Sunday, December 27, 2009

2009.. Tahun Yg Paling Mencabar

2009 hampir melabuhkan tirainya... menyulusuri jalan2 yang telah dipijak.. banyak tapak yang masih berbekas tanpa tanda2 yang ia akan hilang.. dan jalan yang aku lalui dalam 2009 ni paling banyak meninggalkan jejak mati itu... jejak itu akan menjadi kenangan.. jejak itu akan menjadi sejarah.. jejak itu akan menjadi ingatan.. jejak itu akan menjadi pintu rindu.. 2009 aku umpamakan sebagai tahun paling sibuk buat aku sepanjang 24tahun aku bernafas ini. dari permulaan tahun 2009... jadual aku diisi dengan berbagai aktiviti... yang membuat aku tersenyum.. yang buat aku terduduk.. yang membuat aku berlari.. yang membuat aku menangis.. yang buat aku terguris.. yang buat aku ketawa... dan yang pasti.. berjaya membuat aku menghargai tahun 2009 ini...


penghasilan mini album.. ya satu perkembangan yang amat aku banggakan dalam perjalanan career aku.. aku dengan bantuan manager ku... berusaha menghasilkan single yang kami usahakan sendiri.. alhamdulillah semuanya berjaya.. walaupun perjalanan single ini tidak memberansagkan.. ia sudah ckup memberi seribu pengajaran dan kepuasan untuk aku.. disini juga dengan single ini.. aku dapat kawan dan peminat baru.. alhamdulillah.. moga akan ada sinar yg lbh indah untuk aku kemudian nanti



Anugerah Seni Makum....
satu khabar gembira apabila aku dicalonkan untuk anugerah individu dalam anugerah seni makum.. iaitu majlis yang mengiktiraf semua pelajar universiti semalaysia dalam melihat keaktifan mereka dalam bidang seni dan juga kecemerlangan dalam akademik... byk katagori dan termasuk katagori anugerah bonang emas.. alhamdulillah,... rezeki aku.. pernah termimpi untuk menjulang award ini 2 tahun lepas.. dan aku berpeluang.. alhamdulillah..




Makan Malam Mesra Makum.. majlis ini adalah sempena perpindahan mereka yang akan mengemudi majlis kebudayaan universiti semalaysia dari UTHM ke UNIMAP.. aku di panggil untuk membuat persembahan.. sgt meninggalkan memori.. disini byk kenalan baru yang aku dapat.. byk memori bru yg menjadi asas kepada yang seterusnya... byk gak perkara berlakau yg aku taknak lupakan




Debat terbuka astar.. mungkin ini acara yang biasa2 aja.. tp bagi aku satu kenangan yg indah.. disni aku belajar jd runner.. haahah memang aku berjaya menjadi pelari yg baik.. ahah kot.. disini gak aku kenal beberapa org kawan yang akhirnya rapat ngan aku.. eheheheheh best3.. ingat nak join lg... tp dah tak leh sbb dah tak de status sbg pelajar.. ahahaha

MPA 1 dan 2.. malam penganugerahan astar.. satu dn dua... dua dua memberi seribu kemanisan untuk aku sebelum aku meninggalkan sesi pengajian aku di universiti malaya ni.. dalam MPA1.. aku sekali lagi dianugerahkan anugerah seniman astar.. dan lawak gak aku dpt anugerah mr sporting.. ahaha.. lawak tol..!1 tp best.! alhamdulillah... dan untuk MPA2 satu lagi anugerah tertinggi yang aku tak pernah terpk akan dpt, aku peroleh.. anugerah tengku mahaleel.. aku cume berjang untuk seni di kolej itu.. dan bersyukur kerana kerja keras itu dipandang tinggi oleh pengurusan.. terima kasih kepada mereka yang mencadangkan nama aku dan setrusnya memilih aku.. tq.!!!



Festival seni...
festival seni yang merupakan acara tahunan terbesar universiti malaya ini memang dah menjadi satu tardisi.. cume yang menyusahkan aku adalah.. pada tahun ini diadakan majlis ini pada bula mac.. dengan nak exam lagi.. dengan nak mengajar lagi.. tahun terakhir aku di um ni, aku join agak banyak.. nyanyian inggeris, nyanyian irama malaysia, nyanyian asli, teater, nasyid dan puisi.. owh satu lagi.. tarian asli... alhamdulillah.. dalam kesemuanya itu.. aku dapat 4 juara dan satu tempat k empat.. pengalaman berharga.. setelah berusaha gigih dr 3 tahun leps.. akhirnya berjaya membanti kokej pertama menjuarai festival ini secara keseluruhan...









