Monday, February 9, 2009

Trip ke perlis yg "Hot Dlm Dingin..."


waaaa..... nak tulis entri yang ni memang bersemangat... dr perlis lg dah semangat nak tulis... bukan sebab ape, sbb bermacam kejadian yang sememangnye buat aku rasa berbaur2... sedih.. rindu.... kecewa..... gembira.... nak tau lanjut, jom selusuri entri ni.. sebelum tu aku bgtau sket, aku ke perlis sempena majlis ramah mesra MAKUM anjuran universiti malaysia perlis... aku kene nyanyi lah gamaknya ni... ok ready sume...aku nak certitakan pnjang lebar ni... waakakakak


5hb feb 09

pada pukul 10pg, aku bersama dengan pegawai aku dr universiti malaya ni memulakan perjalanan.. kami menaiki kereta. dan pegawai aku, en rasyid bwak anak isteri dia.. ok gak.. riuh sket suasana dengan3 org anak dia yg comel2 tu.... sepanjang perjalanan pergi takde masalah... ye lah mana nak ada masalh dah aku membute dr awal ke akhirnya... ahahahahah... ye la kan... duk sebelah pegwai.. aku ni dah la tak peramah mane.. so ckp yg penting3 jek la.. the rest of my time, tido jek.. sedor2 dah sampai dah.. ahahahah... agak melilau ar mencari tmpat yang nak ditujui ni... last2 jalan terbaik yg sepatutnya kami wat dr awal kami lakukan, iaitu mintak pegawai bertugas kat perlis tu tunjuk.. ahehhhheh... aku di tempatkan di rumah tamu. mule2 en rasyid nak tido hotel sbb dia bawak famly kan.. tp dah aky duk sorang kat umah tamu tu, dia pun duk sekali..ye la besor kot umah tu.... giler nak aku duk sorang2... aku ni dah la pe- - - - -..!!!! haahahaha

ok sampai je ke rumh tetamu tu... kami agak terpesona sbb dia memang rumah teres.... walaupun persekitaran tu agak tak best sbb sunyi sepi sesepi hatiku sekarang. wakakaa, tp kire agak selesa la nak di bandingkn ngan umah tamu um.. ahahahah.. ok ni dia ade beberapa gambaran secara terperinci berkenaan rumah tu.. ehheheeh. semangat ni aku amik gambar setiap barang kat umah tu.. ahahahahahh

bahagian depan umah ni

bilik aku... untuk hari pertama... hehehe.. kelas kan?

ni ruang makan.. simple tp cukup baik bg aku yg kuat melantak ni


master room... bilik aku untuk hari ke tiga.. eheheh.. suke cadar dia.!!!

ni belakang umah tu.. ada jalan besar.. then belakang tu padang padi yg baru di bakar


selesai..!!! 5hb tu, dalam kul 9 kot.. aku kuar ngan kawan aku balqis ngan che.. kitorang kenal by acara makum ngan fs.. then ni sesi jejak kasih la.. eheheh.. having so much fun with them.... maksih sbb amik aku ye korang..!!!!

sebelum ke hari kedua... ade lg satu perkara yg terjadi....!! korang jgn bantai gelak atau ape ye.!!! ahahahah.. takde la ape pun.. tp yang pasti malam pertama aku tdo kat umah tu.. aku tak leh tido..!!!!! aku tak tau la nape tp aku rasa seram sejuk jek..!!!! bilik tu besar.. ade 3 blik dlm umah tu n ade pegawai aku tdo blik lain.. tp still aku rasa takut giler... aku memang tdo tak padam lampu sbb aku tak suke gelap.. then aku tak dpt tdo gak.. dengan ketakutan yg maksimum.... aku terus capai anset, aku terus msg sume cntact yg aku ada... che unimap, malik, nina, fina, abg airiel... ramai lg.. yg msg ngan aku ialah che ngan malik.. ye la dah tengah pg bute tu.. aku dh ngantok tp tak dpt tido.. nak tdo je aku rasa seram.. smpai la ku tak bisa menahan lg dlm kul 4,30... bru aku tertido..!!!! seram...!!!!! aku memang penakut..!!!!! waaawawa


