Thursday, April 23, 2009

Review "Patung Kertas"

vivian sebagai pengacara malam gala patung kertas... giler babas ar....


semalam, 22hb april 09.... sedang berehat2 di depan laptop sesudah selesai solat maghrib, kawanku, zafar, call...

"apai, jom tengok patung kertas.. org ada 2 ticket free..."

aku tanpa banyak bicara pun setuju.. satunye, sbb aku memang nak tgok.. ye la masa season 1 dlu mcm gempak gak kan org ckp, mase tu aku tak tgok.. so memang nak sgt tgok yang season 2 ni... plus, my classmate, adik sutun tu berlakon... one of the main watak gak la.. so memang nak tgok ar.... ehehehe... pastu, syafizal, abg kenit, abg zaki, abg syed.. sume menari... kire mcm show kawan2 lak aku rasa.. ahakz... plus.. aku tak tau pun sebenarnye paper doll tu mcm ne... (naif nye aku..!!). then aku terus call fina, ajak dia n suh dia cepat2 siap.. kami gerak dlm kul 8 dr UM, sampai dalam pkul 8.35... ok la.. tapi aku agak heran nape tak ramai.. parking lengang.. owh.. upenye, ni 1st showing.. kire mcm last full dress rehearsal ar... ok ar.. senang sket nak dpt seat... jd kami pun tunggu.. dpt msuk dalam panggung dalam 8.45... still tak mula lagi.. dekat2 pkul 9.10 baru dia start.. aku taktau nape lambat.. mase kami masuk, kami di hidangkan dengan 7 figura manusia yang mematungkan diri di atas pentas untuk sajian mata kami sementara menunggu show mula... preset yang cantik pada aku..... dengan lelaki2 yang galak bermekap dan drag, dengan posing maut, aku rasa memberi pandangan pertama yang cantik...

ok ni sekarang aku nak komen lak tentang persembahan... ingin diingatkan.. ini adalah pandangan aku sebagai budak drama yang baru sahaja mengenali teater setahun dua ni.. jadi ini pandangan naif aku.... pandangan aku sebagai penonton juga.. dan juga pandangan seorang insan yang sedang belajar bagaimana mahu mempertingkatkan ilmu berteaternya...oleh itu, kiranya ada yang tersinggung, atau tidak berpuas hati.. sila jangan membunuh diri, atau membunuh aku ya... eheheh..

love n respek..!

adik sutun sgt membunuh dengan gaun ini..!!! percayalah.!!

dari keseluruhan persembahan.. aku bagi 3 bintang dr 5 bintang.... kenapa? baiklah, secara generalnya, aku rasa msg yang nak disampaikan itu berjaya... tapi terlalu banyak ruang yang membenarkan mata jahatku ini untuk mengintai kesalahan.. dan apabila ia dipersetujui dua kawan ku, aku rasa.. bukan aku "sengaja" mencari itu...

opening scene yang aku suke.. cantik latar ni kan

aku akan mulakan dengan aspek teknikal dan krew pentas... aku tak tau di mana silapnya, adakah kerana itu adalah show pertama.. atau masih lagi dalm full dress rehearsal... atau juga "belum all-out"... kerana aku rasa malam tu teknikal sangat mendukacitakan.... di awal persembahan lagi, semasa ashraf sedang berdialog, terkeluar paparan monitor yang sgt2 mencacatkan persembahan.. dan bukan sekali.. ia keluar lagi beberapa kali di dalam persembahan ini. itu juga kenapa abis saja show terus apabila adik sutun call aku ,aku tanya, "ni 1st run teknikel ke?".... then krew2 pentas... aku tak tau napa, tapi aku rasa mcm tak semangat la krew2 pentas ni.. keluar pentas mcm nak g midvalley jek aku rasa... lepas tu dengar kata, tahun lepas krew pakai kostum ringkas, bagi mengurangkan gangguan pandangan... tp yang ni walaupun lampu terang benderang.... mereka sewenang-wenang keluar.. memang mengganggu aku lor.. uwaaa... waktu masa pasang set untuk scene malam gala tu, aduhai.. bisingnya.. tak salahkan mereka, tp takkan tak ready benda2 mcm ni.. memang ganggu apabila tengah layan emosi tibe2. "baannggg".."bannnggg.." kedengaran.. dua kali lak tu.. adui3..!! pastu ade lak lampu yang sepatutnya belum on, dah on awal2...

