Sunday, June 6, 2010

Review Lagenda Budak Setan

LAGENDA BUDAK SETAN
EPIC CINTA TERHEBAT


aku memang tak plan sgt nak pergi nonton LBS ni.. even hati nak sgt g.. mungkin tuntutan kerja .. ngan org yang aku nak ajak g takde... jd aku diamkan aje.. nasib baik si zaff yg bookkan tiket.. dia ckp member dia nak tgok.. ramai2.. aku layankan aje.. tak payah aku kuar duit.. ahahah... tp seriously, aku memang nak g tengok LBS ni.. teringin nak wat review dia... FYI, aku tak pernah baca novel LBS... aku taktau citer dia.. cume aku tau la dia sgt pemes.. time aku blaja dulu.. aku layan novel fiksyen.. cintan2 aku tak masuk sgt.. then biler aku dpt tau LBS nak dflemkan.. pastu deruan manusia dok kata tak sabor2.. adrenalin aku pun turut mencanak la.. nak gak tgok hebat mane.. tengok promo.. memang terbaik.. kagum sekejap.. jd td aku tengok dengan satu pengharapan gak la.. tp bagus gak kalau aku tak baca novel dia.. sbb aku akan melihat filem ini dengan lebih telus... kan.. penilaian juga akan lbh realistik... pasni nak beli sume la novel tu.. katanya ada 3 siri.. LBS, Katrina, dan Lagenda Berkahir.. jom review.. aku sama sekali taknak labelkan ia sebagai bad or good.. korang nilai sendiri.. aku cuma senaraikan bnda yang aku rasa perlu..

KESELURUHAN


Keseluruhan aku puas hati juga dengan LBS ni.. aku taktau mcm ne pengharapan org lain.. sbb aku tak baca novel ni.. jd penilaian aku berdasarkan satu cerita yang baru.. fresh.. cume temanya adalah cinta la.. secara total.. aku bg kdt gak sbb effort untuk membawa novel ke filem.. satu idea bagus.. sbb aku TAKPERNAH tgok sambutan mcm ni hebat untuk filem melayu... syabas.. btw.. mungkin akan ada byk kekurangan yang bakal aku coretkan.. tp prinsip aku dalm penghasilan karya ialah... kalau ia sampai kepada penonton/pendengar.. tandanya ia berjaya... dan LBS berjaya.. sbb disebalik byk kelemahan itu, aku dpt rasa kekuatan cinta kasyah.. kesengsaraan hidup ayu... kesakitan jiwa azmi.. jd.. secara general.. ia berjaya.. kerana penonton dpt rasa.. takde la gelak sepanjang masa tgok filem ni.. aku dpt rasa sedih itu.. tp tak nangis gak.. mungkin egoku terlalu tinggi... satu yg sgt membantu membawa cerita ini ke tahap hebat, adalah kehebatan cinta kasyah dan ayu itu sendiri... kisah ini menutup mata untuk memandang yg lain.. kisah ini pada aku sgt hebat.. kita boleh jd kan sbg kisah cinta malaysia.. tak payah agungkan romeo juliet atau dr seberang2 itu... kisah ini sudah ckup mulia...

TEMA & PERSOALAN

semua tahu ia berkenaan cinta.. wujudnya cinta sejati tak terbagi dr seorang lelaki bernama kasyah.. sanggup tunggu sehingga keakhirnya demi seorang gadis bernama ayu... sgt cantik.. kisah seperti ini memang klise... tp pada aku pemaparan kehebatan cinta itu memang sgt baik.. smpai aku terpk.. aku mampu tak nak jd macam tu.. aku harap sgt aku mampu.... betapa nakal si lelaki.. tp biler hati disentuh cinta... segalanya berubah...byk gak persoalan yang disuapkan kepada kita... contoh.. kenapa kita menzalimi orang yang kita sayang kalau betol kita sayang.. kenapa kita mesti menyayangi dan mencintai orang yang bukan milik kita... kenapa harus kita menderita hanya demi mempertahankan cinta sejati yang sepatutnya indah.. sungguh cantik... sesungguhnya cinta itu indah... jika benar jalannya..