6hb feb 09

ari ni ari jumaat... agak melampau ye statement2 dalam segmen ini... ahahah.. sbb nye aku hanya bangun dr tidor pada pkul 3 petang..!! solat jumaat terlepas ye.. mungkin penat sgt kan dr kl ke perlis... pegawai aku takde, dia g meeting mkum dr pg sampi petang.. yg tinggal kat umah tu, isteri ngan anak2 dia.. oleh kerana keseganan, aku pun duk la menakung dlm blik tu sampai la aku kuar dalam kul 4 lbh untuk sound check.. hehehehe....

yang amik aku adalah kawan aku yg juga aku kenal dalam acara makum, iaitu balqis..!!! dia sgt baik sbb sudi amik aku. ulang alik untuk sound check... then dlm kul 4 mcm tu aku pun blah dr umah menuju ke hotel putra palace.. tp adooo.... baru nak setting2.. jd aku pun bersalam2 dan berkenal2 ngan warga unimap yg ada rehearsal gak petang tu.. ratanya2 aku pernah jumpe dalam acara makum sebelumni... termasuk sorang mamat poyo moyo... (azuan..!!!)...

then aku dengan balqis bincang2 pasal lagu.. hahah bincang la sgt kan.. heheeh.. kami plan nak duet lagu ceritera cinta... tp masalahnye cd petang tu pada pegawai unimap, en wan.. jd menakung lg tunggu diia... tp sebelum tu aku nyanyi dulu, test2 mic n stage, lagu mengenangmu.... eheheeh...

then sampai jek en wan, ape lg terus nyanyi lgu ceritera cinta.. dua2 semangat nak nyanyi sbb tak pernah bawak lgu ni, walaupun susah ok..!! kesian librant tak dpt nyanyi lgu ni.. tak tau dia dah ajak balqis sebelum ni..!!! sowwy..!!! hehehe.. pastu berjalan seperti biasa la.. nyanyi2..... bual2... sume la.. kire nak biasakan diri ngan persekitaran la.... heheheeeh..

then dlm kul 6petang kami balik.. sebelum balik aku mintak balqis anta g mane2 kedai.. then kami singgah 7e sbb nak beli makanan sket.. tak leh makan berat2 malam kang nak nyanyi.. eheheh..

hahh.. ni best.... mase kat 7e tu, aku nk carik air mineral.. yg biasa2 takde, akupun amik ar satu jenama ape ntah dua botol... harga dia rm1.60... then g la kaunter... sampai jek kaunter, terus org tu ckp, takpe ke amik air mahal2 ni... erkk? mahal ke 1.60... sekali tgok rupenya 7.60 ok..!!! untuk air mineral berbotol kecik... memang tak berbaloi ok.. dah air mineral ,bukan ade beza pun yang rage rm1 ngan rm7..!!!! bazir..!!!! tuhan tak suke..!!! terus aku tak jd beli.. ahahahah.. buat lawak tol.... last2 beli gule2 ngan roti jek.... pastu kami pergi kedai runcit biasa kat sebelah 7e tu beli air mineral... tu pun pekerja 7e tu yg gtau ade jual kat sebelah tu.. hahahaah

dah abis beli barang kami pun balik... balqis anta la aku kat umah tu.... then aku sampai jek terus la depan pintu mencari2 kunci... whaat..!!! kunci takde..!!! mcm ne ni.. terus kol balqis tanye ade tak nampak kunci ke ape... memang ade..!!! tertinggal dlm kete... jd dengan sukenya, aku telah menyusahkan balqis untuk pusing balik untuk anta kunci tu.. hahahaahah....

lepas tu, apa lgi, aku pun duk rehat2 jap kat bilik. ingatkan lirik mane2 yang aku tak yakin sgt... then siap2 mandi sume la.. ready nak g dalam kul 8 mcm tu... jd kami pun bergerakla ke tmpat show tu.. smpai jek sane tak ramai lg yang sampai.. aku malas nak duk kat table dinner sbb aku nak lepak ngan performer kat area stage... si balqis ni tak sampai2 gak.. dah 8.45 bru sampai kot... memang diva tol.. ehehehe... :-)

lepas tu berjalan la acara tu mcm di jadualkan.. takde masalah sgt... kalau ada pun pentas la takde lampu... boleh? ahahaha.. layankan aja....heheeh.. aku pun nyanyi dua lagu setengah.. menegnangmu ngan quando3.. dan duet ceritera cinta ngan balqis... eheheheh.. hah.. agak sedih sbb che tak dpt dtg.. aku dah ckp datang jek... tp dia taknak... ape la..!!!! boleh jek kot..!! tak dpt dia tgok duet kami live2..!!!

