Saturday, March 21, 2009

Gejolak

alhamdulillah.... segala yang di rancang telah diperhabiskan.. dan syukur kepada tuhan kerana memberi kami kekuatan.... kerana memberi kami kemungkinan yang tak jelas, tp di akhirnya kami temui simpang yang terang dan bersuluh, walaupun belum kami temuii apa yang menanti kami di penghujungnya

semalam aku dan team gejolak betol2 nak betolkan mane yang salah.. memikirkan latihan kami yang SANGAT kurang, kami abis latihan jam 4 pg.. bayangkan.. aku ade kelas dr kul 12 tengahhari.. sambung latihan dr 8 malam sampai 4 pg..!! kami dah penat, tp kami taknak malukan nama kami depan penonton, jadi kami gagahkan diri wat blocking.. bayangkan buar blocking sehari sebelum bertanding.. sgt sukar dipercayai... then, pengarah kami, abg am suruh tidor gak sbb takut tak ckup rehat... kami naik blik, tidor dalam kul 5.. pg2 kene bangun sbb ade perjumpaan jpa jam 9 pg.. mengarut sbb takde pape pun....

then balik blik kepala pening sbb dah berminggu stay up wat keje, tido tak ckup.. baring2 atas katil, then g kelas kul 3... budak2 teater sume dah berkampung kat dtc.. aku ade byk hal tak leh dtg awal.. abis kelas solat mandi sume, aku sampai dtc kul 6.... masih lengang.. kolej 4 yang bertanding mlm tu juga, masih belum ade,.. mungkin kerana giliran ke3, jd mereka dtg lewat sedikit.

sampai2 mekap. aku mekap sendiri ye.. pastu g keluar beli kfc.. eheeh.. then mase 1st group perform kami warm up kat luar... aku brief serba sedikit apa yang perlu memandangkan aku je budak teater kat situ.. kami semua sgt lah takut mase tu...yela dengan masa yg tak ckup, kami mengharapkan kejaiban dtg mse tu... then lepas kumpulan pertama lepas, kami lak naik atas pentas untuk mempersembahkan gejolak...

melihat kepada persediaan kami, its like imposilble bg gejolak.. sbb latihan tak ckup... mase untuk kami adalah seminggu sebelum show.. aku tukar watak seminggu sebelum show.. ape tu? tu lah cabaran kami... kami usaha gak.. kami wat latihan sendiri.. cuba membantu antara satu sama lain... kami lari ke stesen bus untuk projek sore.. kami wat kat kerusi untuk watak.. kami angkat kerusi untuk bg fokus... walaupun gejolak 4 pelakon je- fairuz, farah, fahmin dan sarah... tp untuk kumpulkan dan buat latihan memang takde... sampaikan satu tahap kami rasa gejolak ni perlu ke dihantar... letihan tak mule2 lg.... sampai satu tahap kami rasa kami akan memalukan diri sendiri kalau hantar...

tp tu la kekuatan kami.... mungkin juga kelemahan kami.... tapi yang pasti gejolak kuat di hati kami dengan berdasarkan apa yang kami lalui.. takckup dramatik dan pahit untuk ditangisi, tetapi ckup untuk kami paham dengan mendalam apa maksudnya gejolak itu.

kami teruskan latihan.. sempat la run 3 4 kali sebelum show... kami teruskan juga.. malam terakhir tu la kami tekadkan hati.. kami akan buktikan kami bukan belasahan... kami bukan pasukan kedua... kami nak buktikan pada org luar, astar akan hantar dua team yang hebat..

dan kami lepaskan semua pada malam td..... segala berjalan lancar.. walaupun skrip agak tak stabil tapi nampaknya semua alert apabila kesilapan itu dijadikan bahan untuk hasilkan game yg lebih cantik..... aku, fahmin, farah, dan sarah.... semua bermain dengan bagus sehinggakan perjalanan cerita gejolak yang penuh liku ini aku rasa melunsur dengan smooth.... kami teruskan dr saat pertama kami bersuara sehinggakan saat terakhir....

turun dr pentas. kami blur.... kami mencari arah.. kami tertanye2 apa yang kami buat tadi.. kenapa ramaii org gelak.. kenapa tetibe org senyap.... jawapan dr mereka yang melihat ialah "lakonan korang sampai kepada kami, kami dapat rasa".. kami semua berderau darah.... hampir nak menangis kegembiraan...... keluar ke lobi dtc, ramai mengatakan kami buat yg terbaik...

alhamdulillah.. segalanya berjalan lancar.. ketidakpuashatian memang akan ada.. tp kami yakin itu yg trbaik kami buat.... sekarang segalanya berserah kepada tuhan....

kdt juga kepada tean kan ku bunuh cinta.. seriously korang buat jauh lbh baik dr latihan2 sebelum ni.....

team gejolak um dengan kym melaka


me in "what the fish" face

do i look like jack sparrow?


thanks aqmaal and azlan for supporting me? (supporting me?)


beberapa komen mereka tentang GEJOLAK..!!!!

Akmal Azam at 3:23pm March 19
gejOlak terbaik....u guys did a very gOod jOb....kOrg mmg best !!!

Malauazam Mohamad at 10:21pm March 19
Tahniah buat team gejolak 1st kolej. Rata-rata korang boleh berlakon. Boleh menjiwai watak. Kalau masa latihan lagi panjang, ada beberapa part yang boleh dimantapkan lagi. Banyakkan research lagi. Lebihkan bisens lakon.
Apapun..yeaahhh...gob job n good try. Syabas.

Nordiyanasari Omar at 12:03am March 20
Gejolak best...!

