Monday, May 4, 2009

Semangat Aku Setelah Tomok

rasanya satu dunia atau satu malaysia telah maklum bahawa penyanyi kumpulan newboyz, Tomok atau Shah Indrawan telah menjuarai rancangan realiti One In A Million. satu kejutan setelah dua musim sebelumnya seperti sukar untuk lelaki membolosi tembok ini. dan juga sepeti sukar untuk penyanyi meraih undi dr masyarakat melihat kepada nasib yang menimpa dayang, faizal dan shiela. namum tomok membuktikan bahawa jika ikhlas dan jujur usahanya, tiada yang mustahil. aku sangat2 memandang positif kemenangan tomok ini. sejujurnya aku tak pernah mengikuti konsert mingguan oiam.. cuma di youtube saje. mungkin kerana kesibukan aku di final semester ini. namun apabila sudah berada di pentas final, melihat pengamatan aku, hanya tomok dan esther yg mungkin menjadi juara.. aku kuat mengatakan itu...

yea.. sume tau tomok merupakan vokalis kumpulan newboyz yg muncul dlm industri tempatan sekitar tahun 1999/2000.. album silih berganti sehinggalah nama newboyz itu seakan2 pudar ditelan kehebatan artis2 baru yg silih berganti. ramai tertanye2 kemana newboyz.. dan satu berita mengejutkan apabila tomok menyertai oiam dan layak ke pentas mingguan. dan saban minggu tomok berusaha gigi membuktikan yang dia bukan belasahan. sehinggalah malam jumaat itu, dia dinobatkan sebagai juara. ini sangat memberi semangat kepada aku.. Kenapa?

mungkin ade yang tahu, mungkin tidak.. aku juga pernah menganggotai dua kumpulan sebelum ini. satu daripadanya adalah qface. qface muncul sekitar tahun 2000.. tidak jauh dr newboyz. dan pada masa tu kami berdua.. dua kumpulan ini saling disatukan. sering dikaitkan. peminat kerap menghantar surat melaga-lagakan kami. wartawan mengatakan kami pencabar terdekat newboyz...hahaha.. kenangan kan.. namun keteguhan newboyz lbh kukuh dr kami. aku keluar dr qface atas sebb tertetntu.. namun banyak yang aku belajar dr qface ini. inilah band pertama yang mengajar aku arti menjadi artis rakaman. melalui qface juga bnyak aku dapat.

Q-Face

sekitar tahun 2002 aku menyertai kumpula antz di bawah FMC. alhamdulillah album pertama kami membuahkan hasil yg agak membanggakan.. lagu kami seperti sebati, lydia, juga cinta remaja duet bersama elyana kerap diputar di radio.. namun tidak lama juga. selepas menghasilkan album kedua pada 2005, kami senyap.. aku menyambung pelajaran.. yang lain dengan bisnes masing2.. setelah ini jugalah, aku pernah merasakan untuk give up saja... banyank sebenarnya yang aku terpaksa telan sepanjang hampir 10 tahun dlm industri ini.. pernah aku terfikir untuk biarkan saja dunia ini dengan alirannya.. tapi aku gagal..

Antz

aku terlalu mencintai nyanyian.. saban hari melihat bakat baru gigih mengasah bakat. aku makin teruja. melihat seperti tomok, usaha menaikkan namanya semula. aku bersemangat.. namun aku terfikir, adakah nasib aku sebaiknya? adakah memang ada rezeki aku di jalan ini. kerana sehingga saat ini, aku buntu untuk memikirkan bagaimana mahu menembusi dinding utuh industri ini. selama 10 tahun ini, aku mencuba berbagai cara.... apa aja yang aku tak cuba, apa aja cacian dan hinaan yang aku tak terima.... aku dituduh bersetubuh, aku dituduh membawa penyakit AIDS, aku dituduh menggunakan ilmu hitam untuk membantu suaraku. itu sebahagian yang aku terima.. yang family aku terima?... ya lebih teruk dr itu. yeaa aku puas di tipu.. dr sekecil kecilnya, sehinggalah sebesar bsarnya.. aku iyakan saja.. aku biarkan saja.. kerana apa? aku terlalu mencintai seni...

