Thursday, April 15, 2010

New Boyz, Q face, dan Boboy?

Perhatian..!!! pada sesiapa yang membaca entri ini... digalakkan untuk membuat entri dengan tajuk yang sama.. menceritakan pengalaman membesar bersama ketiga2 group ini... selepas publish.. linkkan ke blog saya ya.. pastu nak kompalkan... nak wat kronologi.. makasih..!!!


hahahaha.. entah la.. ini diinspirasikan dari pembacaan aku tenatng topic ini juga di blog Renex... terusan aku terkenang zaman itu.. memang aku akui.. ia merupakan salah satu masa terbaik dalam hidup aku.. antara yang membawa aku ke titik terhitam.. tetapi juga memberikan kilauan paling indah untuk dikenang... zaman ini.. kalau tak silap aku sekitar tahun 1999 hinnga 2002 merupakan zaman kemunculan kumpulan2 remaja... aku boleh katakan.. New Boyz merupakan antara yang paling awal.. setahun kemudian keluar plak Q Face.. (lalalal)... kemudian boboy... byk je lagi pada masa tu.. spin ade.. kristal pun ade.. pastuuu... ade lg beebrapa yang aku dah lupa dah.. tapi berdasarkan respon yang aku terima dlu.. memang tiga group remaja ini antara yang paling kerap dikaitkan... suara aku mcm suara tomok la.... boboy nak tumpaskan newboys la... peminat newboyz ugut bunuh ahli qface la.. mcm2.... akhbar pun pada masa tu selalu fokus kepada 3 kumpulan ini... eheheh..


New Boyz


kemunculan newboyz pada 1999 tak silap.. memang membawa angin baru dalam kegilaan muzik di peringkat remaja.. setelah exist .. mereka anatara yang mencetuskan fenomena baru itu kembali... dianggotai 5 ahli.. mereka ungul mencipta nama.. dan menghasilkan satu demi satu album.. walaupun ada pertukaran anggota.. nama newboyz ini sendiri pada aku sudah terpahat dalam sejarah muzik tempatan... aku sendiri dulu beli album dorang.. last aku beli wirama.... hahah.. lawak je kan.. tp tu la.. zaman ni.. sume anak2 gadis menggilai mereka.... kan3... ahhahahaah.. tak kesah la.. org ckp muzik leleh ke ape... muzik gak... sekarang tomok sudah dengan projek solonya.. dan semasa berbual dengannya di IB last Nov.. dia ckp.. newboyz masih ada.. dan sedang dalam proses mengeluarkan single.... bagus la.. teruskan dengan nama yang sudah 10tahun ini.... ape pun... peminat newboyz masih ramai.. teruskan menyokong...


Q-Face


qface.. eheheheh.. sape ek ni.. hahahaah... yg tengah tu mcm kenal aje.. hahaha. qface ini kumpulan yg diwujudkan pada 2000.. dianggotai oleh Azan, Qimie, Noh, Angah dan Fairuz. single mereka menjengah pasaran pada awal 2001.. kumpulan ini juga pantas dalam mencari populariti.. mungkin kerana fenomena yang telah dicetuskan newboyz.. dan kumpulan remaja pada masa itu masih belum banyak... qface pantas mendapat liputan dr akhbar yang sememangnya mahu mencari pesaing newboyz.. pada masa itu kebanyakan majalah menggelarkan qface adalah pesaing terdekat newboyz.. kelakar je bunyi.. ahahahah.. kumpulan ini pada satu ketika menerima lebih 200 pucuk surat sehari... setiap show2 utama ade je muke dorang ni... hahahah.. tapi perjalanan nya tak panjang.. hujung 2001.. fairuz menarik diri dr kumpulan ini... setelah itu qface muncul dengan album kedua dengan penyanyi baru.. khairul tak silap... dan selepas itu hilang begitu sahaja... qface sempat melakar kejayaan dengan dua lagu utamanya.. Izinkallah dan cinta tak sehaluan.. kepopularitian lagu izinkanlah diakui apabila tersenarai sebagai top5 lagu pop pilihan untuk anugerah era 2002..


Boboy


boboy... merupakan kumpulan yang muncul sejurus selepas qface... sekitar 2001. kumpulan ini juga mendapat liputan yang agak baik.. dan seringkali akhbar mengatakan vokal naqiu hampir sama dengan tomok.. kumpulan ini yang meledakkan nama mereka dengan single pertama, Epilog cinta... juga dilihat berjaya.. masa ni sume pun nak dengar lagu epilog cinta tu... fairuz sendiri pernah menyanyi bersama naqiu sebelum itu.. dalam pertandingan bintang asli negeri johor 2000.. naqiu merupakan sang juara.. dan fairuz merupakan sang naib juara... perjalanan booby juga tidak secerah mentari ... mereka selepas kemunculan album penuh pertama... terus senyap tanpa lagu baru.. walaupun liputan terhadap kumpulan ini masih ada.. terbaru.. naqiu juga menghasilkan album solo.. namun kini tiada perkembangan...


