Wednesday, August 26, 2009

Review UP!



Isnin 24hb ogos 09.. bosan aku duk umah.... hari ini cuti dr latihan teater tu.. jd aku plan nak keluar... bajet nak keluar awal... tp lepas sahur aku terlajak tido sampai kul 2 kot.. ahahah.. ye lah penat sbb latihan teater tu agak menjerat emosiku ini.. ahahha.. lantas aku terus ajak nina... keluar g mid.. nak tengok wayang kot.... tu jek aku rasa nak wat... nak main bowling takot letih lak.. ye lah pose lahh.!!!



sampai jek mid.. terus g kaunter.. taktau nak tgok citer ape... terus aku ckp nak tgok up.. sebenarnya dalam kepala aku dr rumah memang nak tgok Up ni.. buat pengetahuan semua.. aku memang peminat animasi... Lion King, rattatouille, Mulan, Ice Ages, The Incredible, Sume laaaa... aku memang peminat filem cartoon ni... jd tentulah Up jd plihan aku... dah kami memilih untuk tengok yang 3D nye.. mahal la gak.. rm17.. harga tiket biasa rm9 je tak silap... jd terus kepada review aku lah ek....




Keseluruhan

secara keseluruhannya, aku beri 4/5 bintang untuk Up!.. entah kenapa aku beri setinggi ini kerana aku memang peminat filem animasi, atau memang filem ini bagus... tetapi dr sudut pengamatan aku, aku memang rasa filem ini bagus.... cerita dia.. perjalanan dia, gmbar memang sah2 cun.. cerita ini tak berat.. tak mengerah mental kita untuk bekerja sgt.. perjalanan dia relax jek.. lucu dengan telatah Russel dan kevin.. sedih dengan pengorbanan carl... tak banyak sgt action yg giler2.. sbb dia mcm cerita yg sweet2 jek... keseluruhannya, aku rasa UP ini bukanlah hasil yang terhebat dlm animasi.... tp ia ckup rencah.. itu yg lebih penting...



Sinopsis

Carl.. dan Elly.. dua budak kecik yang bertemu di dalam satu rumah usang.. mempunyai minat yang sama, ingin menjadi Explorer... mereka memasang impian bersama, dan seterusnya mereka berkahwin, dan membaik pulih rumah usang tadi menjadi istana mereka... setelah kematian Elly, Carl yang bosan dengan desakan pembangunan yang mahu merobohkan rumah kesayangannya itu (yang digelar Elly), bertekad untuk membawa rumah itu ke Paradise Fall.. yang juga merupakan impian isterinya.. mcm mcm yang Carl lalui bersam seorang budak kecik, Russel, seookor burung purba, Kevin dan juga seekor anjing, Dig... adakah impiannya terlaksana?.. tengok sendiri la.!!



Watak dan Perwatakan

apabila kita bercakap tentang animasi.. memang la untuk menilai watak dan perwatakan.. kita boleh katakan ia berjaya.. kerana ia tidak dilakonkan, tetapi watak itu dicipta seperti adanya perwatakan itu.. tetapi apa yang aku nak komen disini, apa yang aku rasa menjadi nadi kekuatan UP! ini ialah, kepelbagaian watak dan perwatakan yang sangat bersatu... watak Carl.. org tua yang matang dan bersemangat untuk menunaikan angan angan isterinya Elly... watak budak mata sepet tu yang lurus bendul dan gila2, banyak cakap... dua nadi utama ini menjadikan perjalanan cerita ini seimbang.... di tambah dengan watak burng Kevin, Anjing bercakap tu.. empat figura ini pada aku cukup menjalankan Up! pada paksi yang senang di tonton.. tak banyak watak, senang kepala otak.. watak pembantu, Elly (mati di awal cerita, sgt sweet watak ini.!!!), Prof giler tu... dan juga anjing2 tu... juga ditampilkan dalam penampilan yang sederhana tetapi berkesan...



Tema Dan Persoalan

Sangat indah.!! aku rasa ini antara animasi terbaik aku tengok selapas Lion King, dan Rattatuille... Up! adalah tentang pengorbanan... bagaimana Carl yang tidak dapat menerima kematian isterinya sedangkan impian isterinya sejak kecil iaitu mahu membina rumah di atas paradise fall belum lgi terlaksana.. dia membuat kerja gila apabila berusaha membawa rumahnya ke paradise fall yang tiada siapa tahu di mana ia.. pengorbanan ini sangat indah.. Carl tidak sanggup meninggalkn rumah itu kerana dia tetap mahu menunaikan impian isterinya itu. sehinggalah ia berjaya, Carl membaca satu nota dr Elly.. "Thanks for this great adventure, now go get a new one".. lbh kurang mcm ni la.. ia sebenarnya mengingatkan kepada kita, kehidupan perlu diteruskan, walaupun kita terikat dengan sesuatu yang sgt kita sayangi.. bagaimana carl harus memilih untuk menyelamatkan rumahnya atau menyelamatkan budak kecik itu.. persoalan yang sgt dekat dengan kita dalam kehidupan sehari2..



Dog, The Talking Dog

itu sahaja aku rasa review aku untuk up.. selain itu takde apa sgt nak komen.. yelah filem animasi kan... mcm gambar dia ke... memang cantik la... namapun animasi.. sah2 dicipta dengan sebaiknya... jd untuk korang.. go get new one.. hehe.. tgok la citer ni... memang best.... fun.. mcm pengembaraan gak la.. event action dia tak la dahsyat.. sbb dia mcm sweet2 jek... ye lah... org tua ngan budak kecik kan.. takkan nak letak action giler dahsyat kan.. so....... g tgok cepat..!!


5 comments:

itu.aku said...

sy juge dah tgk cite itu.. sgt seronok + cedey + hepi + klaka kn??

itu.aku said...

sy juge dah tgk cite itu.. sgt seronok + cedey + hepi + klaka kn??

noor afzan said...

bro..cmbest jer..
tapi..
x de masa laks nak tgk wayang bulan2 pose nih..
huhu~

Fairuz Selamat said...

itu aku.. yeahhh.. best rite?... fairuz suke giler citer niiii

Fairuz Selamat said...

noor.. ala.. leh jek.. apa kate tgok midnite ke.. lepas tarawih.. stiok woo celita ini.. ehehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...