LAKONAN

pada aku ini adalah antara penguat filem ini.. lakonan yang sgt hebat.. farid kamil pada aku berjaya membawa watak seorang budak nakal yang betol2 jd seorang pencinta yg setia.. nampak kematangan itu... lisa... dia sendiri sudah dilahirkan dengan kemanisan itu.. jd watak ayu memang sweet kat dia.. tp aku rasa gak watak air mata mcm ni belum ckup kuat di tangan lisa... terbayang kalau fazura yang bawak... mungkin lg merembes air mata aku... btw aku BENCI watak dia sekjap aje.. nak lisa lgi..!!! uwaaa... que haidar.. terbaik.. aku memang jelas dengan watak seorang yang ada masalah mental... terlalu sayang dan terlalu cemburu.. watak azmi pada aku ditangani dengan cemerlang.. syabas.. watak amelia lak.. shiqin kamal.. pada aku masih keras lg.. memula mcm ok.. mase ilang ingatan dia memang tak leh bawak... dia tk mcm ilang ingatan.. tp mcm kekwat je... tp dia memang cntik.. mata dia membunuh itu woooo.... raja farah... sangat cemerlang.. aku memang rasa dia pelakon yang baik.. sayang watak suzana tak dibenarkan berkembang byk.. habis mcm tu je... walhal, menurut pembaca, watak in sgt penting... fazura?... walaupun sedikit.. dia umpama aginamoto dlm LBS.. aku suke FAZURA.!! lain2.. takde masalah sgt.. sbb watak2 ini sahaja yg mendominasi emosi LBS ni.. yg lain tak terkesan sgt...

AUDIO

hanya lagu yang boleh dibanggakan.. bila cinta boleh jd OST terbaik.. memang lagu ini satusatunya elemen yg buat aku rasa nak nangis.. kdt tertinggi untuk penggubah, lirik dan penyanyi.. memang terbaik.. alunan melodi... dengan suara yang punya penghayatan terbaik.... jiwa filem ini terus ditusuk ke jiwa penonton setiap kali lagu ini berkumandang.. aku dah ada versi fili.. tp tak dpt versi lelaki tu.. sape ade?... lain2.. aku rasa peranan audio tak digunakan sebaik mungkin laa... contohnya masa eksiden, masa kasyahh dapat tau ayu dah kawen, and byk lagi.. audio tak digunakan sebaik mungkin.. sayang weyhh.. audio tu penting sgt. tgok saja impak lagu ni.. mcm tu gak ngan audio untuk babak2 lain walaupun babak kecik

SKRIP

pada aku.. boleh diterima akal.. tp agak lemah... aku agak keliru dengan zaman cerita ini.. sbb kekadang mcm jiwang karat zaman awal 90 mcm tu... contoh ayat "aku dapat rasakan sesuatu yang aneh"... tp pastu mcm moden aje aku rasa.. aku rasa skrip agak lemah la.. ada gak satu time amelia ckp.. dah lama ke awak terlibat dengan kerja2 FOTOGRAFER... huishh.. tak teliti la.. syang.. aku suke je kalau keseluruhan cerita ni menggunakan ayat jiwang2 tu,. dah memang kisah cinta... kan..?

PENGARAHAN

taktau nak puji mcm ne.. tp aku bg kdt.. sbb aku rasa pelakon memang dah ckup bagus.. jd pengarah hanya bg sedikit arahan saja.. tp ia tetap satu pengarahan yg baik untuk aspek lakonan.. tp garapan plot pada aku sedikit longgar... ketelitian yang tidak terlalu teliti.. aku bg contoh.. masa babak fazura dan farid minum di satu restoren mahal.. farid minum oren jus, fazura minum minuman panas.. waiter dtg bawak minuman, minuman fazura di hidang bersama gula, creamer tu sume la. bisalah kan air panas.. kite kene cmpur gula sendiri sume tu.. tp yg ironicnya.. fazura angkat cwan terus minum... tak letak gula sume tu.. ha bnda2 kcik mcm ni la yg ganggu aku td.. haah.. ade gak bebrapa babak yang aku tak dpt rasakan emosi yg sepatutnya.. mcm masa mule2 ayu lupa ingatan tu.. mcm gagal sket la emosi antara kasyah ngan ayu.. tp kasyah still cool la... tp ade stu lgi aspek yg aku kesalkan.. byk babak yang boleh bg impak tp di buat sempoi mcm tu je... satu babak yg betol dia bg kesan. pada aki ialah... masa ayu gaduh dengan azmi.. part lain takde... mcm masa ayu eksiden.. kan ke leh bg sket impak kat kasyah.. ni kasyah just tersedar dr tido je.. buat la tetibe frame gmbr jatuh ke air bawah rumah tu ke.. pastu masa suzana bgtau kasyah yg ayu dah kawin, pun simple mcm tu je.. sepatutnye bg impak yg tragis.. ye la setahun tu dia tunggu kan... pastu. aku keliru dengan zaman yang hendak digambarkan masa zaman sekolah budak2 tu.. zaman biler ek actually.. aku rasa mcm nak digambarkan zaman2 atleast 10tahun be4.. tp aku nampak MYVI... hurmm.. lepas tu.. perlu ada satu scene yg betol2 tunjukkan mcm ne ayu leh jtuh cinta ngan kasyah.. mcm terlalu mudah cinta tu wujud.. pastu mcm tak logik sgt2 time kasyah nak g wat research bagai.. untuk projek akhir. smpai setahun lak tu.. pastu buat kat tempat mcm zaman jurasic park tu.. yg tu agak ngarott..

