Thursday, July 30, 2009

Tuesday, July 28, 2009

Laporan Tentang Yasmin yang Mendukacitakan.

aku terpanggil untuk membuat entri ini setelah aku membaca laporan Kosmo berkenaan Arwah Yasmin yang dikatakan khunsa. aku tidak akan memberi komen balas atau pandangan tentang kenyataan ini. Kerana ini bukan hal kita, ia adalah urusan Allah dan Arwah. Tapi ape yang aku nak katakan, bahawa aku cukup kecewa dengan laporan itu. Apa relevannya di ungkit perkara itu walhal Arwah sudah pun meninggalkan kita... Hal seperti ini mungkin digambarkan sebagai memberi gambaran sebenar tentang arwah dr sisi yang lain seperti yang diketahui oleh masyarakat.. Tp untuk apa?... kerana dr apa yang aku nampak, tak lain hanya mencipta aib tentang arwah...

Ya... mungkin ramai yang tau cerita sebenar, tp bukan lah semua golongan kan. Tetapi dengan laporan itu, yang mana dijadikan sebagai muka depan, dengan tag line "Yasmin mati sebagai wanita" bukankah seperti memberi gambaran yang jelas tentang sisi ini, kepada seluruh lapisan masyarakat, yang mana aku rasa tak semua perlu tahu tentang sisi ini. Ia merupakan satu hal yang berada luar dr kuasa kita. Allah telah tentukan bagaimana mahu dijadikan arwah.. Kita terima dia seperti adanya yang dia mahu.. Yang lainnya, biarlah Arwah dan orang2 tertentu yang tahu.. aku melihat perkara ini sebagai aib.. dan aku sangat kecewa dengan penghasilan laporan itu. cukuplah dengan laporan tentang keperibadian yang indah tentang arwah dan juga tentang pencapaian dan karya2 beliau.

tambah lagi, beliau punya keluarga yang ditinggalkan, punya suami yang disayangai.. jadi kemana arah laporan ini akan dianggap?... fikirkan... sepatutnya, kita memikirkan betapa ruginya industri kerana kehilangan seseorang yang tak mungkin ada gantinya itu... tp sekarang masyarakat gigih memikirkan tentang laporan yang satu itu... di mana rasa hormatnya kepada arwah dan keluarga.. fikirkan....


Saturday, July 25, 2009

Aku Kagum Dengan Indonesia

Yup.. dalam aspek ini memang dari dahulu, kalau aku terlibat dalam mane2 talk.. aku akan jdkan ia sebagai satu contoh terbaik.. aspek yang aku maksudkan ialah, seni.. dalam aspek ini aku memang kagum dengan negara jiran kita, Indonesia.. kenapa?.. kerna mereka tak pernah malu untuk menyajikan keindahan budaya warisan mereka ke mata dunia... berbeza dengan negara lain yang berlumba2 mahu menjadi pengikut budaya barat... Indonesia terus utuh membangunkan budaya warisan mereka agar kukuh di mata dunia... kenapa aku berbucara tentang perkara ini?...

entah lah...

miss indonesia 2009..... satu acara yang internasional... mendapat liputan agak meluas... lihat bagaimana setting pentasnya... di bahagian tengah, replika wayang kulit. dan dikiri kanan pentas di letakkan stupa seperti di candi...

Anugerah Planet Muzik 2009.. satu lagi acara antarabangsa yang melibatkan negara2 serantau kita ni.. besar kan.. sedangkan untuk 8tahun sebelum ini, semua pengisian di isi dengan unsur2 moden dan barat.. lihat bagaimana indonesia punya pendekatan.. set pentas merupakan inspirasi dari gujerat. bangunan agama masyarakat kuno. persembahan pembukaan merupakan wayang purwa (atau wayang wong ya?).. sangat indah..

ini antara dua contoh terbaik yang aku berikan.. bukan apa.. aku rasa kita di malaysia ada banyak warisan budaya yang sama indahnya... jadi aku terfikir, sejauh mana patriotiknya kita dalam konteks memartabatkan budaya kita sendiri...

Wednesday, July 22, 2009

I was Tagged

DO YOU PREFER YOUR MOTHER OR FATHER?
mestila mak ngan abah...