Fairuz Selamat

lantas... kemenangan tomok seperti memberi aku satu kekuatan.. untuk terus berusaha sehinggalah bakat dan semangat aku diiktiraf dan dinilai. namun, mungkin kah itu akan berlaku? Adakah Yang danggup untuk menyokong aku?.. aku masih tertanya......

52 comments:

Syahmi said...

truskn niat ko...kata hati sbnrnya yg memberikn jln terbaik...cuba jer! aku konfiden! peminat ko masih ramai kt luar tu.. anggap je 10 thn ni tempoh ko 'bertapa'..kukuhkn ilmu, mantapkn vokal.. dan tiba masanya ko keluar dri 'pertapaan' ni, dan tunjukkan hasilnya!! aku nk tgk ko tercalon dlm ARTIS BARU TERBAIK..so..sahut CABARAN ni ok!!

Fairuz Selamat said...

makasih bro.. betol. tu gak yga ku pk.. have to be stronger than be4.. aku nak try.. aku kene yakin.. makasih bro

sayalahfaizul said...

pai... aku tau ko leh gi jaoh lagi pai... semangat ko kene kuat tau. peminat? if u don't mind, count me in... it has been years since the day one i started to love your voice and songs...

Fairuz Selamat said...

makasih faizul.... semagt aku biler dengar ko ckp gitu.. ye la.. kite same2 tanding sume... then when y said that, aku sssgggtttt terharu.. makasih wei..!!!! sgt2..!! insyallah.. aku akan cube bg yg terbaik..

Anonymous said...

apai kene ade keyakinan yg tinggi... kuat semangat n percayalah akak n member2 sz pasti menyokong apai! TAJLENA

ChE YaYA said...

my rumate asyik kate camnie..
Kenapa Fairuz x masuk OIAM..
byk kali plak tue..
adeii...

:: Feez_Mior :: said...

yeah..dont give up..
Allah akan membantu segala perbuatan yg lahir dr hati yg ikhlas dan jujur..
insyaAllah, suatu hari mendatang anda akan berjaya spt yg diinginkn..
pengalaman itu sentiase mendewasakn kte... =)

eye^na said...

masih kah ader yang menyokong? semestinya ader.....mmg kejayaan tomok tu menjadi pembakar semanagt...tentang rezki, Allah telah menentukan dan menjanjikan rezeki untuk setiap umatNYa...teruskan mencuba...insyaAllah, ada jalan terang menanti...=)

aainaa slh seorang peminat u k dari zaman q-face(izinkanlah)....('c_,')

Fairuz Selamat said...

makasih akak.. saya tau akak mesti sokong saya.. ehehe.. yup. semangat kene kuat kan..

Fairuz Selamat said...

che yaya.. ahahahah.. sebenarnye mase ausition ari tu memang org nak g.. tapi org ade hal lain.. ade meeting ke ape ntah ari tu... uwaa.. tapi takpe.. belum rezeki.. insyaallah.. ade lg nan org nak try gak

Fairuz Selamat said...

feez.. yup.. pengalaman memang mendewasakan kita.. mengajar kite untuk jd lbh baik kan..makasih ua feez... insyallah, org pun percaya satu hari nanti tuhan akan bg pulangan yang memuaskan.. insyaallah

Fairuz Selamat said...

hurmm... eyenaa.. makasih tau...memang kejayaan tomok tu bg org semangat.. rasa mcm nak try lgi dan lagi.. insyallah kan.. allah akn bg rezeki gak nanti.. ainaaa peminat dr zaman izinkanlah?.. hehehe.. makasih byk2....!!

Fairuz Selamat said...

hurmm... eyenaa.. makasih tau...memang kejayaan tomok tu bg org semangat.. rasa mcm nak try lgi dan lagi.. insyallah kan.. allah akn bg rezeki gak nanti.. ainaaa peminat dr zaman izinkanlah?.. hehehe.. makasih byk2....!!

eye^na said...

heheee....malu ar plak ;p ....zaman² kegemilangan skolah menegah...huhu...

Nur Farhana Abdullah said...