Sekian Terima kasih..!!!


39 comments:

F U N F A B U L O S I T Y said...

dulu mmg meletop lah group ni!haha ;D

fazril said...

Ok serius, semua nie jd kegilaan aku dulu2. HEHEHE. Tp ANTZ yg paling melekat. SERIUS. =)

I n n z said...

kite dulu gile kat tomok oke.
HAHA !
sbb dy sgt ensem.
tapi tu dulu laaa ;D

::FAIZ FARISH:: said...

Ko kuar dr Qface? napa ek? Lagi, aku confuse ni yg nyanyi ngan Elyana tu ko ek?... Lagu cinta remaja...

Nur Aainaa Khairunnisa said...

fairuz...nak gelak dulu leh tak?? ehehehee....;p

erm.....entry ni dibaca dari mula sampai abis...ehehhee...hanya mampu tersenyum.....;p memang di akui kumpulan² ini penah mencetuskan fenomena dulu....ku jua terpengaruh...ahahhaaa...;p

sampai tahap mana terpengaruhnya diriku ini pada kumpulan² ini terutama q-face n boboy?....aahhahaha...rasa nya fairuz pun dah tau kan...kalo tulis kat sini ti...tersipu² malu lak tuan punya blog ni...ahahhahaaa...;p

apapun....goodluck untuk projek terbaru...^_^

~M.i.z.D.i.e.L.a~ said...

New Boyz : Pernah meminanti mereka, namun tidakla terlalu fanatik..Tak pernah memiliki pun album2 New Boyz..Sekadar dgr lagu dr radio shj..

Boboy : Huhu..layan juga lagu2 mereka ini..namun tak fanatik jgk..cuma teringat kwn lama yg mirip Muz dlm group ini..ehehe..

Q-Face : Hehe..yg ni aku fanatik..kerana semasa album mereka kuar, aku begitu fokus mahu memilikinya..akhirnya setelah saban hari simpan duit blanja sekolah..aku berjaya jgk memiliki "Izinkanlah"..Sronok2!!! Berulang kali dengar sampai adik aku pun dah turut meminati mereka..plg aku suka dgn lagu "Terlena Dimanis Bicara"..Namun itu suma tak lama, dimana secara tak sengaja adik aku telah terhilangkan kaset mereka ini..sedih2!! ):.. Tp nak buat cmne..sumanya dh terjadi..ehehe..aku turut meminati salah seorang ahli kumpulan ini iaitu "Angah"..Hasrat utk mengenali Angah tak kesampaian..dimana aku mendapat khabar dr vokalis kump ini bhw Angah telah tiada..sedih..aku baru tahu suma ini last year..tp hdup perlu d teruskn..Apa2 pn, w'pn ahli Q-Face lain mcm dah mnyepi..Namun vokalisnya masih giat memperjuangkan minatnya dlm bidang seni..dan aku? aku akan terus mnyokong dia,.ehehe (:

:: Feez_Mior :: said...

sampai skrg feez kena bahan dengan lagu izinkanlah..haha.. dlu minat sgt kt q-face smpai bg2 lagu izinkanlah kt ex bf.. hehe

tp lagu zaman korang dlu mmg best laa.. terbaek..

skid soil said...

patut la muka awk ni familiar ye,vokalis kump q-face rupanya.nk dptkn tndatgn awk bleh?

ain hatikristal said...

hahaha!!
sume muka jambu2..

♥ balkidz_hunny ♥ said...

yes..ketiga2 kumpulan ni digilai ramai aweks2 time tue..lagu pon layan je semua! :)

tibe2 rase nak dengar lagu Janji Seorang Kekasih, Izinkanlah & Khilaf...

||| PöJìé PööH ||| said...

ehem!
spt ku kenal budak QFace yg tgh tuh..
heheh.. mana kawan² tuh dah ilang?

NoraJoey said...

nora tgk ketiga-tiga band ni bersaing dulu...beli jerk majalah kompom ada citer....dgr radio mesti ada lagu...band2 yg pernah jugak memberi satu fenomena kat dunia muzik...bagi keterujaan peminat2 remaja....hahhaha...sebab smua muke jambu....n ada bakat masing2..tetibe merindui zaman itu....hurm :(

Fairuz Selamat said...

fazril.. ye ek.. eheheh antz lgu ape kamu suke.. ehehe maseh tauu

Fairuz Selamat said...

dex..

tau takpe... segan diriku ini yang pada ketika itu masih lg anak kecil yg taktau ape.2. ahahah

Fairuz Selamat said...

