Sunday, March 29, 2009

Fairuz Dalam Ukhwah Astar


seawal aku mendaftarkan diri ke universiti malaya pada tahun 2005, dan apabila kami diperkenalkan dengan pergerakan seni kolej kediaman pertama dan seterusnya kepada acara seni tahunan terbesar um, iaitu festival seni, aku merupakan ahli kepada pasukan nasyid kolej pertama.. pada penyertaan kali pertama, aku yang erupakan junior pada kala itu, hanya mampu diri kaku dan membuat apa yang diarahkan.. pada waktu itu abg muaz yang mengajar kami... kami juga diberitahu bahawa sebelum ini tidak ada sebarang pencapaian yang pernah kolej kami dapat... terus saja kami buat yg terbaik... alhamdulillah... kami dpaat tempat ke5... sangat bersyukur kerana berdasarkan apa yang kami buat, ntah apa2...!!


masuk tahun kedua, iwe, roommate aku, menjadi org penting yang membangunkan nasyid... kami berdua sepakat untuk meneraju nasyid tanpa perlu mengundang jurulatih luar... aku telah dilantik menjadi pengajar... seterusnya kami meneruskan misi mencari junior, melatih, dan memberi kata2 semangat.... alhamdulillah.. membuahkan hasil apabila kami mendapat juara untuk pertama kalinya....



masuk tahun ketiga... iwe masa tu dah kurang semangatnya pada nasyid kerana ade komitmen lain.. nasyid diteraju olh hazwan..... pada waktu ini, aku sedih kerana makin ramai senior tak join, tp dlm masa yg sama gembira kerana junior2 baru menunjukkan minat dan semangat yang tinggi.. aku teruskan menjadi jurulatih.. melatih vokal.. harmonizing, solidness... sume la... kami buat yg terbaik atas jalan dakwah dan juga ingin mendapat juara seterusnya menaikkan nama kolej pertama.. alhamdulillah sekali lg, apabila kami dinobatkan sebagai juara sekali lagi... pada waktu ini aku hanya mampu bersyukur tidak terhingga kerana tuhan membri rezeki melimpah kepada aku dan budak2 nasyid....


masuk tahun keempat pula iaitu tahun 2009.... aku sekali lagi dipujuk olh junior tahun lepas untuk mengajar.. pada mulanya, aku tolak kerana hanya aku seorang senior yg tinggal dan juga aku terlalu bz dengan projek akhir aku... tp setelah dipujuk aku terima... lansung latihan berjalan mcm biasa.. agak lama kerana festival seni kali ini dibuat pada bulan 3... team kali ini pada aku adalah yang paling mencabar kerana byk masalah yg kami hadapi termasuk ahli, lagu, pakaian.. dan kepala hangin.. hahaha.. kami bersabar aje.. sampai satu masa kami rasakan yang kami takde harapan nak menang.. yup.. itu yg kami rasakan.. seminggu sebelum bertanding, kami mulakan latihan intensif... dan berterusan sehinggalah sehari sebelum bertanding.. dan pada malam itu, byk masalah berlaku apabila kami berhadapan dengan masalah percanggahan idea... memang stress dan merisaukan.. kami tentukan cubaan suara yg hendak dibuat pada malam itu, sehari sebelum bertanding... tp kami yakin kan saja


esoknya, kami bertanding, kami buat yg terbaik.. mencurah hati kami kepada apa yang kami latihkan selama ini... terus... kami redha dengan pa yang kami dah buat.. setelah diumumkan keputusan.. kami sekali lagi memegang kejuaraan itu... kami gembira.. aku terduduh sedih.. aku sedih keran agembira... tiga tahun aku mengajar nasyid ukhwah astar ini, kami diberikan rezeki yang sgt baik oleh tuhan..... aku juga dinobatkan sebagai vokal terbaik untuk dua tahun berturut2.. alhamdulillah.... kini aku dah berada di bulan2 terakhir sebelum aku tamat pengajian... ukhwah astar adalah salah satu memori yg aku takkan lupa.. bermula dengan alia, iwe dan seterusnya kepada ejin dan bad, dan seterusnya kepada amin dan hazuan dan afi, dan seterusnya kepada shima dan hadi dan syafik.. dan semua ahli2 nasyid... aku merasakan memori ini benar2 yg terindah yang pernah aku rasakan......





ps: thanks iwe... kite yang wujudkan ukhwah astar..!!!
ps: thanks alia, kite yg paling setia dengan ukhwah astar
ps: thanks hazuan kerana berjuang untuk team kite
ps: thanks amin sbb sabar dengan kerenah aku
ps: thanks sume ahli nasyid ukhwah astar... teruskan kejuaraan kite pada tahun hadapan..!!!

14 comments:

sayalahfaizul said...

salute... ganbaruzo

Miss Atie said...

wahh atie lak emo bacaaa entri ni...hahaha dia ni kan penulisan ada perasaan laa...hahaa

HasYimie.. said...

tahniah semua....

meniti hari ini, terlalu byk hati yg perlu di jaga, meniti hari yg akan dtg, terlalu byk kisah yg perlu dicerita, bukan kisah duka dan lara, tetapi kisah yg begitu indah... semuanya bermula drpd hati....!

Petaling Jaya said...

memang cukup indah kenangan kau..
aku suka kerja keras kau selama ini.. pengorbanan kau susah dicari ganti...

Aku suka blog kau nampak menarik..
senang2 masuklah blog aku..
aku dah follow kat blog kau..

blh kita bertukar cerita...

Fairuz Selamat said...

makasih faizul.. honestly, aku suke giler kenal ko... we can sharing more bout this seni kan.. kalau ade mase...

Fairuz Selamat said...

atie ni.. ape la... org cume tulis je.. berdasarkan apa yang pernah dirasa.... heeheh..

ke org patut jd penulis ni...

Fairuz Selamat said...

tq hasyimi... yup.. menjalani hari2 yang bz.. banyak hati yg akan terluka..byk mata yang akan sinis memandang, banyak rasa yang akan indah dikongsi...

sume ni.. walaupun kadangkala sehingga menzahirkan parut... ia sgt indah untuk kite kenang

Fairuz Selamat said...

petaling jaya... makasih for following mine.... btw aku suke statement ko.. tp mane ko tau tentang perjalanan aku ek.. eheheheheh

btw yup.. its a tuff way

Petaling Jaya said...

bila aku baca blog kau.. aku dapat rasakan banyak yg kau hasilkan dlm perjalanan hidup seni kau.. bagi aku sudah cukup menjadikan diri kau antara yg terbagus..

Anonymous said...

ah ha da update pon hehehe akk nak suggest smthng la kat blog u ni... letak playlist ker kalo bole letak lagu2 nyyianmu ker or ape2 jer la dari hasil suaramu... cewah... heheh TAJLENA

Fairuz Selamat said...

petaling jaya...
tq... honestly... in this my lovely um, memang banyak giler aku buat....
tp belum la jd terbagus... cume mungkin rezeki.... ko pun seems like me lor...

Fairuz Selamat said...

kak tajlena.. eheheheh makasih.. im free now.!!! leh tenet 24jam..
haha nak letak gak lagu.. tp tak reti.. waaaa

sayalahfaizul said...

aku masih mentah fairuz... sampai UM baru aku start nyanyi. i started too late... but i do believe in a saying, 'it's never too late to learn'... late to start doesn't mean late to succeed. i do it all for my very own satisfaction... it has nothing to do with pride and recognition... glad knowing u too... i learn a lot from you, man!!!

alia_ny said...

ukhwah astar...memori seindah nama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...