Friday, December 4, 2009

Review Astroboy



oritezerr... mcm aku bgtau dlam entri yg sebelum ni.. aku g menonton movie kan.. jd ni dia review untuk astro boy... ok memula nak bgtau.. aku memang peminat animation.. tak kira la katun 2d ke.. 3d ke.. aku memang minat.. jimmy neutron, kim possible, dhanny phantom, avatar airbander, totally spies.. astachinchi.. memang peberet aku la kot... ehhe.. jd semangat untuk menonton astro boy memang tinggi... tp sebenarnye terselit rasa kerisauan sbb aku takut pengharapan yang terlalu tinggi dr aku untuk astroboy tak kesampaian.. tp aku gagahkan hati ckp cerita ni best.. dekat setahun aku tunggu ok...

secara keseluruhan.. YUP.!! aku bg 5 bintang.!! 5stars.!!!!.. kenape?.. bagus sgt ke... yup.. itu yang aku boleh simpulkan.. astro boy adalah cerita animasi terbaik yang aku pernah tonton sebaris dengan lion king dan rattatuille..

satu yang sangat tertarik.. adalah grafik ataupun gambar yang diciptakan itu... sangat menarik.. aku tak tau sebab ape.. mungkin permainan warna ataupun contrast yang seimbang.. ataupun kejelasan yang sgt bersatu dengan keadaan panggung... grafik yang dipaparkan dihadapan aku sangat2 berjaya menarik mata aku... setiap paparan seperti benar2 hidup.. berbeza dengan animasi lain seperti up atau pun yg lainnya... memang penciptaan yang hebat.. kombinasi warna yang didominasi warna asas seperti biru.. mmang berjaya membangkitkan mood dan membawa aku kedalam dunia itu...

plot... yup salah satu kekuatan cerita ni.. perjalanan cerita yang mudah nak paham... plot berjalan dengan konsisten... tak terlalu laju.. dan tak terlalu membosankan.. dr awal menonton.. aku tak punya masa untuk bosan.. setiap saat memang plotnya meningkat dan terus emningkat.. dr saat pertama, sekejap sahaja masa yang diambil untuk menjelaskan siapa astro boy.. mudah.. tak meleret2... seterusnya klimak yang dibina. menjadi dengan baik.. tak men gganggu jalan cerita... penonton mudah mengikuti emosi astro boy dan berkesudahan dengan baik.. takde persoalan yang tak terjawab.. atleast bg aku la...



selain daripada itu.. satu aspek yang sgt membantu meningkatka emosi aku adalah muzik yang menyelusuri sepanjang cerita ini.. tk tahu enpa, tapi aku rasakan muzik yang digunakan sangat baik... sangat bersatu dengan emosi cerita.. audio dimasa sedih, taklaka klimak berlawan dengan si jahat.. dan di saat akhir diwaktu astroboy disangka mati.. memang bersatu... aku memang merasakan produksi ini menitikberatkan aspek ini... pemilihan muzik yang sgt bijak...

karakter.. tak banyak yang aku boleh komen memandangkan karakter ini dicipta untuk berlakon sebegitu.. tp apa yang aku nak puji... watak watak yang ada memang dicipta untuk sebb tertentu... aku biler tgok cerita animasi ni selalu aku rasa ade watak yang tak payah ada pun takpe... tp dalam astroboy, setiap watak walaupun kecil tp ade saat2 tertentu dia memainkan peranan penting dalam plot cerita ni... contohnya watak anak kecil di muka bumi yg sayangkan astro boy.. aku rasa dia antara watak tak penting yg menyumbang emosi kepada penonton.. atleast pada aku la.. sekali lagi... watak ayah astro.. prof tu.. semua berjaya bg momentem yang baik kepada perjlanan cerita...

jalan cerita lak.. aku rasa mungkin ramai yang dah tentang apa itu astroboy kan.. seorang budak yang badannya adalah bada robot.. ade sedikit perbezaan mungki dengan astro boy yang asal.. tp jalan cerita masih tak lari... seorang ayah yang kehilangan anak semasa menjalankan ujikaji sains nya.. dan kemudian membuat robot yang menyerupai anaknya dan memberi segala memori anaknya kepada robot itu.. namun kemudian si ayah tak dapat menerima yang itu anaknya.. robot td yang tidak tahu dia adalah robot.. dan masih menyangka si ayah td adalh ayahnya, kecewa dan membawa diri... begitulah secara kasarnya..

kesimpulan.. astroboy adalah hasil yang hebat.. aku tau mcm e pendapat korang.. tp bg aku ia memang hebat.. cerita yang tak berbelit2... sampai dengan hebat ke dalam kepala otak aku... korang harus pergi ke pawagam dan tgok.. sbelum korang menyesal sepanjang hidup korang.. eheheh




5 comments:

Che Kay said...

Wah! ni yang semangat berkobar2 nak gi tgk!

AdiE said...

x tgk lg cite nie...
nnti la akn gigih n gagahkn dr tgk cite movie nie

Fairuz Selamat said...

che kay... kne tgok.. klu tak memang aku marah.!!!!

Fairuz Selamat said...

adie.. walaupun ape yg terjadi.. gigih dan gagahkan diri.!! mesti tgok.. pelissssss

Che Kay said...

nak gi tgk jap gi petang~~~ =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...