NAME A PERSON THAT YOU REALLY WISH TO MET IN REAL LIFE FOR THE FIRST TIME?
-Josh Groban
-Sudirman
-my future wife..

CHRISTINA OR BRITNEY?
aku minat Brutney masa dia sweet2 dulu.. tp aku plh Christina

DO YOU DO YOUR OWN LAUNDRY?
O Course

THE MOST EXCITING PLACE YOU WANT TO GO?
piramid

CAMERA OR MP3 OR HP?
HP.. n97.

POINT OUT 5 THINGS ABOUT THE PERSON WHO TAGGED YOU?
Peramah, Understanding, baik hati, anak yang baik, kawan yang baik

3 THINGS I SAY TOO OFTEN?
entah ek

BOOK I'VE RECENTLY?
ASK

4 SONGS I COULD LISTEN TO OVER AND OVER AGAIN?
Bisakah, Soledad, This I Promise You, Let Me Fall

3 THINGS I LEARNED LAST YEAR?
The Best Is Always in Ur Hand

8 PEOPLE TO TAG?
Sape yang gemini

Review APM09



Kurang memuaskan. Itulah apa yang terpacul dari mulutku selesai sahaja Anugerah Planet Muzik 2009 yang dijalankan di Jakarta, Indonesia. Saban tahun dianjurkan di Singapura dan pernah dianjurkan di Malaysia, aku merasakan ini adalah antara penganjuran APM paling kurang memuaskan. Maaf aku hulurkan terlebih dahulu, tetapi sebagai pengikut setia APM sejak 2001, aku memang sangat menantikan APM09 kali ini. Teringin aku melihat kerja-kerja warga Indonesia yang aku rasa sudah mempamerkan kerja hebat mereka dalam arena musik serantau. tapi sayang apa yang diharapkan jauh sekali dari pandangan. Ingin diingatkan, diatas nama seni, aku lansung tidak mendiskriminasikan komentar ini. Ia ikhlas dari seorang yang setia dengan APM untuk 9tahun ini.

Segala yang berjalan seperti tidak kena. Ada sahaja yang menggangu pandangan mata dan halwa telinga. Tidak lagi diambil kira kemenangan yang sangat mengejutkan. Apepun ada juga beberapa aspek yang aku puji. Jadi kita terus kepada komen aku terhadap APM09.



SETTING PENTAS

Agak cantik. Aku suka dengan elemen planet-planet yang bergantung tu. Kombinasi warna yang sangat menarik. Back setting yang menyelitkan unsur-unsur gujerat, juga idea yang menarik. Tetapi kenapa penggunaannya sangat minima?. Oleh kerana setnya yang begitu besar, ia sebenarnya membuat ruang pentas kelihatan kecil dan sempit. Jadi apabila ia kurang digunakan, seperti tidak praktikal. Ruang pentas itu sendiri sebenarnya sudah membunuh elemen "Teater" di situ. Apabila ada artis membuat persembahan, pendangan terhadap artis dan ruang pentas tak menarik. Tiada pengkhususan. Dari pengamatan aku, ruang pentas itu agak panjang ke belakang. Jadi kalau set itu di tarik sedikit ke belakang atau di kompakkan panjangnya, ruang di hadapan pentas itu akan menjadi lebih luas.

TATACAHAYA

Satu-satunya aspek yang aku puas hati untuk APM09 ini. Penggunaan warna yang sangat menarik. Bersatu dengan warna set dan prop. menarik. Menjadikan ruang dewan kelihatan sangat mewah. Cuma aku rasa perlu ada follow spot untuk pemenang. Kerana tiada elemen kejutan dalam aspek tatacahaya lansung apabila diumumkan pemenang. Lagi satu, samada aku yang silap atau apa, tp tada smoke machine ke. sbb lighting direct mcm tu. Takde effect lansung.

MUZIK DAN AUDIO

Kurang memuaskan. Paling ketara apabila Siti Nurhaliza membuat persembahan. Lansung sukar untuk mendengar nyanyian Siti. Audio tak membangkitkan kehangatan APM09. Tiada elemen memberansangkan lansung dalam susunan muziknya. Perjalanan muzik kedengaran hambar sepanjang acara. Audio juga kedengaran tidak stereo. Di corong TV memang audionya sangat kering. Riverb tiada lansung. Entah samada pendengaran di kaca tv atau bagaimana, tetapi memang kurang memberangsangkan. Music performance pun mcm kurang ummph.

