur pilihan masyarakat.. ckup... tidak payah ada af masuk.. ye la.. bukanke undian itu tulus kan? apepun... itu pilihan produksi.. tidak ada salahnya.......

berbalik kepada konsert akhir, sayang, malam final yang sepatutnya menjadi malam kemuncak segalanya, menjadi agak hambar.. dr sudut pandangan aku, aku merasakan yang mereka ini terlalu penat.. mereka ini berlatih secara berlebihan.. kerana apa yang aku lihat, persembahan pada malam itu bukan yang terbaik boleh diorang sembahkan, tetapi diorang tengah meneruskan sesi latihan.. mereka nampak letih.. dr pengeluaran suara pun nampak jelas mereka mcm penat.. tp tak tau la kan.. mungkin takut.. gemuruh atau panic... tp sayang la.. aku suke dengan tatacahaya, set yg sgt gah.. bunyi dan gubahan muzik yg bagus... ssayang tidak disempurnakan dengan baik... dan pada aku konsert final af2.. masih lgi yang terbaik dr segi pesembahan pelajar.... eheheh.. bg pandangana ku la..

apepun.. kita tak bole nak menyalahkan mereka.. kerana mereka mencuba yg terbaik.. cume mungkin malam itu bukan malam mereka.. sapa yang taknak wat show best2 kan.. sume nak... jd walauapepun yang aku lontarkan din atas, aku ingin memanjatkan setinggi tinggi penghargaan kepad 5 finalis ini, dan seterusnya kepada pihak produksi.. syabas af7..

memang pelajar yang aku nak jd juara... hafiz punyya vokal yang sgt solid.. lontaran yang sgt bagus... kawalan vokal yang sgt bersih.. boleh melontarkan suara dan emosi dengan mudah.. itu kelebihan dia... memang antara yg terbaik dlam af7 ni.. cume aku akui malam final tu dia juga tidak sebaik minggu2 sebelum itu.. takttau kenapa.. tp aku nakpak yang dia cuba buat yang terbaik tp tetap gagal... apepun, syabas kerana menepati ramalan ramai org.. dia kene bina satu xfactor lepasni.. aku yakin dengan bakat dia....

personally, dia bukan dlm list kegemaran aku... aril ni... mungkin kerna aku seorang yang sukakan kesederhanaan.. tp walau bagaimanapun, aku suke dia dapat masuk afmasuk tu... sbb dia ni antara yang aku nampak tau ape yng dia nak.. nampak apa yang bagus utuk dia.. mungkin kerna dia dah lama dalam bidang ni.. cuma tak secara komersialj e... jujur, persembahan dia bagus.. dia boleh let go diri dia atas pentas.. tak sume performer bleh wat mcm tu... mlm tu gak aril aku rasa tak menyerlah.. persembahan dia ok.. tp sore dia tak stabil sket... apepun.. dia ada pakej, jd gunakan sebaiknya..

akim.. antara peserta fav aku untuk juara selain afiz.. tp dapat tmpat ketiga... ok sebenarnya, akim ni sore dia bagus.... dia ade tone yg sedap... tp bak kata adibah nor la, dia kene kontrol dinamik lg... jgn bg mendatar.. mlm konsert tu pun dia kurang.. ni satu ni.. akim ni kene kontrok habit harian dia... iaitu ketawa kuat dan ckp menjerit2,, tu sebenarnya efek vokal dia.. kalau korang perasan, dia suke ketawa kuat yg efek pada throat dia.. sbb tu lately, suara dia serak makin ketara.. mase dia nyanyi lgu baru, sume ok.. tp masa klimak... memang takleh push dah.. dia kene jage suara dia... mlm tu nampak vokal dia sakit sebenarnye... syg.. lgu best..


yazid... dia ni haahahahaha.. aku rasa kelakar tgok dia ni.. dia ni sebenarnye kan, sore bagus.. aku suke tone dia.. n vibrati dia.. projection dia pun bagus.. tp dia ni memang takde feeling ar.. ahahahaah.. kekadang tu lagu tu jd mcm takde perasaan.. tp kan.. setakat aku tgok minggu2 awal.. dia ni memang byk improve la.. kagum gak aku... aku sapot gak dia ni.. bagus.. sederhana jek... yg penting dia kene belajar lg dengan interpretasi lgu... haaaa.. korang tau tak lgu 1st yg dia nyanyi tu... lgu brodway tu.. peehh.. aku suke lgu tu.. kalaula aku yg wat show tu... memang syok..!!!!


isma.. heheeeh.. aku tak ikuti sgt dia ni.. smpai la minggu terakhir,, ehehe.. sebenarnya bagus gak tau sore dia... cume bak kata misha, dia kene improve sket part dinamik ngan leggok lgu... projection dan kawalan nafas dia agak bagus.... eheheeh.. mlm tu pun aku rasa isma tak berapa baik.. lgu dia sendiri tu quite ok sebenarnye... tp aku sgt tunggu cinta adam dan hawa.. tp dia nampak mcm tak ckup persediaan.. ade mase2 dia mcm terblur untuk sebut lirik.. perasan sgt.... tp aku yakin dia leh g jauh.. ketepikan status dia tu.... yg penting dia leh sampai final dah membuktikan, kaau kite bersungguh, leh berjaya gak.. kan..?

ps:.... kenapa ramai sgt ckp akim tu sama dengan aku.. sampai lecturer aku pun ckp bnda yang sama...? peliikk.!!!