adik ni memang "hidup" di pentas

keduanya pasal pengarahan dan lakonan.. aku agak kecewa gak la ngan lakonan mereka.. aku rasa yang bagus adalah adik ku yusry sutun sebagai dek wan, dan juga abg rosnan(betol kan nama dia ni?) sebagai makcik makyung tu..... hah juga ebby yus dan akak tokey kedai tu... maksud aku, bukan dari segi kepandaian mereka drag ke ape ke.. tp sebagai pelakon teater, selain ekpresi muka yang penting, olahan tubuh, lontaran suara dan kesedaran itu sgt penting.. itu yang membezakan pelakon layar dan pelakon teater... kerana apa aku puji adik, abg rosnan, ebby yus dan akak tu.. mereka memang bagus.. suara yang jelas.. pergerakan yang jelas, sedar situasi dan sedar ruang.. aku SANGAT suke dengan watak makcik makyung tu... energy yang abg rosnan bg sgt la tinggi.. aku tak lepes pandang walau sesaat adegan ni.. memang killer la scene ni even berape minit jek pun...

btw, bukan yang lain tak bagus ya.. ashraf, pak jalal, dan yang lain juga melakukan kerja yang bagus.. nampak effort mereka.. tp mcm ashraf, kekadang mcm tak dengar apa yang dia lontarkan... mcm kelvin, mcm mumbling jek rasanya, pastu pergerakan mereka2 ni cm lakonan untuk layar perak... aku taknak pertikaikan kemampuan untuk berlakon jd watak maknyah ni, sbb aku paham ini bukan kebiasaan bg diorang. am i right? aku puji, "akak-akak" tu.. mereka nampak sgt all out.. geena... dan dua kawannya tu.. memang best..cuma ada la gak nampak mcm telan dialog... aku rasa mcm tak di latih betol2 diorang ni.. phasing sgt lambat... aku rasa skrip dah takda masalah.. tp perlahan sgt... sayang.. pelakon ok, tp give n take energy mcm sgt slow... aku taktau samada pengarah sudah membentuk atau memang mereka belum all lout.. tunggu show sebenar....

korang nampak apa kat atas bumbung bustop tu? hrmmmm

pastu mekap.. aku tak tau samada kekurangan bahan mekap atau ape, tp mekap diorang tak meriah ar.. sbb bila cerita tentang "golongan" ni, sudah tentu ar mekap diorang meletop semacam kan... tapi mcm biasa2 jek.. pastu ade watak utama yang mcm kelabu jek muka dia... uwaaa... takuuttt...

then apa lagi yeak.... hah.. aku komen secara keseluruhan terus ar.. aku rasa show ni ok, cuma "tak bersih dan tak ckup sedia".... memang la, bukan mudah nak wat show yg perfect.. tp bukan itu yang aku minta, cukup la kesilapan yang tak sepatutnya ada tu, tiada.. aku rasa mcm diorang rushing sgt wat show ni.. taktau nape.. pertukaran set kelam kabut.. phasing slow... energy antara pemain tak pergi dengn rapi.. persediaan di belakang dan tepi2 pentas nampak sgt mcm rehearsal.... tu ar... contohnya waktu pertukaran ke malam gala tu, penari keluar masuk kerana pemain belum sempat nak tukar baju... nampak sgt.. cuba buat plan b.. if tak sempat apa yang boleh dibuat.. ni nampak mcm kelam kabut sket.. patu blocking mcm kelam kabut gak.. byk scene yang menutup pandangan aku dr "menyertai" mereka di pentas.. even aku duduk di barisan tengah dewan jugak.. pastu meja belah kiri tu.. terlalu ketepi la.. apabila pemain bermain di situ, dah keluar dr light spot dah...