PROTOKOL

Juga kurang memuaskan. Apa relevannya apabila setiap kali sesuatu anugerah ingin disampaikan, begitu ramai orang di atas pentas?. Cukuplah penyampai seorang dua dan maskot itu. Sudah mencukupi. Apabila sudah terlalu ramai, artis yang ke pentas seperti tiada hala tuju. Paling ketara semasa pengumuman lagu paling popular dan artis paling popular setiap negara. Lihat saat Siti ke pentas untuk anugerah artis paling popular Malaysia, tidak ada apa-apa yang berlaku di atas pentas. Penyampai membaca nota, dan Siti seperti terbiar dan tidak tahu mahu buat apa. Lagi satu, Pengacara utama APM09, Yang bertiga itu, bukankah sepatutnya menjadi tunggak utama APM09?. Tetapi kemunculan mereka yang diingati hanya pada jam 9.15 dan 11.30. Wajar? Anggota slank tak pakai baju, dan melondehkan seluar. Wajar? Ucapan Arman Gigi yang menyebut tentang media Malaysia di dalam satu majlis yang melihat "pertembungan" 3 negara. Wajar? Susunan anugerah juga seperti ada yang tak kena. Entah kenapa, seperti tiada elemen "exciting" setiap kali pemenang diumumkan, walaupun anugerah utama.

PERSEMBAHAN

Menyedihkan. Ini acara 3 negara. Artis ada beribu. Kenapa harus di undang artis yang sama untuk membuat dua persembahan?. Persembahan ST12 berulang. Adakah kekurangan artis. Kemana Rossa? Kemana Judika?. Kemana Vivi Aldiano?. atau J-Rocks?.. Faizal Tahir juga berulang, Kemana Bob? Atau mungkin Hattan?. Walaubagaimanapun, aku tidak menafikan persembahan banyak yang boleh dibanggakan. Untuk persembahan aku bg kredit kepada persembahan Afgan, Siti dan Faizal tahir. Walaubagaimanapun, positifnya di sini, kita dapat mengenali artis Indonesia yang lainnya selain dari Kris Dayanti, Rossa, Kerispatih, Ungu, Dan Afgan yang sudah cukup sinonim di Singapura dan Malaysia.

PEMENANG

Aku tidak mau komen tantang anugerah popular. Kerana ia adalah berdasarkan undian. Tp bagi anugerah terbaik, bukankah sepatutnya memberikan yang terbaik. Bunga untuk artis wanita terbaik?. Aizat mengalahkan Afgan untuk artis baru terbaik, tetapi Afgan menggondol artis lelaki terbaik?. Ayu artis baru wanita terbaik?. Dan beberapa lagi anugerah yang aku rasa sangat pelik dengan pemenangnya. Dua katagori artis baru terbaik, Malaysia dpt. Dua katagori artis terbaik, Indonesia dapat.. ?? Apepun, Juri Terbaik sudah menentukannya. Jadi itulah dia.

PENONTON

Kenapa sangat pasif?. Tiada sambutan lansung dr penonton. Jika ada sekalipun hanya untuk artis tuan rumah. Nasib baik Siti tu namanya sudah kuat di sana. Dan aku merasakan, segerombolan peminat di hadapan pentas itu sangat mengganggu untuk majlis anugerah seperti APM ini. Oleh kerana peminat-peminat ini hanya akan berteriak sewaktu artis mereka di atas pentas, dewan akan senyap dengan kemunculan artis lain. Keadaan ini memang menyedihkan dan membuat APM09 hilang megahnya.



KESIMPULAN

Itu serba sedikit yang mampu aku coretkan tentang APM09 kali ni. Secara keseluruhannya, aku rasa penganjuran kali ini tidak diberi penumpuan sewajarnya kepada protokol yang merupakan aspek terpenting. Elemen "gempak" sudah ada. Set gah, Montaj juga sangat menarik. Tapi kelancaran majlis lansung tiada. Seperti kelam kabut. Dan juga "protokal dan formaliti", tidak kira bg mereka yang membuat persembahan atau menjadi penyampai. Sangat penting bg majlis anugerah sebesar ini. Apapun ini merupakan satu pengajaran kepada tunggak utama APM. memang bukan mudah menganjurkan satu majlis yang gah, tapi bagi Anugerah Planet Muzik, yang sudah SEDEKAD, perlu ada pemantauan yang lebih gitu untuk penganjuran akan datang. Adios... Tahniah untuk semua pemenang. Tahniah kepada Siti, Aizat, Ayu (siapa lagi ya? ) kerna membawa buah tangan untuk Malaysia.