Shark Irin at 12:25am March 20
fairuz...
good job!!!
congrats 2 u:-)

Mizah Hanafi at 12:29am March 20
tahniah gejolakk!!!!!n sori jugak kalau sound xbest..
geram gile kat pak cik teknikal sbb die buat bising n borak2 kat ats...smpai xdgr ape yang korg ckp..huhuhu..part last tu..ramai yang complain..sori sgt22...rase bersalah..hurm....

tp yang penting korg did a god Job..korang dah buktikan yang korg dapat bt..menang ke x tu lain cite..sbb rmai yang puji ckp best..hehe...kkbc pon best!intro die pergh..gile cantik..rugi xamik gmbar...pape..Well done to all..krew2 jugak!:)

Akmal Afiqah Ab Razak at 1:16am March 20
congrats to all of u..even just crew tmbhn,dlm hati ade trase nk nangis dgn segala smngt yg dberikn..huhu...
to abg baz,adik2 'FE' mu,love u very much!

Mysara Makmor at 1:22am March 20
fairuzzz!!! OMG!!! smlm besh gler!!!
hopefully we will win!! n kkbc pn win gak!!!
alarw...pasni mesti windu trun latihan sme kn?? ;(

Farah Sharifuddin at 5:47am March 20
wah seriously fairuz im touched!!huhu nk nangis pn ada but we did a great job rite?diz going 2 b d sweetest memory

Zuhair Rosli at 8:06am March 20
gud job guys!

Amalina Adanan at 8:56am March 20
seriously u guys..
i have to say..
u guys did a very3x good job!!
mmg gejolak smpi to our heart last nyte..
each of u dpt bwk each character well..... Read More
i'm not d best person to comment bout theatre..
tp i ve to say gejolak best!!! hehe
hopefully teater 1st menang dis yr!! amin~!!

Muhammad Hafizzuddin at 7:42pm March 19
gejolak 4 me is very simple yet compact, jln cerita tak susah nak urai tapi pembawaan watak tuh sgt berkesan..aku lambat sampai n tgk kkbc sparuh jln..syg sungguh

Zulkarnain Jalauddin:berjaya...dua2 production baik, bgs, mantap and terbaik..gejolak wt aku xkering gusi..hahaha, even just 4 org je blakon..ko plak jadi jack sparow..=)

Sayda Dino Fairuz Selamat:fairuz
great performance!
great acting!
I jz love it!!!

Farah Sharifuddin :yup u did a great job!i felt it n u guys really nailed it..

Zulkarnain Jalauddin :sempoila wei ko blakon semalam...muka ko sejibik macam pelakon pirate caribbean, jack sparow..lawak, bersahaja mcm jack sparow...hahaha=)

Shasha Samin :hey, i purposely g dtc utk tgk teater coz of ur msg kat fb pepagi smlm. thnks. liked ur acting. sguh bersahaja. overall, it was awesome. sume delivered nicely :)

Siti Jamilah Aliman :first time tgk fairuz berlakon...n what i can say, mmg i suka that watak...actually sumer la. kita x lost lgsg...smooth je jalan citer n korg mmg menjiwai...sampai ada mmbr ni ckp, ish x sangka fairuz bleh bawak watak gitu, sinikal, perogol hahaha. pepehal korg all out la td...rasanya la kan haha

Al Amin Mohd Ali :ko punyer lakonan best...sumer org t'hibur...
ni bukan men2...
pd pendapat aku rasenya dpt la jd pelakon terbaik....
b'gantung pd ari2 berikutnye....

Yasmin Mohamad :abg fairuz u were teriffic up there~ kitorang duk kat depaaaaaaaannn sana then jerit2 ur name. u guys were awesome lar~ =) good luck tau~

Siti Jamilah Aliman :kudos to u fairuz...mmg hidup watak j..n by the way Gejolak team is awesome...sampai ke jiwa aku...hihi kudos tu fahmin gak...kagum ngan dia

Maamin KaKa :huhuhu..
lakonan bgus..
tp jgn jd cm dlm lakonan lak..
abis nnti rosak anak dara org..
huhuhu

thanks guys..!!!

ps: thanks to krew sume.. abg am... sm.. sume sekali... walaupun awalnya mcm tak yakin ngan gejolak.. but at the end, kite leh wat gak.. thanks sume...

ps: tq to izzah ngan aqmaal... for the pix.. copied from korang

ps: farah, fahmin, sarah.. we rock..!!!


7 comments:

Anonymous said...

tahniah! walaupon akk x tahu psl teater ni hehehe misai tu x leh angkat ler hahaha u look very the JANTAN(macho gitu loh) hehehe TAJLENA SZ

Miss Atie said...

wahh KYM Melaka??
ades hebat sgt ke bdk2 KYM ni
uwaaaaaaa btambah buntu
nk g ke tanak KYM
wkakakaa

Fairuz Selamat said...

thank akak.. eheheh.. tu la... ramai giler ckp ok.. akak doakan ek.. mlm ni keputusan untuk teater ni./. hrap2 berjaya.. eheheh

Fairuz Selamat said...

takde la atie,..
kym tu pun wat skrip yg sama..
jd diorang nak tgok mcm ne kami ewat

Anonymous said...

good luck for tonite apai! akk doakan semoga berjaya ye nanti kasi tahu tau hehehe TAJLENA

RiZaL HaShiM said...

wahhh...
mcm best je teater ni...
teringin laa aku nak tgk ko lakon...
asik tgk ko nyanyi je...
hehehe(",)

Fairuz Selamat said...

kecewa..... tak tau mane silap nye... gejolak hanay dpt no4... tak tau.. pelik.... pelik..!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...