Thursday, May 14, 2009

Indahnya After This Our Exile


last 2 weeks, masa aku kat pangkor, aku ade tertgok muvie ni kat kirana.. aku duk terdiam, terkaku menyaksikan plot2 indah yang disampaikan oleh movie ni.. tp sbb kami nak cepat, aku tak tgok sampai abis... heheeheh... sebelum aku jauh melangkah, aku terangkan sket pasal movie ni... ni movie hongkong pada tahun 2006.. di bintangi oleh Aaron Kwok, Charlie Yeong, Kelly Lin dan Gouw Ian Iskandar sebagai tunggak utama.


then dua hari lepas, aku duk tukar2 chanel. tertgok lagi sekali cerita ni juga kat kirana.. aku tgok sampai abis... citer ni simple.. takde banyk pelakon.. takde disumbat dengan kesan kesan khas... takde lak pemndangan cantik2... tapi di hebatkan dengan tema dan persoalan, dengan pelakon, dengan konsep... dan dengan kelainan emosinya..


secara generalnya, cerita ni mengisahkan kepayahan satu keluarga untuk servive... ayah kaki judi... mereka bergelut untuk mencari wang, membayar hutang, along dan berbagai.. satu hari si ibu lari.. kerana tak tahan dengan hidup yang sebegitu.. tinggallah si ayah bersama dengan anaknya yang berumur sekitar 7tahun.. si ayah berjanji hendak berubah... namun segalanya masih lgi sama.. si ibu pula enggan kembali kerana tidak mahu kembali kepada kehidupan yang tidak stabil tu.. mangsa?.. anak..... anak nya itu seperti mencari payung untuk berteduh... kesini, ayah dengan perangainya, kesana menagih kasih si ibu, ibu tidak mahu kembali...


si ayah mencari rumah jauh dr tempat asal, kerana mahu lari dr along... jd merantau la si anak dengan si ayah... namun tiba di tempat baru, perangai ayah masih sama.. melanggan pelacur.. membiarkan anak terbiar... sampai la si anak diajar mencuri dirumah org... sgt menyayat hati apabila si anak yang hen dak mencuri, menangis di rumah itu apabila melihat tuan rumah terlalu sayang dengan anaknya... mereka terus mencuri.. sehinggalah satu hari si anak yang dipaksa mencuri oleh si ayah di tangkap dan di hantar ke rumah kebajikan.. apabila ayah melawat, si anak tak terima, dan mereka berpisah di situ... "kenapa ayah suruh saya mencuri.. kenapa ayah biarkan saya ditangkap... kenapa ayah buat saya begini"...

sayu melihat anak sekecil ini dipaksa mencuri... aku tak menyalahkan si ayah seratus peratus.. kerana memang nampak bahawa si ayah terlalu sayanga anaknya... dia berhenti berjudi... mencari wang sedaya upaya untuk anaknya,. namun bila keadaan terdesak... dengan penuh kasih sayang dia memaksa si anal mencuri

10thun berlalu, si anak mencari ayah... namun tak jumpa...

aku hampir menangis melihat cerita ini.. betapa indahnya kehidupan manusia dipaparkan didalam filem ini... sedetik aku tersedar.. kita di dalam dunia ni, tak semua org punya rezeki yang sama, tak semua punya peluang yang sama... kekadang kite terlalu mudah menyalahkan org lain diatas kesilapan yang mereka buat.. kekadang kita tak sedar mereka takde pilihan lain untuk mengelak... oleh itu, sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada.. dan kita sebenarnya yang mencipta peluang untuk diri kita berubah.. bukan org lain... dan sebagai sesama manusia, kita seharusnya melihat kesusahan org lain sebagai panduan untuk kita, dan kita seharusnya membantu.. bukan membaling batu memburukkan keadaan.

filem ini juga membuat aku berfikir.. menjalani kehidupan berpasangan.. kita tak berhak menentukan takdir kita sahaja.. kehidupan sekeluarga adalah tntang mempercayai dan setia.. bersedia untuk berkorban untuk keluarga.. dalam filem ini, walau si ayah terpapar sebagai insan yang teruk, tetapi siapa lagi teruk... si ayah yang berusaha mencari nafkah hidup walaupun jalan salah, atau si ibu yang pergi begitu sahaj meninggalkan suami dan anak yang masih tak mampu berbuat apa2?... sama2 kita renungkan.


kedua, bagaimana ayah dan ibu adalah pencorak kepada kehidupan anak.. bagaimana segala yang ayah ibu buat memberi impak kepada anak. aku jadi sayu apabila melihat anak anak yang rosak kerana kurang tumpuan dan kasih sayang ibu bapa.. persoalan yang dipaparkan filem ini sungguh cantik.. mungkin plotnya agak perlahan.. tp aku tak terasa.. kerana emosi yang disemat dr awal, melalui situasi, emosi pelakon, audio... membuat aku menunggu, dan terus menunggu.. dan aku ketepikan perjalanan cerita yang perlahan itu.

banyak yang menarik dalam cerita ini.. cerita ini memaparkan kehidupan keluarga cina di malaysia.. mungkin juga di sekitar ipoh atau di sekitar perak melihat kepada persekitarannya. ada pula terselit lagu patah hati oleh sudirman dan juga lagu ella... perempuan berbaju kurung, kedai dan warong melayu. kereta kancil dan wira... aku seperti terkesima.. melihat satu produksi cina memaparkan kisah cina dalam konteks malaysia... aku suka... itu antara tarikan utama apabila aku melihat cerita ini sehingga ke pertengahannya...

keseluruhan.. aku bg 4 bintang untuk filem ini.. korang kene tgok cerita ini.. bagus untuk perkembangan minda kita terhadap masalah sosial...


Di Tag dan Menge Tag.. Sila Cek..!!





1- Copy Award Diatas Untuk Diletakkan Di Blog Anda..


2-Nyatakan 5 Fakta Menarik Tentang Si Pemberi Award Ini..
1- bru kenal la.. dlm blog jek pun
2- mmmm tak kenal la.. tp mcm best je org nye
3- peramah kot
4- rasanya bertanggungjawab
5- penuh sifat keibuan kot

3-Setiap Blogger Mestilah Menyatakan 10 Fakta Atau Hobi Diri Sendiri Sebelum Memilih Penerima Award Seterusnya..
  1. hidup adalah makan
  2. makan adalah kfc
  3. kfc adalah ayam
  4. ayam goreng warna kuning
  5. kuning adalah warna bola bowling ku
  6. sebelah pusat bowling ada karaoke box
  7. pencil box ade pen
  8. pen untuk jawab exam, dapat result a
  9. dpt result a, bleh jd lecturer
  10. lecturer bleh aja org jd pandai
ps: taknak tag org uwaa.!!!! ahaahahah

Wednesday, May 13, 2009

Tag Dr Faizul..!!