Wednesday, July 15, 2009

Ganu Vid..!!!


video


Ganu Sokmo.!!!!

Tanggal 9hb july yang lepas. bersamaan hari khamis... aku bersama sekumpulan team RTM, wisma radio berangkat ke Kuala Terengganu.. untuk satu program yang telah di rancangkan lama iaitu, Program Riuh Sakang.. aku bertolak dr rumah pada jam 6.45 pg dan tiba di Angkasapuri sekitar jam 7.30... then dalam kul 8 kami bertolak... dalam perjalanan tak banyak yang aku leh ceritakan... sbb aku memang seorang yang bencikan perjalanan jauh.. then solusi terbaik adalah TIDO.!!!.. eheheh ade lah berhenti makan.. tp yang aku pasti aku sedar2 dah nak sampai K.Terengganu.. eheheheheh....

Hari Pertama sampai.. tak banyak yang berlaku.. kami meneruskan dengan program ank angkat.. aku diberikan kepada Paksu Dan Maksu sebagai anak angkat... eheheh.. aku rasa teruja sbb ni kali pertama aku terlibat dengan program seumpama ni.. ehehhe.....

dan malam khamis tu bermulalah aktiviti pertama kami.... ehhehe

Malam tu takde pape sgt nak buat.. program dengan rtm semua akan berlansung esok.. jumaat.. jd malam khamis tu Paksu Ngan Maksu bercadang membawa kami ke sekitar bandar dan tempat2 menarik sekitar situ.. memang show wooo... ahhahah.. dah la Pak su ngan Maksu aku ni kire mcm org kuat gak area situ.. g mane2 sume org kenal jek.. aku lak malu.. ahahaha... malam tu kami dibawa ke Waterfront sbb ade event ape ntah... then kami dibawa ke satu pasar.. untuk membeli Durian..!!!!. ahahaha.. even dah pkul 12 malam ye hari tu.. ahahaha... jd balik je umah.. tanpa membuang masa.. durian menjadi santapanku.. buat managerku yang anti durian...PADAN MUKE...!!!!



Hari kedua,... bermula awal pagi.. dah ada game show sekitar pantai teluk ketapang... eh kalau silap nama tu betolkan k.. huhhu... dan apa algi.. aku yang aktif ni bantai ar... sampai letih nak mati badan aku.. ahahah antara game pg tu ialah... F1... pastu bawak org pakai kereta sorong tu.. ngan lari berantai tu.. ahahah.. memang fun.. lama aku tak main game2 mcm ni.. tp sayang artis yang ada pg tu cume aku, izati ngan yabang jek... artis lain aku tak tau ape citer.. kalau ade msti best...



















petang tu.. merupakan waktu untuk artis wat rehearsal..... aku pun standby la lepas solat jumaat tu.. sampai padang tu.. msih lg set up speaker sume tu... tehn rehearsal petang tu berjalan mcm biasa jek... pun agak kureng sbb hanya kami bertiga artis yang wat sound check.. even ramai artis sepatutnya..

heheeh.. malam tu.. berjalan lancar.. walau ade masalah sket tetibe ujan turun lebat laaaaaa.. ahaha.. tp sumenye berjalan lancar.. penonton masih setia... dan show mlm tu abis sekitar jam 12 malam.. ehehe.. artis yg ade malam tu.. fabulous cats, amylea, aku, flava, izati, yabang... gempak la gak.. tp yang pasti badan aku punya lah nak pengsan sbb pg tu bantai main game tu sampai nak pitam.. ahahaa.. padan muke aku la kan.. ahaahahahah. balik malam tu.. walaupun aku dah penat nak mati... Maksu masak byk giler.. ketam samballa.. sume la.. ape lg.. dah penat2 aku bantai la mcm org kelaparan tak makan sebulan.. eheheh.. aku rasa berat aku memang naik sejak duk ganu ni 3 hari.. ahahahah......


