Thursday, July 29, 2010

Bodoh ke Orang yang join MLM ni?


Polis menumpaskan satu sindiket skim cepat kaya berikutan penahanan 100 orang termasuk seorang wanita berusia 23 tahun, dipercayai dalang kumpulan itu. serbuan di empat restoran di Mentari Court, Bandar Sunway di sini, kira-kira jam 11 malam kelmarin, polis turut merampas 17 kereta mewah termasuk Mercedes Benz, Nissan Fair Lady, BMW dan Mazda yang dijadikan umpan untuk menarik orang ramai menyertai skim itu. sindiket itu menjadikan orang muda yang baru bekerja sebagai sasaran kerana golongan itu mempunyai keinginan tinggi terhadap kereta mewah.

Ada mangsa hanya mendapat kira-kira RM3,000 daripada RM41,000 pelaburan yang dibuat untuk bulan pertama, manakala bulan berikutnya mereka tidak mendapat sebarang pulangan.

"Disebabkan ingin cepat kaya, saya tidak menghiraukan nasihat keluarga dan rakan-rakan, malah saya menganggap mereka berdengki dengan saya. Tanpa berfikir panjang dan menyiasat latar belakang syarikat itu, saya terus melabur. Pada bulan pertama, saya mendapat RM3,000. Memang seronok mendapat imbuhan itu, tetapi kegembiraan itu tidak kekal apabila imbuhan yang dijanjikan tidak dimasukkan dalam akaun saya pada bulan berikutnya. Saya cuba menghubungi upline skim itu tetapi 1001 alasan diberikan dan selepas beberapa minggu, upline terbabit gagal dihubungi, katanya."

LAGI PAUTAN BERKAITAN

KOSMO
UTUSAN
Skim Cepat Kaya INTERNET- Edisi Siasat
MELAYU suke skim CEPAT KAYA
37 web skim CEPAT KAYA dipantau

***************************************************

apa pendapat korang ok?.. tentang sistem pencarian kewangan yang tidak perlu bekerja katanya ni... aku?.. so far aku tak pernah join lg .. di ulangi TAK PERNAH JOIN... but i used to knw what Lamp Burger is, What UPTREND is, what luxor, hai o, ape lg.. byk la.. dr jualan barang yang dijual secara NORMAL.. sehinggalan sume nak di jadikan multi level bisness... aku amik tau gak even aku tak join... so aku leh kata pengalaman aku dealing with this kind of people.. quite many... jd apa pendapat korang ek?.... bnda ni BODOH ke?.. bnda ni SALAH ke?..

well.. pada aku, aku tak suke bnda ni.. tp tula if aku ckp aku tak suke melabur pada bnda yang tiada jaminan.. nanti org2 yang join akan ckp "ni la orang melayu, takut nak amik cabaran.. belum cube dah cakap takut"... saiko kan.. kite yg kene balik.... hehehe.. berhadapan dengan orang2 yang join bisness mcm ni, memang byk karenah yg aku nampak.. dr yang cool aje... sampai la yang wat2 happy, berlakon ala2 orang kaya... wat2 gumbira and stabil, sume sbb nak prospek orang... aku taktau mcm ne penerimaan org yang join terhadap apa yang aku tulis ni... tp percayalah ni hanya luahan hati aku... i got nothing to againts this bisness.. percayalah... tapi aku rasa.. bisness ni membahayakan... satu, korang akan diajar untuk BERBOHONG untuk dapatkan duit.. mcm2 dorang akan ajar.. dr alasan nenek sakit la, pakcik meninggal la, syarikat ayah nak bankrup la... semata2 nak pinjam duit.. now, dorang aim pekerja kerajaan sbb senang wat loan.... smpai mcm tu sekali... 2nd, dorng ckp je mcm mudash je nak carik orang.. tp korang bayangkan.. boleh ke korang carik org untuk join.. then dah ada down, up, side line.. korang kene take care dorang kalau tak korang takde income.. now.. byk bisnes yang kata dorang bukan mlm.. bukan skim cepat kaya.. HADO... same jeeee

APA2 Bisnes YANG aktivitinya adalah lebh menjurus MEREKRUT ahli baru.. ADALAH SALAH.!!!

