Tuesday, January 12, 2010

Penting ke Dean's List tu..?



Peringatan.. entri ini mungkin menyentapkan sesiapa... jd terlebih dahulu.. maaf aku taburkan... ok ia mcm ni... kisah ni bermula apabila ada la mahluk2 tuhan yang kerjanya asyik nak mempertikaikan hak org lain ni... mengeluarkan statement yang agak menyentap sanubari aku... hehehe.. ye aku bekas pelajar universiti malaya... aku bergraduasi pada ogos yang lepas.. dan sehingga ke saat ini, aku masih belum bekerja secara tetap.. masih lagi menjalankan kerja2 aku sebagai orang seni... dan org itu mengeluarkan kata2 ini..

"hah tengok mcm kau dude... sampai sekarang pun belum dapat kerja... buat penat je belajar rajin2.. buat apa dapat dekan2 tu semua... at last bukan membantu pun dalam real life..."

wahhh.. sedap tahap jambu batu tol mulut insan ni...... jd secara berseloroh.. aku pun menjawab...

"so What.!!!"

ini semua berkenaan peluang dan direction yang kita nak dalam hidup... deans list tu memang bukan penentu dalam kite membicarakan tentang kejayaan kita dalam kehidupan sebenar.. tp tak salah mencapai sesuatu yang tertinggi dalam setiap ruang yang kita binakan... kepuasan tu bukan selalu ada... atleast at one time, we had that chance.. to be in that level... even it's not that important...

termasuk dalam arena pembelajaran.. yaaa.. aku akui.. nasib aku mungkin tak sebaik beberapa org lain yang sama2 belajar dulu... even aku dapat 5 kali dean's list award ni.. tp siapa kesah.. peluang untuk membuktikan kita dah wat yg terbaik dlam arena pembelajaran, dah pun aku buat.. bukan untuk buktikan pada dunia... tp untuk kepuasan diri sendiri.... atleast.. aku buktikan pada satu masa dulu, aku bukan picisan.... tu yang penting.. kepuasan terhadap diri sendiri.. dan merasa bangga dengan penat lelah kita. tu paling penting... dan sekarang, dalam fasa baru dlm hidup aku, aku perlu buktikan aku pun sebertuah itu.... insyaallah...

so... sama ade penting ke tak dapat anugerah dekan tu.. jgn nak dipertikaikan..!!!!! sbb jawapannya masih same.. iaitu..



PS: teringat, terbac kat blog daniel adie.. abg angkat dia bg rm1000.. untuk DL... *Cemburu...*


11 comments:

bidadarihijau said...

mmg DL tu xboleh nk janji ape2 pon in our real life...
tp bile sekali dapat mmg rase puas, bangga, sbb usaha kite tercapai...
sape ckp mcm tu??jelez la tu..haahah

selalu ayt org jelez mmg gtu..
now sy tgh practical n me d only one stud prac yg amik degree kat situ..
pastu ade org tu ckp ala ade degree pon bukan boleh kemane..
waaa mmg org2 yg ckp mcm mneh jelez kot...

AdiE said...

just ignore that kind of person with that kind of attitude!!

~daniel adie~

Anonymous said...

Hello everyone!
I would like to burn a theme at this forum. There is such a thing, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of financial piramyde, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

For quite a long time, I make money with the help of these programs.
I don't have problems with money now, but there are heights that must be conquered . I make 2G daily, and I started with funny 500 bucks.
Right now, I'm very close at catching at last a guaranteed variant to make a sharp rise . Turn to my blog to get additional info.

[url=http://theblogmoney.com] Online investment blog[/url]

::FAIZ FARISH:: said...

Ko jangan Peduli kata orang bro... Bkn diorang yang kasi ko makan. Bukan diorang yang kasi ko duit. Sesetengah Manusia ni memang tak lari dari hasat dengki... So, kita juz buat taktau je... Kalau aku, org cakap yang tak baik ngan aku, aku juz Senyum paling manis je kat dia... & Say Thank You Very Much... Sure dia sakit ati balik... dan kata (Apasal dia tak marah?)Niat orang macam tu sebenarnya nak menjatuhkan kita.... So watpa nak ambil peduli. Rezeki semua ketentuan Allah.

~RoY @ AzRuL~ said...

kalo aku dpt DL lagi, aku pun nak gak dpt habuan mcm Daniel Adie tuh!! huhuhuhu...

LENNY ERWAN said...

Fairuz,
menuntut ilmu itu hak manusia. memberi rezeki atas ilmu itu hak Allah.
mencari peluang itu hak manusia.
memberi peluang itu hak Allah.
meneruskan hidup itu hak manusia.
mematikan hidup itu hak Allah.

Jadi cakap dengan kawan ko tu -
"Rezeki ko tu pun bila2 masa je Allah boleh tarik dan bagi kat aku". Suruh dia ingat Allah sikit kalau bercakap heheheh ...

Fairuz Selamat said...

bidadari hijau..
yup betol..
dorang ni jeles sebenarnye,.
mcm la bg effect kalau kite dpt dl kan..

Fairuz Selamat said...

adie...
totally agree...
buttt....
hurmmm..
nak 1k for dl... leh?

Fairuz Selamat said...

farish...

betol2..
manusia mcm ni memang saiko je lbh... padahal habuk pun lbh cun dr dorang.. kalau dilayan kite yg giler... kan.. bek kite senyjm aje sambil makan coki2..

Fairuz Selamat said...

roy.. jom kite pau dia..

Fairuz Selamat said...

kak len...
suke statement tu..
betol2..
kite wat yg terbaik je atas jalan yang dah diberikan oleh tuhan pada kite...

ni asyik nak sakit hati ngan org lain aje.. smpai biler pun tak kemana...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...