Tuesday, May 26, 2009

Apa Makna Sahabat?


Guys.. Aku nak mintak pendapat korang.. saja kite berkongsi berkenaan topic persahabatan ni..... lately, aku banyak baca posting berkenaan relation ni... tak kire lah samada relation as a couple, as a friend... as a family member... jd nak tanya, sket, specific kepada persahabatan sebagai sahabat. apa pendapat korang ek... in my part, i got my own view... tapi aku taknak post akunye story dlu.. sbb lately, aku banyak diuji rintangan dalam persahabtan ni.. samada yang membawa kepada kesudahan positif, dan juga negatif. aku tak tau samada aku yang mulakan kejadian ni atau meraka yang tak mengerti... jd.. lets guys... kite berkongsi sket.. sharing is caring ait?.. then aku post story aku tu...

16 comments:

sayalahfaizul said...

Sahabat?

Bila berjauhan dia mengingati kita... Bila berdekatan, dia melindungi kita... Itulah sahabat...

He/She makes you feel comfortable and you are always yourself when your friend is around...

sayalahfaizul said...

Beb, thanks pasal komen ko kat blog aku k... aku dah start bizi dah ni. aku join PM (ko tau kan?). kelas lagi. insyaallah... semua akan berjalan ngan baik

lil_iera said...

bagi ira.... sahabat yg terbaik selain dari Allah... ialah diri kita sendiri... yg kedua ialah famly... yg terakhir bru lah yg tiada pertalian darah... well kwn bsuka ria mmg sng nk cri tp yg bsuka duka hurmm 1 dlm 1000... tapi ianya bergantung jgk pada cara kita berkawan... what goes around comes around kn? hehe... klo kita jujur dan ikhlas insyaallah tiada masalah... percaya dan sayang pada diri sndiri sebelum org lain~

Aainaa Khairunnisa said...

sahabat ni ader macam² fairuz....ader yg kawan ngan kita kerana kepentingan n ader kawan ngan kita sebeb betul² ikhlas....kadang kita tak perasan yg dorg kawan ngan kiter atas sebab kepentingan....kita tak sedar...sampaila kita terasa cam di tikam....depan kita baik,belakang kutuk macam²..(paham ke ayat aainaa ni?)

pnh la kene camtu dulu...zaman blaja kolej dulu...tapi malas nak gado² kan...wat tak tau jek....bukan aainaa rugi paper pun....

satu je yg aainaa pgg skang dalam berkawan...ikhlas n jujur dalam persahabatan...=)

wah panjangnya ulasan...bukan komen lagi ni...sorry enFairuz...;p

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

bagi nuar...

kawan is welcoming dalam hidup kita...

tapi...

dont simple take 'kawan' dan ubah status hubungan tu sbgi 'sahabat' tanpa notify beberapa benda...

for me sahabat is someone that we can share our secret, tahu true colors kita macam mana...sedih gembira and sort of thing...

kawan plak just sesiapa saja di luar sana yang keep in touch ngan kita sama ada secara langsung atau x...

meaning here...layan kawan as 'kawan'...lite2 jeh...sbb takut nnt kawan yang dilayan sebagai 'sahabat' rupa2nya adalah lawan kita di hari kemudian *nuar dah terkena...

dalam hubungan kawan2 nih...biar manis-manis buah jeh...

chill!

Anonymous said...

sahabat itu syurga kalu kita tak khianatinya..

Anonymous said...

sahabat bisa bangun dan jatuhkan kita kalu kita tak waspada..sbb skang ramai sahabat yg duri dalam daging..huhu...

cik atul yg cantik..hahha

yani said...

dlm konteks persahabatan memerlukan persefahaman, saling bantu-membantu wlu dl apa jua keadaan, ikhlas berkwn,hormat-menghormati..

tak semesti yer dlm persahabatn kena carik yg 1 kepala tapi memadai dgn kita memahami dia & dia memahami kita.

setiap manusia ade kisah tersendiri dlm bersahabat, dlm perhubungan.yani pun ader gak alkisah dlm bersahabat nih...tp kita hambaNYA kena terima setiap ujian yg diberi olehNYA..setiap yg berlaku ader hikmahnya..

word..sharing is caring is really important in relationship..

chinta.... said...

ingat syam lagi tak..
ha!ha...halllo000...
ingat lg functi0n Unimap..