kanan- kak cat @ abg jalal.... hahaha... mak ayam besar?

itu jek ar dulu.. tetibe blank lak nak komen ape.. sbb tengah dok pk pasal laporan yang tak siap2 tu.. waaaaaaaa... ok sebelum tu, just nak ckp, its a good show actually... cume mcm tak ckup sedia jek... harap untuk malam show sebenar dengn ticket yang berbayar standad IB, kesilapan ni tak jadi....

love, peace, respek, gaul..!


ps: aduk sutun sgt "menarik" dlm gaun merah tu.!! serious cantik.!!
ps: ashraf, memang cantik biler mekap.!!
ps: vivian... hot giler body dia.!!!
ps: adik yang gelek2 tu, tetibe "risau" memikirkannya.... uwaaa
ps: pak jalal.... suke lagu solo dia tuh..
ps: nak tgok show sebenar.. nak compare..!!

19 comments:

sayalahfaizul said...

woii... g teater bile nak ajak aku? nak ikot...

Fairuz Selamat said...

ahahaha.... aku dpt tiket free jek.. mlm tu gak.. tak sempat ar nak ajak dude.. sowwyyyy

~ AkOo DaN DuNia PSikO ~ said...

betui ar aku cam ko familiar ajer ms DTA dulu..ko nyanyi nasyid pakai baju kemeja..pergh..rupanya penyanyi group ms aku muda2 dulu..tp aku layan lagu sebati ajer..lirik pendek, senang nak hafal..hahaha..gud luck ah in ur career dude!

sayalahfaizul said...

macam ni ke kawan? hakssss!!!

Fairuz Selamat said...

faizul...
ala... ngade ar..
aku dpt tau kul 7.50 ok.!!
uwaaaa...
nak ajak gmana..
jgn ar cenggini. hehehehehe
kita kawan kan

Fairuz Selamat said...

akoo..
eh jap3..
ko join dta ke..
wakil u mane..
eh ko pasan aku ke.. ahahha
dah convert ke nasyid tu..hahhaa

~ AkOo DaN DuNia PSikO ~ said...

aku team UTM..mesti ler perasan ko..ko asyik penuh ngan pompuan kat sekeliling..pergh!! lgpun rambut ko panjang..kitorg ni kan kena skema2..leceh..
nway, tak tau plak ko ade single..dah lama aku buang Muzik fm tu semenjak Tuah tukar konti..
bila ko nak wat single nasyid plak?kot2 tercalon lagu nasyid terbaik AIM ker? persaingan pun dah kurang leni..hehe

Fairuz Selamat said...

owh.. aku hampir nak wat show kat utm ari tu.. tp cancel.. tak tau nape... hehe.. owh... ko ade time dta tu ek.. aku ingat takde yg perasan aku.. wei... mane ade aku dikelilingi ngan pmpuan.. aku yg paling nerd aku rasa time tu.. huhuhu..

rmbut panjang? ahahaha ha a... um free sket.. eheheheh...

dengar2 ar radio sekarang.. tuah kan dah g suria.. heheehh

tu la.. memang ade perancangan nak wat special projek untuk naysid.... insyallah...

Fairuz Selamat said...

owh.. aku hampir nak wat show kat utm ari tu.. tp cancel.. tak tau nape... hehe.. owh... ko ade time dta tu ek.. aku ingat takde yg perasan aku.. wei... mane ade aku dikelilingi ngan pmpuan.. aku yg paling nerd aku rasa time tu.. huhuhu..

rmbut panjang? ahahaha ha a... um free sket.. eheheheh...

dengar2 ar radio sekarang.. tuah kan dah g suria.. heheehh

tu la.. memang ade perancangan nak wat special projek untuk naysid.... insyallah...

