Saturday, September 26, 2009

Review Tahajjud Cinta




lambat sekali masa yang aku ambil untuk review album ini. kelewatan aku mendapatkannya juga menjadi punca. hampir seminggu aku cari di aera ampang. tak satu kedai pun ada.. sampaila 12hb sept baru ada. aku beli di ampang point, speedy video.. dengan persiapan raya, aku hampir terlupa dengan review ini. nah, ini dia review lengkap tentang tahajjud cinta, dari aku, Fairuz Selamat. peringatan, review ini berlandaskan minat aku dan juga kepada apa yang aku rasa logik untuk dipertikaikan.



Vokal


secara keseleluruhannya, aku bagi siti 4 bintang untuk vokal dia.. intepretasi vokal siti seperti yang ada di dalam tahajjud cinta ini bukan jenis yang aku suka dari siti, kerana aku suka siti denggan lontaran yang "powerhouse". untuk tahajjud cinta, siti simpan.. dan siti lbhkan dengan lenggok dan teknik apungan. tapi aku tak rasa ada apa-apa masalah. kerana apa, siti sesuaikan suara dia dengan jenis lagu dan konsep album ini sendiri. siti lebihkan kepada panjiwaan dan penghayatan kepada lenggok itu sendiri. kurang sesuai untuk lirik yang berkonsepkan ketuhanan, suara terjerit2 kan... tapi untuk album seterusnya.. aku harap sangat siti persembahkan seperti apa yang dia pernah ikat hati aku dalam album prasasti seni dan transkripsi. apa apa pun, aku memang terbuai sangat dengan alunan lenggok dan lontaran siti dalam kebanyakan track dalam tahajjud cinta ini. itu memang kelebihan siti.. mengikat pendengar dengan penjiwaannya.. dengarkan vibrato siti, dinamik, hembusan nafas dalam setiap artikulasi, penggunaan suara dada dan high register yang sangat baik. paling aku suka suara siti dalam lagu tahajjud cinta. kalau album ini akan dipertandingkan di aim. SNP boleh calonkan lagu tahajjud cinta dan juga ku percaya ada cinta untuk katagori vokal wanita terbaik.

Layout

cemerlang. pada aku siti memang sudah temui pada mereka yang tepat untuk menghasilkan cover album yang sangat cemerlang. produksi yang sama untuk lentera timur yang pada aku antara hasil terbaik yang pernah dihasilkan di malaysia. pada penglihatan pertama aku, pada aku cover album ini memang sangat cantik, dan apabila aku belek satu persatu muka surat dalam buku lirik ni, aku rasakan gambar untuk cover itu antara yang paling kurang menyerlah. kerna, dlaam buku lirik ni, semua gambarnya sangat bagus. pencahayaan, editing, ekpresi siti, setting tempat itu sendiri, shot kamera.. memang cemerlang. tapi hanya ada satu yang aku paling tak gemar. kenapa cover untuk cd terlalu simple. kalau diasingkan cd ni, dan kita lihatnyua sebagai satu item, tak ubah mcm cover vcd telemovie murah. hanya gambar awan yang di edit. aku rasa perlu ada sedikit penekanan terhadap cover cd ni. biar nampak lebh gempak. mungkin separuh muka gambar siti, atau mungkin gambar pokok yang menjadi trademark tahajjud cinta ni.

Gubahan/susunan

cemerlang.. pemilihan yang tepat dengan memilih fauzi marzuki sebagai penerbit utama dalam album ini. penggunaan instrumen yang pada aku sangat bertepatan. tak lebih, dan tak kurang. penggunaan beberapa intrumen seperti cello memang bg impak yang baik untuk sesetengah lagu. secara keseluruhan, aku rasa arrangement untuk tahajjud cinta ini boleh dikatakan cemerlang. bersahaja. cuma mungkin kalau ada yang aku nak pertikaikan, kenapa kebanyakan lagu di gubah menjadi sangat slow dan melankolik. kerana kita tau album ini bukan album nasyid, bukankah lebih baik kalau ada sesetengah track disuntik dengan elemen yang sedikit laju. mungkin pada drumnya. akan lbh menarik pada aku. ye lah album ketuhanan jga harus ada elemen yang memberangsangkan.. taknak la nanti keluar statement, lagu ketuhanan mcm lagu tidur je..



