Monday, August 23, 2010

Q-FACE : Sejarah dan Kehilangan..



sebenarnye , aku akui kenapa aku buat entri ini adalah kerana aku nak kepada sesiapa yang penuh dengan pertanyaan aku ni ke fairuz qface tu, terjawab.. aku harap la.. mereka yang nak tau leh terus refer kat sini aje.. aku penat gak weyh nak jawab satu persatu.. ehehhe,.., ampun ya sumee,,, ibu2 bapak2.. semua yang ada di sini.. ampun ya... heheeh ok kite mulakan.. yup.. fairuz selamat yang sedang menulis ini.. yang sedang anda tatapi penulisannya, blog nye.. atau mungkin fb nya.. adalah FAIRUZ SELAMAT yang dlu menyanyi untuk kumpukan qface itu... dia lah mohd fairuz bin selamat... fuhh... rasa ringan beban di dada.. ahahahah... jd kalau pasni tanye, eh awak ni fairuz qface ek.. aku terus bg link kat sini.. leh gak naikkan traffic kan2... mestu nuff suke.. eheheheh...

sedikit sejarah... kumpulan qface ditubuhkan pada tahun 2000.. masa tu aku berada di tingkatan 3 dengan kiud miudnye hehehe.... selepas aku menaibjuarakan diri aku di pertandingan asli negeri johor, yang mana juara adalah naqiu dr kumpulan boboy... aku disuntung dengan gunting oleh encik supawi... CEO music media.. lantas dengan adanya line up yang manager aku tu dah carik sendiri.. maka terbentuklan kumpulan QFACE.. aku memang awalnya tak mengenali setiap seorang drpada line up tu... hanya berkenalan selepas terbentuk nama itu.. disitulah kami... bermula.. mencorak harapan.. dan keinginan.. juga keghairahan.. aku FAIRUZ SELAMAT sebagai vokalis.. arwah ANGAH sebagai gitar utama, NOH sebagai gitar kedua, AZAN sebagai bassist dan QIMIE sebagai pemain drum.. JANGAN DITANYA kenapa namanya qface.. kerana yang itu penjelasan mutlak hanya ditangan manager kami.. tp aku leh simpulkan.. que=berator... dan cute... berpaksi dr dua kata ini.. ehehe aku kiud?... memang tak la.. ahahah

kami muncul dalam industri di awal 2001.. dengan single pertama IZINKANLAH... dan diikuti cinta tak sehaluan.. dua lgu ini memang memberi satu salam perkenalan yang cemerlang dalam industri.. dikala wabak newboys sedang ranum saat itu, nama kami cube mencelah .. alhamdulillah.. nama kami naik dengan agak pantas... persaingan dengan kumpulan lain rancak dibicarakan.. sehari sampai 2 3 ratus surat,.. beratus sms sehari... show yang melimpah ruah setiap minggu.. alhamdulillah.. kami sempat merasakan itu.. lagu izinkanlah juga melayari zaman yang agak cemerlang.. tersenarai di dalam top5 lagu pop pilihan anugerah era 2002... muke kami saban minggu terselit di majalah hiburan... haahah MANGGA... haha

namun.. sedang nama seakan kukuh.. rezeki aku untuk kekal seakan tak bercahaya.. aku mengambil keputusan untuk menarik diri sekitar lewat 2001... tak sampai setahun... kenapa?.. biarlah ia menjadi rahsia... yang pasti tiada pergaduhan lansung antara aku dengan lainnya.... dan selepas pengunduran aku, qface teruskan perjuangan dengan penghasilan albukm kedua... yang menampilkan penyanyi baru.. lupe lak aku nama dia... dan selepas itu nama qface itu sendiri ibarat terus tenggelam.. tanpa bayangnya lagi....

aku?.. selepas keluar dr qface.. aku teruskan pembelajaran... dr sekolah menengah.. ke form 6.. dan teruskan ke universiti malaya.. dan aku baru sahaja grade pada ogos 2009.. dan tahun 2010 ini adalah tahun aku menjengah ke alam pekerjaan.. setakt itu sahaja perkembangan aku.. tentang yang lainnya.. akan aku luahkan dalam entri yang berikotnya.. tentang antz.. dan tentang FAIRUZ SELAMAT..

itulah serba sedikit tentang qface,. ye aku amat rindu zaman itu.. itulah pintu permulaan aku ke dunia seni ni.. aku bersyukur ada kenangan itu walau hanya sementara... mungkin ramai yang tany apa jadi dengan yang lain.. sila jgn kecewa.. kerana aku tiada jawapan.. aku sudah lost contact dengan mereka sejak 9 tahun lalu.. cume aku yakin mereka sedang selesa dengan bidang masing2... insyaallah... jd.. iu serba sedikit tentang qface dan mereka.. aku harap yang bertanya itu akan puas hati dengnn entri ini.. ehehehe

AKU RINDU QFACE..!!!


