Monday, May 18, 2009

Review Final AF7

ok... sume dah maklum dengan keputusan af7 kan.. heheheheh.. hafiz sebagai juara... jd ini merupakan review pendek tentang final itu.. dan keputusannya.. dan juga pandangan dan pendapat aku la... diingatkan.. ini pendapat aku ek.. jd kalau tak setuju, jgn dok datang umah aku baling bom sudah. eheheheh.. ok secara generalnya.. aku rasa secara keseluruhan, konsert malam tu tak menampakkan kehebatan kesemua pelajar.. secara jujurnya, aku rasa kecewa sket... sbb aku rasa af7 adalah antara penganjuran akademi fantasia yang paling aku suke.. banyak elemen2 yang aku rasa bagus.. mungkin juga sbb pemilihan tiara sbg pengetua.. ye la.. bila pengetua merupakan individu yang terlibat secara lansung dalam persembahan pentas.. dia lbh tau dengan apa yang diperlukan oleh audien dan performer itu sendiri....

sedikit tentang pengisian af7.. aku suke dengan konsep.. dengan pemilihan lagu.. dengan latihan... dengan kostum dan muzik.. aku rasa sume tenaga menjalankan tugas denganbaik... cume aku memang tak berapa setuju dengan af masuk.. tu jek.. sbb kalau betol seperti yang astro canangkan dulu, mahu melahirkan penghibur pilihan masyarakat.. ckup... tidak payah ada af masuk.. ye la.. bukanke undian itu tulus kan? apepun... itu pilihan produksi.. tidak ada salahnya.......

berbalik kepada konsert akhir, sayang, malam final yang sepatutnya menjadi malam kemuncak segalanya, menjadi agak hambar.. dr sudut pandangan aku, aku merasakan yang mereka ini terlalu penat.. mereka ini berlatih secara berlebihan.. kerana apa yang aku lihat, persembahan pada malam itu bukan yang terbaik boleh diorang sembahkan, tetapi diorang tengah meneruskan sesi latihan.. mereka nampak letih.. dr pengeluaran suara pun nampak jelas mereka mcm penat.. tp tak tau la kan.. mungkin takut.. gemuruh atau panic... tp sayang la.. aku suke dengan tatacahaya, set yg sgt gah.. bunyi dan gubahan muzik yg bagus... ssayang tidak disempurnakan dengan baik... dan pada aku konsert final af2.. masih lgi yang terbaik dr segi pesembahan pelajar.... eheheh.. bg pandangana ku la..

apepun.. kita tak bole nak menyalahkan mereka.. kerana mereka mencuba yg terbaik.. cume mungkin malam itu bukan malam mereka.. sapa yang taknak wat show best2 kan.. sume nak... jd walauapepun yang aku lontarkan din atas, aku ingin memanjatkan setinggi tinggi penghargaan kepad 5 finalis ini, dan seterusnya kepada pihak produksi.. syabas af7..

memang pelajar yang aku nak jd juara... hafiz punyya vokal yang sgt solid.. lontaran yang sgt bagus... kawalan vokal yang sgt bersih.. boleh melontarkan suara dan emosi dengan mudah.. itu kelebihan dia... memang antara yg terbaik dlam af7 ni.. cume aku akui malam final tu dia juga tidak sebaik minggu2 sebelum itu.. takttau kenapa.. tp aku nakpak yang dia cuba buat yang terbaik tp tetap gagal... apepun, syabas kerana menepati ramalan ramai org.. dia kene bina satu xfactor lepasni.. aku yakin dengan bakat dia....

personally, dia bukan dlm list kegemaran aku... aril ni... mungkin kerna aku seorang yang sukakan kesederhanaan.. tp walau bagaimanapun, aku suke dia dapat masuk afmasuk tu... sbb dia ni antara yang aku nampak tau ape yng dia nak.. nampak apa yang bagus utuk dia.. mungkin kerna dia dah lama dalam bidang ni.. cuma tak secara komersialj e... jujur, persembahan dia bagus.. dia boleh let go diri dia atas pentas.. tak sume performer bleh wat mcm tu... mlm tu gak aril aku rasa tak menyerlah.. persembahan dia ok.. tp sore dia tak stabil sket... apepun.. dia ada pakej, jd gunakan sebaiknya..