Wah.. Da ramai da pminat dia.. Huuhuu.. Jauh lg perjalanan.. Bnyk lagi fairuz blh teroka.. Kita rasa awak blh pny survive dlm dunia seni ni.. Ada suara, ada rupa gak ape.. Yg pnting work hard.. Kitorang sume sntiasa ada untuk anda.. =)

Fairuz Selamat said...

makasih farhana.. tetibe rasa semangat lak sbb korang sume mcm sokong je si apai yg ntah pape ni... makasih ek... tak la farhana. apai takde rupe sgt pun.. tu gmbar jek.... plus.. bakat apai tak la seberapa.. tp takpe.. yg penting kite cube kan..

eye^na said...

betul tu farhana..marilah kita beramai² menyokong fairuz....vote 4 fairuz...erk....tetiba...hhuuuu...=)

Fairuz Selamat said...

hehehe..ni kalau fairuz masuk realiti show ni.. mahu ke korang ngundi.. waahh soalan...

eye^na said...

percaya pada bakat yg ada...insyaAllah akan ader....=)

yani said...

hurm...kemenangan tomok mmbuktikan yg artis pun blh berjaya dlm oiam..congrate again tomok..
fairuz...yani mengikuti fairuz sejak dari q face lagi..pas2 antz..huhu tup2 fairuz senyap...yani pun pelik sbb tetiba senyap jer..pasal berita buruk tu yani tak tahu menahu...mgkn ader hikmah yg berlagu...bila yani tau yg fairuz sgt2 aktif kat UM...yani rs mgkn fairuz akan kembali ke dunia seni..erm tekaan yani tepat btl tak??? hehehe...hurm teruskan usaha fairuz..mgkin lpskan ni rezeki fairuz ..org kata tuah ayam napak di kaki tuah manusia sape yg tau..:) gud luck..:)

acik ayu said...

Pedulik kan kata org! dorg bkn tau ape2 pun fairuz.

aku akan terus myokong kamu dan Tomok!


Chaiyok!

lil_iera said...

teruskan aje..... teruskan menyanyi dan study.... brula bleh jd artis yg berilmu... hehe... saya meminati anda sejak zaman qface lg.... suara kamu mmg sdap... so truskan usaha anda...... ;-)

p/s: kalo tomok boleh kamu pun boleh...

Observer said...

maybe perlu imej lebih jantan kot seperti gambar yg baju melayu tu. mekap2 foundation, contact lens rambut kaler2 very tak perlu.

estrElla said...

la...fairuz antz ruper nyerr... ya ampun!!! i rasa macam tak percaya jer... arghhhh!!!! biar i jerit kuat2! hepi sangat. fairuz i ingat lagi lagu2 you dulu. paling i suka lagu duet ngan elyana. cinta remaja!! setiap hari i dengar taw. tak tipu!!! betul!!! i misz u fairuz... bila nak buat comeback??? serious fairuz i x kenal tadi!!!! OH MY GOD! i can't believe dis....

Fairuz Selamat said...

insyaallah.. makasih annaa.. kene percaya dengan bakat yg tuhan bg dan sentiasa menjaganya kan... insyaalllah.. fairuz akan wat... ainaa kene sokong tau

Fairuz Selamat said...

yani.. betol.. fairuz suke giler tgok tomok usaha sungguh2 nak bg yg terbaik.. dia mcm ignore jek apa org kata.. bagus mcm tu.. percaya dgn bakat kita... yup.. fairuz senyap sekejap.. satunye sbb fairuz study lgi di UM.. 2nd, memang masa tu fairuz ingat dah takda rezeki lgi dah.. tp fairuz akan cuba lgi.. taknak bakat yang allah bg ni terbazir mcm tu jek... insyaallah.. kene percaya pd diri sendiri kan..

Fairuz Selamat said...

cik ayu.... betol mcm kamu ckp..
kite kene yakin... kalau nak layankan apa org ckp memang tak kemana la kan.. makasih ek.. hope to see u supoort me all the way ek.. makasih cik ayu

Fairuz Selamat said...

lil iera....
yup betol ckp kamu.. fairuz memang ada impian nak study setinggi yg boleh.. tak semua org dpt peluang ni.. jd fairuz akan teruskan study.. smbil giatkan nyanyi... kamu sokong saya ya... insyallah, fairuz akan bg yg terbaik..

ps: tomok boleh, aku pun boleh

Fairuz Selamat said...

observer... mungkin benar apa yang kamu ckp tu.. lbh nutral kan.. mcm bju melayu tu ek? ok3... tapi fairuz tak pernah pakai lens ar.. eheheeh.. mekap2 tu ade gak la... kekadang kita taknak, tp mekap artis yg pakaikan..