1) Use GOOGLE IMAGE to search answers for all the questions below.

2) Choose a picture from the first page of the results and posts it as your answer.


Your next birthday

Places I like to travel

Favourite food


Favourite Things


Your Nickname
apai, yuz, ruru, fai

Favourite colour


my hero

my hobbies



My wishlist




Tag 5 people.. NO ONE

Tag Yg Tertangguh

1) Apakah hubungan awak dengan dia (INSAN YANG MENGETAG ANDA)?
kamcing yg blogger. (boleh?)

2) 5 impressions terhadap si dia..
Bijak, Amik berat tentang kawan, Bertanggungjawab, Penyayang kot dan periang

3) Perkara yang paling memorable dia pernah lakukan kat awak?
Ala... kami takde bertemu pun ape.. but maybe sbb dia TAG saya.. uwaaa.. ngan award dia. eheh

4) Perkara yang paling memorable dia cakap kat awak?
STATEMENT.!!!!

5) Kalau dia kekasih awak, awak akan?
shes mine.. mane leh bgtau..!!!

6
) Kalau dia jadi musuh anda, anda akan?
suruh dia belanje saya kfc sebulan.. baru saya akan baik balik ngan dia..

7) Kalau dia jadi kekasih anda, dia perlu improve dalam?
masak ayam ala kfc

8)
Kalau dia jadi musuh anda mungkin kerana? Kerana by erra fazira (errkk)
9) Overall impresion tentang dia?
1 dalam 5juta

10) The most desirable thing to do to her/him?
no idea at this momont

11) Apakah anda rasa tentang pandangan orang terhadap anda?
yup..!! yg baik amik.. yg tak baik amik untuk dengar jek

12) The character of you for yourself..
unexpected person...

13) On contrary, the character you hate about you..
keras kepala...
14) The ideal person you want to be with..
family person... must know how to pjuk.. ehehh

15)
For people who like you, tell something about them..
korang tak menyesal?


TAG Dari BOY

1. Put this badge in your awesome blog.
2. Award this badge to 10 bloggers whom you think are inspirational and friendly.
3. Make sure you put the 'recipients' names here, along with their links.
4. Let them know about this

Dan aku tag lag korang..!!!
  1. Farhana (rasa dia dah dpt)
  2. Faizul
  3. Ainaa
  4. Roy
  5. Kj
  6. Aiman
  7. Anirezka
  8. Rheitta
  9. Anuar kamarudin
  10. Edan
  11. Lil Iera
  12. Atie
  13. Danya, boo, suriani..
  14. dan sume yg tak tersebut..!!

Monday, May 11, 2009

My Dream Car, how about U?


nhahaaha.. aku taktau nak tulis ape at this moment.. and suddenly, this topic cross my mind... yeahh.. its about my dream car... hahaha... currently, aku ade kereta yang biasa2 aje... tu pun kereta family... so biler aku nak ade kereta sendiri... bilerr.!! biler fairuz..!!!.. ye.. kawan2 aku yang lain, yeng lepas spm terus bekerja.. dah ade kete.. aku biler lgi... memalukan kan?... ehehe.. TIDAK SAMA SEKALI..!!! sbb ape?.. peluang dan rezeki kita berbeza.. eheheh.. jd walaupun di kalau usia emas ini aku masih belum ade kereta dan rumah sendiri.. aku yakin sampai satu masa nanti aku akan dapat ka aset2 itu yang mana aku yakin ia kana menjadi lbh selesa dr yang aku jangkakan.. cume nye aku perlu sabar dan lakukan yng terbaik apa yang ada di depan mata...

berbalik kepada kereta idaman aku... sekarang ni ade dua kereta yang aku sgt sgt sgt sgt nakk..!!! FYI, aku memang peminat honda..!!! jd kereta idaman aku ialah, honda CRV dan honda civic type r white.. ehehehe... apa kereta idaman korang lak?


UM Tangga ke-38

Assalamualaikum dan Salam Perpaduan


Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, UM telah berjaya melonjakkan namanya ke tahap yang sungguh mengkagumkan di peringkat dunia apabila menjadi salah sebuah daripada 50 universiti terbaik asia dengan menduduki tangga ke-38 The Times Higher Education (THE)-Quacquarelli Symonds (QS).

Syabas dan tahniah diucapkan kepada seluruh warga UM dibawah pimpinan Prof. Datuk Ghauth Jasmon, Naib Canselor Universiti Malaya yang telah berusaha dalam meningkatkan dan memperbaiki mutu perkhidmatan dari segi akademik mahupun bukan akademik.

Ini merupakan kejayaan keseluruhan warga UM baik daripada kakitangan akademik, kakitangan bukan akademik dan mahasiswa keseluruhannya dan bukan atas pihak beberapa individu sahaja.

Penekanan NC terhadap pengeluaran kajian dan disertasi berkualiti tampak sudah membuahkan hasil yang sungguh manis bagi seluruh warga UM. Sekalung tahniah buat NC baru Universiti Malaya.

Bukan itu sahaja, antara universiti Malayasia lain yang berjaya menghuni 100 Uuniversiti terbaik asia adalah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di ranking ke-51, Universiti Sains Malaysia (USM) di kedudukan ke-69, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di kedudukan ke-82 dan Universiti Putra Malaysia (UPM) di kedudukan ke-90.

Menurut Bernama, Pengarah Urusan QS, Nunzio Quacquarelli berkata keputusan yang dikeluarkan oleh QS.com Asian University Rankings, adalah berdasarkan ukuran kecemerlangan serantau sesebuah universiti.
Ini juga menunjukkan Malaysia bukan negara yang tidak mempunyai kualiti dalam bidang pendidikan malah usaha kerajaan yang melaburkan berbilion ringgit dalam usaha meningkat lagi mutu dan kualiti setiap universiti dalam negara jelas sudah menampakkan hasilnya.