Asma Al Husna

melodi- Eirma Fatima
permulaan yang sangat baik untuk album ni. aku suka dengan gubahan untuk track ini. aku sangat suka dengan cello yang digunakan. bg elemen misteri untuk intronya. violin juga dimainkan dengan sangat baik. sesuai dengan mood lagu ni. lagu ni menarik. vokal siti juga cemerlang pada aku. dalam membawakan nama2 allah, siti pada aku cukup sederhana. itu yang terbaik. tak perlu nak melenggok2 sangat. melodi nya juga sangat bagus. pertama kali dengar di youtube, walaupun bukan versi penuh, aku dah asyik terbayangkan melodinya. cuma ada sedikit yang aku agak tertanya, kenapa sebutan siti untuk astaghfirullah bunyinya seperti astafirullah... astaGH nya seperti tak kedengaran.

Pintu Rindu
Lagu- Copyright
Lirik- Hairul Anuar Harun
terus terang, kali pertama mendengar track ni, aku kurang melekat. mungkin kerana track pertama tadi sudah dibuai dengan track perlahan.. tetapi makin hari mendengar, aku akui melodi lagu ni antara yang paling indah. melodi ini bukan ciptaan baru, ia melodi satu lagu selawat lama. yang agak popular di sekitar negeri2 selatan kita. cume diubah liriknya dengan lirik baru ciptaan hairul anuar harun. pada aku lirik ini sangat bagus. menceritakan tentang waktu kita menanti waktu untuk bertemu dengan NYA yang esa. suara siti juga cemerlang. ad-lip permulaan itu sahaja dah membuai hati aku. suara siti dalam lagu ni aku boleh sifatkan, merintih tetapi dalam masa yang sama penghasilannya sangat comel. ini yang membuat lagu ni istimewa. melodi yang sangat menarik.


Tahajjud Cinta
Lagu- Eirma Fatima
Lirik- Hairul Anuar Harun
melodi terbaik dalam album ini. lagu yang sangat indah. permulaannya saja sudah cukup bagus. intro yang sangat mengasyikkan. masuk saja suara siti, aku rasa sangat terbuai. sekali lagi hairul anuar harun menjalankan tugas dengan sangat baik. aku sangat suka dengan lirik lagu ini. menggambarkan betapa indahnya cinta ilahi itu. aku sangat terbuai dengan liriknya. kembali kepada melodi, aku rasa setiap aliran nota2 muzik dalam lagu ini di susun dengan begitu baik. persis lagu pop. cume di gubah supaya nampak lbh kepada konsep ketuhanan. sangat menarik. gubahan juga sgt bagus. gabungan viola dan violin sgt mengasyikkan. vokal siti antara yang paling cemerlang dalam lagu ini. setiap rangkap di isi dengan jiwa yang berbeza. aku dapat rasakan klimak dalm rangkap2 yang berbeza. penjiwaan siti dalam lagu ini memang mempunyai level2 yang berkahir dengan sgt sempurna. cuma yang aku rasa sedikit terkilan, graf lagu ini terlalu mendatar. aku rasa kalau sesetengah part dilajukan sedikit, drum juga stylenya diubah menjadi sedikit semangat, lagu ini akan jd sgt menarik. sbbnya aku rasa dah ok, tp dengar sekali imbas lagu ni terutamanya drum, temponya sgt slow. hanya di bahagian stroke sahaja lajunya, jadi keseluruhannya lagu grafnya mendatar. tapi apepun , lagu ini bermain di bibirku setiap hari..!

Batasku Asaku
Lagu- Siti Nurhaliza
Lirik- Attan Hardilas
sukar untuk aku menilai lagu ini, kerana lagu ini sudah terlalu biasa di pendengaranku sejak berbulan2 lalu. bagaimana mahu menilai di samping beberapa lagu baru... memang mengambil masa. lagu ini menarik. saat pertama kalu mendengarnya, aku rasakan melodinya biasa tetapi menarik, melodinya bermain dalam alur nota muzik yang variasi. dari major ke minor.. juga byk flat. itu yang buat lagu ini menarik. syabas kepada siti yang mewujudkan melodi ini dan tahniah kepada penggubah. mengenai lirik. sangat bermakna, yup. aku mengambil masa untuk memahami apa yang disampaikan. terlalu berkias dengan ayat yang biasa. apa yang aku paham, ia menceritakan tentang betapa besarnya kuasa ilahi. yang tidak akan terlawan dek kemampuan kita. hanya kepadaNYA kita mampu berharap. apabila kita diambang kesusahan didunia ni, hanya kepadaNYA tempat terbaik untuk kita mohon bantuan. setakat yang aku mengerti lah. vokal siti?.. aku rasa hebat. tidak terlalu bermain dengan lenggok, siti bermain dengan teknik apungan yang di digabungkan dengan lontaran high register. menarik. kedengaran tenang walaupun pada bahagian yang agak sukar