Fairuz Selamat said...

estrella... hey kamu biuat fairuz malu sekejap... hahaah.. kamu minat lagu cinta remaja ek.. tq.. makasih.. yup memang best kenangan masa tu.. even ramai msg tanye kenapa fairuz senyap sume.. eheheh.. yup.. me on my way, untuk wat comeback.. sekarang tengah tunggu lagu2 yang betol2 bagus untuk rakam.. tunggu tau estrella...

Nur Farhana Abdullah said...

Wah.. Pminat smakin brtambah.. Tak sia-sia sy letak blog anda dlm special column - G.L.A.M.O.U.R.. Heehee.. Smemangnya tdk dinafikan anda mmg glamer abes.. =p

eye^na said...

insyaAllah...aainaa akan terus menyokong fairuz...=)

Fairuz Selamat said...

hsahahaah.. farhana suke bg statement mcm tu.. ahahahahha... org tak la glamer maner.. tgok artis len nye blog... lg byk pengunjung... org dah kire thanxful ade korang2..

Fairuz Selamat said...

makasih ainaa... suke ade kawan mcm ni..!!!

eye^na said...

sama...no hal la...=)

Nur Farhana Abdullah said...

Kita suka bg statement camtu sbb kita suka kacau awak.. Haaa.. Tgk tu da trsipu-sipu malu.. Hurrmm.. Very the sweet gitu kan? Haha.. =p

melacolea@bobo said...

en fairuz...siyesly..dlu wktu anda dgn Q-face memg gilew2 laa ngan band anda..yer laa..bbga ngan dak BP kn..coz ak pown BP..hahha..ag2 zamn sekolah2 dlu..Tomok memg transform..maybe die da matg ngan sore...zamn pown dh brubh...u? apew lg..kuarkan bkat yg dh lame terpendm 2...i taw u masih cintakan seni....ud luck..if u enter OIAM next year..i support....yeahh!!!!!

idasm said...

oh rupanya bekas Antz.. akak ingat lagi kumpulan ni. hehe... tak sangka yea..
takpe fairuz... teruskan berusaha, percaya pada diri... kuatkan azam, jgn lupa bertawakkal... insyaallah kejayaan pasti dpt digenggam....

Fairuz Selamat said...

melacolea org bp gak aek.. heeheh makasih ek.. yup.. agak best la mase ngan qface dulu ngan antz lepas tu.. eeheheh.. is was nice that time.. tp takpe... org kata rezeki kite taktau kan.. tuhan tentukan... yg penting fairuz kene usaha betol2... melacolea support ek...

Fairuz Selamat said...

heeheh.. kak ida tau ke kump tu.. segan la plak.. pasal antri ni.. sume dah tau dah apai ni bekas kump antz ngan qface.. ehehe.. dah pecah rahsia dah..eheheh.. btw makasih kak ek.. tp kan.. apai as a singer tu.. beeza tau dengan apai as a zoners.. ehehehheeh.. akak support apai gak ek.. insyaallah ade rezeki..

~aku boy~ said...

pernah dengar ayat lagu ni kan..
"sejarah mengajar kita,
menjadi lebih dewasa,
la..la..la.."
atau...
"pengalaman, bisa mendewasakan,
mematangkan fikiran..."
jadikan sebagai landasan utk kedepan..
peace...lama tak msg org!

aimanhaQimy said...

"Adakah Yang danggup untuk menyokong aku?.. aku masih tertanya......" .... ermm jgn bertanyer2 lg.. trus gerak gempur dari sekarang.. kami disini amat myokong apai k.. kami ader diblkg apai.. tuk mberi sokongan yg padu gitu.. eheheheh.. Apai jgn pk pjg.. giat kan berlatih.. mmg seharusnya mjadikan TOMOK sbgai 1 sumber inspirasi.. go Fairuz selamat.. gooooooooooooooooooo...

