Thursday, January 21, 2010

If I Could Write A Note To God...

ok.. this year...
im already 25...
ok mcm ni..
aku dapat offer
as pegawai kat satu
agensi kerajaan ni..
gaji pun agak mahsyuk la..
tu yang aku pening nak pk ni...
perlukah aku terima
?..
or adakah aku nak lg
hidup sebagai servivor
as anak seni?
mean carik lubang duit..
join teater sane sini..
carik show sume..
even tak terjamin..
tp memang tu
makanan jiwa
aku..


tp since im 25 this year...
this should be a serious matter now ...
i have to think forward
and should start to think seriously
tentang future dan masa depan
memang sejujurnya..
aku tak sanggup nak korban minat aku terhadap seni..
sbb tau la biler dah jd pegawai kerajaan ni..
masa kerja memang membataskan..
pulak tu aku dapat kat area johor
kalau dapat kat upm ke um ke ukm ke kl ke.. cheras ke....
aku kire masih ok lgi.. boleh digagahkan diri untuk meronggeng dan menyertai aktiviti kesenian yang sememangnya berkembang maju di sekitar kl.

Study/ sambung belaja?
sebenarnye aku tengah stuck dengan proposal aku ni wei...
kekurangan sumber maklumat
tu yang aku blank
tu yang pening pk pasal direction yang aku harus pilih
aku memang kalau leh nak sambung stdy.. lg dengan tawaran study yang agak baik itu...
tu at this moment.. i have to have something yang bleh backup aku..
tp aku buntu la sbb plan nak study aku masih lg tak tergerak2..
actually sume dah mcm ok..
tp aku nak siapkan literature review tu paling menyakitkan


pening samade nak terima
offer kerja ni ke tak..
sbb biler dengan kerajaan
dah jd pegawai kerajaan
kene bg komitmen yang serious..
ikutkan aku taknak..
nak sambung study secepat mungkin..
tp nak tunggu jawapan tu lama gak..berbulan..
jd..ok la aku rasa aku akan accept keje ni dlu..
then aku dalam masa yang sama aku apply study tu...
dalam gov pun ade kan cuti belaja sume
kalau untung2 leh aku mintak tukar ke um ke keje tu

urm...
kalau dah buat kptsn..
telan je la advantage n disadvantage nya...
kepada korang.. aaku sangat hargai kalau korang sudi melontarkan idea korang.. sbb dalam situasi sekarang, aku mungkin tak memandang perkara ini dengan rasionalnya...

tp takpe... keputusan dah di buat
kan..? takpe.. mesti ade hikmah..
dan sejauh mana aku pegi
seperit mana memilih jalan terbaik
aku takkan berhenti dengan impian aku nak jd
someone dlm industri seni kite ni..
takpe..



"time untuk berkorban demi sesuatu yang lbh baik.. insyaallah'"

25 comments:

Nur Aainaa Khairunnisa said...

tahniah untuk berita gembira itu..

all the best untuk kamu enFAIRUZ SELAMAT...=)

bidadarihijau said...

pk la mane terbaik..susah jugak ni nak buat keputusan bnde2 mcm ni..btw johor tu kt utm ke?ahhaa

FarhanaDr said...

Kepada fairuz selamat a.k.a encik panda.. Walau ku tak di sampingmu, ingatlah, restuku sntiasa bersamamu.. Ececece.. Pelik btol ayat.. Hahahaha.. ;p

Apai.. Tahniah utk offer itu.. Kamu pn dh wat kputusan kamu, yg pnting kamu yakin dgn apa yg kamu dh planning, insyaAllah boleh berjaya.. One day, u'll be someone.. ;)

Judiene said...

nak bukak blog aku, email aku dulu ek, then bagi email ko, sbb aku private jp blog aku..wmi_ezudendion@yahoo.com

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

stick to the decision that you choose FS then dari situ *improvise hidup kamu sebaiknya...caiyok2!! =D

*cam lagu plak yer improvise bagai..keke

~M.i.z.D.i.e.L.a~ said...

Yuz,
Diela sokong apa yg Yuz wat skng..
Just Yuz perlu ada something yg boleh jamin ur future..
Bkn sng nak dpt keja kerajaan ni Yuz..
Bila dh dpt, so, hargailah,..
Yuz keja je dulu..
Agk2 dh lama skit..
Try apply mnta tkar..
Mnta tkar kat UM or what so ever...
InsyaAllah Yuz..
peluang tu Allah dh beri..
Tnggal nak rebut je lg..
Ttg smbung study n bergiat dlm bidang seni..
Itu suma boleh d buat scara sambilan..
Bila ada kelapangan..
Yuz join la..
Atau pn..
Yuz mohon je jd Pegawai Kebudayaan..
Disamping menyumbang ilmu & tenaga kpd org lain..
Yuz jgk akn dpt kepuasannya (:
Apa2 pn..ni just pndpt Diela je (:
Gud luck k!! Go go chaiyok!!

