Monday, May 11, 2009

My Dream Car, how about U?


nhahaaha.. aku taktau nak tulis ape at this moment.. and suddenly, this topic cross my mind... yeahh.. its about my dream car... hahaha... currently, aku ade kereta yang biasa2 aje... tu pun kereta family... so biler aku nak ade kereta sendiri... bilerr.!! biler fairuz..!!!.. ye.. kawan2 aku yang lain, yeng lepas spm terus bekerja.. dah ade kete.. aku biler lgi... memalukan kan?... ehehe.. TIDAK SAMA SEKALI..!!! sbb ape?.. peluang dan rezeki kita berbeza.. eheheh.. jd walaupun di kalau usia emas ini aku masih belum ade kereta dan rumah sendiri.. aku yakin sampai satu masa nanti aku akan dapat ka aset2 itu yang mana aku yakin ia kana menjadi lbh selesa dr yang aku jangkakan.. cume nye aku perlu sabar dan lakukan yng terbaik apa yang ada di depan mata...

berbalik kepada kereta idaman aku... sekarang ni ade dua kereta yang aku sgt sgt sgt sgt nakk..!!! FYI, aku memang peminat honda..!!! jd kereta idaman aku ialah, honda CRV dan honda civic type r white.. ehehehe... apa kereta idaman korang lak?


UM Tangga ke-38

Assalamualaikum dan Salam Perpaduan


Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, UM telah berjaya melonjakkan namanya ke tahap yang sungguh mengkagumkan di peringkat dunia apabila menjadi salah sebuah daripada 50 universiti terbaik asia dengan menduduki tangga ke-38 The Times Higher Education (THE)-Quacquarelli Symonds (QS).

Syabas dan tahniah diucapkan kepada seluruh warga UM dibawah pimpinan Prof. Datuk Ghauth Jasmon, Naib Canselor Universiti Malaya yang telah berusaha dalam meningkatkan dan memperbaiki mutu perkhidmatan dari segi akademik mahupun bukan akademik.

Ini merupakan kejayaan keseluruhan warga UM baik daripada kakitangan akademik, kakitangan bukan akademik dan mahasiswa keseluruhannya dan bukan atas pihak beberapa individu sahaja.

Penekanan NC terhadap pengeluaran kajian dan disertasi berkualiti tampak sudah membuahkan hasil yang sungguh manis bagi seluruh warga UM. Sekalung tahniah buat NC baru Universiti Malaya.

Bukan itu sahaja, antara universiti Malayasia lain yang berjaya menghuni 100 Uuniversiti terbaik asia adalah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di ranking ke-51, Universiti Sains Malaysia (USM) di kedudukan ke-69, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di kedudukan ke-82 dan Universiti Putra Malaysia (UPM) di kedudukan ke-90.

Menurut Bernama, Pengarah Urusan QS, Nunzio Quacquarelli berkata keputusan yang dikeluarkan oleh QS.com Asian University Rankings, adalah berdasarkan ukuran kecemerlangan serantau sesebuah universiti.
Ini juga menunjukkan Malaysia bukan negara yang tidak mempunyai kualiti dalam bidang pendidikan malah usaha kerajaan yang melaburkan berbilion ringgit dalam usaha meningkat lagi mutu dan kualiti setiap universiti dalam negara jelas sudah menampakkan hasilnya.

Mahasiswa perlu lebih membuka minda dan bukan sahaja bertugas sebagai pengkritik malah suara mahasiswa sekarang perlu lebih bijak dalam membuat pembaharuan bagi memantapkan lagi pembangunan mahasiswa itu sendiri.

Saya juga ingin menasihati mana-mana pihak agar tidak menangguk di air yang keruh kerana bagi saya, masih tiada perubahan pun yang dijalankan di dalam varsiti ini seperti yang dicanangkan oleh pihak tertentu malah ia tidak membawa sebarang harapan juga kepada mahasiswa yang dahagakannya.
Saya menyeru rakan-rakan agar kembali bersatu memartabatkan institusi mahasiswa kita bagi membantu melonjakkan lagi nama UM bukan setakat di rantau Asia malah menjadikan UM tersohor di mata dunia.

Akhir kata, kami mahasiswa UM akan sentiasa menyokong dan akan bersama-sama Prof. Datuk Ghauth Jasmon dalam meneruskan misi dan visi kecemerlangan Universiti Malaya bagi terus melonjakkan nama Universiti Malaya setaraf universiti terbaik dunia yang lain.


ps: kdt kepada hafizudin diatas artikel ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...