esoknya merupakan hari untuk aku pulang.. pg tu takde papep sgt.. cume majlis perpisahan jek.. agak sedih gak.. sbb Paksu ngan Maksu layan kami dengan sangat la baik... memang mcm umah sendiri aku rasa tau.. ehehe.. then kami bertolak dlm kul 8... tp tak terus balik.. kami singgah ke pulau kapas dulu.. then ade la yang mandi2... aku tak... walaupun hampir nak mandi..nehehe.... then selesai sume.. kami gerak dr ganu balik ke kl dlm kul 3... huhuhu.. sampai ke Angkasapuri dalam jam 12 malam.. aku yang dah seminggu tak balik umah.. terus drive ke johor.. dalam 3.30 pg sampai.. punye la penat.... dan sepanjang esoknya hari ahad.. aku tidor jek.. penat sgt kot...









apepun.. trip kali ni memang great.. byk yg aku dpt... dah la aku tak pernah rasa kemesraan yang sebegini dengan org2 rtm, dj sume tu.. jd program mcm ni memang good la.. ehehe tahniah kepada warga wiswa radio rtn ye.. dan terima kasih kepada semua yang terlibat kepada majlis ni.

Aku Sokong PPSMI



PPSMI..... Aku sebagai bekas seorang pelajar aku menyokong PPSMI ni... sebelum tu sekali lagi aku nak ingatkan.. mcm biasa.. ni pandangan aku.. berdasarkan ukuran logik akal aku.... jd kalau ada yang tak setuju... sila kemukakan hujah sopan dan berunsur perbincangan... ye aku tau mesti ramai yang tak setuju ngan aku.. sbb PPSMI ini bakal dihentikan menjelang 2012 pun sbb kononnya mendapat bantahan yang ramai dr rakyat...

kenapa?....

aku rasa satu kerugian yang sangat besar kepada ORANG MELAYU apabila PPSMI ini bakal dihentikan....

Kenapa?....

Kerna aku memang merasakan pelaksanaan PPSMI ini merupakan satu medium terbaik untuk membawa bukan bangsa saja, tapi agama, masyarakat dan nilai budaya kita ke satu lagi tahap di mata global... aku tak mengerti kenapa ada yang mengatakan PPSMI ini seperti menjatuhkan maruah bahasa melayu, menjadikan ruang perbezaan penduduk luar bandar dan penduduk bandar menjadi lebih besar, dan kite seperti menderhaka tehadap kedaulatan bahasa ibunda sendiri.....

Kenapa?....

satu kesilapan..... itu semua satu pendangan jangka pendek.. atau bg pihak2 tertentu, pandangan bg menyelamatkan diri dr terus menyusahkan diri membiasakan diri dengan pelaksanaan ini....

PPSMI ini, yang mana dicadangkan oleh mantan PM kite, Tun Dr Mahathir... sebenarnya didasarkan kepada satu pandangan jangka masa panjang yang mana ia akan memberi impak yang sangat positif kepada masyarakat kita secara menyeluruh.... usah diberikan alasan kita tak hormat bahasa melayu... paling tidak pun ada dalam 10 subjek dalam sistem pendidikan kita kan... atau pun lebih kurang 6 bagi sekolah rendah.. kalau hanya sains dan matematik yang di ajar dalam bahasa inggeris... sedangkan sekurang kurangnya 6 subjek lain di ajar dalam bahasa melayu, dan pertuturan harian masih menggunakan bahasa ibunda masing2, apa yang "kita mengkhianati bahasa ibunda kita sendiri?..."

betol kata Tun.... pelaksanaan sesuatu perkara, untuk melihat hasilnya bijak dan berkualiti, perlu usaha, sokongan, indikator yang jitu, dan juka pasti mengambil masa.... ini tidak.. baru sahaja di laksanakan, sudah gelabah tak tentu hala...

Kenapa?....