::FAIZ FARISH:: said...

Ni pendapat akula, kalau aku dapat keje gov tu, aku terima je. Sebab keje gov menjamin masa depan. Senang nak wat loan, pastu ada duit pencen lg. Aku tgk ramai kenalan aku keje gov, amek pjj, tapi kena pandai bahagi masa la. Tu pendapat aku la. Terpulang pada kau untuk memilih...

AdiE said...

all d best dude!!!

25 is a very beautiful no..

~daniel adie~

MALAU said...

fairuz..

Mula-mula fikir dan kaji pasal kerja atau tindakan tersebut

Kedua..tanya pendapat sekeliling. Kawan-kawan atau family.

Ketiga kena ikut gerak hati. Sebab apap2apa hal, kita yang mengendong beban. KIta yang nak bawak diri kita. Kita yang akan pikul.

Tp pada abg zam, fairuz ada banyak peluang untuk freelancer. Yang penting jangan putus asa. Sabar dan cari. Buat keputusan yang terbaik. Dan jangan menyesal dengan keputusan kita. Itu yang abg zam dulu. Sama ada nak pilih freelancer...terima jawatan pegawai kebudayaan ASWARA, atau menjadi pensyarah di KYM.

Satu lagi..jangan lupa buat Istiqarah.

Fairuz Selamat said...

makasih aina..
diharap mendoakan segala yang terbaik untuk diriku yang dilema ini

Fairuz Selamat said...

bidadari hijau.. yup...
memang sgt susah..
tp insyaallah.. andangan kawan2 dan family sgt membantu

Fairuz Selamat said...

hana chipmunk..
ehheehhe
makasih dear...
doamu itu akan kujadikan azimat sebagai penerang dalam menyuluh lorong2 kehidupan ini.. ceewaahhh

tahniah di atas tawaran itu./

waaa
maksih

Fairuz Selamat said...

judiene...
gedikz toll..
ok done..

Fairuz Selamat said...

anuar..
yup...
mungkin tawaran itu bukan yang paling meriah.,
but believe that we have that ability to make it better than it is...
yeahhhhhh

makasih dude...

Fairuz Selamat said...

diela...
heheeh..
sgt menenangkan.
yup..
this is a real stage of life...
making decision of what we want for our future...
memang payah..
tp kepayahan itu berbaloi rasanyaaa

Fairuz Selamat said...

farish,,, tol3..
memang susah nak dapat keje gov..
tambah lak.. keje ni mcm sgt ok..
ok pun rasa patut terima....
nanti aku terima koleh la belanje aku kfc ok

Fairuz Selamat said...

adie...
yeah it is...
great num.. for great person..
(am i..!!!???).. hahaa

tqq

Fairuz Selamat said...

abg zam....
yup.. that the comment that i really need...
tq abg zam...
betol..
now tengah bertanya dengan teman2 dan keluarga..
and tengah tetapkan hati dimana yang terbaik untuk diri ini...
taknak dah plih nanti menyesal dan emnanggung beban yang tak diredhai diris endiri..
abg zamm tq...
i willl make a perfect decision..
insyaallah...

skid soil said...

apa saja kamu decide aku hrp itu yg plg baik.all the best fairuz!

Lazyf... said...

First of all...CONGRATULATIONS!!!

If i were u...i will grab this golden offer!!!Sbb bukan mudah nk dpt peluang bkeje d sektor kerajaan...Tp yelah kan seandainyer di"posting"kan jauh nun dr KL mmg agak sukar utk meneruskan aktiviti seni anda tp x mengapa...dimana ada kemahuan disitu ada jln....yg plg penting mohon ptunjuk dr Yang Maha Esa serta restu dr kedua ibubapa...amin

Fairuz Selamat said...

daoz.. tq dude.. yeah... mengharapkan bnda yang sama gak... susah nak decide bnda2 mcm ni.. tq dude.. realy apreciate it

Fairuz Selamat said...

lazyf..

yeahhh.. tq dude.. yeah.. for now.. memang hati memberat untuk kerja itu.. tentang aktiviti seni tu.. mmm kene usaha kan gak la.. rasanya takde masalah kot.. kamu doakan syaa ek... hehehe

AZIZUL HASIMIE OSMAN said...

kputusan atas kata hati
apa2 pun all the best

Zulaikha said...

gewd luck in wateva u do bro!!

* H-sQuArE * said...

congrats 4 the offer , do ur bez in ur life ! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...