Mahasiswa perlu lebih membuka minda dan bukan sahaja bertugas sebagai pengkritik malah suara mahasiswa sekarang perlu lebih bijak dalam membuat pembaharuan bagi memantapkan lagi pembangunan mahasiswa itu sendiri.

Saya juga ingin menasihati mana-mana pihak agar tidak menangguk di air yang keruh kerana bagi saya, masih tiada perubahan pun yang dijalankan di dalam varsiti ini seperti yang dicanangkan oleh pihak tertentu malah ia tidak membawa sebarang harapan juga kepada mahasiswa yang dahagakannya.
Saya menyeru rakan-rakan agar kembali bersatu memartabatkan institusi mahasiswa kita bagi membantu melonjakkan lagi nama UM bukan setakat di rantau Asia malah menjadikan UM tersohor di mata dunia.

Akhir kata, kami mahasiswa UM akan sentiasa menyokong dan akan bersama-sama Prof. Datuk Ghauth Jasmon dalam meneruskan misi dan visi kecemerlangan Universiti Malaya bagi terus melonjakkan nama Universiti Malaya setaraf universiti terbaik dunia yang lain.


ps: kdt kepada hafizudin diatas artikel ini

Saturday, May 9, 2009

Guys.! Pendek atau Penjang


Get your own Poll!


Berakhir Kisah ku Disini




hari merupakan hari terakhir aku di kolej kediaman pertama, insyaallah.. yup.. 9hb mei 2009.. berakhir pengajian aku selma tiga tahun.. selama 6sem termasuk 2 sem aku dalam department musik, menjadikan 8 sem atau 4 tahun aku di universiti malaya.. merupakan kenangan terindah aku. aku mengukir satu demi satu sejarah di sini.. mencari seorang demi seorang sahabat dan teman.. dan sekarang meninggalkan semua itu... pernah terfikir, sudah cukupkan aku berjasa kepada diri ku disni, cukupkah aku berjasa kepada kolej kediman pertama ini, ckupkah jasa aku untuk universiti malaya ini... cukup teguhkah semangat persahabatan yang aku titipkan selama ini, ckup berfungsikah selama aku menjadi insan bernama kawan selama ini... terllau subjektif dan hanya mereka yang mampu menjawab. bagi diri aku, aku telah lakukan yang terbaik untuk kamu semua. aku yakin dengan itu..

selama 4 tahun kami semua bersama. apa saja yang kami belum lalui. menangis bersama... meraikan kemenangan bersama. merajuk bersama... malah berselisih faham. bergaduh... bermasam muka.. duduk sama2 mengumpat.. sama2 menyusahkan diri. study bersama... membina goal dan target bersama.. dan kini, saat ini, semua itu akan tinggal menjadi sejarah. sejarah yang cukup manis untuk dikenang. sejarah yang pasti membuat air mataku jatuh berlinangan walaupun bibir manis menguntum senyuman.. iya.. aku akan pergi.. kita akan pergi sahabat.. kaki kita semua akan melangkah menuju destinasi yang berbeza.. pulang ke pangkuan keluarga masing masing, dan kita akan berjauhan. dan kali ini bukan untuk seketika.. kerna mungkin tiada kesempatan lagi untuk kita bertemu.. namun, harapan itu ada. aku percaya tentang itu. aku percaya persahabatan bukan dibina untuk tempoh tertentu. persahabatan adalah perkara yang dibentuk dan takkan dapat dimusnahkan. andai kata ada harapan untuk kita semua, kita akan kembali ke tanda ini. untuk bersatu seperti dulu.. walau mungkin pada ketika itu, segalanya telah berbeza..

aku sebenarnya tewas... aku tewas menjaga air mataku ini dari jatuh berlinangan.. terlalu banyak keindahan yang datang ketika aku di sini.. 4 tahun di um ni, aku rasakan semua nya. semua yang takkan aku dapat di luar nanti... satu fasa kehidupan yang terlalu indah untuk aku gambarkan. apa aku boleh simpulkan, disinilah bermula kehidupan paling indah untuk aku.... selepas ini, kita kan berada di dalam satu lagi fasa berbeza.. ya kita kan tetap bersama ke akhirnya, tetapi aku pasti akan merindukan situasi ini. dimana aku berdiri sebagai seorang remaja, pelajar, kawan, sahabat.. selepas ini aku masih lgi kawan dan sahabat, tetapi arah dan fokus kita akan berbeza...

kawan-kawan semua... aku terlalu sayangkan kamu semua... usah dibicarakan lagi kepahitan dlm perjalanan yang kita lalui.. jangan diungkit betapa hati aku telah kamu musnahkan, jgn di kenang air mata aku yang deras mengalir kerana kamu, dan jangan sesekali mengingatkan aku tentang betapa aku telah menyakiti kamu semua.. kerna... semua itu sejarah yang paling manis pernah aku rasa... aku ingin mengenang yang kamu adalah sebahagian diriku.. sebahagian yang membentuk aku menjadi apa yang aku ada sekarang ini. kamu adalah tapak untuk aku berdiri tegap.. kerna kamu aku berjalan tenang, kerna kamu semua bebanku terasa ringan.. kerna kamu, aku menjadi insan yang lebih baik dr semalam..

aku tak mampu nak membiarkan kamu semua terpinggir dari sanubari ku. ya aku terlalu sayang kamu semua... sahabat, aku mohon beribu kemaafan untuk segala yang terucap, tertindak, dari diriku. sesungguhnya berdiri nya aku sebagai fairuz selamat, adalah sebagai insan yang terlalu banyak kekurangan. dan adakalanya dalam aku cuba menutup kekurangan itu., banyak hati yang aku lukakan tanpa aku sedar.. aku memohon seribu kemaafan sahabat... aku yakin.. aku tidak sengaja berbuat itu. kerana apa.. kerana kamu juga adalah diri aku.. setiap kali aku melukai kamu semua, setiap kali itu juga aku merobekkan luka di tubuhku sendiri. aku mohon ampun sejujur dan seikhlasnya...