Fairuz Selamat said...

makasih aiman.. yup... terima kasih kat sume yg sanggup nak menyokong fairuz.. fairuz yakin korang leh jd penyokong yg best2..!!! ehehhe.. insyaallah.. lepas ni, fairuz akan pertingkatkan setiap persembahan fairuz... fairuz akan wat yg terbaik..

suhal said...

apa pun yang yuz buat.. su sokong. u r the best!! tabah kan hati yek.. sume tu dugaan hidup, untuk mendewasakan kita..

Fairuz Selamat said...

makasih su.. org tau... su akan sokong org.. wa have been tru all this thing almost 10 years together.... u r always be my best frn...!!

eye^na said...

go tomok...tomok..tomok...erk salah...sorry²... fairuz..fairuz...fairuz....('c_,')

~AwanDanya~ said...

usaha tangga kejayaan..jgn jemu utk terus berusaha..Allah sentiasa bersama2 hambanya yg rajin berusaha..dun worry k..

lgpun Fairuz ade bakat..jgn dipersia2kan..oke..

gud luck..

~AwanDanya~ said...

usaha tangga kejayaan..jgn jemu utk terus berusaha..Allah sentiasa bersama2 hambanya yg rajin berusaha..dun worry k..

lgpun Fairuz ade bakat..jgn dipersia2kan..oke..

gud luck..

Fairuz Selamat said...

makasih awan danya... eheheh.. tu la.. insyaallah.. kene percaya yang tuhan akan bg kite rezeki kan.. cume kene usaha lah.. kene ikhlas.. kan.. insyallah.. fairuz akan wat yg terbaik..

makasih tau :-)

M@Y@ said...

kite ttp sokong awk wlpn kite dh x contact awk lg..cz smua bz right..
truskn usaha jgn mgalah..kite dgr lgu awk ari...n tggu comeback dr awk..
kekalkn imej yg bersih..
n
hati2 dgn org dskeliling awk n stiap grak geri awk lakukn..
cz
mungkin ada yg akan mberikn gmbaran yg kurang baik pd imej awk nti..fhm2la ye..
eg:mawi g mancing pn dpt gmbaran buruk dr org yg ttentu..
awk imej amat pnting dlm dunia seni..tgk imej tbaru ToMoK..n Imej bru trfrm utk bdk2 Af7 eg;AkiM..
Go Fairuz Go...create n geT ur TarGet k.
reZeki dTg dr ALLAH s.w.t & ianya ada Di Mane2 yg pntg UsaHa insyallah..
luv u Friend 4eVer ;)

M@Y@ said...

kite ttp sokong awk wlpn kite dh x contact awk lg..cz smua bz right..
truskn usaha jgn mgalah..kite dgr lgu awk ari...n tggu comeback dr awk..
kekalkn imej yg bersih..
n
hati2 dgn org dskeliling awk n stiap grak geri awk lakukn..
cz
mungkin ada yg akan mberikn gmbaran yg kurang baik pd imej awk nti..fhm2la ye..
eg:mawi g mancing pn dpt gmbaran buruk dr org yg ttentu..
awk imej amat pnting dlm dunia seni..tgk imej tbaru ToMoK..n Imej bru trfrm utk bdk2 Af7 eg;AkiM..
Go Fairuz Go...create n geT ur TarGet k.
ReZeki dTg nya Dr ALLAH S.W.T & ianya ada Dimane2 yg pntng UsaHa insyallah..

Fairuz Selamat said...

terima kasih maya... betol... memang fairuz kene usaha dan percaya dengan bakat fairuz kan... tak leh senang berpuas hati dan kene sentiasa menjaga imej dan perlakuan.. yaa.. insyaallah.. fairuz akan cuba.. fairuz percaya anda semua, mcm maya ni akan bantu fairuz kan dlm.. maya, akalu ada nampak fairuz terleka sedikit dengan langkah fairuz, tegur ek...

terima kasih maya.. fairuz akan jadikan segala yang brlaku dlm industri ni sebgai contoh terbaik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...