performance lain pun takde masalah... yang masalah di mata aku adalah si azuan ni.. giler ketat muka nak nyanyi.. sore dah sedap tp ketat..!!!.. pastu goyang badan mcm geli2 jek aku tgok.. wakakakaak... sian budak ni.. kene bahan jek ngan aku.. takpe la.... (taknak edit..!!!)

nak selitkan gmbar tp hah aku takde gmbr sgt sbb tak bwak kamera... ni jek yg dapat aku selitkan....


ni aku tengah rehearsal.. arggg keringnye aku..!!! tak suke..!!!



ngan balqis..!! ni la dia siti nurhaliza unimap..!!! angin kuat... rambut aku mcm lion king.!!!

ni waktu show malam tu, azuan, sham dan aku... hahaah... smpat lg amik gmbar

abis jek show,a ku ngan balqis ape lg, terus menuju ke meja dinner tanpa rasa sangsi dan syak lg... tanpa mempersoalkan sape lg yg belum mkan, kami terus membelasah makanan itu bertubi2... ahahah.. ye la kan.. berejam kami nyanyi org lain dok makan sedap2, jd kami inginkan hak kami..!!!! hahaahh.. then duk semeja ngan kami adalah seorang penyanyi cina aku lupa name dia.. ngan librant.. penyanyi unimap gak.. dak master tu... heheeh.. smpat la berbual... aku tak kire librant..!!! aku nak gak minus one terima kasih cinta tu..!!! nak..!!!!

hhhehe abis jek show malam tu. kami tak citer banyak... hah tp ade satu kejadian yang menarik utnuk ceritakan.. lepas jek aku abis show dan nak menuju ke meja makan.. aku dah disapa dengan baiknya oleh kak sal.. dekan kebudayaan unimap.. then u know what..!!! she kissed me..!!! ahahahah.. terkaku aku jap.. tp jgn pk bukan2. bukan kiss yg lbih2. mcm anak2 dia la mcm tu.. dia ckp well done... gud job.. mcm tu la.... sampai si balqis ckp, pelajar unimap sendiri dia tak cium... yeeeeee balqis jeles..!!! ahahahah

ok selesai sume mlm tu, kami balik awal gak ar.. sbb pagi esok dijadualkan kami akan ke prince university of songkla.. ahahaha.... jd berpisah seketika di malam itu...

malam tu.. sekali lg peristiwa malam semalam berlaku.. aku tetap tak dpt tido... tak tau nape... kalau aku pusing kiri, rasa ade benda kat belah kanan aku.. cmm tu gak sebaliknya. jd aku tdo dengan tegak memandang ke hadapn..!!! mlm ni ramai gak aku msg.. tp yang layan aku cume azuan jek...!!!! ok la.. kalau tak serious aku tak dpt tido siot.. waaaakkaaa... fairuz penakut..!!!!!!

hhaahah

7hb feb 09

pg tu.. bermula dengan semangat sket.. ehhehe.. maklum la nak g songkla..... aku bangun dlm kul 6.. sbb ade makhluk bengong kejot aku kul 6... then siap2.. n kemas barang sume.. sbb kami akan tinggalkan umah tu.. pegawai aku tak ikut dah.. dia terus balik kl... jd aku ikut rombongan pegawai makum la... terus je siap2, en wan dtg jemput aku... then kami terus pergi amik student lain.. dilla ngan balqis.....