iwe, aish, farul, nina, fazren, iswazir, elia, ain, alia, hatta, izwan, ejin, shima, syafik, hadi, yan, huda, yuyu, farah, diyana, nana, al amin, hazuan, ika, ein, afi, ate, farah, nani, nasrul, ron, syakirin, ita, sham, dayang, dilla, nisa, kak umi, ain sahil, ashrin, miza, shamsidar, haris, faryz, izat, amer, aidil, nabila, fina, adik, zihan, eddy, aini, mira, ila, shafri, casey, adi, addelle, yi jing, meiling, tiam tong, siew boon. sylvia, dina, esther, monica, jac, suziana, nana, alex, simon, all juniors, jemey, natrah, zana, farah, reen, che, izul, kak nani, puan rose, en sab, en fendi, kak ha, kak jaa, puan eleezaa, master sabri, apple, aly, syafizal, pat, mai, apip, fayad, kicap, kalong, zack, puan kasmah, master woo, puan ira, jun, ezi, hafiz, hafizudin, ainaa, farhana, faizul, atie, biyan, akie, roy, suriani, suhal, aiman, zaff, aqmaal, piek jin, michael, eta, zaim, jim, raihan, fahmin, mamak, cik mat, hazren, etty, jaja, zain, zaidi.. dan semua kenalan aku di UM atau semenjak aku di um.. maaf.. banyak lgi nama yang aku tertinggal...

aku sayang kamu semua... aku harap air mata aku ini terbalas dengan kenangan indah kita.. ckup lah kalau kamu mengingati insan seperti aku ini walau seketika.. itu sudah memadai.. semoga berjaya kepada kamu semua... ingat, aku takkan pernah melupakan kamu... aku akan mendoakan segala yang terbaik untuk kamu semua.

Andai air mata mampu menggantikan semua, aku rela menangis sehinga mata ini tidak berdaya lagi...

aku tinggalkan secebis lirik yang aku kira ckup indah.. hanya untuk kamu, sahabat...

Aku sekarang
Adalah bahagian dari masa laluku
Aku pernah pergi
Meninggalkan dirimu jauh
Melupakanmu

Tapi lihatlah, diriku rapuh
Tanpa dirimu tiada ertiku
Hebatnya engkau
Tak sedetik pun
Pernah kau meninggalkan diriku
Ku sedari...

Kerana dirimu
Ku mampu berdiri tegar
Walau seberat apa pun
Beban di hadapan ku kini

Kerana cintamu
Ku mampu berjalan tenang
Sesulit bagaimana pun jalan
Yang ku lalaui nanti

Pasti hanya dirimu
Kaulah segalanya
Ku jaga selalu
Satu cintamu...
selamat tinggl Pusat Kebudayaan, Kolej Kediaman Pertama, dan Universiti Malaya.. kita akan berjumpa lagi dalam arena yang berbeza.. selamat tinggal..

Friday, May 8, 2009

Aim Tak Relevan Kerana Siti?


hari ni aku baca kosmo on9, dan aku terbaca tentang satu artikel yang mengatakan adakah AIM atau anugerah industri muzik masih lagi relevan untuk dianjurkan. aim yang dilaksanakan bermula 1994 diobjektifkan untuk memartabatkan penggiat-penggiat seni tanah air dikatakan sudah tidak lagi relevan. ini link dia. KOSMO. dikatakan anugerah ini sudah tidak lgi berprestig. tolak rencana-rencana yang diutarakan tu, kita baca secara general, subtextnya kepada artikel ini hanyalah "tahun depan siti tak payah bertanding"....

"Kemenangan anak kelahiran Kuala Lipis, Pahang itu selama 10 kali seolah-olah kita hanya ada seorang sahaja penyanyi wanita iaitu Siti. Tahun lepas Siti, tahun ini Siti, tahun depan pun Siti lagi. Siti, Siti dan Siti. Tanpa sedikitpun menyalahkan Siti yang sudah layak dilabel sebagai 'penyanyi terunggul', atau apa saja, dia sememangnya layak berada di para paling atas, tetapi bagaimana dengan nasib penyanyi wanita lain? Apakah mereka langsung tidak ada kehebatan sehingga 'dipulaukan' AIM?"
"Hakikatnya, ada yang bercakap, Siti sudah selayaknya digelar ikon di negara ini, maka dia tidak perlu lagi untuk bertanding. Cukuplah seluruh negara mengetahui kemampuannya yang sukar untuk diganggu-gugat.
"

saya peminat siti.. dan penulisan ni dibuat kerana saya adalah peminat siti.. tp jgn risau, penulisan ini masih lagi berjalan diatas landasan yang "relevan".taknaklah dikatakn menjadi peminat yang buta... ok, aim dianjurkan untuk menilai mereka yang terbaik DI MATA JURI.. jadi, perkara pertama yang harus dilihat sebagai kayu ukur yang terbaik untuk menilai ke"prestig"an aim adalah jurinya. adakah jurinya dikalangan mereka yang terbaik?.. adakah mereka yang bertauliah.. adakah mereka yang peka dengan perkembangan muzik serantau?.. adakah mereka yang sedar dengan Dasar Kebudayaan Kebangsaan.. Siapakah mereka?.... tak tahu..

"Jangan terkejut kerana di Indonesia, bila-bila masa sahaja nama-nama besar boleh dibenamkan dengan mudah oleh penyanyi baru kerana kualiti kerja mereka dalam sesuatu masa. Ia membuktikan bahawa dari semasa ke semasa Indonesia selalu melahirkan muka baru yang lebih bagus daripada Rossa, Kris Dayanti atau Agnes Monica.

Bukankah orang yang layak perlu diiktiraf walaupun baru sehari menyanyi? Itu tidak berlaku di AIM."


