Thursday, July 29, 2010

isu MLM.. BOLEH BACA DENGAN AKAL TAK?

hah kan aku dah meradang... korang bleh tak baca dengan emosi yg stabil . aku dah cakap AKU TAK AGAINTS mlm la dude.... hey kawan baik aku join lamp berger dlu.. aku SUPPORT.. beratus kali aku g office dia... nak suruh aku open plan pun aku dah hafal sume.. sampai dah bungkus pun syn tu... MY FAMILY join hai O... pun aku SUPPORT aje... adui... hah ni lagi... AKAK aku join ELKEN ke ape bnda tu.. pun aku SUPPORT JUGAK.. ni abg aku ari sabtu ni nak g jumpe seseorang untuk tau pasal ACK... aku siap ckp ngan dia kalau best bgtau aku...

ITU LUAHAN HATI AKU.. aku tak memburukkan.. hey.. aku tau bisnes ni ok.. tp aku tujukan to those yang buat dengan jalan salah... korang nak nafikan ke biler aku ckp, ade yang menipu untuk pinjam duit?.. ade yang menipu biler nak carik orang?.. aku bukan main ckp je walau aku tak join.. aku tak join mlm, tp aku follow sume camp la, ndo la, sharing event la..ape2 lgi la punye funtion, so aku nampak bnda ni gak mcm yang korang nampak.. aku tau mungkin korang lbh ARIF... tp serious aku bukan memnburukkan.. aku LANSUNG tak ckp mlm ni salah..!!! tp aku buat entri tu lepas dah terpampang depan paper... plus kat cimb bank mana ntah aku pg, siap ada poster HARAMKAN MLM... sbb ade student gune duit scholar nak join. last2 lingkup... study entah kemana... hutang menimbun.. kawan baik aku.. dlu sgt positif.... join mlm.. marah2 aku biler aku jentik sket isu ni.. now.. dia extend study 2 tahun... hutang dekat 100k... beban hidup makin tinggi.. aku hanya memberi sedikit luahan berdasarkan apa yang berlaku...

aku dah tulis jelas2 tu..
  • bnda ni tak bodoh.. cume orang yang bawak dengan cara salah..
  • bisness digalakkan dalam islam
jadi apa masalahnya nak marah2?... adui... ok now dengan rendah dirinya AKU MINTA MAAF... kepada sesiapa yang JOIN MLM.. aku mintak maaf... aku takde niat nak kutuk weyh.. korang baca betol2.. memang tersuratnya mcm memberi gambaran negative.. tp aku cume nak mengingatkan... kalau korang ade yang berjaya.. bagus la.. alhamdulillah la.. tp mcm ne dengan yang beribu yang rasa diri tertipu?.. tu tujuan aku... aku sendiri hilang byk kawan sbb mlm.... aku taknak bnda tu berlaku pada korang... aku tak kata MLM salah semuanya..!!!!!! duhhhh...

8 comments:

ain hatikristal said...

biarkan je la apai..org yg sentap tak memasal nie jgn dilayan..

ape yg apai tulis dalam entri sebelum nie mmg truth..sah2 da depan mata mmg cmtu..

my friends also yg terlibat ngan MLM nie mula2 diorg mmg takleh dicuit sket..cepat je melenting then sembur kita balik..

at last,bila duit pelaburan sume lebur,baru nak menyesal..duit biasiswa habis dah digunakan..pointer pon teruk giler sebab asek kuar malam meeting ntah pape..

nasi kalau dah jadi bubur,takleh nak jadi nasi semula..

kalau diorg cakap tak semua MLM cmtu..mmg betul lah kot sebab yg sebenarnye KEBANYAKAN bisnes MLM nie adalah teruk..

salah satu unsur yg ade dalam MLM nie "gharar"..haram tuh kalau ade unsur gharar..
mana duit tu dilaburkan??

bukan senang nak senang..

makdara TERDIVA said...

nak masuk MLM ni kena nekad dan bulatkan hati..jgn nanti sendrik yg gigit jari :)

Sylangster Pressure said...

kalo nak join, join..tak nak, sudey..kan FS?? huhuh..

Said Saiful Fazli said...

xpe pai.. sape yg mlenting tu knfem dia wat MLM yg salah tu..
Hampir setiap bulan isu MLM kuar di paper, semuanya negative..

mmg panas hati dengar sape yg burukkan nama MLM, tp ingt satu je, niat kita wat biz.. konfem Allah bantu kita walapun nama MLM dah buruk..

Sy bercakap krana sy sedang makan rezeki dr MLM.. dan MLM yang sy masuk tidak pernah membuat kes dimana2..

Jadi tak jadi tu bukan salah syarikat tp salah siri sendiri..

tol x pai...

kerana percayalah, biz MLM untuk org yg tahan je...

ignore kan je pai sapa yg meleting tu~

Fairuz Selamat said...

ain.. tq ain.. kamu sgt baik heheheeh.. tu la.. apai just nak bg peringatan.. kalau ye pun apai ada kasar bahsa.. bg la salam dan ayat yg elok.. fairuz tak benci mlm ni.. brang mlm ada je kat uamh tu ha.. tp peringatan.. taknak la dengar lg org wat kes aduan mlm tipu la ape la.. kan3

Fairuz Selamat said...

makdara
kamu memang diva,,, betol tu.. dia mcm biler kite pegang title diva gakj la.. kene kuatkan hati.. kalau tak jatuh terduduk ape pun tak dpt

Fairuz Selamat said...

sykang..
kamu sgt tepat.!!!

Fairuz Selamat said...

epul
yup
saya nampak itu..
kenapa say ckp mcm tu
sbb sys ada kawan yang sekali saja dia prospek saya
saya tolak cara baik..
terus dia buatkan persahabatan baik kitorang tu jd duri...
one day saya sy nak pinjam duit rm50 ajee.. dia basuh mcm2...
padahal waktu dia nak balik kampung takde duit, kat kolej takde duit nak makan,, saya yang bg... nasib dia ndah sedar... tp sy tau kamu tak mcm tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...