Final projek.. yup dal;am tahun terakhir dah tentu aku akan mempunyai final projek.. dan pementasan nyanyia maut adalah projek akhir dalam pengajian aku.. alhamdulillah.. aku tau aku tak memberi yang terbaik untuk pementasan ini.. tetapi aku yakin, aku dah cube bg yang paling aku mampu.. kesibukan untuk projek ini memang membnuh aku... kerja pentas, kerja produksi.. memang kami semua terbuntu..






anugerah diraja...
satu lgi pengalaman indah aku sepanjang bergelar pelajar... ya.. aku tak menerima anugerah ini.. namun dimaklumkan aku terpilih ke calon dua terakhir.. sudah cukup membuat aku tersenyum.. kecewa kerana gagal membawa ini menjadi kenyataan.. namun tidak pernah termimpi aku akan meenjadi calon penerima anugerah diraja ini...


cuci the musical..
satu lg pengalaman baru untuk aku.. aku hanya mencuba untuk terlbat dlm satu produksi besar seprti ni.. dan aku terpilih.. alhamdulillah.. 3 bulan dari ogos ke october.. aku hambakan diri aku serelanya untuk produksi ini.. 3 bulan yang penuh dengan cabaran dan dugaan.. kesronokan.. bnda baru.. ilmu baru.. kawan baru.. keghairahan yang baru.. memang cuci the musical satu pengalaman berharga untuk aku...



pementasan detik.. satu peluang yang datang tanpa diminta.. aku mendapat undangan dr kawan ku untuk menyertai pementasan penilaian untuk festival teater kebangsaan.. aku join.. menghayati watak dalam masa 5 hari... saat hilang penat kerana cuci the musical belum lagi mampu dijamah.. aku cube membantu.. banyak yang berlaku.. pementasan berjaya jga dipentaska.. alhamdulillah.. juga memberi satu pengajaran yang berharga untuk aku



anugerah skrin.. satu lagi pengalaman baru buat aku.. aku diajak oleh abg rudy untuk join anugerah skrin ni sebgai penyanyi latar.. aku terima.. utuk pengalaman dan juga untuk keseronokan... byk yang aku pelajari dr abg rudy sebagai music director... ya menjadi backup singer untuk siti, misha.. memang seronok bg aku.. alhamdulillah.. semua berjalan dengan lancar...



mengajar nasyid untuk festival seni.. sepanjang dec yg menjadi penutup 2009 ni.. aku memang sibuk.. antaranyta dengan mengajar pelajar2 kolej pertama bagi festival nasyid universiti malaya.. aku juga sepatutnya mengajar puisi.. anmun itu masih lgi bellum bergerak... jadi menjadi tenaga pengajar dalam erti kata yang sebenarnye memang memberi tekanan.. dulu aku juga peserta.. kini dilabel sebagai pengajar.. satu yang baru buat aku.. walaupun aku sudah mengajar nasyid ini sudah masuk tahun ke 4.. namun berdiri dengan stu tanggungjawab yg besar, memang memberi tekanan... namun itulah yang menyeronokkan.. harap ada sinar indah buat kumpulan nasyid ukhwah astar..





ini hanya sebahagian yang aku nak ingat.. aku klasifikasikan sebagai jejak yang cantik... terlalu banyk jejak yang pahit yang juga sudah mati terkesan di situ.. biar ia mnjadi sejarah yang taknak aku ingat...

tq 2009.!!!!!!!!!!!!




9 comments:

syafiq cyborg said...

salam..
aku nk ucapkan seinfiniti terima kasih sbb ko sudi ajar nasyid...wlupn ko dh grad..aku sbg pengurus tahun ni..nk mtak maaf klu spanjang aku uruskn nasyid ni..ade salah silap yg aku x perasan..sboleh2nya aku cba buat yg tbaik utk team kali ni..wlubgaimanapun..aku sedar..msih byk kekurangan..myb aku kurg pegalaman dlm bidang ni..ape2 pun..aku janji akan cba yg tbaik utk ukhuwah astar..aku btul2 harapkan sokongan dr ko..

romi flizz said...

yuz..wah panjang lebar tp sgt bermakna..kisah suka dan duka 2009...
tinggal beberapa hari lagi bukak buku baru dan merencanakan apa yg tak terlaksana lagi..harap2 thn depan ko akan jadi lebih terbaik dari thn2 sblmnya..insya allah..

I am Karl said...

hi

maaf nk tnye

btol ke bro ni penyanyi?

apa 1st single?

langsung xpenah dgr... maaf

ni pun juz came across ur blog.. ter'click'

memang ter'click'

if btol2 penyanyi, wishing u all d best la

hope 2010 dpt membina nama

aainaa said...

cd itu......

Fairuz Selamat said...

syafiq.. ur most welcome... btw.. its not bout the payment or somthing else.. its all about responbility.. aku memang nak ngajar nasyid.. that is my passion.. that is the thing that aku dah mulakan 3 tahun lepas.. so im willing to do that.. what have u done, was great.. u did well.. ya we learn from mistake.. dont worry.. we do this together...

Fairuz Selamat said...

romi.. senang dengan komen ko.. yeah.. harap2 begitu lah..

aku pun mengharapkan 2010 akan beri seribu keberkatan yg lbh baik..
insyaallah..
same goes to you bro..

Fairuz Selamat said...

karl..
yup..
that is right..
im the one who singing for qface and antz

eheeheh
actually..
its ok..
welcome bro to my blog..

ehheeh
tq for the wishes..
wish u the same

Fairuz Selamat said...

cd itu??????????

Nur Aainaa Khairunnisa said...

masih elok dalam simpanan....heheee...;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...