Tuesday, August 18, 2009

Izinkanlah- Live

video

Ni sempena program evolusi muzik ari tu.. enjoy.. mungkin dah tak sama dengan suara 9 tahun lepas.. tp rasanya... hahaha.. korang dengar la ek..


Aku Dan Konvokesyen.!!



Tnggal 13hb ogos 2009.. selamat upacara konvokesyen untuk fakulti aku... bagi sesi 09... alhamdulillah... aku tergolong dalam mereka yang diraikan... setelah mengalami kekecewaan dalam tempoh tertentu di awal aku melangkah ke Universiti Malaya ini, namun aku dapat juga memberi sedikit rasa kebanggan kepada mak ayah aku...

Tiga tahun aku menghambakan diri untuk menuntut ilmu di Pusat Kebudayaan, Universiti Malaya, mengambil seni persembahan untuk pengajian drama.. selama tiga tahun ini, aku mempelajari satu lagi cabang seni yang aku tak pernah termimpi, untuk melihat aku didalamnya sebelum ini... selama tiga tahun aku belajar satu lagi ilmu baru yang mana membuat aku sedar, seni itu terlalu indah... selama tiga tahun juga, aku dikelilingi dengan mereka2 yang hebat dan berbakat...



Kini, setelah 6semester mencuba memberi yang terbaik, aku cukup berbangga dengan apa yanga ku usahakan.. ya masih banyak lompong2 yang perlu di isi dengan pengalaman dan ilmu sampingan, namun apa yang aku dapat di Fakulti kebanggaan ku ini, tetap aku rasakan berada di tahap yang terbaik pada kelasnya.

Alhamdulillah.. aku berjaya menyudahkan pengajian aku dengan keputusan yang cemerlang.. aku dianugerahkan Sarjana Muda Seni Persembahan (Drama), Lulus dengan Kepujian (Dengan Cemerlang)



Perjalanan masih jauh. namun di destinasi ini, aku percaya tuhan memberi aku pilihan yang terbaik untuk aku mencorakkan masa depan aku dengan keputusan ini.. masih terlalu awal untuk dibanggakan, namun sedikit rasa puas, akan aku jadikan sebagai pendorong untuk memilih yang terbaik untuk aku di masa hadapan.. guys... doakan aku... amin..

P/S: akan ada entri susulan berkenaan segala mcm kejadian, hadiah, dan apa sahaja dalam kenangan kovo ku ini.. tunggu yaaaa.!!!!


Aku Dan Study



Aku dah Konvo.!!! dan dianugerahkan sarjana Muda Seni Persembahan- Drama. ahaahh... Lepas dah satu lgi peristiwa menarik dalam lipatan demi lipatan kisah seorang Fairuz Selamat... Sejak berakhirnya SPM, aku sebenarnya malas nak belaja lagi dah... Entah... Mungkin sbb mase tu aku rasa benci giler kat sekolah Munshi Sulaiman tu... tak tau kenape... Dan satu sebab yang paling kukuh kenapa aku terima tawaran Form6 tu adalah sbb aku diperlukan untuk wakil sekolah ke Pertandingan Pantun Peringkat daerah dan seterusnya membawa ke peringkat negeri dan sebagainya...

Nampak...
Jelas...

Aku bukan seorang yang memikirkan tentang pelajaran.. tetapi lebih mementingkan aktiviti kokurikulum yang aku rasa kebih fun dan bg aku semangat untuk melayari hari-hari aku.. hahaah... tapi dalam pada itu, Kala aku malas untuk study, saat aku merasakan aku terpaksa untuk study.. aku dikurnikan keputusan yang alhamdulillah, membanggakan...

Kenapa
Bagaimana

Soalan itu antara persoalan yang sering bermain di fikiran aku sehingga sekarang.. kenapa tuhan begitu pemurah dengan aku.. kelekaan aku, kelalaian aku, kemalasan aku.. dan segala attitude yang aku rasa perlu ada dalam diri seorang mahasiswa, tetapi tiada pada aku, dibalas dengan rezeki yang sgt tinggi nilainya dalam arena pembelajaran aku.. Aku tertanya, mereka juga sering bertanya... "bagaimana aku mendapatkan semua ini"....

Apa

Setelah aku menggengam Ijazah Sarjana Muda ini.. dan juga beberapa anugerah yang aku dapat dalam usaha aku mencapai yg terbaik dalam akademik atau kokurikulum... aku tersedar... akademik bukan penentu kepada kejayaan.. tetapi ilmu... "Bagaimana kamu bahagikan masa antara aktiviti dan study".. Soalan Klise yg aku susah nak jawab.. Lantas jawapan terbaik bg situasi aku adalah... Aku tak study, Dan aku tak beraktiviti... "tp aku menjalani kehidupan aku"... dengan sebaiknya.. dari situ lah akan aku dapat ilmu yang mungkin takde dalam kelas, dan takde masa aku beraktiviti.. tetapi ia memandu aku ke destinasi terbaik dalam perjalanan aku...