Ku Percaya Ada Cinta

Lagu- Audi Mok
Lirik- Habsah Hassan
Lagu baru pertama yang aku dengar untuk album ini. aku dengar di youtube. saat pertama mendengar track ini, aku sedikit pelik. aku rasakan lagu ini kacau bilau. dengan melodi yang sgt melankolik di bahagian intro, terus kepada part yang sedikit rancak, dan terus kepada bahagian yang seperti lagu patriotik ini. memang pelik.. dengar.. dan aku terus dengar.. dan setelah mendengar beberapa kali, aku simpulkan, lagu ini adalah hasil yang sangat kreatif dan tak salah untuk aku anggap sebagai lagu terbaik dalam tahajjud cinta. gabungan beberapa part yang berlainan ini menjadikan graf lagu ini sgt aktif. dr bahagian yang indah, kepada bahgian yang semangat dan terus kepada bahagian yang merintih. aku suka dengan gubahan nya juga. simple. dengarkan gubahan pada bahagian patriotik itu, seperti satu dentuman semangat .. simple.. dengan bunyi hanya beberapa instrumen, ia menjadi sgt klasik di pendengaranku. lirik, sgt indah. habsah hassan tidak pernah gagal dalam penglihatanku. ya ada yang kurang percaya dengan cinta ilahi ini. ataupun ada yang pandang sepi terhadap cinta abadi pencipta ini. setinggi mana kita pergi, lihatlah tanah yang dipijak dan langit yang membumbung bumi ini. percayalah, allah sentiasa cintakan kita, sehebat mana diuji kita, percayalah, cinta itu wujud. lirik yang sgt bagus. vokal siti juga cemerlang. mungkin lagu ini graf nya tidak terlalu besar, siti tiada masalah dalam penyampaiannya. emosi siti juga aku sgt suka. aku paling suka apabila siti menyebut "demi cinta".. aku rasa sesuatu di situ. cuma apabila di verse pertama apabila siti menyebut perkataan "cintalah yang memungkinkan segala"... perkataan "yang" itu seperti sedikit flat. tp di ulangan kedua juga begitu. mungkin memang kehendak penerbit aku rasa.

Ya Rasulullah

Lagu- Abu Bakar Mohd Yatim
lagu yang sgt mengasyikkan. lagu ini tidak asing pada aku. selawat ini seringkali aku nyanyikan untuk team nasyidku. tidak masalah dengan susuann muziknya. simple. seperti mini okestra.. pengunaan instrumen yang minimum. mungkin mahu menonjolkan vokal siti. namun mungkin akan lbh menarik kalau dittambah dengan gesekan violin yang lbh merintih. apepun aku rasa tidak ada masalah dengan susunan muziknya. sudah cukup bagus. mengenai lirik, lirik nya juga tidak ada yang perlu aku bicarakan. lirik ini memang sudah sedia ada. lirik yang indah memuji nabi terulung kita. vokal siti pula sgt cemerlang. layangan vokal siti cukup lembut.. ckup mengasyikkan. aku memang terbuai dengan lagu ini selain kerana melodinya, adalah kerana vokal siti sendiri. lenggok yang minimum tetapi diisi dengan penjiwaan yang mewah, ia seperti menangkap jiwa yang mendengar.

Ketika Cinta
Lagu- Opick
Lirik- Opick
sebenarnya, kalau lagu ini lagu baru dalam album tahajjud cinta ni, aku akan letakkan lagu ini sebagai lagu terbaik. lagu ini mempunyai melodi yang sgt indah. susunan nota notanya terlalu indah. pergerakan notanya bermain dalam satu alur yang sgt indah. dari satu verse ke satu verse ia seperti memanggil, memanggil dan memanggil au untuk terus mendengar. gubahan yang sgt cemerlang. dengarkan intronya.. simple tetapi cukup klasik.. masuk saja verse pertama. hanya iringan piano yang mendominasi.. cukup mengindahkan suara siti. seterusnya apabila sampai di bahagian korus dan ke akhirnya, muziknya semakin penuh dengan drum dan beberapa instrumen. lagu ini indah kerana grannya sgt variasi. dr alunan yang sungguh merdu, menjadi sedikit kalsik dengan lontaran soprano/ high register siti. lagu ini seperti lagu yang ckup sempurna bagi aku. puas mendengarnya. seperti mendengar berbagai2 teknik daripada siti. liriknya juga sgt indah. juga menceritakan tentang cinta ilahi. keindahan dan kehebatan yang akan kita rasa saat cinta ilahi itu memanggil.. suara siti?.. cukup baik. sejujurnya, lagu ini bukan lagu yang mudah, tp siti melaksanakan dengan baik. aku boleh menangis mendengar emosi siti setiap kali lirik "rindu, rindu rindu kalbu".. itulah siti. melontarkan emosi melalui suara. lagu yang sgt indah.