semasa dah ambik dilla n dalam perjalanan nak amik balqis... ade peristiwa gak.. yg sgt mendukacitakan.... tetibe si dilla ckp, ""abg wan, dilla takde paspot, tertinggal kat umah..".. en wan ape lg, gelabah la dia... jd aku dengan ingin menenangkan hati pun amik la beg dan nak wat semakan terakhir yg aku memang bawak pasport.... tiba tiba....!!!! aku terbawak pasport singapore...!!!!!!! terus berderau darah aku and kami bertiga dlm kereta dah mcm org giler... padahal nak pg songkla dah ni.... patut la aku pelik nape pasport aku wane biru.. sbb selalu wane merah..!!! sengal nye aku..!!!!

tp kitorang cube tenangkan diri.. pergi amik balqis sume..... dan biler diberitahu jek, balqis terus tak suke sbb dia memang plan nak pg ngan kami sekali... jd lepas berbincang2, en wan cuba gak lg.. tanye kawan dia. tanye bapak dia.. kol imigresen sane sini... thanks en wan..!!!!!! dia try gak cube nak setlekan masalah kami ni... puas gak la tgok dia kol sane sini.. dan akhirnya kami diberitahu masalah selesai.. kai boleh pergi pakai border pass kecemasan ke mcm tu... dan disebabkan masalah ni kami kene gerak kul 2 petang bersama2 ngan nc unimap.. sbb trip pg dah gerak awal... kami pun lepak2 kat umah tamu balik.. ahaahhahah

dlm kul 1.30 mcm tu en wan kejutkan kami.... kami dah gather kat ruang tamu, dan en wan memberitahu kisah sedih bahawa kami tak dpt kelepasan dr nc untuk pergi.. ye la sbb dia kata bahaya biler dah pergi berpecah2 ni.. tol gak... aku pun sebenarnye dah tawar hati nak g sbb byk sgt halangan.... last2 yang pergi balqis sorang jek... dilla balik n aku stay umah tamu..... sedih giler ok.. sbb aku duk sorang2 kat umah tamu tu..!!!! puas aku pk sape aku nak kol mintak tolong belikan makanan ke ape ke...last2 aku cntact azuan..... jd disini aku nak berterima kasih yang teramat sgt sbb dia sudi bantu aku.. kalau tak aku memang tak tau nak ckp mcm ne.. dah la umah tamu tu kawasan tak de kedai.. sunyi.... memang kalau diia takde, mati aku dibuatnye.....

jd sepanjang petang sabtu aku lepak2 ngan azuan.. aku mintak tolong dia sbb aku nak beli tiket bus balik kl.... dia pun tolong belikan tiket bus pg isnin....

pastu aku dpt tau isnin aku ade latihan theatre pada kul 2 ptg.. aku pun terus bergegas mlm tu untuk tukar tiket... tp hampa.. akk tu tak bg tukar... jd burn duit aku rm43..!!!! dan serentak ngan itu aku pun nak beli la tiket baru petang ahad...... aku bg duit rm100.... sampai je umh aku perasan akak tu bg rm7 je baki.,. rm50 lg dah takde.!!! lg la stress aku.. mcm2 benda berlaku kot... aku memang hampa kecewa, stress.... aduii..!!!!! tp tak pe la.. aku tenangkan diri.. ye la aku kt hujung malaysia tu.. kalau aku giler kat sane, mau2 aku kene jual kat padang besar tu.. ahahahaah... jd pastu malam sabtu tu aku tido ngan segala masalah yg berlaku pada hari itu... dingin giler..!!!!

8hb feb 09

8 hb ni ttakde pape berlau pun.. aku bangun dlm kul 12... then aku kemas apa yang patut sbb aku nak berlepas balik ke kl kul 4... jd aku kemas umah tu sket... plh baju.. mcm tu jek la..... aku kecewa sebenarnye.. sbb awal aku dtg perlis ni sume berjalan ngan baik.... dpt jumpe che, dpt wat show ngan balqis.. kitorang jenjalan makan same2... tp biler tak dpt ikut trip tu, pastu aku balik kl, aku tak dpt jumpe balqis ngan che.. tu yang sedih tu.. aku balik sorang2 jek... tp sekali lagi aku berterima kasih pada en AZuan ye.. staff jebudayaan unimap.. sbb kalau dia takde dah sah2 aku menapak ke stesen bus tu.. ahahahah... ahahah