Aku selalu terfikir, tuhan sudah terlalu baik dengan aku.. sepanjang aku menjadi seorang pelajar, dr darjah 1 sehinggalah tamat ijazah ni, tuhan memang terlalu baik memberi segala mcm perkara terbaik kepada aku, sedangkan usaha aku adalah sekadar bisa-biasa aja... Ramai kawan yang kenal cara aku, akan berkata bertapa bertuahnya aku... sentiasa diberi peluang terbaik...

Namun
Sedar

Entah.. samada tuhan yang memberi terlalu banyak untuk aku, atau aku sendiri yang tak sedar dengan pengorbanan aku dalam usaha-usaha aku.. lantas ketidaksedaran itu membuatkan ganjaran yang aku dapat sepetinya datang bergolek. ye lah.. mcm aku ckp td.. aku tidak hidup untuk study dan beraktiviti, tetapi aku menjalani kehidupan aku dengan sebaiknya..

Lantas..
Keputusan

Dalam menjawab segala pertanyaan itu, satu yang aku dpt rungkaikan...

"buat yang terbaik walaupun kamu hanya ditugaskan untuk memutuskan sehelai rambut.."


Rakaman Evolusi Muzik

Memang menjadi impian kecil aku untuk membuat satu persembahan secara lansung bersama band Antz... yela sejak kami tamat kontrak, masing2 dengan bisnes masing, aku dengan study ku, kami seakan terlalu jauh... lantas apabila mendapat satu tawaran show untuk band Antz, aku terus setuju.!!! Kami disatukan kembali untuk satu rancangan yang akan disiarkan di chanel muzik aktif, Astro 180... rancangan "Evolusi Muzik" ini seperti satu rancangan persembahan selama satu jam, yang segmen utamanya ialah persembahan pentas secara lansung. disamping tu kami juga akan diperlukan untuk sedikit sesi temubual dan juga lawatan ke rumah2 kebajikan... sangat bagus kan.. berbakti melalui kesenian..


Terus, kami deal bersama geng2 kami untuk show ini. tp agak sedikit kecewa kerana Bassist, Ein tak dpt join, sbb ada komitmen lain yang dia tak dpt elakkan... tapi takde masalah, kami ajak beberapa member untuk replace. aku turun shah alam tanggal 9 hb.. sehari sebelum latihan.. sampai saje... terus aku berlatih.. budak2 lain dah berlatih awal untuk perkemaskan apa yang patut untuk muzik.. aku sampai jek.. mase nyanyi dengn band, memang pelik.. sbb aku dah lama tak nyanyi dengan band.. ahahah.. tp takde maslah...



Dan.. plan nya nak tido awal sbb esoknya dah mula rakaman... tp malam tu kunci kereta aku tinggalkan kat satu kedai runcit india... adui.. jd demi menjaga keselamatan kereta... yela takut kene bawak lari ke ape.. aku tak tido lansung.. dengan member aku sorang, aku berjaga kat depan kereta tu.. sepanjang malam.!!!!!.. dlm kul 7, kedai tu bukak, aku serbu, amik kunci.. terus tido jap.. sampai dalam jam 11... berapa jam jek.. aku risau tak ckup rehat nak live byk lagu ni.. lantas aku minum ar sebotol livita... ahahha.. energy.!!!



heeh.. then dlm kul 2, kami bertolak dr shah alam menuju ke FINAS.. sebelah zoo negara tu.. giler jem mcm lemak ayam.... kami sampai dlm kul 4... terus.. mekap2... pastu shoot untuk sesi temubual dlu.... soalan paling best ialah berkenaan satu malaysia.. ahahah.. lawak je rasa..


then diteruskan kepada sesi rakaman persembahan.. kami dijadualkan mempersembahkan 8 lagu.. campur rehearsal.. jd aku kire nyanyi 16 lagu petang tu.. takde maslaah sgt... hah.. ini dia list 8 lagu kami ari tu..

1- Menanggung Cinta
2- Sebati
3- Beautiful Soul
4- Terpaling Berseri
5- Izinkanlah
6- Lewat Semesta
7- Lydia
8- Jika Kau Bercinta Lagi

Best tk.. aku ckup suke dengan piliha lagu kami... Antz ade, Qface ade... Artis lain pu ade.. ehehe.. kami memang enjoy petang tu.. rakaman tu berjalan lancar.. eheeh cume mungkin bg effect sket kat suare aku sbb smoke mechine tu rosak aku rasa.. dah mcm terbakar dah dalam studio.. sampai satu thap kene hentikan sbb asap byk sgt.. perit dah tekak aku... tp nasib lagi masih terkawal...



kami tamat rakaman dalam kul 8 mcm tu rasanya.. terus.. lepak2 sekejap.. makan2... kemas2 barang.. kami terus berangkat meninggalkan studio.. rasa seronok yang bukan sedikit setelah dapat ganther balik ngan budak2 ni.. ejan, nan ngan dua member tu.. terus rasa nak wat antz balik...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...