Kedua.. Aim sudah meletakkan syarat2 tertentu kepada artis hebat yang lain untuk menyertai Aim... melihat kepada kepayahan industri untuk berjalan.. apatah lagi tak mampu untuk berlari, AIM merendahkan "kuota" mreka.. single boleh, album penuh 5 lgu pun boleh.. jd apa lagi yang aim harus lakukan untuk memastikan "semua" artis terlibat dlam aim.. ini antara sebb kenapa aim dilihat hilang nilainya.. kerana apa... kerana aim tunduk kepada keadaan... tunduk untuk menagih artis supaya join dalam aim... jadi perkara ini berbalik kepada indusri, kepada peminat muzik seni tanah air, kepada stesen radio dan tv yang asyik nak pasang muzik luar, kepada artis yang susah nak hidup dalam industri muzik malaysia ni.. itu dia.. aim terpaksa merendahkan nilainya untuk "MEMOHON" artis menyertai aim. harus kita berterima kasih kepada jawatankuasa AIM di atas perkara ini... tgok di negara luar... anugerah nya sudah digaris sebegitu.. artisnya?.. ko nak join ko buat mcm tu.. tak buat mcm tu, artis lain byk lgi boleh join... itu sebenarnya yang tak berlaku di aim.. kita jangan salahkan siti kerana dalam kelembapan industri, siti adalah satu-satunya artis yang terus gigih menerbitkan album yang berkualiti. misha omar amik berapa tahun untuk kuarkan album?.. ziana zain biler nak kuar album?.. mana album adibah nor dan jac?.. sume tengah perit nak kuarkan album....jadi apabila saban tahun siti tercalon, ini bukan kerana aim atau siti sendiri menutup peluang kepada artis lain, tetapi artis lain yang tak mampu nak sampai ke situ. artis lain yang tak segigih siti, atau artis lain yang tak berpeluang untuk menghasilkan album. dan andai siti layak untuk anugerah itu... bg jek la.. pengadilan yang telus..

lihat untuk katagori vokal terbaik.. kenapa ditukar penilaiannya kepada vokal terbaik "dalam lagu".. kenapa?.. kerana berapa kerat sangat yang buat album?.. klau tak ditukar... memang siti jek la sorang2 yang tercalon.. jd penukaran itu juga sebenarnya dilihat untuk memberi peluang kepada artis lain untuk join.. kalau tak... takdenye shiela tu, takde ayu tu, takdenye bob tu.... sekali lagi tq to aim kerana membuka pintu ini... jd kenapa harus di fokus kepada siti... yaa... artikel itu ada mengatakan tidak menyalahkan siti.. tp apabila kemenangan siti itu dijadikan berita utama.... sedkit pelik lah ya.. Hurrmmm ada ke yang menafikan siti itu bagus?.. kalau ada mereka yang tak mahu siti menang pun, hanya kerana mereka tak minat siti... jd bagaimana?... untuk kembalikan prestig aim, artis sebagus siti harus "dipastikan kalah"?., setiap tahun artis yang sama tidak boleh menang?....


"Kalau begitulah gayanya, maka sampai bilakah penyanyi sedia ada dan muka-muka baru hendak rasa pegang trofi keramat itu walaupun mereka juga berbakat besar dan bersinar dalam industri seni".

dalam keadaan sekarang bukan sewajarnya mereka mempertikaikan kemenangan di aim.. tetapi kita harus membuat satu pendekatan untuk memastikan orang ramai menghargai insan insan seni, seterusnya melestarikan industri kita.. kerana nilai aim sekarang ini jatuh bukan kerana pemenang atau penjuriannya, tetapi tempias dek kelembapan industri kita. itu tugas kita.. kaji balik apa yang kita sudah lakukan untuk industri... kemenangan siti dilihat relevan dan seperti membayar balik sumbangan bsarnya kepada perjalanan industri muzik tempatan. dan sekarang tugas kita untuk memastikan masyarakat percaya dengan bakat dan insan seni negara kita. bukan menggali lubang dalam industri sendiri yang akhirnya menjerumuskan kita balik.

mahu dibandingkan dengan grammy atau indonesia?.. relevannya...pengikut muzik indie?.. atau peminat setia peterpan?.. atau penonton setia american idol?... pada saya kita ada orang kuat dlam industri yg diiktiraf di mata dunia. kita ada penggiat seni yang masih lagi wajar dibuat panduan.. apa RELEVANnya kita nak bandingkan dengan anugerah di negara orang?.... ingat lagi kemenangan Macy gray di grammy?... anda nilaikan.. suara seperti macy gray itu layakkah diiktiraf sebagai vokal terbaik?... kemenangan artis baru di indonesia... lihatkah anda bagaimana press disana menutup pintu untuk artis luar masuk bagi memastikan artis mereka maju...?.. yang mana kita boleh artikan sebagai semangat nasionalisme mereka dalam menjaga maruah industri mereka...?... kita juga harus ada semangat nasionalisme itu.. kita semua penggemar seni ini..

sebenarnya.. aim msih lagi relevan.. dan kalau nak dipertikaikan kemenangan di aim, bukan siti sahaja.. tetapi BANYAK lagi... kalau kita mengikuti rentetan aim ini sejak 1994.. saya rasa kita maklum dengan isu seperti ini. iya, dahulu, kalau bahagian teknikal, susunan terbaik la, cover album terbaik la...syarikat rakaman ini, ini. dan ini punya... kalau bahagian vokal, lagu terbaik pulak, ini, ini ini punya..... dr dulu lagi la.. bukan VOKAL TERBAIK WANITA sahaja... kemenangan dalam aim seperti berpola.... tiba tiba tertanya di dalm hati, kenapa lentera timur tak tercalon untuk kulit album terbaik?.. kenapa hujan menang lagu rock terbaik dikalangan lagu lain yg hebat.. kenapa aizat menang vokal terbaik mengenepikan vokal reshmonu dan bob yang ternyata bagus... jgn dipertikaikan, kerana penjuriannya telah dilakukan oleh mereka yang bertauliah. tapi ia tidak disebut.. kerana ia bukan SITI YANG MENANG... ye la. 10 kali pegang vokal tebaik.. itu sesuatu yang LUAR BIASA.....

jadi kesimpulannya... yea.. aim masih lagi relavan.. dan sebagai satu satunya anugerah terawal yang mengiktiraf tenaga seni dalam konteks terbaik.. ia akan terus relevan. perubahan yang dilakukan dilihat sbg ingin menambah baik kan lagi aim... justeru, KITA sebagai wahana menyampaikan maklumat kepada masyarakat yang sememangnya mempunyai pengaruh tersendiri, mereka harus lakukan sesuatu. usah bangkitekan berbagai persolan kenapa itu dan ini....