kesimpulan.. :-)

aku bersyukur sebenarnye sbb dapat pergi perlis ni.. satunye, sbb aku dpt jumpe balqis, che, azuan... sume la.. en waan... sume ni memang baik dan aku takkan lupe korang.. even di akhirnye tak berjalan dengan lancar.. aku puas hati sbb aku rasa sampai aku balik sekarang ni, hati aku masih lg kat perlis.. kenapa ye.. sape leh jawab? heehehehehe... teeettt.. no komen.... jd moral of the story... nak pergi mane2 wat double check... benda2 penting tgok tol2... ahahahaha... jd tak la melilau mcm org giler dibuatnye... hehehehe.. bawah ni aku ade insert gmbar yang tak berapa penting.. tp aku nak masukkan gak... eheheh enjoy this entri ya...




kasud show aku.. motif? ahahaha

barang2 aku.. hahahaha

selepas aku menghuni blik ni.. bakul sampah jadinya..!!!

candid ok..!!!!! giler jahat sape yg amik ni..!!!


p/s: thanx che sbb jumpe 1st time, tp ko layan aku bek giler.. hope to c u again very soon. tak smpat amik gmbar ngan ko.!!

p/s: balqis..!! rindu kamu.. kite mesti jumpe lg..!! thanks byk2..!! im glad to meet u.!! ceritera cinta... tiada bernada....

p/s: en wan..!! memang staff yg bagus..!! makasih.. ade show lg panggil ek

p/s: azuan..!!! a billion thanks to kau... sbb BYK SGT tolong aku..!!! u know rite?

p/s: aku nak dtg perlis lg, nak amik hati aku yg tertinggal..!!!

p/s: dua hari nak siapkan entri ini ya.!!!!!!

p/s: boy ade kol aku.. dia suh tulis dlm entri ni.. haahaah aku lupe dia kol biler... sabtu ek?

p/s lg : atie... makasih ye sbb akan belanje kfc.. heheeh

15 comments:

syah said...

perghhh..meletup entry ko...
enjoy plak aku menelaah setiap butir perkataan..hahaha..

~~Ms.LuVLyHoNeY~~ said...

wah the best entry coz details sume cite....

Fairuz Selamat said...

heheeheh.. meletop kebendanye..
heeheh makasih ya..!!

Fairuz Selamat said...

hahaah.. tu la semangat ni dua hari nak siapkan entri ni.!?!!!

biyan said...

wahhh , brg brg mu kalah brg brg ku .

atie merinduimu tuh .
kui kui kui ;DD

Fairuz Selamat said...

la yeke.. tu baru sikit tu.. haghahah.. ye la kang kalau tak jaga kehenseman yang tak ansem ni, sape nak kat org kan..

heheeh mwrindui atie gak...

~aku boy~ said...

mana part yg aku call??

hahaha

Fairuz Selamat said...

alamak..... boy hang kol tu biler ek.. jumaat ek.. lupe arh...

Pink Praying Mantis said...

ermm..hati tertinggal??kat sapa?balqis ke??hehehe...

Fairuz Selamat said...

agak la... bukan je pada balqis... tp pada en wan... che.... eheheh.. tp rindu kat suare balqis...

Miss Atie said...

hahh errr no comment..ahhh errr laaa uwaaa errr ape eh?hahaah nice entry btw..xde langsung name PENG sms sorang ni kan?uwaaaaaa..welk :p

RiZaL HaShiM said...

yussssss....
nak no hp balqis.......
aku sama2 ngan adik dia time odisen bntg rtm aritu...
adik dia nama shai...
hehehe(",)

Fairuz Selamat said...

eh sibuk jek...
tau, balqis ade gtau ade dia g audition ari tu..
heheheehe

kang aku send

Fairuz Selamat said...

ade lakorang taknak letak.. sb atie special hehehehe...jd taknak letak kat situ.. eheheh

Zuewairy said...

salam..
owh.. sama tmpt kediaman ngan saya bawa Khai N Rosma show di Perlis..

apa2 pun welcome to my state
PERLIS PERMAI LAGI MEMPERSONA

walaupun ade yg anggap perlis xde life~ wekkk~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...