akim.. antara peserta fav aku untuk juara selain afiz.. tp dapat tmpat ketiga... ok sebenarnya, akim ni sore dia bagus.... dia ade tone yg sedap... tp bak kata adibah nor la, dia kene kontrol dinamik lg... jgn bg mendatar.. mlm konsert tu pun dia kurang.. ni satu ni.. akim ni kene kontrok habit harian dia... iaitu ketawa kuat dan ckp menjerit2,, tu sebenarnya efek vokal dia.. kalau korang perasan, dia suke ketawa kuat yg efek pada throat dia.. sbb tu lately, suara dia serak makin ketara.. mase dia nyanyi lgu baru, sume ok.. tp masa klimak... memang takleh push dah.. dia kene jage suara dia... mlm tu nampak vokal dia sakit sebenarnye... syg.. lgu best..


yazid... dia ni haahahahaha.. aku rasa kelakar tgok dia ni.. dia ni sebenarnye kan, sore bagus.. aku suke tone dia.. n vibrati dia.. projection dia pun bagus.. tp dia ni memang takde feeling ar.. ahahahaah.. kekadang tu lagu tu jd mcm takde perasaan.. tp kan.. setakat aku tgok minggu2 awal.. dia ni memang byk improve la.. kagum gak aku... aku sapot gak dia ni.. bagus.. sederhana jek... yg penting dia kene belajar lg dengan interpretasi lgu... haaaa.. korang tau tak lgu 1st yg dia nyanyi tu... lgu brodway tu.. peehh.. aku suke lgu tu.. kalaula aku yg wat show tu... memang syok..!!!!


isma.. heheeeh.. aku tak ikuti sgt dia ni.. smpai la minggu terakhir,, ehehe.. sebenarnya bagus gak tau sore dia... cume bak kata misha, dia kene improve sket part dinamik ngan leggok lgu... projection dan kawalan nafas dia agak bagus.... eheheeh.. mlm tu pun aku rasa isma tak berapa baik.. lgu dia sendiri tu quite ok sebenarnye... tp aku sgt tunggu cinta adam dan hawa.. tp dia nampak mcm tak ckup persediaan.. ade mase2 dia mcm terblur untuk sebut lirik.. perasan sgt.... tp aku yakin dia leh g jauh.. ketepikan status dia tu.... yg penting dia leh sampai final dah membuktikan, kaau kite bersungguh, leh berjaya gak.. kan..?

ps:.... kenapa ramai sgt ckp akim tu sama dengan aku.. sampai lecturer aku pun ckp bnda yang sama...? peliikk.!!!

21 comments:

Nur Farhana said...

Seribu kali rindu kat kamoo juge.. Heehee.. =)

balkidz hunny said...

yezzaa..
sy pun menulis bnde yg same dlm blog sy..bersetuju dgn pndapat malam kemuncak Af7 hari tue agak hambar..

ape2 pon doakn yg terbaik utk mereka semua dlm menempuh arus dunia seni..

ps:yelaa..muke akim mcm fairuz sket2..hee.. =) sy peminat akim..huu..sokong gak la habit die mnjerit2 n kuat ketawa tue effect prformance n voice die..

Fairuz Selamat said...

kamu di mana farhana.. umah?.. kolej?

Fairuz Selamat said...

betol hunny... agak hambar kan.. sayang gak... atau org terpk mungkin konsep set final tu tak mesra pelajar... mungkin gak...

heheheh yup kite doakan mereka berjaya.. syanag kan.. dan berbulan meraih undi.. gharap emreka dpt success...

ehheheh

erk?
mane ade same..!!!
addooiiii

Aainaa Khairunnisa said...

muka akim sama muka fairuz? erm....tang mana ek enFairuz?

Fairuz Selamat said...

tu ar pasal.. fairuz tanye part mana yng sama.. diorang ckp perwatakan.... penat tgok.. takde pun..

Aainaa Khairunnisa said...

perwatakan? erm.. no komen...aainaa tak tau perwatakan kamu camner...
heheee...;P

Nur Farhana said...

Saya ada di umah sewa.. Heehee.. Baru jek smpi ipoh nii.. Huhu.. Fairuz cam akim dr segi prwatakan? Hurrmmm.. Kene jmp laa dulu baru blh tau sama tak.. Cane nk tgk prwatakan dr tulisan.. Kan aainaa kan?? Heehee.. Tapi akim ttap comel.. Apai seribu kali comel.. Statement lagik.. Takpe.. Kita tau apai windu statement kita.. Hahaha.. Tata apai.. Nk blik umah da kan? Jaga diri.. Wah.. Pnjang bebelan.. Heehee.. =p

~ AkOo DaN DuNia PSikO ~ said...

akim = fairuz??
akim = jambu
.:. fairuz = jambu???

kuakuakua...kutuk lg entri aku..hohoho..tp time ko muda2 dulu, jambu ar..le ni, pak cik doh! hehehe

Nur Farhana said...