SINEMATOGRAFI & SHOT

saat menonton promo.. aku rasakan sinematografi dia sgt cantik.. sgt kagum aku.. memang aku rasakan ia terlalu hebat.. tu yang buat aku sgt teruja.. tp biler menonton.. aku rasa yang dekat promo tu je lah yang cun.. sayang la... byk shot yang mematikan pandangan2 indah itu.. tp aku tak la rasa gagal sgt.. byk yg cun.. mcm waktu perahu tu.. waktu kat bukit UPM tu.. waktu tu memang aku puji.. mcm filem luar lak aku rasa.. tp sayang tak dikekalkan dalam byk babak.. mengenai shot lak.. ni yang aku marah sket.. aku rasa TERLALU BYK CLOSE UP... cntik nak sampaikan emosi kepada penonton dengan cara itu.. tp byk sgt.. smpai aku rasa dah mcm promo iklan dah.. sayang.. byk latar menarik mati mcm tu je... byk gak shot yang boleh digempakkan lgi... sebagai contoh.. aku suke time fazura dtg bg hadiah masa ayu nak bersalin.. lepas je fazura blah.. doktor dtg nk bgtau ayu mati.. alangkah cntiknya... jika diberi shot masa fazura melangkah pergi.. menandakan perginya ayu.. dan perginya fazura... pastu masa ayu eksiden.. boleh gak digarap dengan baik shot terkejut si kasyah.. bg impak.. kan3.. juga masa scene fazura dtg mase wdding kasyah.. yg dia menyorok belakang bunga tu.. tu patut boleh bg sedih tu weyhh... tp byk gak shot yg sgt chantik.. paling menarik aku rasa.. masa kasyah nak pg wat research tu.. then dia masuk van.. dia pandang mirror dia nampak nubhan sedih.. itu SGT CANTIK.... tp betolla.. kalau shot2 ni diperbaiki.. aku rasa byk yg boleh di sampaikan dengan lbh baik.. aku boleh yakin, sume lelaki pun akan nangis...

KESIMPULAN

aku suke LBS.. aku terfikir untuk menonton sekali lg... ye.. byk kelemahan yang aku senaraikan.. tp ketepikan semua kelemahan itu.. kalau hati dah suke.. suke juga kan?... haha.. sedikit yang aku nak ckpkan.. aku rasa.. part 1 ini terlalu sarat.. sarat yang tidak di gabungkan dengan cntik... mcm kawan aku ckp.. sepatutnya suzana jd watak penting... dia juga suka pada kasyah.. tp tak digmbarkan... sbb kalau tgok memang watak suzanna menjadi org penting dalam cinta mereka berdua.. lepas tu.. aku rasa yang perlu diperbanyakkan ialah gambaran kenakalan si kasyah.. itu lah intipati mengapa dia digelar budak setan.. perlu lebihkan zaman di kolej.. dan perlu hebatkan persahabatan kasyah dengan team2 kolej dia 4 org tu.. bg tunjuk betol2 betapa nakalnye dorang.. sbb ni LAGENDA budak setan... dan aku rasa kalau part 1 ini ditamatkan sehingga ayu eksiden ataupun time kasyah dapat tau ayu kawin pun ok... next tu diserapkan dalam part 2.. tp tu mungkin dah lari sgt dr novel kot... pastu.. betol. filem ni byk sgt scene yg boleh meruntun jiwa .. tp tak di garap dgn baik.. babak fazura.. babak suzanna.. babak ayu, babak kasyah.. sume ableh bermain dengan jiwa penonton.. syg tak digarap indah.. d kesimpulannya.. aku rasakan kisah cinta ini sendiri. sgt hebat.. punya jiwa sendiri yang mampu tarik jiwa penonton... aku menantikan sekualnya nanti
  1. Kalau Khabir Bakhtiar direct lepas ni.. LBS akn jd filemcinta terhebat
  2. AKU SUKA FAZURA.. harap dia suke aku gak
  3. MARAAHHH watak lisa mati mcm tu je... nak lisa lagi
  4. aku nak naynyi OST dia lepas ni
  5. kawan2 kasyah tu kesian.. ptutnye diperbanyakkan lg..
  6. byk kelemahan tp aku SUKE
  7. aku leh ckap ia filem yang kene tonton
  8. nak tgok lg sekali.. kali ni nak nangis.!!
2/5 Bintang