Selawat

Lagu- Copyright
Lirik- Copyright
juga track yang mengasyikkan. mungkin tak asing bg kita semua kerana selawat ini sudah sering kita dengar bukan. di kenduri, masjid, surau, selalu kita bacakan selawat ini. kali ini dihasilkan dalam hasil yang lebih merintih pada aku. susunan muziknya tidak banyak beza denga track ya Rasulullah tadi. simple. hanya iringan gendang(kalau tak silap aku), dengan string yang minimum. juga dengan sound keybord yang juga minimum. jd penumpuan pendengaranku lebih kepada vokal siti. mengenai suara siti, ya, melodi seperti ini memang makanan siti. siti melontarkan dengan sangat baik. penghayatan yang sangat menusuk. dengarkan suaranya pada minit ke 2.29.. sangat indah. tak salah kalau aku katakan ibarat bidadari suaranya. cuma yang aku kurang suka apabila terlalu banyak part suara latar. aku tak tau apa motifnya. mungkin kerana ini selawat jadi perlu dijaga pengucapaannya atau apa aku tidak tahu. tapi aku rasa terlalu banyak bahagian suara latar itu.



Keseluruhan

secara keseluruhannya, aku merasakan penghasilan album tahajjud cinta ini, bukan lah satu penghasilan yang hebat seperti Lentera Timur ataupun Transkripsi. tahajjud cinta lebih kepada hasil yang menyenangkan. siti pernah membuat kenyataan yang album ini bukan album nasyid, tetapi boleh dianggap projek pop terbaru beliau, dalam konsep yang lebih kepada ketuhanan. memegang kepada kata2 siti itu, aku seperti keliru mahu meletakkan album ini dimana. kerana pada sangkaan awal aku, siti akan menghasilkan album yang lagunya rata2 seperti lagu ketika cinta atau pun ku percaya ada cinta. maksudnya melodi yang lbh pop dengan lirk ketuhanan. tetapi album ini menampilkan 5 lagu dan 3 selawat. 2 drpada lagu sudah sedia ada iaitu ketika cinta dan batasku asaku. jadi aku merasakan album ini tak ckup "pop". meletakkan 8 lagu juga memang tidak aku setujui dr mula lagi. lebih2 lagi bagi "siti nurhaliza" yang kita tau betapa kuat sokongan peminat yang akan membeli albumnya. dengan harga yang sama rm29.90, aku memang merasakan seperti terkilan dengan hanya 8track. 3 dripadanya adalah selawat. dua dripada lagunya sudah aku ada berbulan dulu. selain itu aku juga merasakan album ini terlalu slow. kerana rata2 tracknya semua slow kecuali ketika cinta dan ku percaya ada cinta. kalau siti tambah lagi dua lagu, yang berkonsepkan seperti ketika cinta, album ini akan menjadi lebih puas didengar. aku pada awalnya merasakan siti akan menghasilkan lagu2 seperti kumpulan inteam, kerana muzik meraka lebih kepada pop dengan lirk ketuhanan. tp aku silap. tahajjud cinta lebh slow dr itu. apepun, aku puas hati dengan album ini. dengan alunan cemerlang siti dan penghayatannya, album ini boleh menjadi panduan yang baik melihat kepada setiap lirik yang disampaikan. cuma ia boleh menjadi lebih baik. tak salah kalau lagu ketuhanan seperti lagu ditaman teman tu.. lirik saja di tukar... kan?..


4 comments:

ijad said...

selamat hari raya...

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

hidup tok ti!

*pjg betol bc ulasan incik apai...ngeee

jierah said...

salam fairuz..suke skodeng blog fairuz..hehe..dah dgr lagu ketika cinta je..best..soundtrack untuk citer indonesia perempuan berkalung sorban kn?

Aainaa Khairunnisa said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...