PPSMI ini sebenarnya.. bukan ditujukan kepada pelajar sahaja.. tidakkah mereka nampak.. PPSMI ini sebenarnya menuntut kerja keras segenap lapisan termasuk ibu bapa dan tenaga pengajar... ya.. sudah tentu pelajar harus melipatgandakan usaha untuk memahami sistem pengajaran baru ini... satu isu.. satu lagu isu apabila guru2 yang buat aduan sukar nak mengajar... jd senang cerita... bukan pelajar saja, guru juga harus belajar bahasa inggeris... jd di penghujungnya... bukankah pelaksanaan ini kalau diatur denagn bijak.. bukan sahaja melahirkan pelajar yang mampu memahami bahasa inggeris, tetapi juga melahirkan guru yang sebegitu juga.. sekaligus, kualifikasi untuk menjadi seorang guru dipertingkatkan, dan seterusnya menjadikan sistem perguruan kita dipenuhi dengan mereka2 yang berkualiti...

bahasa melayu?... tolonng la faham... semua akui bahasa melayu adalah bahasa rasmi kita.. bahasa kebangsaan... kedaulatan itu tidakkan tercalar sampai bila pun... kita sudah hidup dan membesar bertahun2 dengan bahasa melayu.... namun siapa yang dapat menafikan kepentingan bahsa inggeris..?... kalau kita ke mana2 negara dunia... adakah kita akan tanya "can you speak malay?.." pergi la China ke, Uganda ke, New Zeland ke... takkan?.. mcm mane pun bahasa inggeris menjadi keutamaan.. jd dimana kita melihat kepentingan ini dalam pembangunan anak bangsa.... dengan dasar pintu terbuka dan demokrasi negara.. sudah tentu kemasukan unsur luar tak kira dalam bentuk perniagaan, pelaburan, hiburan, atau apa sahaja menjadi lebih galak.. jd dimana kita melihat kepentingan bahasa inggeris ini....

bahasa melayu?....

bahasa melayu tetap berada di tahap tertinggi dalam negara.. sudah termaktub.. dan takkan terlerai begitu saja... tp kita sekarang dalam usaha membawa bangsa kita, negara kita ke satu aras yang lebih membanggakan.. jd pelaksanaan dasar ini sebenarnya... menuju ke arah itu... mungkin bukan dalam sepuluh tahun ini..... tp ia memang menuju ke situ....

jurang perbezaan antara pelajar bandar dan pelajar luar bandar?... yaa.. mungkin PPMSI menjadikan jurang itu semakin besar.. tp sebenarnya dalam satu jangka masa yang pndek sahaja... kalau tak percaya lihat la.. lama kelamaan, jurang ini akan menjadi semakin kecil dan kecil.. dan mungkin akan hilang terus.........

TETAPI....

jika PPMSI ini dibubarkan... ya.. mungkin jurang perbezaan itu tidak menjadi besar.. tp percayalah, ia juga tidak akan menjadi lebih kecil.. ia akan terus begitu.... kalau pun ada, mungkin dalam 50 tahun lgi....

fuhhhhh...!!!

penat seketika.. hehehe.. itu semua pandangan aku sahaja... lantaran aku juga bukan lah mampu berbahasa inggeris dengan sangat baik.... jd aku merasakan PPMSI satu langkah yang sgt bijak.... walaubagaimanapun, ia akan di bubarkan menjelang 2012... apa mampu kita utarakan?... rakyat diutamakan.... apepun.. aku sgt berharap, sistem pendidiakn kita akan menjadi lebih serius memikirkan jurang perbezaan antara dia tempat ini... mungkin idea menambah guru bahasa inggeris dan guru yang mampu berbahasa inggeris, satu langkah yang bijak... dan sedari sekolah rendah lagi.. kepentingan bahasa inggeris ini harus di terapkan kepada pelajar2 itu... bila dah menengah baru nak mula, rotan yang dah kera nak dilentur memanglah payah.. silap2, patah di tengah... kan?... jd selamat maju jaya kepada semua.....


Thursday, July 2, 2009

Fairuz Selamat VS Izwan Pilus


aku pun heran... aku rasa dah lebih 140juta kali org sekeliling ckp muka aku sama mcm izwan pilus.... samada muke aku mcm muke dia, atau muke dia mcm muka aku... argg.. stress..!!!! sampai kan ade byk gak artis yg jumpe aku tanye "eh ko ni adik izwan ke..".... aku dah potong rambut.. aku harap tiada persamaan lg.. uwaaa.... taknak jumpe dia.. nanti org keliru mane satu fairuz mana sati izwan.. uwaaaaaa

Apa Kata Anda?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...