Wednesday, April 11, 2012

Kita Baru Susah, Dunia Belum Kiamat




wooooohhhhh tajuk kat atas tu gempak an..? ahaha actually isinya memang akan seberat itu juga.. ehehe.. lately aku selalu fikri pasal satu statement ni "bila susah baru ingat tuhan"... ntah.. sb aku akui aku pernah mcm tu... kalau time senang 10minit lg kul 4 bru nak tehegeh2 solat zuhur.. hah mcm tu la analoginye... tp bila time susah.... cepat je kan.. lumrah la... tp lebh baik begitu dari biler susah kite lepaskan tension kat something yg lg tak elok mcm club ke arak ke kan... ok la.. to be honest.. in this few months back, i must say i was in the worst time of me... time tu jugak lakh.. aku muhasabah diri... carik kesilapan dan kurangnya diri kita kat mana.. apa yang kita terlepas bnda yang sepatutnye kita buat masa kite selesa.. apa yang kita janji ki biarkan.... apa yang sepatutnya kita hormati kita abaikan.. apa yang sepatutnye kita sedekah kita bakar.. apa yang sepatutnye kita utamakan kita letak hujung sekali.. apa yang sepatutnya kita syg kita pinggirkan.. ini semua satu perjalanan dalam hidup yang mungkin kita sedar atau kita tak sedar tp it does effect kepada diri kita sebenarnye... dalam waktu aku susah.. aku memang bukan jenis bergantung pada org.. tp ye la pada kawan2 baik yang kenal aku sure tau aku mcm mana... ade sorng kawan aku... she actually did really good job in term of to make me which her friend always smile and laugh.... dia ckp simple je.. "mungkin ko paling teruk skrang ni, tp selagi dunia belum kiamat, chill.... relax dan kejar cita2 kau...".. kan..?.. hehehe selalunya kita biler kita susah.. kita memang akan fkir kita lah yang paling hina.. kita lah yang paling malang.... 

 Apa perasaan korang tengok keadaan makcik ni..  menangis beb.....

Dlm beberapa hari ini.. kalau aku g pavilion ke.. aku g memana la.. aku tgok pak guard yg jaga2 ni semua... makcik2 yang sapu sampah... umur sama bayar mcm ayah aku.. gosh.. aku sedih beb... umur dorng sepatutnye duk kat umah tunggu layanan terbaik dr anak2... sb betapa susahnye diorang membesarkan kita dahulu..... tp diorang masih lagi membanting tulang mencari rezeki pada usia emas.. ya allah... aku doakan rezeki diorang ni dimurahkan... bnda2 mcm ni nampak simple.. tp siignifikannya kalau kita pertajamkan lagi.. dekat seincci je dengan diri kita.. bnda2 mcm ni buat aku fikir.. masa kita tengah terduduk mcm ni.. bukan tuhan nak bagi malang... tp tuhan nak kite overcome all this matter.. supaya dlm kita berjalan, kita bijak pilih arah mana .. kita boleh mengelaka kalau terlihat duri... aku bersyukur... allah uji aku dlm waktu ini.. yang mana semua ada di sisi aku untuk support.. ye lah.. biler kita hampir tersungkur.. kita prlukan tangan untuk di capai.. syukur.. masih banyak tangan yg aku boleh berpaut..

Jd... kesimpulannya... selalulah muhasabah diri.. jgn bila kita sudah di hujung pernafasan baru akal yang allh kurniakan baru kita nak guna... selagi belum tertutup mata.. selagi tu rezeki dan tuah ada untuk kita... insyallah... perhalusi langkah seharian... diperbaiki segala kekurangan... dan ingat.. seteruk2 kita.. BANYAK sgat lagi mereka di luar sana yang masih bertarung walaupun hanya untuk dapatkan sesuap nasik..... kita masih lagi bukan apa2 nak banding pengorbanan mereka yg betol2 susah.. aku taknak bebankan hujung2 usia mak ayah aku dengan kesusahan.. insyallah... kita perjuangkan rezeki yang ada.. dan allah tu maha kaya.... setiap hela nafas yang masuk ke dalam bdan, itulah rezeki kita.....

Ps: Agama itu satu kepercayaan untuk menstrukturkan hidup kita sebaiknya...



1 comment:

bai baizura said...

insyaallah mudah-mudahan kita tak abaikan segala suruhannya.

moga terus diberikan hidayah dlm melakukan kebaikan.:)aminn..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...