17 comments:

akuvision said...

izinkanlah, siap hafal tu lagu q-face ni!

Anonymous said...

nape xnk bgtau kenape tgglkn Q-face dulu? dulu sy mnat sgt2 kumpulan ni n mse tu terkejot giler tibe2 je fairuz nk tinggalkan Q-face..time tu nme Q-face tgh naik kot..

d_tieah said...

Huhu..
Nsb baik aku x penah tanye..
Tp qface dlu mmg femes dow..
Zaman aku darjah 6 tu..
Semoga suksess Fairuz Selamat..

Che Kay said...

aduhai~~~! sekali bercerita kisah lalu~~

MomTom said...

aku x pernah tnya ko pown, fairuz.
tp aku lebey kenal antz drpd qface.
mungkin masa zaman qface, newboyz lebey famous (sebab tu nama aku tomok kot).
tak pun sebab masa tu aku lebey cute (zaman bdk2 lg)
apa2 pown, aku suka lagu sebati (lagu antz la)

BisKut ChiPmOrE said...

teringin nak tau perkembangan yang lain2 sekarang ni

I n n z said...

makna nye innz kawan dgn artis la neyh eh ?
(sile lempang. buat2 tak taw plak)

Fairuz Selamat said...

aku vsion.. hehe sayu lak aku tetibe bace komen tu hehehe

anonymous.. masalah biasa aje.. lbh kepada tuntutan masa untuk study kot

tieah..hehehetu la nasib baik kamu tak tanye.. eheheh pemes ek.. tu la kenangan kan.. lama dah tu 10 thun dah

che kay.. terasa nak jd muda.. ahahaha

mom tom.. mungkin masa qface ko budak hingusan lg.. and. well.. aku bukan mawi pun. mana yang dengar jek la.. tak la pemes sea ntero nusantara

biskut... fairuz pun sedang menyiasat ehhe

innz..
eh bukan.. u kawan dengan alien hehehehe

Fairuz Selamat said...

aku vsion.. hehe sayu lak aku tetibe bace komen tu hehehe

anonymous.. masalah biasa aje.. lbh kepada tuntutan masa untuk study kot

tieah..hehehetu la nasib baik kamu tak tanye.. eheheh pemes ek.. tu la kenangan kan.. lama dah tu 10 thun dah

che kay.. terasa nak jd muda.. ahahaha

mom tom.. mungkin masa qface ko budak hingusan lg.. and. well.. aku bukan mawi pun. mana yang dengar jek la.. tak la pemes sea ntero nusantara

biskut... fairuz pun sedang menyiasat ehhe

innz..
eh bukan.. u kawan dengan alien hehehehe

thetralalaa (^^) said...

IZINKANLAH-q-face =D
bila belabur tabir malam indah , cakerawala pun turut melambai gundah , pecah duka berganti rasa merindu kepadamu ..
telah lama diriku dlam leka , lupa mencintaimu sepenuh jiwa , sedangkan itu satu kewajipanku terhadapmu ...
indah mahligai yg menanti semakin jauh di jangkauan , dapatkah aku pulang berjiwa suci bagai kekasih dinanti ~
HEE , ingt smpai sini jekk .
tp lagu nie tetap dalm hati .(^^)

sufiantahir said...

sedap lagu ni,... (kantoi ak jiwang) tp, ade sape2 tau lagu lydia? (antz) lg sedap... muke fairuz jambu abes .... hak3

sufiantahir said...

sedap gak lgu ni,,(kanto la ak jiwang),, tp, ad sape2 tau lagu lydia (antz)? lg sedap dow,, yg x leh blah muke jambu gile,,, lengn lipat... hak3,,, pape pn ur voice mmg superb... gd luck.. :)

Mr.Jr said...

agagagagagaga.......q-Face - Saiketrisma

Banana Trofle's said...

fairuz selmat ambik bdang ap di UM?

Anonymous said...

apa kata korang bersatu semula...

ZyraNia said...

Q-face best. Fairuz cute kot mase tu.. zaman2 skolah. hehe

painah said...

salam .... sdng mendengar lagu Izinkanlah dan tetiba nk tahu pasal kumpulan ini.... tu yg tanya lebai goggle dan sy sampai disini. Lagu Cinta Tak Sehaluan pun memang layan. Sememangnya kenangan dulu itu sesuatu yg indah dan xmungkin dpt dilupakan

grenbara.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...