korang pk la bebaik... sbb once korang join. dengan pelaburan puluh2 ribu... ini bukan risiko yang sket2.. kitorang spend 7 8 ratus sebulan.. nampak kereta yang di bayar.. korang kalau tak sukses, bayar untuk hirup kentut jek la... jd pk la.. sbb masa dorang panggil korang tu ajak makan la, ajak g main boling la, sume nye indah.. satu team tu akan nampak SANGAT la bonding dan kamcengnye... suke giler kalau korang sign up... tp kalau korang taknak join.. terus mcm2 ayat negative.. org melayu yang ketinggalan la.. takut nak hadapi risiko untuk brjaya la.. smpai biler nak jdi kuli la.. smpai ckp, sekrang ni ramai pegawai kerajaan behenti keje sbb nak join bnda ni.. jd aku sendiri taknak judge bndaalah ni.. pada aku ini bisnes.. sekali korang join dengan jumlah pelaburan yang mcm tu, korang kene siap untuk hadapi segala kesusahannya, hutang bertimbun, hilang kawan, hilang saudara.. kene jd hati kering.. kene tau nak sakitkan hati orang je smpai dorang join.. korang kene hadapi bnda2 tu.. jgn sampai satu hari menyesal, takde gune dah.....

bg aku sendiri... biarlah tak kaya sekarang.. biarlah gaji aku tak jejak 4 ribu pun sebulan... aku happy.. hidup diberkati.. gaji halal.. tak payah nak propa sane sini semata nak crik org join.. lg pun kalau kekadang ada kesempitan kewangan tu, mengajar kite gak agar jd lbh sistematik mengurus kewangan kan... dr join bisnes, kaya pastu nak merendahkan orang lain nye kerja... bisnes ni satu yang digalakkan juga dalam islam... tp korang pk la panjang2 .. jgn pk duit je.. pk lbh dalam dr tu.. kalau nak join kaji betol2.. jgn terpedaya dengan logo2 bank la, logo2 akhbar dan kementerian yang dorang sekalikan tu.. kekadang bukan btol tu... jd.. saya dengan ini, bg pendapat saya, bnda ni tak bodoh.. tp org yg salah bawak tu menjadikan bisnes ni bodoh.. keapda yang join dan yang nak join.. pk bebaik....

kesimpulannya, bisnes is bisnes,... sapa nak join, sedia nak hadapi segala akibatnya

ps: aku ada pengalaman paling perit dengan kawan baik aku tentang mlm ni.. bnda ni totally merubah hidup dia dr ok kepada timbunan masalah.. alhamdulillah, dia dah sedar apa yang sepatutnye dia buat ...


14 comments:

ain hatikristal said...

sangat suke entri nie..rasa cam nak copy paste kat blog sendiri..huhu..

Said Saiful Fazli said...

wow! bestnye tajuk ni.. nsb baik aku tidak brada di MLM yg salah..

Mr.Homosapiensz said...

klu bab kena cari ahli ni mmg x brapa caye.....tp ada sesetengh MLM tu kna maintain point2 tu boleh di fikirkn lg....coz mmg stratergi marketing diorg utk lariskn produk..tp mcm manipulasi pekerja baru la...pape pn, klu nk berniaga pun kena lah ada strategi

Anonymous said...

WOI! tak semua MLM mcm 2. Kalau tak pernah join apa2, jgn ulas spt pernah join.

encHIx laNDax said...

Ceiit!apak aku MLM gak weyh~tp x de la kaya mana,bese2 je2..dpt gak supprt aku ni!hahahha

honey said...

st soalan dari aku...yer ker duit gaji yg ko dapat bulan2 tu HALAL....klu bos ko dapat duit tu main judi ker...aper kes...HALAL ker duit tu...pas tu ko makan...jgn cpt kate HALAL HARAM...fkr dlu...9/10 rezeki datang dari perniagaan...ke ko penah terkena ngan skim cepat kaye yg ko nak kutuk gile babi MLM nie....klu org tu dh pilih MLM jalan hidup harian die...makne tu jodoh die lah...tu income die lah...aku suke layan org cam nie...klu ko rs duit gaji ko cukup tuk dri ko saje....senyap kan mulut dh lah...xyah nak kondem...manusia byk ragam...die ader pilihan sndri....ko jgn nak negatif kan org ngan pemikiran ko yg ntah aper2 tu....tgk sedara mara sndri dlu bro...ntah2 lagi ramai sedara mara ko yg join MLM....

Anonymous said...