Ok.. Turn comment psal entry ni plak.. Heehee..

Hafiz.. mmg layak jadi juara.. Tp btol kata apai, xfactor xde.. Suare da bgus.. tp xde ape yg blh wat org igt kat dia kalo dia brdiri dlm industri kita yg banjir dgn pnyanyi ni..

Aril.. Ade showmanship.. Konfiden lebey.. Haha.. Peformer yg bgus gak.. Wlpn tak suka dia sbb blh kate dia ni kdng2 overacting gak.. Haha.. So, drpd dia jd pnyanyi, baik jadi plakon kan.. Hee..

Akim.. Suke diaa.. Budget dia blh dpat number 2.. Uwaaa.. Sedey.. Suka banget dgn suare dia.. Tapi mlm tu bila nyanyi Bencinta mcm ade yg x kene bila dia nyanyi part tinggi.. Haha..

Yazid.. Gila kesian kat dia.. bg kita lagu Qasidah Cinta tu berat laa.. huuhuu.. tp pape pn, yazid sgt down to earth, bnyk improvement banding dulu.. Suka dia masa mggu dia nyanyi ku di halaman rindu..

Isma.. Hurrmm.. sgt tak suka la bila dia nyanyi cinta adam dan hawa.. mcm x kene jek sumwhere.. huhu..

Kseluruhannya.. konsert mingguan af lg better dr final nih.. huuhuu.. =p

aqmaal said...

yeow~! Saya suka Akim!! X ikut af musim ini sbnrnye (well, reason yang paling solid adelah kerana final year di uni, jgn buat2 x tahu ya pakcik Fairuz)

Suka Akim, mahu menangis bila dia sampaikan emosi (mmg terbaiklah) but yeah, vocal dia.. tidak apa, masih enjoice ng persembahan beliau

(fairuz, dean list kah? JOM!!)

zue_zf said...

hai fairuz,thanks because you want to be a part of my followers....k.zue suke ngan blog fairuz nih sbb penuh ngan informasi & k.zue suke tgk gambar2 fairuz.... nmpk profesional sgt....

zue_zf said...

oh yer...fairuz gi gathering sitizoner kat cheras tue tak ? klu gi kita jmpa kat saner yer....

...Te-are... said...

hi fairuz... setuju sgt dgn pendapat fairuz ttg konsert akhir AF7...hambar lah... maybe, sbb lagu kot... sore diorg nyanyi x dgr sgt kan, mungkin betul kata fairuz yg diorg keletihan or nervous... anyway, congrats gak tuk akim + hafiz yg nampak kesungguhan masa wat persembahan... x lupe utk stacy gak, mantap... hehehe ;)

sama2 doakan 4 org finalis (x termasuk afmasuk coz for me dia bkn finalis...sorryyy) berjaya dalam industri hiburan msia... berjuang bersama2 Fairuz Selamat... heheheh ;)

JiKuStiK UnGu said...

ala...ak ngn balkis pun punye pndapat sma...tone akim ngn ko sama..ada persamaan...
sodap...ak suka akim...tak suka aril..over...hik2...

Fairuz Selamat said...

waaaa.. aqmaall.... saya tak dpt dekan lah,.!!! uwaaa

Fairuz Selamat said...

zue.. apai tak dpt g la.. ade show la sabtu ni.. emmang nak dtg gathering tu.. uwaaa

Fairuz Selamat said...

che.. ehehehe.. mana ade same.. saje jek ko ngan balqis ni kan.. mane ade.. ckp la sore aku sam ngan glen ke.. heheeh

Fairuz Selamat said...

farhana.. yeah.. betol2... mcm yg fairuz ckp la.. ade yg bagus tp mcm penat.. ade yg perembahan bagus.. sore kurang.. sume ade kelebiha kan.. jd kite doakan jek diorang ni ebrjaya..insyaallah kan..

Fairuz Selamat said...

roy..!!! kalau nak jeles, sila ke kaunter 5 ye... huh

Fairuz Selamat said...

betol te-are.. eheheeheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...