Friday, May 14, 2010

Maruah Seorang Abg...!!!



hehehe.. aku suka topic ini... aku sebenarnye terbaca dari blog ini This Is My Territory.... heheeh.. sebenarnye.. membaca kisah ini.. membuat aku terfikir benda yang sama.. ia pernah berlaku kepada aku gak.. sebelum itu.. kisah yang aku baca itu ialah.. bro tu rasa agak malu apabila dia yang grad dr universiti masih mencari kerja.. sedangkan adiknya baru sahaja membeli sebuah kereta... eheheheheh... maruahnya sebagai seorang abg tercalar.. sampai cuti pun tak jd nak balik kg.. heeheh.. relax broo..

sebenarnye.. aku pun mcm tu.. sesudah abis spm.. aku ambik stpm.. sesudah stpm.. aku sambung ke Um.. 4 tahun.. akhirnya aku tamat pengajian pada mei 2009.... dan kerja pertama yang aku buat setelah grad adalah terlibat dengan Cuci The Musical.. ahhaha.. bukan kerja tetap pun.. 3 bulan je.... berbalik kepada isu... eheheh aku memang rasa diri ini sebenarnye berguna atau tak.. yela.. cmm bro tu nye situasi.. aku sendiri yang gegeh nak sambung2 study ni.. sampai ke akhirnya aku grad, harta satu pun takda.. kecuali handset dan motor... kawan aku yang kuar spm je trus keje.. dah ada rumah.. dah ada kereta.. dah kawin ada anak pun... biler pegi mane2 pakai kereta ayah or abang.. memang malu.. memang rasa mcm menyesal belaja tinggi2.. kan2?..



pastu tiap kali gather dengan dorang, aku rasa dorang mcm dah lalui hidup sebagai manusia matang.. aku sendiri masuh baru tamat belaja... tak tau lgi pasal loan kereta la.. interest rumah.. pasal insuran2 la.. pasal turun naik harga itu ini la.. kalau tau pun, sekadar tau je.. tak involve... hehehe.. rasa mcm budak baru dapat kehidupan... balik kampung.. jumpe member.. yang tu dah beli rumah.. yang ni baru angkat kereta.. huhh.. malunyaaa... korang pernah rasa mcm ni tak??

mesti pernah kan.. lain la kalau datang dr keluarga yang kaya raya.. masuk u je.. famili belikan kereta..... kerja jauh dr rumah, femily sewakan rumah.. itu bonus la.. untuk aku yang aku leh katakan, aku usahakan sendiri semua kehendak aku.. memang terasa la.... heehheeh

tapi aku rasa, aku lalui fasa itu dengan menarik.. dari tamat belaja.. sampai sekarang.. aku akui ada masa aku tak wat ape2.. mengular.. then abiskan duit simpanan yang kononnya banyak tu.. ahhaah.. ke hulu kehilir takde terpk nak bekerjaya... bukn ape.. mungkin aku nak rasa bebas sedikit seblum memasuki alam bekerja... heheeh...


dan la ni.. alhamdulillah.. pembukaan 2010.. aku mendapat panggilan untuk bekerja dalam agensi kerajaan.. satu yang aku tak mintak.. dan sesuatu yang terlalu sayang untuk aku tolak.. aku mulakan sesi bekerja ini dengan byk cabaran.. yela dapat memegang satu jawatan yang besar tanggungjawab.... dan alhamdulillah.. dengan fasa baru ini.. aku mula rasa aku mampu membina satu taraf kehidupan yang baik.. insyaallah.. 2 bulan bekerja.. aku dah rembat satu kereta... aku da boleh buat byk bnda... dan perkara ini secara tak lansung memberi tamparan hebat kepada kawan2 yang beli rumah dan kereta dulu dr aku tu.. ehehehe.. kire dalam tempoh yg singkat ini, aku berjaya recover maruah aku yang sedikit tercalar tu.. eheheheh....

jd kepada yang senasib dengan aku dan bro di atas tu.. aku doakan semoga korang dpt kerja yg bagus.. ye la bukan mudah nak dapat kerja lepas tamat belaja ni.. aku ni pun nasib aje pun.. jd aku sgt2 mendoakn korang akan dpt ape yang setimpal dengan yang korang usahakan time2 belaja dulu...... amin...

11 comments:

Duke Luce Dell'amore said...

meriahnya blog die!!!

Lazyf said...

bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian...paling penting apa yg kita mahukan adalah hasil dari titik peluh kita sendiri... ;-)

Fairuz Selamat said...

azum ngade.. baru sekarang dia nak follow.. taktau pun dia ade blog

Fairuz Selamat said...

lazyf.. betol3.!!! setuju.. puas rasanya beli sesuatu dengan hasil sendiri.. kan3

jane said...

aku dh baca kat blog dia tadi
cisss betol

hahhahhaha

ingt dia kna sntuh ngn mana2 gegirls ke
hahhaha rupenya ...

keh3x

Judiene said...

at least ilmu ko lbh drp org lain
byk sijil la ko dpt
hehehe
keje mne2 bro
tggu rezeki ko muncul je
=)

Che Kay said...

"Allah menjadikan setiap kejadian dengan rahsia yang tersimpan untuk kita fikirkan. Dia lebih mengetahui apa yang tidak kita ketahui. Redha dan bersyukur dengan ketetapannya." ~Travelog Cinta Abadi:Masa yang berlalu~

Fairuz Selamat said...

jane.. tu lapasal
aku memula bace ingat mcm tu gak.. ahaha
rupenye pasal adik dia beli ketye

Fairuz Selamat said...

judiene..
sbb tu aku teruskan
aku tau. rezeki yang berbeza memang dah ditetapka
dan aku percaya kite susah2 dlu.. buat ikhlas2.. pastu ganjarabn lumayan menanti

Fairuz Selamat said...

chekat
waaahhb madah bermadah dr seberang laut katanya
tp memang betol.. kita redha dan buat yg tebaik... insyaallah.. dia akan memberi yg terbaik juga

Che Kay said...

sekadar berkongsi qoute dari buku yang dibaca. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...