Wednesday, June 30, 2010

Hala Tuju BerBLOG


well.. dari start aku mule menghapdate blog aku dr awal mei ari tu.. aku memang rasa nak post entri je.. ari2 aku wat.. tp seminggu ni aku memang takde mood... dalam aku takde mood tu.. aku terpk tentang sume2 tentang blog ni.. tentang topik.. tntang jenis penulisan.. smpai la kepada nak dptkan duit melalui blog ni.. entah aku ada pandangan aku sendiri la...

aku rasa sekrang ni aku dah kurang nampak keikhlasan dalam setiap entri yang dihasilkan.. ye.. aku ni sape nak berkata begitu.. aku bukan dalam katagori blogger senior pun yang mule melihat perkembangan blog2 ni sedari awal.. aku baru je mula setahun lebih.. jd aku pun takde la mulia mane.. lg la nak tegur blog2 orang lain kan.. guhuuh..

apa yang aku cuba nak sampaikan.. sejaksejak mule dikaborkan tentang pendapatan melalui aktiviti berblog ni, aku tgok byk sgt da blog yang entri tak lain, hanya untuk meningkatkan traffic.. nak buffered earning sume tu.. aku pun tak amik pot sume tu.. ade je,cara nak tarik viewer.. well, satu bnda yang baik sebenarnye.. tp biler dah fokus berblog tu dah menjurus kepada itu, aku dah kurang nampak keperibadian blog2 itu sendiri.. sbb bg aku la.. blog itu adalah satu wahana untuk individu itu luahkan atau kongsikan sesuatu.. tu yang buat dunia blog ni menarik.. mengenali sesorang melalui penyampaian blog iaitu penulisan yang kite leh nampak keperibadian seseorang itu..... tu yang best.. now dah tak sgt... byk blog yang fokus kepada nak naikkan rating la.. nak bykkan viewer la.. nak boomkan traffik la...

beberapa minggu lepas aku ada baca kat blog bro BEN ASHARI... dia ckp antara salah satu cara nak naikkan traffic kite senang je.. tulis dengan ikhlas.. aku suke statement tu.. jdkan blog ni untuk kite mencurahkan sesuatu dengan ikhlas.. bru la blog itu ada jiwa untuk dibaca.. ni asyik promote je untuk naikkan rating.. aku rasa keindahan berblog tu dah mati.. sbb dah mcm berbisnes.. dalam hal ni.. aku kagum dan bg kredit yg besar kepada 3 blog.. atleast ni yang aku perasan.. iaitu REDMUMMY..... DARKBADMAN.... ngan BEN ASHARI.. dorang ni memang dah otai la.. viewer berratus ribu... trafik mencanak sahaja.. dan kalau korang baca blog dorang.. dorang tulis byk tentang hidup dorang.. tu yang best.. bukan asyik pasal iklan dan cara nak naikkan trafic...

aku tak kata bnda tu teruk.. blog2 pemes ni pun selalu je wat promosi tu.. untuk naikkan rating blog sendiri.. bagus la tu.. tp jgn ar sampai asyik nak post pasal trafficc, bufered and what so on.. aje.. keindahan berblog sudah semakin hilang.. ia sudah menjadi bisnes.. uwaaaa...

7 comments:

Lazyf said...

SETUJU!!!

NUR HIDAYAH said...

Askum..wow..entry yang agak berat untuk di berikan komen, btw..MEMBLOG itu terserah pada individu itu sendiri sama ada nak buat blog mereka kearah strategi nak memasarkan produk, duta produk, tentang hidup, jual kek ke, cuke cake ke..ada juga blog puisi, blog novel, pokoknya blog yang mereka sampaikan itu mempunyai pembaca mereka yang tersendiri...so, awak pula if tak suka dengan gaya penulisan blogger lain usah baca..fokuskan apa tujuan kamu nak memblog, atau nak share hal2 intertainment atau apa sahaja..REDMUMMY.COM salah satu contoh blog yang kalau dilihat 3-4 entry dalam sehari, ada juga komen negatif kerana terlalu banyak sangat entry dalam sehari yang buat orang malas nak baca dan gaya penulisan beliau juga kearah mempromosikan produk , so setiap blogger itu punya cara tersendiri untuk meluahkan karya mengumpat, karya berniaga, karya hiburan dan mcm2..so fikir positif dan yang penting kamu juga punya follower yang tersendiri..keep it up bro..leh tau, pic tu kak nina fazrina kan? ;D makwe kan?hahaha..!!

Zaqyah Rezzaq said...

hmm.. terpaksa setuju sangat dengan apa yang kamu cakap. selalu fikir benda yang sama tapi malu nak cakap sebab diri sendiri pun bukan blogger yang baik -_-"

banyak yang menulis untuk attract people, puas ke?

Fairuz Selamat said...

lafyf...
kan.. dulu best tau.. kite bukak je blog rasa mcm masuk jurnal hidup org... ni now dah tak

nurhidayah
betol...fairuz setuju.. bergantung pada individu gak.. mcm red mummy sbb tu fairuz puji,, dia promosi barangtp dlm masa yg sama kite dpt tgok blog dia sebagai blog individu.. tu yg best.. kite baca blog kita rasa kite masuk dunia penulis.. seronok... tp tu la.. cume pandangn fairuz je.. heheeh.. blog kamu juga besst

zaqyah..
takpe. asalkan i dpt baca bebelan u, u dapat bace bebelan i.. cukup la kann

Judiene said...

suke ngn statement tuh

~ tulis dgn ikhlas ~

keep it up bro!

Fairuz Selamat said...

judiene
tp bukan la keikhlasan ber british2 punye loghat yeee
hahahaah

tq IJUDIN,!!

darkbatman said...

wow! ade name batman here.. mekasih bro.. blog batman 2 biase2 je bro. iklan pun xbyk cm kepuasan yg lebih. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...