TAPI TANYA APA YANG KITA TELAH LAKUKAN UNTUK INDUSTRI..

peace kepada mereka.. ..


note:

analogi dr Syahmi.. (tq bro).. same jek mcm kite belajar dr darjah satu dlu, sape yang pandai akan selalu dapat no 1... di nilai dr semua subjek.. dah layak, dapt la kan?
  1. siti, teruskan usaha menerbitkan album berkualiti
  2. artis lain, teruskan usaha, bakat anda akan dinilai seandainya rezeki itu telah ditetapkan
  3. aim. kredit kepada penganjur.
  4. masalah ini harus dikaji oleh semua pihak
  5. kdt juga kepada wartawan faizal saharuni kerana membangkitkan hal ini. sedikit sebanyak membuka mata kita tentang masalah di dalam industri.

Thursday, May 7, 2009

Trip Ke Pangkor Yg Berduri Dalam Selesa


ps: entri ini panjang..!!!

aku mulakan dengan pengenalan dulu lah ya.. hahaha.. actually plan ke pangkor di keluarkan oleh aku, dan classmate aku Yi jing dan Adelle... hehehe.. we r allready in our final semester.. meaning to say, this will be our last gathering.. or.. yup.. i can our last.. sbb nya.. kami sume akn balik hometown masing2 la.. huwaaaa... jadi plan punya plan.. tarikh punya tarikh.. tolak exam sume... kitorang decide pergi pada 29hb dan balik pada 1 mei.. 3 hari dua malam.. ehehhe... wat pa nak lama2... heheeheh... jadi setelah dipersetujui, kami sume 10 org pelajar dan 2 org lecturer pun ok jek.. tp aku yijing dan sorang lg lectrer gerak trip lain.. sbb kami ade show siang 28hb tu... aku nak citer yg trip aku la ni ek.. eheheh

ok aku, Yi jing, dan Bapak Indra (Pensyarah), gerak dari kl pada pkul 3 petang.. sampai ke teluk intan dalam pkul 5.30.. kami terus amik teksi untuk ke lumut iaitu kite jeti lumut la senang.. sampai sane dlaam pkul 7.30 sbb kami gerak dari teluk intan dlm kul 6 lebih mcm tu... then kitorang amik feri pkul 8.10... sampai ke pulau pangkor dlam pkul 9.. ehhehe..terus amik van.. dan dia anta kami ke umah kami.. heheh chalet kami la... namanya Zek Pink Chalet.. ahahaha... ok kos... teksi dari teluk intan ke lumut, rm70... ticket feri rm5 one way... teksi@vam tu.. rm15 dr jeti ke chalet... hehehe...

sampai2 jek.. kami terus masuk blik, mandi2 salin baju terus gerak d kedai makan tepi pantai tu.. mase tu yang lg 9 orang dah sampai dah.. diorang tenagh dinner mase tu.. tau tak.. agak zalim la.. sbb kami kan sampai lambat.. mereka2 yang dah sampai awal tu siap leh dan mandi pantai sume.. dah buat sume aktiviti.. zalim giler... masa makan malam tu, diorang leh bukak kamera.. siap tunjuk gambar2 nye.. giler jahat.. kami bertiga yg lewat sampai ni panas jek.. sbaar.... esok masih ada. heeheheh... aku lak.. sbb tengah lapa... jd aku tak amik pot sgt.. yg penting aku makan nasik goreang kegemaran aku dengan lagaknya.. hehehe.... snap! snap! snap.!

malam tu.. kami memang kirenya berhabisan bergumbira.... ok untuk pengetahuan umum dan juga FARHANA, heehhe, kami tempah dua bilik besar.. satu untuk lelaki, dan satu untuk perempuan.. mana leh campur... gilerr kene tangkap basah kang.. ahahah.. hehehe jd pada malam hari pertama tu.. kami duk sebilik, bual2.. cerita tentang perkara2 yang best spanjang kami ada kat UM tu.. hehe sambil main UNO, main Tower Up.. hehehe.... then kami semua balik bilik masing2 dan tidor dalam pkul 3 mcm tu.... TETIBA.......


pkul 3.50 mcm tu.. sedang kami tido.. budak pmpuan kol.. ADE ORG LELAKI MASUK BILIK..!!!.. omg..!! aku mse tu terus bangun.. tp aku tak pgi ke bilik pmpuan.. sbb budak laki yg lain dah pg.. aku jage blik jap.. then sume dah reda sket.. kami pun gather... yup.. betol.. ade org masuk blik pmpuan..!!! menakutkan kan... mcm ni.. ade sorang budak pmpuan ni terjage dan terus nampak ade orang lelaki dalam blik tu.. then org tu terus lari lalu tingkap... cuak giler... then lepas kems2, dua anset ilang, dan duit 6ratus... juga bebrapa helai baju budak perempuan.. yang kitorang masih tertanye2, macam mane dia boleh masuk.. sbb tingkap tu takleh bukak dr luar.. kkalau nak bukak kene cungkil.. mesti bunyi nye.. tu kitorang agak ni mesti pukau... so dlm sejam dua gak kami semua mcm terpaku dengan apa yang berlaku.. terus kami hugungi pehak pengurusan.. dan tau tak.. chalet tu hanya dijaga oleh seorang budak perempuan..!! sian dia.. takut dia... then kami mintak tukar blik.. kami dpt tukar bilik yang kembar.. sebelah2 jek blik lelaki ngan perempuan.. tingakap sume kami ikat pakai dawai.. hahaha..