"aku Mencari Cinta.. Aku Bukan Mencari Perempuan"

9 comments:

munie :) said...

good review.....sy suka....oh yeah!! =)

jom2...tgk lg skali....mmg best...
hehe...

kazirinkato said...

review yang baik...

Nur Aainaa Khairunnisa said...

aainaa pun suka fazura!!!!
erm...nak g tengok ke tak ek...baca review nya cam best....
fairuz!!! jom tengok sama!!!!

cik paro said...

pnjgnye review kamu fairuz..
yg penting memang best!!
nk tgk la nnti..

Adinda Atie said...

hehehe.. like ur review..
btw..tgk dkt review sy
ade org komen..
dia ckp..org yg xbaca novel
sure akan ckp citer ni best
tp yg baca novel..citer ni sbnarnye lemah..
ngeh2..

@ntu_@we said...

aku jatuh cinta dgn lagu ni.tp sepanjang cite ni. ade beberapa mende bermain kat otak pikiran aku.

1. perasan tak, director tu asik focus kat muke utk setiap scene. sampai aku bole perasan la yg jerawat farid kamil da elok sket. pastu siap perasan kat muke syikin tu ade jerawat. hah. pastu aku siap bole kate kat laki aku, eh, asal muke lisa surihani ni besar sangat. (sbaner aku nk kata yg, director die asik main kat muke je, mengapakah? bosan kot muke je)

2. kalo belajar kat university, jarang2 sangat kite panggil lecturer kite cikgu. paling lekeh pun panggil sir. aiyoo , cikgu loga??

3. dana yg kasyah dapat tu, tu kire macam Final Year Project kot? tp kalo FYP, nape sampai setahun? ke disertation master? tu logic la setahun ke atas. tp die amik degree ke ape?

4. kalo time deliver, kene vacuum. mmg husband kene keluar ke? iskkk sungguh ke? aku tak penah beranak, aku tatau.

5. emilia tak leh sebut R, tp ayu boleh je sebut R. apakah???


ape-ape pun. aku suke cerita ni yg jiwang karat tak hengat!

dan, aku menanti trilogi Bagai Puteri novel Ramlee Awang Murshid di filemkan pulak. aku jatuh cinta dgn laksamana sunan, walaupun cuma dalam novel.

My New Post: MOVIE REVIEW: Lagenda Budak Setan

Jiji said...

"aku Mencari Cinta.. Aku Bukan Mencari Perempuan"

AYAT JANTAN GAY!!SEBAB tak jadi sangat dia lakonkan part ni!

YOU CAN READ MY REVIEW HERE..

totally the opposite..

ni review dari die hard fan LBS

http://triplecolourlife.com/blog/lagenda-budak-setan/

fndrocka said...

bagus review ku..ada pro dan kontra...nampak realistik.

2/5 tu nampak cam sikit...tapi kau kata kau suka..akur asa mungkin secara teknikal filem ni lemah..tapi hati kau dah suka..layan kan aje..

aku support kalau khabir bhatia yag direct filem ni.khabir punya jiwa romantik lebih sikit..iye dak?

Fatihah Soffi said...

pape pun, kisah cinta setakat ni yg bagus, NUR KASIH laa .. hehe.. nway, sy mgharapkan Bagaikan Puteri difilemkan gak..TERBAIK laa novel tu.. i like!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...