~aku boy~ said...

sahabat...
kekadang sahabat tu pergi dan datang tanpa kita sangka..
ada juga sahabat yang akan ingat kita bila dia memerlukan kita..tapi dia akan pergi apabila kita dalam kesusahan..
ada juga sahabat yang benar ada disamping kita bila kita didalam kesusahan...

Fairuz Selamat said...

korang semua... memang coment yug bagus.... dr anuar, dr lil iera... faizul, aina.. chinta, yani, boy.. sume comment yg bagus.. sebenarnya susah nal describe kan sahabat ni kan.. kalau boleh pun, susah nak carik kan... ekkdang mcm ntah pape....

Anonymous said...

Sahabat akan mengambil berat tentang sahabatnya....klu betul-betul faham akan makna sahabat ia membawa maksud, seseorang yang sanggup buat apa sahaja demi persahabatan takkan mengkhianati perhubungan yang dah tebina dan terjalin...tapi, dalam dunia ni ade pelbagai macam orang yang ada, dan memang betul agak sukar untuk memiliki seorang sahabat yang sentiasa memahami dan menjaga pehubungan sahabat itu.....
p/s : so nak cari sahabat mestilah yang boleh memahami dan menjaga persahabatan, bukan menjatuhkan sahabatnya sendiri, betul tak?...sebab saya sendiri mempunyai sahabat, dimana dia telah mengkhianati perhubungan persahabatan yang terbina...huhu sedih...Opppsss sorry saya terlebih taip pulak...

DR: "insan yang hanya memberi pendapat dan juga peminatmu....hehehehe..."

Anonymous said...

Mereka yg sama-sama membantu nabi berjuang menegakkan agama Islam dipanggil SAHABAT...para SAHABAT ini akan senantiasa membantu nabi tidak kira susah mahupun senang...dan para SAHABAT ini tidak pula dipanggil pekerja mahupun kuli.

Begitulah tingginya pengertian SAHABAT dalam Islam...4 SAHABAT utama adalah ciri-ciri SAHABAT yg terbaik mengikut Islam.

-CARILAH SAHABAT LEBIH DRPD 1000 ORG KRN 1000 ORG ITU AMATLAH SEDIKIT..JANGANLAH CARI MUSUH WALAU SEORG KRN SEORG ITU AMATLAH BYK-

Nur Farhana said...

Sahabat??? Pening cari jawapan.. Baru hari ini jumpa jawapannya..

sahabat = farhana + apai
sahabat = aainaa + apai
sahabat = aiman + apai
sahabat = su + apai
sahabat = atie + apai
sahabat = pejul + apai
sahabat = roy + apai
sahabat = boy + apai

dan banyak lagi........

Makanya sahabat = apai + farhana + aainaa + aiman + su + atie + roy + boy + yellowers semua + semua insan yang mengenali, menyayangi, ambil berat, sentiasa mengingati kita..

Farhana rasa itulah sahabat.. =)

Anonymous said...

Hati-hatilah memilih kawan, kerana kawan boleh menjadi cermin peribadi seseorang. Berkawanlah kerana Allah untuk mencari redha-Nya.
“Sesungguhnya Allah membela orang yang beriman. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap seorang yang khianat, lagi tidak bersyukur.”
Tiada keadilan apabila ‘habis madu sepah dibuang‘. Berusahalah dengan hati yang ikhlas, jika sahabat tidak menghargai diri kita, bertawakkallah & doakan dirinya. Hanya Allah yang akan memberi petunjuk dan pertolongan. Ujian kehidupan di dunia yang fana’ ini akan menapis teman-teman yg benar2 jujur terhadap diri kita.

~aku boy~ said...

ha..kitaorg da nyatakan pendapat psl sahabat..skang ko post plak story ko tu plak..br fair...huahua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...