esoknya.. kami sume bangun.. tp tau tak.. masa ni kami dah tak pk sgt pasal hal mlm td.. emmang pk, nak wat report sume, tp kami taknak bnda yang dah terjadi ni efek mood kami.. yela.. dah la nak cuti, dah lama plan lak tu.. so show must go on.. ehheehe... kami pagi tu cek segenap blik.. kunci, ikat semua tempat.. eheheh nak bg selamat la kan.. hahaahah

ni lah dia keadaan sejurus sebelum oerkara itu berlaku.. kami bersuka ria tanpa menjangkakan perkara itu akan berlaku....


padi hari kedua... pagi tu kami semua gerak dr bilik agak lewat la.. dlm kul 11 mcm tu.. then terus g carik kedai makan.. heeheh.. sarapan apa yang patut.. aku makan nasik lemak ngan teh o panas dua cwan.. then.. bincang2 nak wat ape... ehheehe snorkling..!!!! bnda yang aku tunggu untuk wat... kami g snorkling dlm kul 12.30.. thank god sbb hari tu memang tak panas.. jut nice jek... eheheh kalau tak memang dah hitam la kulit aku ni.... aku sgt la suke snorkling ni... memang dah lama aku nak wat.. mase mule2 tu agak pelik ar nak pakai pebenda tu.. ahahah.. aku tak suke pakai life jacket tu.. ganggu badan ar.. since aku pandai berenang, aku pun snorkling guna tiub tu jek.. seronok giler time bagi ikan2 tu makan... beribu ikan datang makan.. memang sram.. aaku terbayang jek ikan tu jd rakus dan terus ratah badan aku.. uwaaaa... takuuttt...


monkey beach... dan gmbar di bawah.. aku sedang mencari baju yg dicuri oleh sang monyet atau sang ombak.. waaakkakaak.. mcm tarzan kan?

then lepas snorkling.. kami g lepak kat monkey beach..!!! waaa.. best.. ade satu paip dr air gunung.. memang dingin n sejuk giler mandi kat situ.. pantai dia sgt bersih... pasir dia halus n puth... memang best ar pantai tu.... aku bukak baju jap sbb baju aku penuh ngan pasir.. then aku mandi2 la kat pantai tu.. tetibe.. dtg monyet korang tau.. dan monyet tu nak kejar kami.. apa lagi.. bertempiaran ar masuk air.. ahahahah.... memang menakutkan.. dan tau takk..!!! BAJU AKU KENE CURIK..!!! zalim giler... terpaksa aku balik ke chalet tanpa baju..!! memang jahat giler.. jaga ko monyet.. nanti aku dtg aku tuntut balik.. sayang baju tuh..!!!! hahaah.. then kami main banana boat la.. memang best ar.. sbb pangkor air sgt jernih arr.!!! best.. wat aktiviti air memang best.. air dia bersih.. cuma masin sket ar air dia... lbh masin dr port dickson...




different faces of us..!! showing our happiness...

then balik kami semua lepak blik jek.. sbb giler penat kot.. sume dah mcm zombi dah... ahhaahah tp kami still lg bersemangat,... mlm tu kami wat bbq.. eheheh.. memang best time ni.. sume mcm satu team yg sgt rapt.. suap2 lagi.. waaa.. best.. kami masak ayam, sosej, ikan, udang... best2... makan ngan sos bbq ngan cili.. ehehehhe memang time mcm heaven.. dengan angin laut lagi.. hehehe.. kami semua mcm dah taknak pisah dah.. eheheheh.. hheeheh.. then abis jek.. mlm tu kami lepak blik tak lewat sgt.. sbb masing2 penat kan.. bleh tak sebelum pg bilik masing2.. mase kami lepak2... leh la plak wat pillow talk.. tau tak soalan dia..!!! FAIRUZ, BILER KO NAK CARIK AWEK.. giler la soalan tu.. terbongkar rahsia rahsia aku.. ahahaha... ape rahsia tu.. teettt...ahahahah..

udang bakar..!! sedapp..!!!

sosej..!!! laparrr..!!!

heyy..... ape muka ni.. ahahaha.. thats me..!!

adelle.. u manyak seksi la... lain kali tutup sket... ehheeh

hari ketiga.. hari terakhir.. tak byk sgt aktiviti.. lepas sarapan pagi, kami jalan2 area situ, sape nak shoping sket2... then shoping... dalam kul 2 mcm kami gerak ke jeti pangkor.. tapi tak terus naik feri.. kami sume shoping2 lagi kat situ.. takde sgt pun.. budak2 banyk beli ikan masin la.. sotong kering la.. aku tak makan sgt2 bnda2 mcm tu.. heeh... then kami terus naik feri.. best2.. sbb kami dpt outdoor nye.. then leh rasa laut.. amik2 gambar sume.. siap main uno lgi.. ahahahah.. sampai jek ke jeti lumut, kami shoping lagi.. eli baju sket mcm tu.. eheheh.. sbb bus kami balik kl kul 5.. jd jalan2 dlu.. makan kfc sume.. ahahahah.. then kul 5 kami naik bus.. naik jek bus, aku tak banyak ckp.. terus tidorr..!!! yeehaaaa... haah. sampai dalam kul 9 lbh mcm tu..then tau tak.. sampai2 jek.. kami salin baju sume, then g makan dlu.. kali ni mek nani nak belanje.. time ni sgt sdh la.. kire pasni kami dah susah nak jumpe.. masing2 dah berpisah dah.. uwaaaa..



before leaving pangkor... leaving our memories.... see the 2nd photo, do i look like samseng playing card?.. ahahhaah


ok tu jek entri kali ni.. byk lgi aktiviti yg aku tak smpat nak tulis.. sbb time aku tulis ni jam menunjukkan pkul 5.08 PAGII..!! ahhaha.. apepun aku sgt seronok dengan trip ni.. kire trip perpisahan ni berjaya... tq adelle, yijing, mira, simon, meiling, kak nani, bapak, adi, alex, shafri, ila... makasih sume..!!! having so much fun wit u guys... hope to join all this activiti lgi ngan kamu semua..!!!!

PANGKOR IN MEMORY...!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...