Thursday, April 12, 2012

Review Filem: Battleship

Aku rasa aku yang buat review pertama tentang filem ni.. ahaha ye tak? .. sb aku tgok pada hari pertama tayangan.. kalau tak silap la.. dan malam tu gak aku tulis review ni.. tak pernah serajin ini ye kalian semua.. ahahaha.. btw thanks to Jimmy Jeffry.. dia yg heret aku g pavi tgok citer ni.. kalau tak aku membuta je kat rumah ... jd.. jom terus kepada review aku.. tgh rajin ni.. kang dah malas.. satu hurup pun ku rasa azab nak tekan....





SINOPSIS
secara kasarnya filem Battleship ni mengisahkan pertarungan manusia dia bumi dengan makhluk asing... kelansungan dari usaha bumi untuk meninjau dunia luar berhasil tetapi kedatangan org luar tu dtg dengan misi yang berbeza... tp tak dijelaskan kenapa maklhluk asing tu dtg ke bumi.. dan dlm semua petempuran, manusia bukan objek yang mahu dibunuh... pun tak dijelaskan kenapa... tp so far jalan cerita jelas untuk difahami.. cume ada beberapa subtext yang tak jelas... tp masih ok sb dia tak menjejaskan perjalanan tunjang cerita. selain BATTLESHIP itu sendiri digambarkan sebagai kapal perang pemusnah yang digunakan untuk menewaskan makhluk asing tu sendiri


SINOMATOGRAFI
SUperb.... ok la.. so far teknik nye takde la superb sgt.. sb cerita perang2 lawan2 mcm ni.. sinomatografi tak terlali abstract atau pun tak berseni sgt.. fokus cerita lbh kepada perperangan tu sendiri.. tp apa yang aku puji.. setiap shot yang diberi tak mengganggu perjalanan cerita.. pandangan dan view penonton tak diganggu.. byk msalah dlm cerita perang cmm ni... selalunye shot kamera keadang silap dan matikan mood penonton pada babak2 tertentu.. so far.. untuk filem ni.. shot ringkas.. tak artistik sgt.. tp masih mampu untuk tampilkan keindahan yg ada dlm cerita ni mcm laut, gunung semua tu.... syabas2...


TATABUNYI
 tiada masalah... muzik background yang digunakan takde lah gempak sgt.. ataupun.. aku leh ckp yg penceritaan di sampaikan dgn sgt baik smpai aku ignore bunyik dan effect yang digunakan... tp time2 perang tu sound dia memang cemerlang.. memanmg membantu penonton dlm menjadi salah sorng dr ahli tentera laut yg dsedang berperang tu.. eheheheh


PLOT
CEMERLANG.... aku bandingkan cerita ni dgn john carter... tp memang battleship jauh lbh baik.. aku sukakan plot yang laju tp dlm masa yg sama kesinambungan cerita dijaga.. dan battleship berjaya... dr saat pertama dimainkan.. aku takde rasa bosan walau setengah saat.. dlm john carter aku ada rasa meleret sket.. dlm filem ni.. memang superb.. emosi dan energy penonton dijaga dgn sangat baik dgn plot yang di alurkan dengan berkesan.. dr babak romantik.. ke pertarungan.. balik pada watak sam dan mick.. memang cemerlang.... 

PENGARAHAN
ok kali ni aku sgt puji... pengarahan untuk battleship adalah sgt cemrrlang... dr segi olahan lakonan pelakon.. hnggalah susun atur pergerakan cerita... kepada shot yg deambil hnggalah luahan emosi melalu apresiasi kesulurah cerita.. memanmg menjadi... olahan lakonan yang berjaya.. aku tak nampak lansung kurangnye pada lakonan... pengarahan yg sgt bagus... pengarahan ini menjadikan lakonan pelakons emua menjadi... watak RIHANNA tu sndiri takde la woww sgt.. tp so far memang ok... dia boleh la berlakon.. cume aku rasa benci giler dgn WIG dia tu... ahahahah

-
TEMA DAN PERSOALAN
MENARIK... dr awal kita difahamkan dengan watak hopper yg memang pemalas... hinggalah dia menyesal sb abg dia mati.. dan nampak pembangunan cerita yang menonjolkan persoalan yang kita kene berubah untuk kita ubah hdupmkita dptkan yg lbh baik.. persoalan MICK yg mule2 putus asa sb dia hilang kaki masa perang.. bagaimana persoalan untuk kita bangkit balik dlm hdup kita even biler kita dtimpa kecelakaan... persoalan tentang org atas yang selalu mendesak org bawah untuk bergerak tanpa memahami situasi... persoalan2 yang emmang genral dan sesuai dgn apa yg kita hadapi... tema lak.. secara kasar aku rasa tema cerita ni tentang makhlukm asing yaang nak serang bumi td lah....huuuuu
-
KESELURUHAN
secara keseluruhan.. aku rasa ni filem terbaik setakat yg aku tgok dlm 2012... cerita ni tak la meninggalkan kesan yg dlm dr aspek emosi.. tp rencahnya cukup. emosi, aksi, teknik pengarahan, teknik kamera... muzik lakonan, ending dia.. semua aku rasa boleh diterima.. aku keluar panggung dgn rasa puas.. ok la tuh kan.. korng kene tgok.. sb aku rasa nak tgok lg

4.6 / 5

4 comments:

Nur Hafiqa Ismail said...

betol2!
fiqa tgh gak masa 11hb april even ckp kua 12hb kan..
mmg best! :D

Cik Aya said...

haiiii abg feroz..haha
tak sangka jumpa blog nih
btw nice sharing ya
minat q face dulu2

Cik Yatt said...

waaa..smuye rog review cite ni..nk tngok gak..

Aisumi Chan Kawa'i said...

dah tgk dahhh~ BEST! rasa nak tgk lagi~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...