ala innz..
sekarang dia stylo gak ape.. eheheheheh

Fairuz Selamat said...

aina.. eheheh
tau pengaruh itu sgt kuat pada dirimu..
takpe... kamu boleh lampiaskan pada 23mei nati.. ahahaha

Fairuz Selamat said...

farish,..
ishh ko ni.. yang cinta remaja tu dlu aku ngan antz.. selpas aku kiar qface aku join antzzz

Fairuz Selamat said...

diela.. sgt terharu dengan komen kamu... eheheh..... makasih... sesungguhnya diriku sgt betertima kasih diatas minat itu.. andai mampu ku balas , akan ku hamparkan sekalung tahniah yang tidak akan luput dek makan ,masa

Fairuz Selamat said...

feez.. kan.. zaman tu dlu memang best.. sume lagu mcm best2 aje...

Fairuz Selamat said...

skidsoil.. g mintak takdatangan jaafar on g

Fairuz Selamat said...

ain.. semuajambu kecuali diriku.. huwaaaa

Fairuz Selamat said...

balkikdz... fairuz pun suke lagu qhilaf.. ehehhe dgn lagu boboy.. dalam benci ada rindu ke ape tajuk dia

Fairuz Selamat said...

pojie..
kamu kenal ke.. sedara kamu kah..
ehehhe
taktau
dah lost contact ngan mereka dekat 9 tahun

Fairuz Selamat said...

nora.. kann.. zaman ni memang zaman band remaja.. emmang bg denomena bru kepada industri mase tu.. rindu gakk. uwaaaaaa

.rENEx. said...

wah..!! ada nama renex disitu..bangga2 ..hehe..=]

~M.i.z.D.i.e.L.a~ said...

Yuz,
ehehe..knyataannya lagu2 nyanyian korg byk meninggalkn kesan dlm hidupku..bila d imbas balik suma tu..hnya senyuman mmpu terukir d bibir ku..hehe.. Agknya klu korg buat come back msti bakal memberi impak yg besar dlm industri muzik kte..ehehe...

♥dG♥ said...

wah~ aku terasa wooo~ dlu smua nie jd feveret. HEHEHE. tp lg minat antz. ^__^v

ain hatikristal said...

apai..
why not you guys sume bersatu wat comeback..
maksud ain,gabunglah vokalis band2 remaja nie wat satu single..

Tomok,Fairuz,Naqiu,Achik ngan Razlan..

cam best jer..

oh ye,jangan lupe beli album Rock Leleh yang berada di pasarana skg..kompilasi lagu band2 remaja jambu..
ade boboy,q-face,spin,lela..

newboyz takde,uwaa..

Fairuz Selamat said...

renex.. kamu yg mulakan.. tq.!!! hhhe

Fairuz Selamat said...

diela .. betol./. ia mcm satu permulaan kepada arus muzik group kan.... kalau takde dorang takde bunkface n yg lain2.. ahahaha agaknya laaa

Fairuz Selamat said...

dg.. antz.. cinta remaja la tu.. ehehehe

~M.i.z.D.i.e.L.a~ said...

Yuz,
kn..??btul la tu..tp korg mmg bg fenomena yg besar la pd ank2 remaja pd masa tu...mmg ingt lg la, ramai btul remaja wanita yg menggilai korg semua..ehehe

.rENEx. said...

hehe..tak sangka lak dapat respon bagus entry tu..hehehe..

ain hatikristal said...

ade fan indonesia yang tanye pasal antz ngan boboy..

dah agak da,
newboyz,q-face,boboy,antz ngan spin nie sume share fans..

.:::F33R4:::. said...

incik fairuz..pembetulan tu..tajuk lagu boboy bkn episod cinta meh??klu x silap feera la...

.:::F33R4:::. said...

this is the reply about this post... http://firahumaira.blogspot.com/2010/04/new-boyz-q-face-dan-boboy-reply.html

NoraJoey said...

i'm done with my kronolgy..hahahhaa...

aritu tgk album leleh tuh...trus ckp..'ala apesal newboyz takde?'
lupe lak newboyz artis src...bukan fmc..hahahaha

yuzihanisa said...

Minat gila kat Naqiu.. 2007-Hanya Aku.. Tapi mane CD nye...takkan la xde,hukhuk! sedih... Tomok okay gak,masih ade kat dunia hiburan. q-face pon okay gak. Cuma saya paling minat kat Naqiu. ~peace~

.:: Suhaidah Tan ::. said...

Siyes shit dulu suke gile lagu izinkan lah!hEee ingat lagy mse darjah me n my besties tulis lirik kat kertas...tulis bnyak2 lak tu lpas tu hafal heee...n last year mmber lak suke nynyi lagu cinta tak sehaluan mse kitaorg gie cmping.blek camping satu rumah sewa asyik2 ulang2 lagu tu ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...