agree...bisnes xslh..org yg buat tuh slah..xkne cara...i pnh join n bnyk bende2 tipu..until i realize everything yg dilakukan adalah kepentingan org atas semata-mata..lg satu i setuju sgt part yg berlagak kaya padahal habuk pun tarak n then pretend jd org kaya..padahal hutang keliling pinggang...smpai boleh hilang kawan, family n mcm2 sbb percaya sgt dgr leader2 yyg x bertauliah...i pnh rasa semua tuh...mmg sedey...tp lg sedey bile student jd mangsa smpai kne GB la mcm2..alhamdulillah i xjd cmtu tp sdey tgk kwn2 i yg bijak pndai x abes blaja n then da yg terpaksa extend...da jg yg tertekan dengan hutang sbb pinjam ng org luar...student kot..mna da duit nk byr duit...klo dikumpulkan duit mmg boleh beli kete sebiji, bertul kata fairuz..tp ni pe yg dapat? bebanan hutang yg tertanggung...xsalah klo nk buat bisnes marketing ke franchaise ke..janji uols jgn smapi kne tipu dahla...jgn tertipu dgn janji2 manis kononnye boleh beli segala-galanya...i dlm bisnes ape pun xleh beli...tp bila stop buat bisnes boleh plk beli mcm2..so kwn2 pikirla yg terbaik sebelum buat sesuatu..dan hope sgt org2 yg pnh sy kenal dulu dlm bis n still buat bis tuh sedar..ckup2la..kite umo makin meningkat...masa makin kurang..

AwakNiOrangLah... said...

AWAkKKkkk~
Suka betol entry ni~

HALAL & HARAM very subjective issue tau! Tapi kalau nyata2 menindas orang lain of course la HARAM~

MLM ni satu bentuk modul perniagaan. Sistem MLM itu sendiri menggambarkan adakah pendapatan org2 yg mengamalkannya akan menjadi HALAL atau HARAM...

Sy pon buat MLM jugak sekarang ni setelah 3 BULAN MENGKAJI adakah benar2 HALAL pendapatan sy nanti? Alhamdulillah.. Sy yakin dgn ALLAH..

Dari perniagaan kita boleh tahu punca pendapatan kita dengan jelas. MLM amat sukar bagi orang yg sukar membuat perubahan. Kadang2 sistem dah bagus tapi manusia tu sendiri yg mengharamkan pendapatan dia! Banyak jugak sistem yg salah & menindas tapi manusia2 yg tegar ni kaya raya di atas kuburan org lain!

ini sy bagi salah satu link yg ada membincangkan panduan bagaimana sesuatu biznez tu (MLM ke hapa2 ke..) adalah berlandaskan Syariah...

http://www.saudagarherba.com/download/MLMhalalharam.pdf

Awakk...manusia ni memang sifatnye begitu..ada sahaja yg dipandang salah..bila org nampak kesalahan dia, melenting terus!! Mungkin apa yg awak tulis ada betulnye, mungkin ada jugak salahnye...
But nice, setiap orang ada hak bg pandangan masing2...

Dan awak tak pernah berubah pun! Awak tetap awak.. =D

Fairuz Selamat said...

ain.. ehheeh././ pandangan ikhlas.. ape lg paste aje kat blog kamu.. eheheh

epul.. saya yakin dengan kamu.. wat elok2 tau.. yg penting jdkan ape2 yang dah jd dengan orang yang dah rosak dengan mlm ni sebagai panduan.. kamu boleh wat...

MH... kan.. aku tak ckp semua.. tp byk yang menipu..

Fairuz Selamat said...

anonymous.. sorry kalau u terasa.. saya tak bermaksud mcm tu,., saya tak sign up.. tp saya join... sya rasa mcm apa org lain rasa gakl..

landax.. ehehehe... sbb tu aku sayang bapak ko... leh?

Said Saiful Fazli said...

tq apai. tapi better yakin dgn diri sndri dulu.hehe.. sy rasa nk tarik je org yg rosak tu sbb konfem mereka ade sbb dan impian besar bl masuk MLM..

Fairuz Selamat said...

honey.. aduii.. biler masa fairuz ckp fairuz kutuk giler babi mlm ni.. takde lansung la.. fairuz ckp tu as a peringatan aje.. and plus.. tak payah la hitelite kan sgt pasal halal gaji 2.. fairuz takde ckp pun mlm ni duitnnye haram.. and as i know, mcm fairuz if kite bekerja.. kite usaha untuk dapatkan sejumlah gaji..... haram halal nya duit dr pada pihak yang ada di atas... kite tak punya kuasa... sbb as we knoe kerja kita tak salah di sisi agama dan undang2.. jgn salah faham.. fairuz tak benci mlm la...

Fairuz Selamat said...

anonymous 2... heheeh.. kan.. tu la mcm fairuz cko tu.. peringatan.. sapa nakn join boleh.. tp kene sedar dengan risiko.. taknak nati kemudian hari menyesal memang takde guna dah

Fairuz Selamat said...

awak..!!
heheehh terima kasih.. sbb orang dulu rapat gak ngan mlm wak.. jd memang salah la kalau diorang ckp org benci mlm.. pada org mlm satu bisnes.. sape pun buleh buat.. tp jgn la smpai nak cepat kaya.... ketawa atas kesusahan org lain.. peringatan saja.. bukan memburukkan mlm.. kan awak kan.,,.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...