~ AkOo DaN DuNia PSikO ~ said...

pergh...lagu sebati versi nasyid...sori ar,lagu lain aku tak ingat..izinkanlah time q-face kot?aku budak2 lg time tu. tgk senior2 aku dok nyanyi lagu tu dlm bas..huhuhu
ala, aku dah jrg dgr radio. tgk tv aje memanjang. biasa la. budak u. tensen. hehehe
aku cam penah tgk. tp tak tau sape pun. baru td aku ter"serempak" blog ko..tgk kat entri yg ko taruk gambo antz, baru aku ingat..maap le, org tua cepat terlupe..kuikui

Fairuz Selamat said...

tu la.. aku nak sgt rakamkan lagu nasyid ni.... tak leh ar wat album.. cukup ar single jek pun.. nak try.. suke aku nasyid2 ni.. hehehehehe... lg pun aku jurulatih kat kolej ni nasyid ni...

ye la.. tahun berapa lagu tu.. aku pun baru 16 tahun tu... o lg ar budak2 lgi. ahahahah... ko teserempak blog aku ni kat mane wei? ahahahah... takpe jek... tak kisah pun kalau ko tak tau lgu aku tu.. its ok la...

wei.. put some pic in ur blog lor.. baru happening sket

~ AkOo DaN DuNia PSikO ~ said...

pergh..aku kalo taruk pic aku byk2, kang ramai plak peminat..cukup ler juz low profile ajer..ceewah!! hahaha..
aku ter"serempak" blog ko jd follower azwan ali..kuikui..masa tu aku saje layan carut dia senja td..hehe
da tau da ko jurulatih nasyid. ko da tulis byk kali da kat entri ko.hahaha

Fairuz Selamat said...

heheheehhe.. tu la.. kang ko letak pix, tenggelam blog aku.. hehehehee.. eceh.. low profile la ni.. heheehheehheh...

eh ha a... aku ade tulis lupa ark..... hahaha.... ko dta ari tu pendebat ek?

~ AkOo DaN DuNia PSikO ~ said...

time tu ak mintak jd reserve je..aku dulu berenti debat, coz nk fokus kat study n keje2 kebajikan..then, pas setahun stop, dorg mintak aku join semule..DTA tu debat pertama aku participate pas setahun menyepi..pergh..
wey,lagu ko tu takleh download lg kat maner2 ke?
kwn aku ade adik kat um tu. adik dia ckp, korg mmg slalu menang n ko lah org yg pastikan kolej pertama join stiap pertandingan yg dianjurkan..yeke???

yani said...

tumpang lalu hehehe...
nak dgr gak single baru tuh...ader kuar kat radio ker???

Fairuz Selamat said...

owh yeke.. aku dulu tahun 1 debat gak.. dr sekolah gak la dulu.. tp masuk um, terus stop sbb ramai yg bagus um ni.... eheeheheh..

lagu aku? baru sgt lagi.. aku ingat nak letak kat blog aku ni.. tp aku tak tau ar mcm ne..
ko tau tak

Fairuz Selamat said...

yani.. kene bayar toll dulu.. ehhehehehe..
lgu baru masih terlalu baru.. ade gak kat radio.. try mintak kat radio.. nanti ade ar.. org try nak letak kat blog ni..
tp tak reti

edancoba said...

Dngar kata best giller teater tuh!!
Hmmmm tingin sesngt nk nengok!
Hopefully dpt vegambar ngn mereka... Claaaaazzzzzzzzzzzzzzz
:)

Fairuz Selamat said...

ok la.. tema dia menarik.. byk gak la yg perlu diperbaiki.. tp 1st la fairus tgok teater konsep ni.. best gak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...