Thursday, April 15, 2010

new-boyz-q-face-dan-boboy

Guys.. mcm yang aku mention kan dlam entri sebelum ni... sapa yang baca.. leh ar wat antri yangg sama... ceritakan pengalaman anda membesar bersama ketiga2 group tu.. so far ini dia mereka yang dah wat entri tentang zaman hotz ni.. eheheh... korang wat.. then inform.. kite wat kronologi... itu..ok?

New Boyz, Q face, dan Boboy?

Perhatian..!!! pada sesiapa yang membaca entri ini... digalakkan untuk membuat entri dengan tajuk yang sama.. menceritakan pengalaman membesar bersama ketiga2 group ini... selepas publish.. linkkan ke blog saya ya.. pastu nak kompalkan... nak wat kronologi.. makasih..!!!


hahahaha.. entah la.. ini diinspirasikan dari pembacaan aku tenatng topic ini juga di blog Renex... terusan aku terkenang zaman itu.. memang aku akui.. ia merupakan salah satu masa terbaik dalam hidup aku.. antara yang membawa aku ke titik terhitam.. tetapi juga memberikan kilauan paling indah untuk dikenang... zaman ini.. kalau tak silap aku sekitar tahun 1999 hinnga 2002 merupakan zaman kemunculan kumpulan2 remaja... aku boleh katakan.. New Boyz merupakan antara yang paling awal.. setahun kemudian keluar plak Q Face.. (lalalal)... kemudian boboy... byk je lagi pada masa tu.. spin ade.. kristal pun ade.. pastuuu... ade lg beebrapa yang aku dah lupa dah.. tapi berdasarkan respon yang aku terima dlu.. memang tiga group remaja ini antara yang paling kerap dikaitkan... suara aku mcm suara tomok la.... boboy nak tumpaskan newboys la... peminat newboyz ugut bunuh ahli qface la.. mcm2.... akhbar pun pada masa tu selalu fokus kepada 3 kumpulan ini... eheheh..


New Boyz


kemunculan newboyz pada 1999 tak silap.. memang membawa angin baru dalam kegilaan muzik di peringkat remaja.. setelah exist .. mereka anatara yang mencetuskan fenomena baru itu kembali... dianggotai 5 ahli.. mereka ungul mencipta nama.. dan menghasilkan satu demi satu album.. walaupun ada pertukaran anggota.. nama newboyz ini sendiri pada aku sudah terpahat dalam sejarah muzik tempatan... aku sendiri dulu beli album dorang.. last aku beli wirama.... hahah.. lawak je kan.. tp tu la.. zaman ni.. sume anak2 gadis menggilai mereka.... kan3... ahhahahaah.. tak kesah la.. org ckp muzik leleh ke ape... muzik gak... sekarang tomok sudah dengan projek solonya.. dan semasa berbual dengannya di IB last Nov.. dia ckp.. newboyz masih ada.. dan sedang dalam proses mengeluarkan single.... bagus la.. teruskan dengan nama yang sudah 10tahun ini.... ape pun... peminat newboyz masih ramai.. teruskan menyokong...


Q-Face


qface.. eheheheh.. sape ek ni.. hahahaah... yg tengah tu mcm kenal aje.. hahaha. qface ini kumpulan yg diwujudkan pada 2000.. dianggotai oleh Azan, Qimie, Noh, Angah dan Fairuz. single mereka menjengah pasaran pada awal 2001.. kumpulan ini juga pantas dalam mencari populariti.. mungkin kerana fenomena yang telah dicetuskan newboyz.. dan kumpulan remaja pada masa itu masih belum banyak... qface pantas mendapat liputan dr akhbar yang sememangnya mahu mencari pesaing newboyz.. pada masa itu kebanyakan majalah menggelarkan qface adalah pesaing terdekat newboyz.. kelakar je bunyi.. ahahahah.. kumpulan ini pada satu ketika menerima lebih 200 pucuk surat sehari... setiap show2 utama ade je muke dorang ni... hahahah.. tapi perjalanan nya tak panjang.. hujung 2001.. fairuz menarik diri dr kumpulan ini... setelah itu qface muncul dengan album kedua dengan penyanyi baru.. khairul tak silap... dan selepas itu hilang begitu sahaja... qface sempat melakar kejayaan dengan dua lagu utamanya.. Izinkallah dan cinta tak sehaluan.. kepopularitian lagu izinkanlah diakui apabila tersenarai sebagai top5 lagu pop pilihan untuk anugerah era 2002..


Boboy


boboy... merupakan kumpulan yang muncul sejurus selepas qface... sekitar 2001. kumpulan ini juga mendapat liputan yang agak baik.. dan seringkali akhbar mengatakan vokal naqiu hampir sama dengan tomok.. kumpulan ini yang meledakkan nama mereka dengan single pertama, Epilog cinta... juga dilihat berjaya.. masa ni sume pun nak dengar lagu epilog cinta tu... fairuz sendiri pernah menyanyi bersama naqiu sebelum itu.. dalam pertandingan bintang asli negeri johor 2000.. naqiu merupakan sang juara.. dan fairuz merupakan sang naib juara... perjalanan booby juga tidak secerah mentari ... mereka selepas kemunculan album penuh pertama... terus senyap tanpa lagu baru.. walaupun liputan terhadap kumpulan ini masih ada.. terbaru.. naqiu juga menghasilkan album solo.. namun kini tiada perkembangan...


Sekian Terima kasih..!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...