Sunday, July 25, 2010

Software untuk RECOVER fail yg dah delete

1stly... aku bru beli laptop... so kejadian malang ni bermula apabila aku memulakan operasi nak memindahkan data2 dan fail2 maha penting dr lappy lama ku ke lappy baru... then aku dah folderkan sume fail2 kejadah tu.... jd satu fail senang nak pindah.. aku select all... aku move... then aku tgok balik sume dah setle pndah.. tp fail2 yg sedia ada mcm, MY MUSIC, MY PICTURE .. dia tak pindah.. aku beranggapan yang dia dah pindah.. tp sbb folder tu folder sedia ada.. jd dia tak cut terus.. aku dengan berani ariel peterpan nye trus delete all the folders... itu satu hal.. yang kedua.. lepas tu aku delete lak sume trash dalam recycle bin sbb aku nak tgok harddisk aku besar mana lepas pindah sume tu.. ok done..! dah padam sume!!! DAH PADAM.. sekali aku cek dalam external, takde sume folder MY MUSIC, MY PICTURE, ngan MY VIDEO... yang mana dalam tu ada fail2 aku yang lg mahal harganya dr lukisan monaliza tu...... tau tak.. video beratus2 tu betahun aku kumpul...!!! gmbar2 tu jenuh aku menagih dr orang2 lain.. senang2 je terpadam mcm tu..!!! semudah ABC je.. bak kata iklan dlam tv tu... then aku dengan ala2 feel titanic nye.. aku amik bntal.. maku jerit kat bantal tu.. memaki segala.!!! dengan linangan air mata kasih,.....

lama gak la.. dalam 20 minit kot.. ye la.. kalau korang kat situasi aku mau2 ade yang sanggup telan kicap campur durian.. lompat dr tingkat 45 ke... takpun baring kat rail keretapi.. kan3.. aku temenung memikirkan sume2 tu.. omaigod.!!!! it was hard for me ok.!!! then aku lapangkan dada.. memberi ruang kepada emosi untuk menerima hakikat itu..... dan tidurlah aku dengan kehampaan....

then pg ni.. 25 july.. kawan aku syazwan muhaimin call.. dengan nada penuh semangat " ruru, td kawan aku ckp ada satu software yang boleh trace balik sume bnda yang kite dah delete walaupun dr recycle bin... ".... peh memang teruja banget aku.!!! nama software tu RECUVA.... aku try.. mase mule2 memang dia leh detect sume.. tp aku try nak restore takleh.. after a few try, yes.!!! ia berjalan dengan membanggakan..!! aku dpt tgok sume fail termasuk fail2 yang SOMETHING.... heheeh....hehe.. punya lah heppy aku.. sume fail aku tak ilang.. fuhhh aku punye gembira.. tu yang terus lunch td aku bantai BIGMAC mcd dengan snake plate KFC sekaligus... hahahahaah....

btw.. kalau korang ade mengalami kejadian mcm aku.. ape kata korang try software ini.. td kawan aku ckp.. ade lg yang lbh canggih dr ni.. leh dtect fail2 yg dah bertahun padam... tp ni pun dah ckup ok dah pada aku.. kan.. dah dikabarkan ini lah yang pihak berkuasa guna untuk carik fail2 dalam pc biler diperlukan dalam dorang menjalankan satu2 siasataa dan memerlukan bahan bukti.. heheeh... kalau korang nak .. ni link dia



9 comments:

ladyheart said...

thanks fairuz share cite nu huhu..saya pn xyau ada software mcm ni .mana tau nnt berguna akn dtg =)

akuvision said...

info yang berguna, kadang kita tak tau fail yang penting terdelete

Fairuz Selamat said...

ladiheart,,,, yup.., fairuz pun bru ntau lepas jd.. jd apakata u take note.. mana tau ape2 jadi

Fairuz Selamat said...

AV
yup...sgt berguna.. actually dia leh recover balik byk filer yg lama2 kite dah delete... bagus tol..

Che Kay said...

Terima Kasih~~~~ Lain kali kongsi lagi ilmu ye! =)

Azli Razali said...

jomfoolow sy jgk

Azli Razali said...

jomfoolow sy jgk

Azli Razali said...

jomfoolow sy jgk

Azli Razali said...

jomfoolow sy jgk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...